Mobilní aplikace Portál občana: Nově můžete komunikovat se státem i přes telefon

Hana Volencová
Publikováno 18. dubna 2024

Od čtvrtka 18. dubna 2024 máte možnost vyřídit úřední záležitosti i prostřednictvím mobilního telefonu. Digitální a informační agentura totiž spustila novou mobilní aplikaci Portál občana. K dispozici je zdarma pro všechny majitele chytrých telefonů s operačními systémy iOS a Android.

Portál občana existuje ve verzi pro web už od roku 2018. Větší zájem uživatelů však zaznamenal až v průběhu roku 2021, kdy se mezi možnosti přihlášení přidala bankovní identita. Předpokládá se, že díky dostupnosti služeb portálu přes mobil se jeho atraktivita zase o něco zvýší.

  1. Komu je určena mobilní aplikace Portál občana

    Uživatelé nové mobilní aplikace v ní přehledně naleznou vše, co už znají z webové verze, a to včetně možnosti správy datových schránek. Portál občana je vstupní branou k online službám českého státu, který jich nabízí již více než 600. A další rychle přibývají. Dnes Portál využívá přes 1 205 000 lidí. V loňském roce došlo k výraznému nárůstu uživatelů díky úpravě designu a zlepšení přívětivosti.

    Novou mobilní aplikaci k Portálu občana vyvinula Digitální a informační agentura. Společně s Digitálním Českem ji testovala koncem prosince 2023 se seniory, kteří poskytli zpětnou vazbu pro další vývoj a její zdokonalení. Od dnešního dne je aplikace zdarma dostupná všem zájemcům.

  2. Co nabízí aplikace Portál občana

    Aplikace zvládne vše, na co jste zvyklí z webové varianty. Díky Portálu občana je možné vyřídit mnoho úředních záležitostí, jako je například podání daňového přiznání, vyhotovení výpisů z rejstříku trestů nebo katastru nemovitostí, ověření bodového konta řidiče apod. Portál vás také upozorní na blížící se konec platnosti dokladů. Rovněž si z něj můžete zařídit voličský průkaz nebo máte možnost založit či podepsat ePetici.

    Z Portálu občana máte také přístup do své datové schránky, takže můžete odesílat a přijímat datové zprávy. Oproti stránkám datových schránek je zdarma nejen archivace zpráv, ale i SMS notifikace o obdržení nové zprávy.

    Během letošního roku se do Portálu přidá i systém DROZD, který občanům České republiky umožní lepší přípravu na případné krizové situace v zahraničí a v předstihu je upozorní, pokud by v dané lokalitě hrozilo nějaké nebezpečí. Další plánovanou službou je Registr zastupování, který poslouží pro online udílení plných mocí pro úkony ve vztahu ke státu, tedy například při převodu vozidla, u daňového přiznání či u žádostí o cestovní pasy dětí.

  3. Díky Portálu občana ušetříte

    Využívání této digitální platformy, ať už na webu nebo v mobilu, je výhodné i finančně. Úkony, za které byste na úřadech platili, máte totiž přes Portál občana zcela zdarma. O času, který rovněž ušetříte, ani nemluvě.

    Úkon V Portálu občana Na úřadě
    Výpis z bodového hodnocení řidiče Zdarma 100 Kč/1. strana, 50 Kč/každá další
    Výpis z rejstříku trestů Zdarma 100 Kč
    Výpis z živnostenského rejstříku Zdarma 100 Kč/1. strana, 50 Kč/každá další
    Komunikace s úřady Zdarma
    (datová schránka)
    Od 72 Kč
    (doporučený dopis)
    Výpis údajů z registru obyvatel Zdarma 100 Kč/1. strana, 50 Kč/každá další
    Výpis z veřejného rejstříku Zdarma 100 Kč/1. strana, 50 Kč/každá další
  4. Jak získat aplikaci Portál občana

    Aplikaci Portál občana si bezplatně stáhnete do telefonů s operačním systémem Android v Google Play, s operačním systémem iOS v App Store. Přihlásit se můžete pomocí libovolného prostředku Identity občana (např. bankovní identitou) či datovou schránkou.

    I nadále je možné využívat webovou verzi Portálu občana, do které se přihlásíte stejnými způsoby ve svém počítači.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás