Juraj Mikuš a pronájem bytu přes Airbnb? Podvodné inzeráty již řeší kriminálka

Petr Novák
Publikováno 13. prosince 2020

Narazili jste na nabídku pronájmu, ve které figurují jména Ivona Majkova nebo Juraj Mikuš a nájem se platí přes Airbnb? Dejte od ní ruce pryč. Jedná se o podvod, jehož cílem je inkasovat peníze z nájemného za byt, který zájemce uvidí jen a pouze na obrázku.

Redaktor Skrblíka předstíral zájemce o pronájem a odhalil praktiky podvodníků, které popisuje v tomto článku. Inzeráty již vyšetřuje policie. Oznámení podal i v titulku článku zmíněný Juraj Mikuš, který není podvodník, ale oběť krádeže identity.

Varování první: Nájemní smlouvu a převod peněz zajistí Airbnb

K Ivoně, Jurajovi a podobě inzerátů se vrátíme později. Nejprve si ukážeme, jak poznat podvod.

V první fázi se jedná o běžný inzerát pronájmu bytu, kterých jsou na známých realitních serverech tisíce. Podezřelá nemusí být ani první odpověď pronajímatele na váš e-mail.

S jistotou podvod odhalíte v okamžiku, kdy chce pronajímatel v procesu angažovat Airbnb. To se má postarat o smlouvu, předání klíčů a převod peněz. Airbnb je celosvětově známá firma, která nabízí ubytování v soukromí. Můžete na ni najít stížnosti, což je u obdobně velké společnosti běžné. Celkově vzato je to seriózní značka.

S dlouhodobými pronájmy bytů a předáváním klíčů však nemá nic společného.

Podvodníci opakovaně zneužívají jméno Airbnb, protože je známé a důvěryhodné. Koupí si doménu podobnou Airbnb.com, zkopírují vzhled stránek a používají matoucí e-mailové adresy jako air@bnbbooking-pay.com.

Cílem je navodit dojem, že je do transakce angažováno skutečné Airbnb. Což  není. Pronajímatel a “zástupce Airbnb” jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba.

Juraj Mikuš a pronájem bytu přes Airbnb? Podvodné inzeráty již řeší kriminálka

Jakmile někdo projeví o byt zájem, pronajímatel “vydá Airbnb příkaz k převodu peněz” za nájem a kauci. Pokud zájemce zaplatí, většinou následují požadavky na další platby za energie, převod klíčů a tak dále. Je zbytečné dodávat, že bankovní účet patří podvodníkům a žádné klíče nikdy předány nebudou.

U inzerátu bytu, o který jsme předstírali zájem, činila platba za nájem včetně kauce 14 100 Kč splatných na účet HU39 1040 4436 8676 8288 8453 1011 vedený v Maďarsku na jméno Veronika Bnb. Setkat se můžete také s platbou předplacenými poukázkami Paysafecard, Bitcoinem nebo jinými prostředky.

Podařilo se nám podvodníky přesvědčit, že jsme výše uvedené peníze poslali přesně dle požadavků. (Jak se nám to povedlo není vůbec zajímavé!)

Následoval požadavek na další platbu, tentokrát na německý účet DE32 1001 1001 2628 9631 75 vedený na jméno Karolina Mursane Kovacs u německé N26 Bank s adresou majitele účtu Klosterstrasse 62, Berlín 10179, Německo.

Lze předpokládat, že výše uvedená jména jsou bílí koně nebo že byly účty založeny na kradené doklady předchozích obětí podvodů.

Podvodníci po zhruba dvou až třech e-mailech začínají na zájemce vyvolávat nátlak. Tvrdí, že mají dalšího zájemce o byt. Z “Airbnb” začnou chodit zprávy, že rezervace v horizontu několika hodin vyprší a je bezpodmínečně nutné ji neprodleně uhradit.

Doporučení: Nikdy neposílejte peníze za pronájem bytu před osobní prohlídkou nemovitosti. Odolejte případnému nátlaku a pokud vám bude cokoliv podezřelého, hledejte dál. Jednou odeslané peníze je velmi složité získat zpět.

Varování druhé: Podezřele nízký nájem a chyby v inzerátu

S falešnými pronajímateli jsme komunikovali necelý měsíc, použili jsme při tom několik smyšlených identit. Podařilo se nám tak odhalit některé další praktiky, které používají.

S nabízeným bytem nemají nic společného. Obvykle zkopírují inzerát včetně fotek z některého z inzertních serverů, případně smíchají více nabídek dohromady. Skrblík si to ověřil, když si dohledal a kontaktoval skutečného majitele bytu, jehož pronájem nabízela Ivona Majkova v Mladé Boleslavi.

Její jméno bylo opět smyšlené, majitel neměl o pronájmu sebemenší tušení.

Juraj Mikuš a pronájem bytu přes Airbnb? Podvodné inzeráty již řeší kriminálka

Nabídku obvykle publikují na bezplatných inzertních serverech, často se snaží zaujmout velmi nízkou cenou nájmu. Podvodníci komunikují v češtině, používají e-mailové schránky na českých serverech a realisticky znějící jména. Třeba Ivona Majkova nebo Juraj Mikuš.

Jak je však patrné z kostrbaté struktury vět, jedná se o cizince, kteří si zprávy překládají. Telefonům i osobním setkání se pod různými výmluvami vyhýbají, raději ukončí komunikaci.

Doporučení: Přes katastr nemovitostí si prověřte, zdali je majitel bytu ten samý člověk, se kterým komunikujete. Pokud není u inzerátu uvedeno telefonní číslo, požádejte o něj. Podvodník vám na telefonát nekývne. Vyhledejte si fotky bytu a text inzerátu v Google, jestli nepochází z jiné nabídky.

Varování třetí: Fotka osobních dokladů jako důkaz totožnosti

Podvodníci používají různé metody, jak si získat důvěry oběti:

  • Zneužívají jméno a logo Airbnb, protože jde o důvěryhodnou firmu.
  • Vymýšlí uvěřitelné historky, třeba že byt zdědili, koupili si ho jako investici nebo zde údajně pracovali.
  • Posílají své doklady a fotky rodiny jako “důkaz totožnosti”.

Zaslané řidičáky, občanky, cestovní pasy, policejní průkazy a fotky vysmáté rodinky jsou odcizené. Ten, kdo vám je posílá, není osoba na dokladech.

Podobný případ je i Juraj Mikuš zmíněný v titulku článku, který má dle e-mailové komunikace být pronajímatelem bytu. Jak si Skrblík ověřil přímo u dotyčné osoby, podvodníci získali kopii jeho cestovního pasu, když sám projevil zájem o pronájem bytu a byl vyzván k zaslání kopie dokladu.

Skrblík si toto tvrzení ověřil přímo při komunikaci s falešným pronajímatelem, když byl vyzván k zaslání kopie osobního dokladu. Vyfotili a poslali jsme občanský průkaz, který v další komunikaci nehrál žádnou roli. Z toho lze vyvozovat, že zaslané doklady mají sloužit jen k budoucím krádežím dalších identit.

Juraj Mikuš a pronájem bytu přes Airbnb? Podvodné inzeráty již řeší kriminálka

Identitu protistrany si můžete ověřit tak, že zaslaný doklad vyhledáte prostřednictvím služby Google obrázky. Není to stoprocentní, ale u opakovaně zneužívaných dokladů je pravděpodobné, že na tento fakt na internetu již někdo upozornil.

Neplatné české doklady si můžete dohledat na stránkách Ministerstva vnitra. Obecně vzato se však stačí zamyslet: Proč by seriózní člověk posílal fotky svých dokladů cizím lidem a riskoval jejich zneužití?

Poučení: Za žádných okolností nenahrávejte fotografie svých dokladů na servery pro sdílení dat typu Ulož.to. Podvodníci si je zde mohou stáhnout, zneužít vaší identitu a třeba vaším jménem požádat o půjčku.

Neposílejte je e-mailem jen tak na vyžádání protistrany, velmi snadno může dojít k jejich zneužití. Pokud máte podezření, že došlo ke zneužití vašich dokladů, neprodleně kontaktujte policii.

Jak postupovat, pokud narazíte na podvodný inzerát

V případě, že narazíte na inzerát nápadně připomínající výše uvedené, doporučuji učinit několik kroků.

Nechte inzerát smazat

Stačí napsat krátký e-mail provozovateli daného serveru, ve kterém stručně vysvětlíte princip podvodu (ideálně s odkazem na tento článek). Dle našich zkušeností správci stránek podvodné inzeráty okamžitě mažou.

Nechte zablokovat podvodníkův e-mail

Podvodníci mají obvykle “rozpracováno” více obětí současně. Čím dříve se podaří zablokovat jejich e-mail, tím méně bude obětí. U Gmailu stačí vyplnit stručný formulář, e-maily ze Seznamu (@seznam.cz, @email.cz, @post.cz) stačí přeposlat na abuse@seznam.cz.

Podejte trestní oznámení

Pokud budete mít podezření, že byl spáchán například podvod, podejte trestní oznámení. Tento postup doporučuji i v případě, kdy se vám podaří získat číslo bankovního účtu, na který vyžaduje podvodník převést peníze. Pouze policie může docílit zablokování tohoto účtu.

Napište nám

Budu moc rád, když se mi se svou zkušeností svěříte na pn@skrblik.cz. Pošlete mi prosím odkaz na článek, jména, případně odlišnosti od výše uvedeného postupu podvodníků. Problematice se budeme nadále věnovat a pokud to bude možné, varovat další potenciální oběti.


EK
Eliška Kotnourová 05.01.2021 – 10:18

Dobrý den, dekuji za vaší stranku s radami, bohuzel jsem se také nechala napálit s pronájmem bytu a to přímo od jména Juraj Mikuš, jdu to okamžitě nahlasit na policio, přesně sedí i vámi uvedená čísla účtu kam jsem to mela zaslat.

Odpovědět

AW
Alena Wittnerová 11.01.2021 – 15:45

Dobrý den , právě jsem narazila na podobný inzerát, kde figuruje samotný Juraj Mikuš, nabízí na hyperinzerci nájem v Českých Budějovicích, už mi bylo divné, že cena je velmi nízká a fotky byly uplně z jiného bytu. Mám zatím od něj jeden email. Hned jsem si jeho jméno vyhledala a vyjel mi tento článek.

Odpovědět

C
Charlotte 13.01.2021 – 22:21

Dobrý den taky jsem měla tu čest komunikovat s panem Jurajem Mikušem a ano jak jste psal poslal kopii pasu a vše my vysvětloval jak to funguje jenže já mu naletela úplně poslal přes airbnb číslo účtu a měla jsem mít pronajatý byt tak jsem mu poslala kopii pasu plus peníze 14600kc do včerejška mě ještě kontaktovali a dnes když už my to bylo divné tak jsem psala na jeho email a on se my vrátil nedoručený . Takže jsem naletěla jsem matka samoživitelka tak jsem byla ráda že jsem našla byt a ono pak z toho vznikl podvod hezké. Nechápu jak.takhle může žít pro některé je to hodně peněz a on se jim pak vysmívá za zády

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 14.01.2021 – 00:39

Nové informace od vydání článku: 1. Stále se objevují nové a nové inzeráty s osobou Juraje Mikuše. Pronajímané byty jsou po celé České republice. 2. V některých inzerátech se nově zobrazuje telefonní číslo "721 098 297". Zavolat na něj nelze. Číslo mohlo být použito jen proto, aby bylo možné publikovat nabídku pronájmu. 3. Případ si údajně měla převzít policie v Karlovarském kraji, kde se již dříve začal řešit. Jen nahlášených případů jsou desítky. 4. Mé osobní pátrání přineslo poznatek, že podvodníci mohou pocházet "z africké země, kam Češi rádi létají na dovolenou".

Odpovědět

R
Renata 20.01.2021 – 04:52

Dobrý den, děkuji za Váš článek. I já mám tu čest, že jsem narazila na pronájem bytu, kde se jako vlastník uvádí pan Juraj Mikuš. Inzerát je zveřejněn na stránkách www.bazos.cz dne 8.1.2021. V tentýž den je zveřejněno několik dalších inzerátů na pronájem bytů v rámci celé ČR a výše nájmu nepřesahuje 9 000 Kč. Inzerentem je vždy někdo jiný (pravděpodobně uvádí jména potenciálních nájemníků nebo jména smyšlená), ale telefonní číslo zůstává stejné 721 098 297.

Odpovědět

MM
Markéta Maťátková 03.12.2021 – 19:05

Dobrý den, Bohužel už jsem měla taky tu čest,dneska jsem byla podat trestní oznámení. Podvodna emailová adresa: air@bnbbooking-pay.com a představila se jako: barbara.christinebaehr1953@gmail.com Druhý den po provedené platbě, jsem požádala banku o storno, ale zdá se mi peníze vrátí nevím. Asi ne. Tak si dejte pozor.

Odpovědět

D
Dominik 20.12.2021 – 16:14

@Markéta Maťátková: Mám to samé !!! Stejné jméno a vše dalšího !

Odpovědět

ZV
Zoltán Varga 30.01.2022 – 20:18

Zdravím Aj ja som sa stretol s ňou a poslal som jej občianšký preukaz. Čo sa môže stať? Ďakujem za odpoveď

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 31.01.2022 – 12:24

Dobrý den, preventivně doporučuji nahlásit občanský průkaz jako zneužitý a požádat o vystavení nového. Je možné, že se nic nestane. Ale také je možné, že se váš občanský průkaz někdo pokusí zneužít - bude se za Vás vydávat, nebo třeba vašim jménem požádá o úvěr.

Odpovědět

S
Simona 20.02.2022 – 15:29

Zrovna si píšu z paní barbaritou Christie nějaká tak a taky mi nabytí pronájem bytu.Jak mám reagovat číslo mi nasebe nechce dát a když jsem napsala o číslo telefoni tak napsala přes airbn že to jinka nejde. A chce zaslat 7000 a potom zálohu 14000.Co mám dělat samozřejmě ji peníze nepošlu protože jsem hledala ten byt na internet a není už v nabídce hlavně že mi tvrdí že je k dispozici

Odpovědět

V
Vikrant 21.02.2022 – 08:45

@Simona: I got the same offer from her yesterday.

Odpovědět

V
Vikrant 21.02.2022 – 09:01

@Simona: Hi, I got the offer from the same lady. her details are as follows, barbara.christinebaehr1953@gmail.com, Barbara Baehr

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 21.02.2022 – 13:54

Se skutečnou Barbarou Baehr jsem komunikoval, podvodníci zneužili její identitu. Založili si e-mail na její jméno a dalším obětem posílají její pas. Paní Barbara Baehr je odbornice na pavouky, dokonce má svůj profil na Wikipedii v několika jazycích. Potvrdila mi, že podvodníci její pas získali, když si chtěla pronajmout byt v Německu (odkud pochází). O zneužití své identity již ví, bohužel s tím nejde nic moc dělat. Domluvil jsem se s ní, že alespoň na stránky napíšu tuto informaci. Že jde o slušnou paní, která s pronájmem a podvodem nemá nic společného.

Odpovědět

L
Lucie 05.03.2022 – 10:50

Dobry den, vcera jsem obdrzela podvodny email od barbara.christinebaehr1953@gmail.com s nabidkou pronajmu bytu v centru Ceskych Budejovicich primo na namesti v Ceskych Budejovicich za 7000 + 7000. Gmail jsem pozadala o zablokovani. Davejte pozor.

Odpovědět

MV
Matěj V. 01.04.2022 – 13:45

Děkuji za Vaše příspěvky a tedy za možnost předejít nepříjemnostem....

Odpovědět

A
Anna 18.08.2022 – 18:23

Děkuji za radu Jsem Španěl, příští rok student Erasmu a slavná barbara.christinebaehr1953@gmail.com mi právě napsala e-mail s nabídkou bytu v Plzni. zdálo se mi to moc hezké... @Markéta Maťátková:

Odpovědět

EH
Eva H 21.11.2022 – 12:07

Dobry den, vcera som tiez obdrzela podvodny email od barbara.christinebaehr1953@gmail.com s nabidkou pronajmu bytu v centru Brna. Inzerat na pronajem bytu som nasla na stranke Realitysvepomocne.cz , kde som sa zaregistrovala koncom septembra a rozposielala majitelom spravy ohladom prenajmu. Po priblizne dvoch mesiacoch sa mi ozvali az na jednu poptavku. Mala som kontaktovat majitela o viac info cez e-mail: zatka.nadia@post.cz. Tak som napisala email a poprosila o viac info a o fotky. Nasledne som dostala mail od pani Barbara Christine Baehr, ktora mi preposlala fotky a dalsie info o byte. Kedze cena bytu bola velmi nizka a byt prilis krasny, tak som meno vyhladala cez Google a zistila, ze je to podvod. Pisem aby som upozornila, ze jej meno sa stale zneuziva. Rovnako mam obavy, ze stranka Relaitysvepomocne.cz je tiez pofiderna stranka, kedze okrem tohto pripadu ziaden s majitelou sa mi neozvala a ked som pisala na infolinku tejto stranky aby som dozvedela viac, nikto mi neodpisal. Dalo by sa overit nejak, ci tato stranka je realna? Pokial stranka nie je podvod tak sa ospravdlnujem.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás