EZKarta: Nová aplikace Ministerstva zdravotnictví nahrazuje Tečku, nabídne více funkcí

Hana Volencová
Publikováno 21. března 2024

EZKarta je novou mobilní aplikací, která si klade za cíl přiblížit občanům České republiky digitální služby resortu zdravotnictví. Nebo spíše staronovou než novou, nahrazuje totiž covidovou aplikaci Tečka. První zásadní službou, kterou EZKarta nabízí, je tak v návaznosti na Tečku očkovací průkazka. Rodiče si v ní kromě vlastních údajů automaticky zobrazí i očkování svých dětí.

Tato státem garantovaná elektronická zdravotní karta svým uživatelům v následujících letech postupně nabídne další služby a informace, které se týkají péče o zdraví. Vyhledají si jejím prostřednictvím specialistu ve svém okolí, přímo z aplikace se k němu rovnou objednají nebo budou mít možnost sdílet své zdravotní údaje s ošetřujícím lékařem.

  1. Co to je EZKarta

    EZKarta nahrazuje od 18. března 2024 aplikaci Tečka, která sloužila jako očkovací průkaz v dobách pandemie koronaviru covid-19.

    Tato jednoúčelová aplikace by se nyní měla postupně rozšířit, tak aby tvořila bránu k novým službám elektronizace zdravotnictví a stala se digitálním komunikačním kanálem mezi resortem zdravotnictví a občany.

  2. Jaké funkce EZKarta nabízí

    Některé služby jsou uživatelům dostupné již v tento okamžik, další by měly postupně přibývat.

    Očkovací průkaz v mobilu

    Novou hlavní službou, kterou EZKarta už nyní nabízí, je očkovací průkazka. Každému uživateli aplikace zobrazí veškerá očkování, která mu byla aplikována od 1. ledna 2023.

    Starší očkování podle ministerstva aplikace obsahovat nemůže, protože je lékaři do centrálních systémů nehlásili. A zpětné zapisování by v takovém objemu dat dramaticky zvyšovalo pravděpodobnost, že dojde k chybám. Výjimkou jsou covidová očkování, která se zobrazí i v případě, že vám byla vakcína aplikována před tímto datem. Pokud v aplikaci některé očkování z loňského nebo letošního roku nenajdete, měli byste se podle resortu obrátit na svého praktika a požádat jej, aby ho do systému doplnil.

    Rodiče uvidí očkovací průkaz dítěte

    Rodičům se automaticky nahraje také očkovací průkazka jejich potomků mladších 18 let. U malých dětí nyní bude aplikace nejrozsáhlejší, neboť ty chodí na povinná očkování a pediatři údaje už více než rok údaje pečlivě zadávají. Oproti papírovému průkazu aplikace u kombinovaných vakcín nabízí i informaci o konkrétních nemocech, proti nimž účinkuje. Snadno tak třeba zjistíte, v které vakcíně bylo dítě očkované proti černému kašli.

    Kromě vakcinace svých nezletilých potomků můžete na základě explicitně uděleného mandátu od jiné osoby vidět také její očkovací průkazku – dospělí potomci mohou např. kontrolovat očkování svým seniorním rodičům.

    Papírové očkovací průkazy se ale budou vydávat i nadále, stahovat aplikaci není povinné. EZKarta také zatím nemá funkci mezinárodního očkovacího průkazu, ačkoli na evropské úrovni se o ní uvažuje. Pokud dojde v rámci EU či WHO ke sjednocení standardů pro elektronický mezinárodní očkovací průkaz, např. po vzoru covid-19 certifikátů, je ale podle tvůrců aplikace tato cesta otevřena.

    Sdílení výpisu s lékařem

    Své údaje o provedených očkováních můžete prostřednictvím EZKarty také sdílet. Už nyní je možné záznamy stáhnout jako PDF soubor, lze také kliknout na možnost Sdílet s lékařem. Aplikace vygeneruje kód, který pacient doktorovi sdělí. Ten se může na výpis podívat na dálku, když kód zadá do systému. Zatím je to ale problematické, protože většina ordinací ještě nestihla synchronizovat systém a údaje si tak nemohou zobrazit. Sdílení není automatické, pacient sám rozhoduje, komu informace poskytne a na jak dlouho.

    Další plánované funkce EZKarty

    Aplikace EZKarta se bude v průběhu roku 2024 postupně rozšiřovat i o další služby. Uživatel si bude moci zobrazit výpis ze své zdravotní evidence, aplikace nabídne informační službu Rozcestník MZČR, chystá se také e-Mapa poskytovatelů zdravotních služeb, v níž si bude moci uživatel vyhledat zdravotní zařízení s požadovaným typem služeb ve svém okolí. Získá o něm i podrobnější informace, jako jsou kontakty či otvírací doba, součástí by měla být i mapa kapacitní dostupnosti. Prostřednictvím aplikace budou mít lékaři také možnost zasílat zprávy svým pacientům.

    I v průběhu roku 2025 se má okruh funkcí nadále rozvíjet. Mezi nové služby bude patřit např. e-management screeningových programů, elektronické zvaní klientů, elektronické objednávání včetně registrace a rezervace či sdílení zdravotní dokumentace.

    V dalších letech by mělo být možné i elektronické předávání žádanek na vyšetření.

  3. Jak získat EZKartu, instalace a přihlášení

    Aplikace EZKarta je dostupná pro mobilní telefony s operačními systémy iOS a Android, stáhnete ji zdarma v App Store i Google Play. Jakmile aplikaci nainstalujete, musíte se autentizovat pomocí Identity občana. Po úspěšném ověření vás EZKarta vyzve, abyste zadali 6místný ověřovací PIN, případně můžete udělit souhlas s využitím biometrických dat, tedy skenu obličeje nebo otisku prstu.

    Uživatelům Tečky stačí provést její aktualizaci

    Podle Národního zdravotnického informačního portálu je covidová aplikace Tečka dosud nainstalována na řadě mobilních zařízení – celkový počet aktivních uživatelů v roce 2023 činil 612 tisíc na operačních systémech iOS a 1,7 milionu na operačních systémech Android. Těmto uživatelům stačí aplikaci pouze aktualizovat, není třeba stahovat ji nově.

    EZKarta, primární osoba, spřažené osoby

    V aplikaci EZKarta je zavedena tzv. primární osoba. Primární osobou je ta, která provedla instalaci aplikace EZKarta a při jejím zaregistrování se autentizovala pomocí Identity občana. V současnosti se jí zpřístupní následující funkce:

    • zobrazení údajů pro svou vlastní osobu,
    • zobrazení údajů osob vázaných, např. dětí do 18 let (vychází se z informačního systému evidence obyvatel, tzv. registru ISEO),
    • zobrazení údajů osob, které jí udělily k zobrazení mandát,
    • správa mandátů, které udělila jiným osobám,
    • sdílení vybraných údajů s jinou osobou (např. s lékařem) po definovanou dobu.

    Osoby, které s vámi sdílí své údaje, jsou v aplikaci označeny jako spřažené osoby.

Bezplatná telefonická linka pro EZKartu: 1221

V případě technických potíží, problémů a dotazů můžete využít bezplatnou telefonickou linku 1221. Vyškolení operátoři jsou k dispozici v pracovní dny od 8:00 do 19:00. Můžete také navštívit stránku Národního zdravotního informačního portálu NZIP.cz, která obsahuje bližší informace.


M
Markéta 24.03.2024 – 09:27

Nechápu proč tato aplikace??? Existuje aplikace E-RECEPT, kde si přehledně prohlédnete všechny své recepty, vydané i expirované a součástí je také platné očkování. Proč se musí stále něco nového vymýšlet a kombinovat, když už to funguje v jiné aplikaci. A to ani nekomentuji, že je stejně zase "polovičatá" , jelikož se v ní očkování načítá od roku 2023....kdyby ta aplikace byla schopná zobrazit kompletní očkovací průkaz, tak dejme tomu....ale zase výmluvy o bezpečnosti, asi se opět šetřilo že.....

Odpovědět

z
zdenka 24.03.2024 – 09:45

Nechápu, proč není možné zadat údaje alespoň z posledních 10 let..nebo aspoň tomu kdo má zájem, třeba za poplatek ..

Odpovědět

I
Ivan 24.03.2024 – 16:53

@Markéta: A máte vůbec aplikaci eRecept a nebo kdy jste v ní naposled byla ? Jinak byste věděla že na titulní stránce v žlutém orámování (hned nahoře) píší: ""Od 1.12.2022 není možné zapisovat záznam y o očkování přímo do systému eRecept. .........."" Takže tam máte záznamy do 12.2022. Proto má EZ karta záznamy od r.2023, uznávám ze se měli přetáhnou data z jednoho systému do druhého.pokud to jde. Vy si příště ověřte co plácáte.

Odpovědět

M
Markéta 24.03.2024 – 18:14

@Ivan: Vážený pane Ivane. Já určitě nic neplácám, hovořte si prosím tímto stylem s Vaší manželkou nebo jinou dámou Vám blízkou... Aplikaci "E-RECEPT" používám velmi často, staženou mám i EZ kartu. Můj komentář se zaměřoval na dle mého názoru zbytečnou aplikaci, když by stačila jedna a to E-RECEPT, která funguje perfektně i na E-POUKAZY. Chápete konečně, na co poukazuji???

Odpovědět

m
maro 24.03.2024 – 19:51

@Markéta: opravdu nechapete proc????? cely zivot stacila karta u lekare, ted potrebuji nase zdr.zaznamy vedet a pouzivat! velky bratr . jen hlupak se necha napalit! prece vim kdy se ockuji ,mam prukaz /papirovy mi staci.!!!!!!!!! proc by to meli vedet i WHO!

Odpovědět

M
Markéta 25.03.2024 – 07:43

@maro: vždyť Vás ale NIKDO NENUTÍ abyste si aplikaci stahoval, Vaše údaje tam ale stejně zahrnuty budou. Vlastně nevím, na co mi odpovídáte...Článek byl o nové aplikaci a já jsem reagovala na to, že by to mohlo být již v EXISTUJÍCÍ aplikací, tak nevím, proč reagujete na můj příspěvek.....Ti mi přijde dost nelogické Váš názor je takový, tak si za ním stůjte a reagujte na článek a ne na komentář který byl odpovědí pro pana Ivana !

Odpovědět

M
Markéta 27.03.2024 – 12:11

Přečtěte si dnešní článek: Dva miliony záznamů o očkování ztraceny? Do EZKarty se nepřepsaly, ačkoliv za to Válek ručil.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás