Daňové přiznání 2024: Termíny, lhůty, sankce a jak ho podat později bez pokuty

Hana Volencová
Publikováno 19. března 2024

Březen se přehoupl do své druhé poloviny a povinnost podat daňové přiznání se tak nezadržitelně přibližuje. Jaké termíny je třeba si v souvislosti s tím ohlídat, jak si můžete lhůtu legálně prodloužit a kolik se platí, pokud nezvládnete daňové přiznání podat včas?

Všechny osoby samostatně výdělečně činné mají od loňského roku ze zákona povinně zřízenou datovou schránku, a tak už se letos nevyhnou elektronickému podání daňového přiznání, jinak budou rovněž čelit sankci. Nezapomeňte také včas podat přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

  1. Termín podání daňového přiznání 2024

    Přiznání k dani z příjmů fyzických osob podávají poplatníci v souladu s daňovým řádem standardně nejpozději do 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období, kterým je v tomto případě kalendářní rok.

    Konkrétní datum nejzazšího termínu pro podání daňového přiznání se však může rok od roku lišit. V případě, že konec tříměsíční lhůty padne na víkend nebo svátek, posune se závazný termín na nejbližší následující pracovní den. Letos tak standardní lhůta pro podání daňového přiznání vychází vzhledem k velikonočním svátkům na úterý 2. dubna 2024. Tento termín se týká daňových přiznání podaných osobně na podatelně finančních úřadů nebo zaslaných poštou.

    Podáváte-li daňové přiznání elektronicky, prodlužuje se vám termín o měsíc. Připomínáme, že pokud máte ze zákona povinně zřízenou datovou schránku, elektronickému podání se nevyhnete. Máte na to čas do čtvrtka 2. května 2024.

    Využíváte-li služeb daňového poradce nebo advokáta, oproti standardnímu termínu máte k dobru hned měsíce tři. Lhůta pro podání daňového přiznání vám běží až do pondělí 1. července 2024.

    Potřebujete s daňovým přiznáním pomoct? Mrkněte i na náš podrobný článek Přiznání k dani z příjmů fyzických osob 2023/2024.

  2. Sankce za pozdní podání daňového přiznání

    Podle § 250 daňového řádu se toleruje zpoždění o 5 pracovních dnů po stanovené lhůtě. Podáte-li tedy např. daňové přiznání v papírové podobě ještě 9. dubna 2024, mělo by se to obejít bez sankce.

    Pokud podáte přiznání pozdě, naúčtuje vám finanční úřad pokutu za opožděné tvrzení daně. Ta je ve výši 0,05 % stanovené daně za každý den prodlení, maximálně však 5 % stanovené daně (a zároveň nejvýše 300 000 Kč). Jestliže ale při výpočtu pokuty vyjde částka nižší než 1 000 Kč, nepředepíše se vám a nemáte povinnost ji uhradit.

  3. Jak se vyhnout pokutě za pozdní daňové přiznání

    Sankce se začíná načítat až po vypršení lhůty, která odpovídá tomu, jakou formou daňové přiznání nakonec podáte, a toho se dá využít. Jestliže jste sice chtěli podat daňové přiznání papírově, ale nestihli jste to, získáte měsíc elektronickým podáním. A i když ho nakonec i tak podáte pozdě, pokuta se vám bude načítat až od květnového termínu.

    Pokud vám finančně výhodněji než pokuta vyjdou služby daňového poradce, máte ještě o dva měsíce navíc. Letos už kvůli tomu navíc nemusíte finančnímu úřadu odevzdávat do vypršení základního termínu plnou moc, jako tomu bylo dříve. Můžete se tak tedy rozhodnout až ve chvíli, kdy zjistíte, že nestíháte. Plnou moc i daňové přiznání dodáte finančnímu úřadu současně.

  4. OSVČ musí daňové přiznání podat elektronicky

    Všem osobám samostatně výdělečně činným byla v průběhu loňského roku povinně zřízena datová schránka. K tomu se pojí povinnost komunikovat s Finanční správou ČR výhradně elektronicky. Kdo tedy dosud podával papírové přiznání, musí to letos zvládnout online. V roce 2023 ještě finanční úřady podání daňového přiznání nesprávnou formou nepokutovaly, letos už by vás to ale mohlo stát 1 000 Kč.

    To, že máte daňové přiznání podat elektronickou formou, ale nutně neznamená, že ho musíte podat prostřednictvím datové schránky. Možná pro vás bude jednodušší využít elektronické podání přes portál MOJE daně, který vám některé údaje sám předvyplní.

    Fyzické osoby, kterým byla ze zákona zřízena datová schránka, ale za rok 2023 ze samostatné činnosti žádné příjmy neměly, nemusejí podávat přiznání k dani z příjmů elektronicky. To se týká např. osob s přerušenou živností, které loni datovou schránku rovněž dostávaly automaticky.

    Jak podat daňové přiznání datovou schránkou

    Daňové přiznání pošlete datovou schránkou jako XML soubor v příloze datové zprávy, podobně jako byste odesílali e-mail. Daňové přiznání neposílejte v jiném formátu, častou chybou je zaslání přílohy s přiznáním v PDF.

    K vytvoření souboru ve formátu XML můžete využít aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu (tzv. EPO), aplikaci Online finanční úřad nebo speciální programy, které vyplněné daňové přiznání do XML převedou ve vašem počítači.

    Do předmětu napište “DPFO 2023” a jako adresáta zvolte svůj místně příslušný finanční úřad (můžete ho vybrat podle názvu nebo přímo zadat ID datové schránky, pokud ho znáte). Žádné další kolonky vyplňovat nemusíte.

    Po odeslání zprávy se ale ještě neodhlašujte a překlikněte se v levém menu na Odeslané zprávy. Otevřete si svoji právě odeslanou zprávu s daňovým přiznáním, klikněte na Další volby a vyberte Uložit doručenku (PDF). Stažený soubor si archivujte, slouží jako doklad, že jste přiznání odeslali.

    Jak podat daňové přiznání přes portál MOJE daně

    Přihlásit se do portálu MOJE daně můžete datovou schránkou nebo pomocí elektronické identity občana, např. prostřednictvím bankovní identity. Případně si můžete nechat vygenerovat přístupové údaje přímo od finančního úřadu a vyzvednout si je osobně.

    Najdete tu rozcestník – můžete pokračovat na Online finanční úřad nebo na Elektronická podání pro finanční správu.

    V Online finančním úřadu máte svou Daňovou informační schránku Plus (DIS+), v níž jsou nahrané informace, které o vás má Finanční správa k dispozici. Můžete tu vyplnit i odeslat daňové přiznání, ve formuláři se vám samy vyplní některé údaje.

    EPO neboli Elektronická podatelna orgánů Finanční správy ČR umožňuje vyplnit, vytisknout, uložit i odeslat elektronický fromulář nebo nahrát i už vytvořený soubor z vašeho počítače.

  5. Lhůta pro zaplacení daní

    Vypočítanou daň musíte zaplatit současně s podáním daňového přiznání, nejpozději do 3 kalendářních dnů po datu podání. Učinit tak můžete bankovním převodem, na pokladně finančního úřadu, poštovní poukázkou typu A nebo hotově na pobočce České národní banky. Od čtvrtého dne už se načítá úrok z prodlení.

    Placení daní se věnujeme v samostatném článku Jak zaplatit daň. Najdete v něm i čísla účtů jednotlivých finančních úřadů.

  6. Podání přehledů OSVČ nemusí proběhnout elektronicky

    Nezapomeňte také včas podat přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Lhůta je 1 měsíc po podání daňového přiznání. Na vyrovnání případných nedoplatků máte 8 dní od podání přehledu.

    Na přehledy o příjmech a výdajích pro sociální správu i pro zdravotní pojišťovnu se ovšem povinnost OSVČ podávat tiskopisy v elektronické podobě v případě zákonem zřízené datové schránky nevztahuje, zákon totiž takovou povinnost na rozdíl od elektronického podání daňového přiznání neukládá.

    Můžete si tedy vybrat, zda zajdete na OSSZ a do zdravotní pojišťovny osobně, zašlete přehledy poštou, nebo využijete některou z elektronických cest. Nabízí se opět možnost zaslání přes datovou schránku, zdravotní pojišťovně můžete odeslat formulář prostřednictvím její mobilní či internetové aplikace, sociální správa umožňuje elektronické podání kromě datovky třeba přes ePortál ČSSZ.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás