Cvak od Air Bank: Placení mobilem nebo kartou, které probíhá bez terminálu

Hana Volencová
Publikováno 1. února 2024

Koncem ledna 2024 spustila Air Bank novou možnost pro bezhotovostní platby s názvem Cvak. Obchodník se díky této službě obejde bez terminálu, přesto u něj zákazník může zaplatit kartou, v ideálním případě uloženou v mobilu. Air Bank se v propagaci Cvaku odvolává na výzkum agentury McKinsey, který říká, že 8 z 10 Čechů dává přednost bezhotovostnímu placení, avšak u malých obchodníků probíhá z důvodu vysokých poplatků za platbu kartou 80 % všech plateb hotově.

K podpoře projektu se otevřeně hlásí mBank, Moneta Money Bank a Fio banka, které se do něj v průběhu roku 2024 chtějí aktivněji zapojit, Cvak nicméně mohou využívat klienti jakékoli tuzemské banky. A to jak na straně podnikatele, tak na straně zákazníka. Skrblík prozkoumal základní parametry služby, abyste věděli, co vás čeká, až na fialovo-tmavomodré logo Cvak narazíte.

  1. Placení přes Cvak je vhodné pro malé podniky

    Na straně příjemců plateb je služba Cvak určena momentálně hlavně těm živnostníkům, kteří své služby nabízejí osobně. Jsou jimi např. maséři, kosmetičky, holiči a kadeřnice, terapeuti, řemeslníci, trenéři, stánkaři. Může jít ale i o malý podnik, kde je majitel obvykle také obsluhou – vinotéka, trafika, bistro apod. Každý podnikatel totiž může využívat jen jednu aplikaci Cvak propojenou s jedním zařízením (telefon nebo tablet) a jednou NFC kartou, která vlastně nahrazuje terminál. Podmínkou je české IČO a bankovní účet vedený u jakékoli banky v ČR.

    Na straně plátce může figurovat kdokoli, kdo má chytrý telefon s internetem a NFC, na zaplacení vám ale bude stačit i vaše klasická plastová platební karta. Zákazník si nepotřebuje stahovat žádnou aplikaci, jen bude jednodušší, pokud používá digitalizovanou kartu uloženou v mobilu. Pokud totiž Google Pay nebo Apple Pay a platby mobilem nevyužívá, bude potřeba údaje z karty opsat. Případně lze zaplatit přes QR kód, tedy platbou z účtu na účet.

  2. Jak platby Cvak fungují: Aplikace, NFC karta a připojení k internetu

    Dosud provoz Cvaku probíhal ve spolupráci s několika vybranými podnikateli v testovacím režimu, nyní postupně dostávají pozvánky další živnostníci, kteří o systém už vyjádřili svůj zájem, a zhruba od konce února by měl být dostupný všem zájemcům.

    Obchodník si musí o službu zažádat prostřednictvím online formuláře. Po schválení své žádosti si nainstaluje aplikaci Cvak, zaregistruje se do systému, podepíše smlouvu o akceptaci platebních karet se společností Global Payments s.r.o. a následně zažádá NFC kartu, která platby usnadňuje. Tato malá plastová karta s čipem, který umožňuje bezkontaktní komunikaci s telefonem zákazníka, zájemci přijde bezplatně prostřednictvím České pošty do 4 pracovních dní.

    Platba přes Cvak probíhá následovně:

    1. Obchodník zadá požadovanou částku do aplikace.
    2. Zákazník se dotkne svým telefonem NFC karty nebo z ní jen načte QR kód a zaplatí.
    3. Obchodníkovi dorazí platba na účet nejpozději do rána druhého pracovního dne. Stav každé platby si může zkontrolovat hned ve své aplikaci Cvak.

    Službu lze využívat už před doručením NFC karty prostřednictvím QR kódu v mobilní aplikaci. Cvak slouží jen pro platby na místě, nikoli na internetu.

    Jistou výhodu představuje situace, kdy je zákazník klientem Air Bank. V ten moment lze platbu uskutečnit přímo z aplikace My Air a peníze putují na účet obchodníka okamžitě. V průběhu roku 2024 bude tato možnost dostupná i u mBank, Moneta Money Bank nebo Fio banky.

  3. Kolik Cvak stojí: Poplatek je jen jeden

    Obchodník nic neplatí za zřízení služby ani za NFC kartu. Z každé transakce se mu však strhne poplatek 0,8 %. Což může být o něco transparentnější i výhodnější než při běžném placení kartou, kde se náklady pohybují zhruba okolo 1,6–3 %.

    Sjednání služby, její ukončení, technická podpora, NFC karta pro příjem plateb i převedení peněz na účet do druhého dne je tedy zdarma. Zkrátka z každé tisícikoruny, kterou zákazník utratí, dostane Cvak 8 Kč a obchodník 992 Kč, a to je vše.

    Pokud se rozhodnete službu zrušit, výpovědní doba je 30 dní. Aplikace vám přestane fungovat den před zrušením smlouvy u Global Payments s.r.o.

  4. Co zvážit, než si Cvak pořídíte

    • Služba je (prozatím) vázaná jen na jednu osobu, nelze ji využít v podnicích, kde je více než jeden zaměstnanec. Nicméně na rozšíření možností se už prý intenzivně pracuje.
    • Celý proces je závislý na internetovém připojení. NFC karty lze nastavit, jen pokud je telefon s mobilní aplikací Cvak připojený k internetu. To samé platí pro zákazníka, který může přes službu Cvak zaplatit, jen pokud má připojené k internetu své mobilní zařízení.
    • Služba Cvak nedokáže vytvořit účtenky ani pokladní doklady. Pokud je potřebujete, musíte si je zajistit jinak.
    • Cvak podporuje tyto platební metody: Apple Pay a Google Pay, platbu z účtu na účet pomocí QR kódu a také platbu klasickou plastovou platební kartou, pokud z ní však ručně opíšete její číslo, datum platnosti a CVC. Nabízí se tedy otázka, zda vám zákazník tyto údaje v takovém případě beze všeho sdělí. Zákazníci, kteří využívají karty v mobilu a umí zaplatit přes QR kód jsou navíc obvykle těmi, s kterými se i bez terminálu zvládnete dohodnout na platbě přes QR kód v bankovní aplikaci – což je okamžitá platba a probíhá bez poplatku.
  5. Shrnutí zásadních výhod služby Cvak

    • Zákazník má možnost platit bezhotovostně, i když obchodník nemá terminál.
    • Cvak funguje klientům všech českých bank, není nutné mít účet u Air Bank.
    • Není potřeba zapojovat žádné nové zařízení, stačí chytrý mobil připojený k internetu (data, wi-fi), mobilní aplikace a bezplatná NFC karta.
    • K službě se vztahuje jediný poplatek, a to 0,8 % z každé uskutečněné transakce.
    • Zřízení i zrušení služby je zdarma, obojí zvládnete ve většině případů z domova.

PH
Pavel H. 11.02.2024 – 18:14

Je to fajn, ale co je možná pro mnohé zásadní a není zde uvedeno, že lidi co platí klasicky fyzickými kreditními a debetními kartami Vám Vám touto metodou přes NFC nezaplatí. Funguje to pouze přes Google a Apple pay. Tedy pouze mobilem. Nikoliv kartou. A pokud kartou, tak jedině s opsáním údajů z karty a to je nejen zdlouhavé, ale i dosti nevhodné. A to mi vadí a chybí. Stále hodně lidí platí více kartou než mobilem.

Odpovědět

Hana Volencová
Hana Volencová redaktor Skrblíka 12.02.2024 – 09:22

Hezký den, Pavle, máte pravdu. Nicméně se ohradím proti tomu, že by tato informace v článku nebyla. Je zde zmíněna dokonce opakovaně, nejvíce se jí věnuji v boxu číslo 4, neboť sama tuto skutečnost považuji za zásadní úskalí Cvaku.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás