4 tipy, jak uvařit těstoviny jako šéfkuchař

Lenka Rutteová
Publikováno 9. prosince 2017

Vaření těstovin je poměrně jednoduchou záležitostí a rozhodně není potřeba z toho mít strach. Těstoviny jsou všestranné jak v podávání, kdy se hodí téměř k čemukoliv, tak ve vaření, kdy způsobů jejich úpravy je také hodně. Ten základní je klasické vaření ve vodě.

Vždy platí, že předpokladem úspěchu je nákup kvalitních těstovin, které jsou vyrobeny z dostatečně dobré mouky a uchovají si nelepivost i při delším vaření.

  1. Jak vařit těstoviny

    Jak na to? Do hrnce dáme tolik vody, kolik je v návodu. Můžete i méně. Platí pravidlo, že vody by mělo být alespoň 5 centimetrů nad úroveň těstovin (až je do hrnce nasypete). Pokud nemáte ještě odhad, dejte vody o něco méně a v konvici si přichystejte vařící vodu na případné dolití.

    Jak uvařit těstovinyVodu osolte. Na dva litry vody stačí jedna čajová lžička. Přidejte dvě lžíce oleje a nechte vodu přijít k varu. Do vroucí vody nasypte těstoviny a hned řádně promíchejte, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu. Během varu s nimi několikrát zamíchejte. Dbejte na to, aby těstoviny byly od sebe dobře odděleny, to zejména u špaget.

    Těstoviny vařte tak dlouho, jak je uvedeno v návodu. Když vám měkkost nebude vyhovovat, příště si čas přizpůsobíte (u stejných těstovin od stejného výrobce).

    Po skončení varu nechte těstoviny ještě asi 1 – 2 minuty dojít. Někdy může být v návodu uveden i delší čas na ponechání těstovin v horké vodě. Rozhodnutí je pak na vás na základě ochutnání těstovin.

    Nakonec těstoviny slijte. Buď máte speciální hrnec na těstoviny, ze kterého vyndáte vložku s těstovinami a jen vylijete vodu z vnějšího pláště nebo scedíte vodu přes děrovanou poklici, které se prodávají už i u nás. Anebo těstoviny scedíte klasickým sítkem či cedníkem a pak zase vrátíte do hrnce.

  2. Kdy těstoviny po vaření proplachovat studenou vodou?

    Tohle pravidlo je jednoduché – studenou vodu na propláchnutí použijete tehdy, když nebudete těstoviny podávat ihned. Jakmile je chcete na později nebo třeba do salátu, prolijte je studenou vodou a v hrnci pak ještě prokápněte olejem a zamíchejte. Díky tomu se těstoviny nebudou lepit ani po několika hodinách skladování.

    Na zakápnutí zvolte buď takový olej, kterým pak budete doplňovat celé jídlo (například olivový, pokud jej budete dávat pak i do salátu z těchto těstovin). Anebo olej s neutrální chutí, pokud budete těstoviny používat na různé účely. Část třeba ke guláši a zbytek na večeři s mákem nebo s kakaem.

  3. Jak uvařit těstoviny al dente?

    Jak uvařit těstovinyTedy takzvaně na skus? Co to znamená? Těstovina uvařená al dente je mírně tvrdší a musíte ji při konzumaci poměrně kousat. Takže pokud vám nevadí více žvýkání anebo tvrdší těstoviny dokonce vyhledáváte, vařte je kratší dobu. Těstoviny al dente si lépe uchovají svůj tvar, chuť, ale i nižší lepivost. A uskladněné vydrží v přívětivé podobě v lednici i několik dní.

    Těstoviny uvařené al dente mají také lepší výživové hodnoty pro naše tělo. Mají nižší glykemický index, jsou v této podobě tedy vhodné i pro redukční diety.

    Konkrétní časy vaření do stupně al dente jsou zpravidla uvedeny na návodu od výrobce těstovin. Ten je napsán na každém obalu těstovin. Pokud je na návodu jen jeden čas, tak pro vaření al dente uberte jednu až dvě minuty.

  4. Jak uvařit těstoviny pro kojence a batolata?

    Za těstoviny al dente vám prťata jistě vděčná nebudou. Takže pokud vaříte pro malé děti, dejte těstovinám několik minut v horké lázni navíc. Budou měkčí. Ale kvalitní těstoviny se ani nerozvaří, ani neslepí. A když to pojistíte trochou oleje, sádla či másla po dovaření, bude výsledek dokonalý a prcek najedený.

    Ale postupem času je budeme zvykat na těstoviny tvrdší právě proto, že tělíčko si z těstovin uvařených al dente vezme mnohem více.

Je rozdíl mezi těstovinami sušenými a čerstvými chlazenými?

Zajisté je. Jednak v čerstvosti, protože ty čerstvé se hned po vyrobení zchladí a putují do obchodů. Čerstvé těstoviny jsou navíc výrazně chutnější, obsahují vejce, nemají žádná barviva ani konzervanty. Déle nás zasytí a hlavně se vaří mnohem kratší dobu. Tady se řiďte zase podle návodu.

Čerstvé těstoviny lépe vsáknou chuť omáčky, ale na druhou stranu je lze v lednici neuvařené skladovat jen několik dní.

Těstoviny se tradičně sušily, protože chladící technika nebyla vždy tak po ruce jako dnes. Dá se tedy předpokládat, že časem si budeme více a více zvykat na těstoviny čerstvé, neboť jejich dostupnost je nyní velmi snadná.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás