SKRBLOG

3 tipy, jak uvařit rýži jako šéfkuchař

Sobota, 25. listopad 2017, Lenka Rutteová

Pro mnohé je vaření rýže hotovou alchymií. A jestli v kuchyni teprve začínáte, může vás případný nezdar od dalšího vaření rýže zbytečně odradit. To by ale byla škoda, protože jde o vynikající přílohu použitelnou snad ke všemu, mnohde i k řízku.

Uvařit rýži můžete jak klasicky v hrnci na sporáku, tak ji péci v troubě anebo i v domácí pekárně.

Co musíte vědět, než začnete rýži vařit?

Čím je rýže kulatější, tím více vody pojme.

Pokud tedy chcete uvařit kulatozrnnou rýži na rizoto, dejte ke dvěma hrnkům rýže čtyři hrnky vody (nebo vývaru, rizoto pak bude mít lepší chuť). A nebojte se, opravdu se vsákne.

Nejméně vody vypije rýže basmati. V tomto případě k uvaření rýže bude stačit i méně než jeden a půl násobek vody.

1Co budete potřebovat?

  • 1 díl rýže
  • 1,5 – 2 díly vody
  • sůl dle chuti
  • podle volby cibuli, tuk, koření

2Pokud budete vařit rýži v hrnci na sporáku…

…tak začněte tím, že si vezmete hrnec s nepřilnavou úpravou. To je totiž základem úspěchu.

V tomto hrnci osmahnete najemno nakrájenou cibulku. Na ni pak dejte rýži a osmahněte ji také, asi tak 2 minuty.

Jak uvařit rýžiPoté rýži zalijte odpovídajícím množstvím vody. Když použijete vroucí vodu, ušetříte spoustu času na ohřívání vody v hrnci s rýží. Jestli cibulku nemáte rádi, tento krok vynechte a začněte tím, že osmahnete rýži na tuku.

Rýži dochuťte dle chuti – přidejte odpovídající množství soli, což v případě dvou hrnků rýže dělá jednu zarovnanou kávovou lžičku soli. Kdo chce rýži okořenit i jinak, může uvařit rýži s trochou hřebíčku. Anebo použít třeba madraské kari, kurkumu, papriku možností je mnohem více.

Až bude voda vřít, ztlumte plamen nebo elektřinu a občas s rýží zamíchejte. To proto, aby se ven pustila přebytečná pára a aby se rýže uvařila stejnoměrně.

Po asi 15 minutách vaření rýži ochutnejte. Pokud není jádro rýže na skus vyloženě tvrdé a křupavé, bude stačit rýži již jen nechat „dojít“. Sporák vypněte a nechte rýži ještě odstát. Jestliže byla rýže uprostřed ještě tvrdkavá (stává se zejména u parabioled rýže), dolijte trochu vody (3 – 4 lžíce) a vařte ještě 5 minut. Pak odstavte a nechte dojít.

3Pokud budete rýži vařit v pečící troubě…

…můžete použít hrnec, pekáč anebo skleněné pečící nádoby. Prostě něco, co může do trouby a má to poklici.

Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupňů. Do zvolené nádoby dejte rýži, vodu, sůl, tuk v množství podle pokynů ze začátku textu.

Můžete postupovat i tak, že v nádobě nejdříve osmahnete cibulku a na ni pak dáte rýži, sůl, vodu a koření. A promícháte.

Až máte přichystáno, nádobu překryjte poklicí a dejte ji na 50 minut do trouby, která peče na 180 stupňů. Po této době rýži zkontrolujte, zda je hotová. Pokud je tvrdkavá, přidejte trochu vody a ještě 10 minut pečte.

Cibule a hřebíček se báječně doplňují

Doprostřed rýže můžete umístit malou a třeba i ne zcela oloupanou cibuli, do níž jste zapíchli několik hřebíčků. Vařit rýži s touto kombinací chutí je vhodné hlavně ke slaným pokrmům.

4Pokud budete rýži vařit v domácí pekárně…

…tak také nebudete muset míchat. V domácí pekárně lze uvařit rýži velmi jednoduše. Stačí si předem rýži propláchnout a nasypat do pečící nádoby, dodat vodu a koření, zapnout pekárnu a pak si jen počkat. Vezměme to ale popořadě.

Jak uvařit rýžiZačnete tím, že z pečící nádoby vyjmete hnětací háky

Rýži dejte do nádoby a k ní přidejte vodu podle pokynů. Pak také sůl a ostatní koření, případně i syrovou cibuli, buď v celku se zapíchnutými hřebíčky, nebo najemno nakrájenou.

Rýži dáte uvařit do pekárny tak, že připravenou směs rýže, koření a vody vložíte do pekárny a zapnete buď program pečení na 30 minut, anebo program marmeláda. Po 30 minutách programu pečení nechte rýži ještě 20 minut stát v pekárně. Pokud je tvrdkavá, přidejte vodu a pečte ještě deset minut. Pak je hotovo.

Vyzkoušejte a uvidíte, že uvařit rýži v domácí pekárně je opravdu snadné!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa zůstane utajena. Urážlivé nebo nicneříkající komentáře rovnou mažeme. :-)

Komentáře