SKRBLOG

3 tipy, jak uvařit kukuřici jako šéfkuchař

Neděle, 03. prosinec 2017, Lenka Rutteová

Vaření kukuřice je někdy tvrdý oříšek. Zejména když se jedná o kukuřici, kterou jsme si přinesli z pole a o které ani nevíme, zda je krmná nebo lahůdková. Základem tedy je, abychom si zjistili, co vlastně jdeme vařit. Kukuřice lahůdková je měkčí a vaří se kratší dobu. Lze ji pořídit v každém větším obchodě, většinou mraženou.

Kukuřice krmná je pro nás poživatelná jen ve stadiu tzv. mléčné zralosti, když je sice žlutá, ale klasy nejsou ještě vyzrálé zcela do tvrda. Takže pokud chodíte na polní pych, tak jen do doby, než bude kukuřice příliš tvrdá.

Kukuřici, oba její typy, můžeme vařit jak v hrnci, tak v tlakovém hrnci a také v mikrovlnce. Čím je kukuřice mladší, tím kratší dobu ji budeme vařit.

1Jak uvařit kukuřici v hrnci?

Jak uvařit kukuřiciV hrnci musíme kukuřici vařit zcela ponořenou ve vodě. Můžeme solit už vodu při vaření anebo pak až kukuřici na talíři. To záleží na našich preferencích. Překryjeme poklicí a začneme vařit. Kukuřice ráda utíká z hrnce, proto hlídejte bod varu. A jakmile voda začne vřít, poklici částečně odklopte.

Mraženou kukuřici vařte cca 20 minut, Kukuřici předvařenou, kterou jste kupili zafóliovanou, stačí vařit jen asi deset minut (bez fólie, samozřejmě). Pokud si přinesete kukuřici z pole, počítejte s delším vařením – i více než hodinu.

2Jak uvařit kukuřici v tlakovém hrnci?

V tomto případě kukuřici nechte ponořenou jen asi do jedné třetiny, maximálně do poloviny. Solit můžete již vodu anebo až hotové klasy na talíři. Mraženou kukuřici vařte do deseti minut, předvařenou z fólie jen asi tři až pět minut, kukuřici z pole půl hodiny až hodinu, podle stádia zralosti a tvrdosti.

3Jak uvařit kukuřici v mikrovlnné troubě?

Jak uvařit kukuřiciNa vaření v mikrovlnné troubě je nutno mít skleněné nádoby anebo nádoby ze speciálního plastu. Do nádoby dáme vodu a kukuřici a necháme mikrovlnit na 600 W.

V případě mrazené kukuřice to bude 8 – 9 minut, předvařená potřebuje jen asi 3 minuty a kukuřice z pole zase o hodně déle. Minimálně půl hodiny. A pak je potřeba vyzkoušet ji. Po skončení vlnění ještě asi 2 – 3 minuty necháme dojít, ale u kukuřice předvařené to není třeba.

Jak vařenou kukuřici podávat?

Se solí, máslem a špejlemi. Ne že byste měli špejle jako přílohu, ale usnadníte si pomocí nich manipulaci s klasy.

Z každé strany zapíchnete polovinu špejle jako držátko. A vynikající večeře je na světě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa zůstane utajena. Urážlivé nebo nicneříkající komentáře rovnou mažeme. :-)

Komentáře