3 tipy, jak uvařit kukuřici jako šéfkuchař

Lenka Rutteová
Publikováno 3. prosince 2017

Vaření kukuřice je někdy tvrdý oříšek. Zejména když se jedná o kukuřici, kterou jsme si přinesli z pole a o které ani nevíme, zda je krmná nebo lahůdková. Základem tedy je, abychom si zjistili, co vlastně jdeme vařit. Kukuřice lahůdková je měkčí a vaří se kratší dobu. Lze ji pořídit v každém větším obchodě, většinou mraženou.

Kukuřice krmná je pro nás poživatelná jen ve stadiu tzv. mléčné zralosti, když je sice žlutá, ale klasy nejsou ještě vyzrálé zcela do tvrda. Takže pokud chodíte na polní pych, tak jen do doby, než bude kukuřice příliš tvrdá.

Kukuřici, oba její typy, můžeme vařit jak v hrnci, tak v tlakovém hrnci a také v mikrovlnce. Čím je kukuřice mladší, tím kratší dobu ji budeme vařit.

  1. Jak uvařit kukuřici v hrnci?

    Jak uvařit kukuřiciV hrnci musíme kukuřici vařit zcela ponořenou ve vodě. Můžeme solit už vodu při vaření anebo pak až kukuřici na talíři. To záleží na našich preferencích. Překryjeme poklicí a začneme vařit. Kukuřice ráda utíká z hrnce, proto hlídejte bod varu. A jakmile voda začne vřít, poklici částečně odklopte.

    Mraženou kukuřici vařte cca 20 minut, Kukuřici předvařenou, kterou jste kupili zafóliovanou, stačí vařit jen asi deset minut (bez fólie, samozřejmě). Pokud si přinesete kukuřici z pole, počítejte s delším vařením – i více než hodinu.

  2. Jak uvařit kukuřici v tlakovém hrnci?

    V tomto případě kukuřici nechte ponořenou jen asi do jedné třetiny, maximálně do poloviny. Solit můžete již vodu anebo až hotové klasy na talíři. Mraženou kukuřici vařte do deseti minut, předvařenou z fólie jen asi tři až pět minut, kukuřici z pole půl hodiny až hodinu, podle stádia zralosti a tvrdosti.

  3. Jak uvařit kukuřici v mikrovlnné troubě?

    Jak uvařit kukuřiciNa vaření v mikrovlnné troubě je nutno mít skleněné nádoby anebo nádoby ze speciálního plastu. Do nádoby dáme vodu a kukuřici a necháme mikrovlnit na 600 W.

    V případě mrazené kukuřice to bude 8 – 9 minut, předvařená potřebuje jen asi 3 minuty a kukuřice z pole zase o hodně déle. Minimálně půl hodiny. A pak je potřeba vyzkoušet ji. Po skončení vlnění ještě asi 2 – 3 minuty necháme dojít, ale u kukuřice předvařené to není třeba.

Jak vařenou kukuřici podávat

Se solí, máslem a špejlemi. Ne že byste měli špejle jako přílohu, ale usnadníte si pomocí nich manipulaci s klasy.

Z každé strany zapíchnete polovinu špejle jako držátko. A vynikající večeře je na světě.


J
Jarda 24.09.2018 – 21:19

Koupil jsem kukuřici v Bille, naplním vodou do hrnce a kukuřici. Kukuřice ve vodě nějak plave, neponoří se do vody. Je to špatné?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás