3 tipy, jak uvařit čočku zdravě

Lenka Rutteová
Publikováno 23. prosince 2017

Čočka je potravinou, kterou uvaříte snadno a poměrně rychle. Nevyžaduje speciální zacházení, jen nesolit během vaření a tu tradiční českou hnědou můžete předem namočit. Čočky je dnes na trhu k dispozici ohromné množství druhů. Ale zaměřme se na ty nejčastěji kupované: hnědou a červenou.

  1. Jak uvařit hnědou čočku

    3 tipy, jak uvařit čočku zdravěČočka hnědá je naší klasickou českou čočkou, kterou si jistě vaříte alespoň no Nový rok, aby se vás držely peníze. Ale do jídelníčku ji jistě zařaďte i častěji, a můžete i syrovou, jen mírně naklíčenou. Ale k tomu se vrátíme až na konci textu.

    Když chcete uvařit hnědou čočku, uděláte dobře, když si ji předem namočíte. Ušetříte tím poměrně dost velkou část času nutného k jejímu změknutí vařením. A tak vás vyjde i levněji. Předem namočenou čočku sceďte, dejte ji do nové vody a začněte ji vařit. Nesolte!

    Předem namočenou čočku stačí vařit dvacet až třicet minut, podle toho, jak dlouho jste ji před tím měli namočenou. Po prvních dvou minutách varu ji můžete slít a dát vařit do nové vody. Proč? Snížíte tím její nadýmavost.

    K dokonalosti dovedete snížení nadýmavosti pokrmu z čočky tím, že ji po uvaření ještě přepasírujete. Díky pasírování ji zvládnou strávit i lidé s velmi citlivou reakcí na to množství vlákniny, které v luštěninách, tedy i v čočce je. Běžnému člověku však čočka žádné problémy nezpůsobí.

    Čočka, pokud ji máte klasicky v celku, tedy jste ji nepasírovali, se dá použít na mnoho typů jídel – počínaje hlavními chody, dále na polévku, jako doplněk k menu, na salát anebo například jako pomazánka.

  2. Jak uvařit červenou čočku

    Červená čočka je uvařená raz dva. Tu rozhodně nemusíte namáčet. Postup je stejný jako u čočky hnědé, jen ji nemusíte ani slévat. Její nadýmavost je totiž minimální – červená čočka už je oloupaná od slupek, a tak vás ani tolik společensky nepotrápí. Je vhodnou alternativou ke hnědé čočce například i pro batolata.

    Můžete ji dokonce i přihodit k vařenému pokrmu, do kterého ji chcete dát. Není tedy potřeba ji vařit zvlášť, jako je tomu například u fazolí. A vůbec nevadí, že pokrm už je osolený. Červená čočka tu sůl totiž zvládne.

Čerstvá nečekaně osvěží

Kdo má rád čerstvou a svěží chuť, nechá si čočku na 2 – 3 dny naklíčit. Ona krásně zkřehne a poskytne vám zajímavý chuťový zážitek, třeba nasypaná na chlebu s tvarohem nebo přidaná do salátu. Nebojte se toho.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás