Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

Lenka Chládková
Publikováno 4. listopadu 2023
  • S přibývajícím věkem se klouby opotřebovávají, klesá tvorba kolagenu a snižuje se schopnost regenerace, to ovlivňuje celkový stav kloubů
  • Problémům s klouby je možné předejít, stačí dodržovat správnou životosprávu, pravidelně se hýbat a začít včas s vhodnou kloubní výživou
  • Podle složení kloubní výživy, výsledků ve spotřebitelských testech a uživatelských hodnocení jsme vybrali 9 nejlepších produktů na trhu
  1. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Kdy začít brát kloubní výživu

    Nedostatek pohybu, špatná strava a nadváha vedou často k problémům s klouby. Už dávno neplatí, že se kloubní obtíže týkají jen starších ročníků. Bolavým kloubům se dá ale poměrně snadno předejít, k pravidelnému pohybu a vyvážené stravě stačí zařadit vhodnou kloubní výživu. Obecně se doporučuje začít užívat doplňky stravy na klouby mezi 30 až 40 rokem života, nicméně je třeba rozlišit, zda jde o prevenci, nebo zda se již řeší vzniklé obtíže.

    Správně zvolená kloubní výživa může pomoci v případech, kdy se objeví první příznaky problémů s klouby, typická je citlivost při změně počasí, ranní ztuhlost nebo ztížená chůze do schodů. Obyčejně je nástup většiny účinných látek pomalý, ke zlepšení dochází až po dlouhodobém užívání, proto je důležité začít s přípravky pro regeneraci kloubů včas. Jestliže se problémy s klouby neřeší a nechají se zajít příliš daleko, je často nezbytná odborná léčba.

  2. Jak vybrat kloubní výživu

    Při výběru vhodné kloubní výživy je třeba sledovat složení. Kvalitní doplňky stravy pro výživu kloubů by měly obsahovat glukosamin sulfát v denní dávce 1 500 mg a chondroitin sulfát v denní dávce 800 mg, tyto látky jsou důležité pro pevnost kloubní chrupavky. Pro pružnost kloubní chrupavky je podstatný kolagen (doporučená denní dávka je 3 000–10 000 mg), neměl by chybět ani vitamín C, který podporuje vstřebávání kolagenu.

    Při zánětlivých onemocněních kloubů se doporučuje jako doplněk léčby MSM – Metylsulfonylmetan v denní dávce od 500 do 3 000 mg. Obsahuje síru, která působí protizánětlivě, tlumí bolest a snižuje otoky. Celkově podporuje funkčnost kloubní chrupavky. Bonusem jsou obsažené vitamíny a minerální látky jako například vitamín D3, mangan, selen, měď a zinek.

    K prevenci jsou určeny doplňky stravy s čistým kolagenem.

  3. Která kloubní výživa je nejlepší?

    Připravili jsme výběr nejlepších doplňků stravy na výživu kloubů, které jsou aktuálně dostupné na trhu. Zaměřili jsme se na složení a obsah fyziologicky účinných látek, zařadili jsme produkty, které velmi dobře dopadly ve spotřebitelských testech, a které mají výborné uživatelské hodnocení.

    Před nákupem nezapomeňte zkontrolovat, jestli pro vás nemáme na Skrblíkově kuponovém webu připravenou nějakou zajímavou slevu. Pokud se před nákupem zaregistrujete do cashbacku Tipli, můžete získat z vašeho nákupu peníze nazpět.

9 nejlepších doplňků stravy pro výživu kloubů

  1. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Nejlepší kloubní výživa: Geladrink Forte Hyal

    Z hlediska obsahu aktivních látek patří Geladrink Forte k nejlepším kloubním výživám na trhu. Kromě glukosaminu (1 500 mg), chondroitinu (800 mg), MSM (600 mg) a vitaminu C Geladrink obsahuje velké množství kolagenních peptidů (8 000 mg). Celkem obsahuje 11 účinných látek. Svým složením přispívá k ochraně, výživě a regeneraci tkání tvořících kloubní systém. Přináší úlevu od bolesti, pomáhá při citlivosti kloubů na chlad a změny počasí, pomáhá obnovit pohyblivost kloubů.

    Kloubní výživa Geladrink je ryze český produkt. Zasloužil se o něj profesor Milan Adam, český revmatolog, světový odborník na pojivové tkáně. Profesor Adam přišel na to, jak nahradit 4,5 kg telecích nožiček denně, což bylo doporučené množství kolagenu pro výživu pojivových tkání pohybového aparátu, třemi až deseti gramy kolagenních peptidů.

    Podle uživatelských recenzí i osobních zkušeností jde o velmi kvalitní fungující produkt. Vybrali jsme variantu v prášku s jahodovou příchutí, dostupné jsou ale i příchutě jako černý rybíz, broskev, višeň, ananas, hruška nebo pomeranč. Doporučuje se užívat 1 odměrka denně, což je přibližně 14 g. Balení je o hmotnosti 420 g vystačí s 30 dávkami na měsíc, jedna dávka stojí 26 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  2. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Nejprodávanější kloubní výživa: Barny’s Triple Blend Extra Silný

    Mezi uživateli byl dlouhou dobu velmi oblíbený kloubní přípravek pro koně od značky Alavis. Díky tomu vyvinula kanadská společnost Barny’s ve spolupráci s výrobcem Alavis kloubní výživu pro lidi. Recenze přípravku Barny’s Triple Blend jsou velmi příznivé zejména díky vysokému obsahu účinných látek chondroitinu (652 mg) a glukosaminu sulfátu (1 565 mg).

    Kloubní výživa je bez barviv, konzervantů a jiných přídavných látek. Kromě MSM, vitamínu C, chondroitinu a glukosaminu sulfátu obsahuje také kolagen typu I z ryb a kolagen typu II z rejnoků v nejvyšší kvalitě. Barny’s Triple Blend Extra Silný se prodává v 700g balení, užívá se jedna odměrka denně, což je přibližně 4,5 g. Jde tedy asi o 156 dávek, které vydrží na 5 měsíců, jeden den užívání vychází na 7,20 Kč.

    Zdroj fotky: Lékárna.cz

  3. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Nejoblíbenější výživa kloubů: Cemio Kamzík

    Kamzík patří mezi nejoblíbenější kloubní výživu, obsahuje kombinaci dvou kolagenů a vitamínu C. Většina uživatelů přípravek Kamzík chválí, do několika týdnů údajně zlepšuje hybnost a ulevuje od bolesti, na druhou stranu se ale objevují i recenze, které popisované účinky při dlouhodobém užívání zpochybňují. Vzhledem k tomu, že Cemio Kamzík neobsahuje žádné další účinné látky, je vhodný spíše k preventivnímu užívání. Doporučován je aktivním i rekreačním sportovcům, seniorům, mládeži v období růstu, lidem trpícím nadváhou a dalším, kteří své klouby nadměrně zatěžují.

    Kamzík bývá velmi často nabízen ve výhodných baleních za příznivé ceny. Výrobce doporučuje užívat jednu kapsli denně. Jedna tableta obsahuje 32 mg čistého kolagenu typu I, 0,04 mg čistého kolagenu typu II a 20 mg vitamínu C. Ve srovnání s doporučenou denní dávkou je množství kolagenu v jedné tabletě téměř zanedbatelné. V balení je 120 kapslí, při 1 tabletě za den vyjde denní dávka na částku kolem 5 Kč.

    Zdroj fotky: DrMax.cz

  4. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Prevence na klouby: Apotex Colafit

    Colafit je lyofilizovaný kolagen v malých, měkkých kostičkách. Jedna kostička lyofilizovaného kolagenu odpovídá 800 mg kolagenového gelu. Colafit vyživuje a chrání klouby, udržuje klouby, vaziva a šlachy ve výborném stavu. Prospívá rovněž pleti, vlasům a nehtům. Neobsahuje žádné jiné účinné látky, proto se hodí spíše k preventivnímu užívání. I přes to uživatelé Colafitu uvádí v hodnocení úlevu od bolesti a znatelné zvýšení hybnosti kloubů.

    Colafit je obecně velmi oblíbený, jde o český produkt. Aktuálně je na trhu dostupné balení Colafitu s vitamínem D3, který přispívá ke správné funkci kostí a svalů. V balení je 60 kostiček, při 1 kostičce za den vyjde denní dávka na částku kolem 5,50 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  5. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Nejlepší výživa kloubů (nejen) pro seniory: Contipro Geloren Active

    Geloren Active je produktem české farmaceutické a kosmetické společnosti Contipro, která se zaměřuje na výrobu a výzkum kyseliny hyaluronové. Kloubní výživa Geloren Active je speciálně vyvinuta pro seniory a pro lidi s vyšším zatížením kloubů. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, chondroitin sulfát (280 mg), hydrolyzovaný kolagen (550 mg), želatinu a vitamín C.

    Uživatelé Gelorenu Active v recenzích chválí především jeho účinky, mnoho z nich uvádí úlevu od bolesti a dalších obtíží. Velmi ceněná je chuť , která připomíná gumové medvídky. Alternativou bez cukru je kloubní výživa Geloren CAPS ve formě kapslí.

    V balení Gelorenu Active se nachází 90 tablet, denní dávkování pro dospělého je stanoveno na 3 tablety. Jedna denní dávka je tedy za 14,30 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  6. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Kloubní výživa v dárkovém balení: GS Condro Diamant

    GS Condro je na trhu už od roku 2000, za dobu své existence si našel mnoho spokojených uživatelů. Obsahuje extra dávku glukosaminu sulfátu v denní dávce 1 600 mg a vitamín C, tyto účinné látky doplňuje aescin v podobě výtažku z kaštanu koňského, který působí zejména proti otokům a zánětům.

    Přípravek je určený pro dlouhodobé užívání. Aktuálně je v nabídce speciální dárkové balení, které obsahuje 150 tablet. Při nákupu produktů značky Green Swan v minimální hodnotě 590 Kč do 19. listopadu 2023 je u Dr.Maxe poskytována sleva ve výši 100 Kč. Za těchto podmínek a při užívání 2 tablet denně vychází jedna denní dávka na částku 6,70 Kč, bez slevy pak 8 Kč.

    Zdroj fotky: DrMax.cz

  7. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Snížení hladiny kyseliny močové: EnzyCol DNA

    Problémy s klouby mohou mít i jiné příčiny než přetížení nebo postupné opotřebení, jedním z nich je vysoká hladina kyseliny močové v krvi. Kyselinu močovou v lidském organismu pomáhá regulovat doplněk stravy EnzyCol DNA, a to díky účinné kombinaci extraktů z kyselé višně, kurkuminu a celeru. Višeň pozitivně působí na vylučování, kurkuma přispívá k normálnímu stavu kloubů a celer podporuje diurézu.

    Uživatelsky je EnzyCol velmi dobře hodnocen, podporuje normální stav kloubů, ulevuje při bolesti a pomáhá snižovat hladinu kyseliny močové v krvi. Při užívání je nutné kompletně změnit životosprávu, nelze se spoléhat pouze na doplňky stravy. V nabídce Benu je aktuálně 100 + 40 tobolek, užívají se 2 tobolky denně. Jeden den tak vychází na 9,30 Kč.

    Zdroj fotky: Benu.cz

  8. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Proenzi 3 plus při zvýšené zátěži nosných kloubů

    Proenzi 3 plus od Walmarku je doporučován při zvýšené zátěži kloubů. Obsahuje účinné látky glukosamin sulfát v denní dávce 1 500 mg, chondroitin sulfát v denní dávce 600 mg, MSM a speciální ExPur complex, tedy kombinaci kolagenu typu II s vitamínem C. Přípravek by se měl užívat alespoň po dobu dvou až třech měsíců.

    Pro dosažení maximálního účinku by se kúra měla několikrát do roka zopakovat. Uživatelé hodnotí Proenzi velmi pozitivně, při dlouhodobém užívání pomáhá při bolestech kloubů. V limitované edici se nachází 180 + 45 tablet, doporučená denní dávka je splněna při užívání 3 tablet. Denní dávka je za 7,70 Kč.

    Zdroj fotky: Lékárna.cz

  9. Jak vybrat kloubní výživu: Známe 9 nejlepších doplňků stravy na klouby

    Nejlepší kloubní výživa pro sportovce: Prom-IN Joint Care Drink

    Joint Care Drink od českého výrobce Prom-IN je jeden z nejlepších doplňků stravy na klouby pro sportovce. Jde o speciálně vyvinutý produkt pro posílení pohybového aparátu, který obsahuje unikátní kombinaci značkových kolagenních peptidů Fortigel a Tendoforte. Kolagenní peptidy Tendoforte pomáhají udržovat šlachy a vazy pružné, při zranění urychlují rekonvalescenci, kolagenní peptidy Fortigel příznivě působí na regeneraci kloubní chrupavky.

    Kloubní výživa dále obsahuje glukosamin sulfát v denní dávce 1 200 mg a chondroitin sulfát v denní dávce 600 mg, MSM, extrakt boswellia serrata, kyselinu hyalurnovou, kapsaicin a vitamín C. Joint Care Drink je k dostání s výbornou grepovou příchutí nebo v neochucené variantě, která se dá přimíchat k proteinu nebo jinému suplementu. Jedna dávka činí přibližně 14 g, pokud je kloubní výživa užívána pouze preventivně, lze dávkování snížit na polovinu. Při plném dávkování vydrží jedno balení 20 dní. Jedna dávka tak vychází na 17,50 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz


J
Jirina 06.11.2023 – 12:11

Otazka…jaka, ktera kloubni vyziva je veganska…..bez tybiho colagenu. Algen?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy na dárky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás