Pavelkovo skrblení 78: Nejvýhodnější banka pro výběr z bankomatu v zahraničí

Michal Pavelka
Publikováno 24. června 2016

To by člověk neřekl, kolik lidí na něj myslí, když má svátek.

“Dobrý den, ráda bych Vám osobně popřála jménem naší společnosti k Vašemu dnešnímu svátku. Vážíme si zákazníků, jako jste Vy a děláme maximum, abyste byli s našimi službami spokojeni a rádi se k nám vraceli. Přijměte prosím od nás jako malou pozornost slevový kupón na 100,- Kč, který můžete uplatnit při další objednávce od 500,-Kč.”

No to se teda i tchýně rozparádila víc.

Férovější byla má sázková kancelář, ta mi popřála, aby dnešní den byl oslavou mých malých či velkých životních i sázkařských výher.

A bylo to upřímné. Vsadil jsem si live na to, že Island uhraje remízu, a vyšlo to.

Zato má banka si na můj svátek ani nevzpomněla. Místo blahopřání mi poslala oznámení o chystaných změnách v sazebníku poplatků. A už jich mám teda opravdu dost. Údajně mají bankomat na každém rohu, takže mi vůbec nemusí vadit, že výběr z bankomatu jiné banky bude nyní opět dražší – čtyřicet korun. Jdu se teď hned podívat, za kolik budu mít výběr u konkurence.

Vytvořil jsem si modelový měsíc – kolik mi přijde plateb, kolik jich odešlu, kolikrát vyberu ve svém bankomatu, kolikrát v cizím. A u své banky, když si to nepohlídám, takto odvedu navíc 270 korun. To je ročně 3 240 korun. U osmi bank bych to měl zdarma. Tragičtějších je už jen sedm účtů, mimo jiné všechny od Komerční banky, která mě po telefonu otravuje nejvíce. Zřejmě prázdniny využiju k tomu, abych změnil svou hlavní banku.

Ještě mě před prázdninami zajímalo, jak hodně se mi vyplatí vybírat v zahraničí peníze kartou z bankomatu. Modelově jsem si vybral sto euro. Tak to ještě jde – zaplatím o 74,50 Kč více než kdybych si vyměnil peníze ve směnárně pod náměstím. Stokorunový poplatek je kompenzován nepatrně lepším kurzem. To jsem schopný unést. V tomto ukazateli je má banka někde uprostřed startovního pole. Komerční banka opět za ní, vůbec nejhůře si stojí GE Money Bank. Nejlepší je Air bank, u níž je nulový poplatek i lepší kurz.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás