Vodafone Připojení bez kabelu: Bez omezení a za 349 Kč měsíčně? Ne tak docela!

Petr Novák
Publikováno 25. června 2014

Vodafone zkouší v pilotním provozu nový datový program Připojení bez kabelu. Na první pohled jde o velmi zajímavý tarif, jenž má potenciál v leckterých domácnostech vystrnadit ADSL.

Po přečtení smluvních podmínek, které obvykle nikoho nezajímají, nadšení střídá smutek a zklamání.

Rychlý internet bez FUP jen za 349 Kč měsíčně…?

Nabídka zní navenek lákavě. Internet s rychlostí downloadu až 4 MB/s, rychlostí uploadu až 2 MB/s a bez jakýchkoliv limitů jen za 349 Kč měsíčně. V noci může být rychlost v závislosti na kapacitě sítě až dvojnásobná.

K internetu lze najednou připojit až 32 zařízení (smartphony, notebooky, telefony, tiskárny…) a co zní dobře, internet je přenosný. Přes týden vám může stát v obýváku na skříni a na víkend ho sbalíte a odvezete na chalupu.

Vodafone slibuje dostupnost internetu pro 81 % obyvatel. Velmi jednoduché má být také zprovoznění internetu – jednoduše ho stačí zapojit do zásuvky a je to.

Když 349 Kč měsíčně není 349 Kč měsíčně…

Doposud vše znělo jako malý zázrak, nyní stinné stránky tarifu.

Cena 349 Kč je určena pouze zákazníkům, kteří využívají některý z hlasových tarifů Vodafonu. Chcete-li tarif využívat samostatně, měsíční paušál činí 399 Kč.

Spolu s datovým tarifem je nutné koupit modem. Jedná se o brandovaný Huawei prodávaný pod názvem Vodafone B3000. Modem se hradí formou doplatku 977 Kč a měsíční splátky 100 Kč po dobu 24 měsíců. Hádáte správně, datový tarif je za tuto cenu s dvouletým závazkem.

Náklady na internet vás tak v průběhu prvních dvou let nevyjdou na 349 Kč měsíčně, ale na 490 Kč (v kombinaci s hlasovými službami), resp. 540 Kč (samostatně).

…a když “bez omezení” znamená “s omezením”

Až v podrobných podmínkách se dočtete, že tarif není určen ke stahování souborů, streamingu videa nebo hraní her. Pro tyto služby se uplatňuje FUP 30 GB, kdy je rychlost připojení po jeho vyčerpání snížena na 256 kbps.

K obnovení limitu dojde až na začátku dalšího zúčtovacího období. Nicméně limit a zpomalení se týká jen a pouze vyjmenovaných druhů provozu. Internetové stránky, email nebo Facebook vám Vodafone nezpomalí.

Tato omezení vyplývají z ochrany před rizikem zahlcení sítě a jsou do jisté míry pochopitelná. Připojení ke kabelu tak není vhodné třeba pro intenzivní sledování zápasů MS ve fotbale v HD rozlišení, nahrávání videí na cloud a tak dále.

Skrblíkův verdikt

Připojení bez kabelu je první vlaštovkou a ukázkou toho, jak se k internetu budou připojovat lidé v místech, kde není k dispozici ADSL. A že takových míst je hodně a bude ještě víc.

Rozšíření připojení, jeho rychlost a omezení prostřednictvím FUP přímo závisí na kapacitě sítí.

S rostoucí kapacitou bude nepochybně docházet k navyšování rychlosti a úbytku umělých omezení stejně tak, jako tomu kdysi bylo u ADSL. Příslibem lepších zítřků může být ohlášená spolupráce O2 a T-Mobilu (možná do party vezmou i Vodafone) na sdílení vysílačů pro sítě LTE.

V tuto chvíli se mi jako výhodný pro všechny zákazníky Vodafonu, kteří pendlují mezi bydlištěm, přechodným bydlištěm nebo chalupou a zároveň mají tak vysokou spotřebu dat, že se jim k připojení nevyplatí používat internet sdílený ze smartphonu. Tarif může být zajímavý také pro zákazníky z rurálních oblastí s velmi omezeným výběrem poskytovatelů.

Za zmínku stojí také 30denní záruka spokojenosti, kdy je možné ve lhůtě jednoho měsíce od smlouvy odstoupit a modem vrátit. Nepochybuji o tom, že jako si někteří fištróni udělali z Alzy půjčovnu GPSek, fotoaparátů a videokamer na dovolené, udělají si z Vodafonu půjčovnu internetu na rekreaci na chalupě.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás