Vánoční trhy 2023: Co chystají Praha, Brno, Olomouc a další krajská města

Hana Volencová
Publikováno 14. listopadu 2023

Advent sice letos začíná až v neděli 3. prosince, vánoční atmosféru však můžete na mnoha místech nasát už dříve. Třeba v Olomouci nebo v Českých Budějovicích si na voňavých dobrotách a horkém svařáku pochutnáte již v druhé polovině listopadu.

Sváteční jarmarky postupně vyrostou i v dalších městech po celé České republice. Skrblík přináší velký přehled toho, co se na vás v předvánočním čase chystá ve všech krajských městech.

  1. Vánoční trhy Praha 2023

    Mezi nejnavštěvovanější trhy v České republice patří bezpochyby ty na Staroměstském náměstí. Tyto vánoční trhy získávají pravidelně mezinárodní ocenění, nejinak tomu bylo i v roce 2022, kdy se umístily v žebříčku CNN Travel jako jedny z nejkrásnějších světových trhů.

    Letos je můžete navštívit od 2. prosince 2023 do 6. ledna 2024 vždy od 10:00 do 22:00. Náměstí tentokrát ozdobí 27 m vysoký smrk, který vyrostl nedaleko Mimoně v Libereckém kraji. Jeho slavnostní rozsvícení je naplánováno na sobotu 2. prosince v 16:00. Ve stejnou dobu se bude rozsvěcet i po dny následující a poté se vždy v 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30 a 21:30 můžete těšit na světelnou animaci.

    Od 16:00 do 19:00 bude na Staroměstském náměstí probíhat také doprovodný kulturní program, v němž se představí folklórní či dětské soubory i další hosté. Návštěvníky lákají také ukázky řemesel.

    U stánků seženete rozličné vánoční zboží a řemeslné výrobky, posilnit se můžete svařeným vínem, horkou medovinou či punčem, nebudou chybět ani tradiční dobroty jako pečené kaštany, perníčky, trdelník či bramborové placky. Pořadatelé avizují, že většina prodejců bude přijímat platební karty, navíc bude přímo v rámci trhů na náměstí umístěn i bankomat.

    Návštěvu Staroměstského náměstí můžete spojit i s procházkou na nedaleké Václavské náměstí. I tady od 2. prosince 2023 do 6. ledna 2024 vždy od 10:00 do 22:00 naleznete stánky s tradičními vánočními dobrotami, ozdobami, dekoracemi a svíčkami.

    V Praze však můžete navštívit i další místa, kde na vás dýchne vánoční atmosféra. Z menších pražských trhů jsou oblíbené především ty před kostelem sv. Ludmily na náměstí Míru. Letos se konají už od 20. listopadu do 24. prosince 2023 vždy od 10:00 do 20:00, jen na Štedrý večer se předpokládá zkrácená otvírací doba. I tady nakoupíte vánoční ozdoby, betlémy, vykrajovátka, dřevěné hračky či výrobky z ovčího rouna a nechybí ani typické vánoční občerstvení.

    Hned dvoje trhy naleznete na náměstí Republiky. Díky tomu sem můžete zavítat už od 25. listopadu až do 30. prosince 2023 a vždy tu nějaké stánky s vánočním a řemeslným zbožím objevíte. Většina bude mít otevřeno od 10:00 do 20:00, některé stánky ještě od dvě hodiny déle.

  2. Vánoční trhy Brno 2023

    Město Brno letos ožije adventní náladou už od 24. listopadu do 23. prosince 2023. Trhy se tu konají vždy na několika místech a každé z nich má svou specifickou atmosféru.

    Brněnské náměstí Svobody bylo v roce 1924 místem, kde stál vůbec první vánoční strom u nás. Tuto tradici přinesl do Brna z dánské Kodaně spisovatel Rudolf Těsnohlídek a od moravské metropole se potom inspirovala i další města. Letos se tu vánoční strom slavnostně rozsvítí v pátek 24. listopadu v 17:00, doprovodný kulturní program však započne už v 16:00.

    Na náměstí Svobody najdete více než 60 stánků s rozličnými vánočními dárečky i dobrotami, které si můžete vychutnat v designové konzumační zóně ve tvaru hvězdy na kašně. Chybět nebude ani oblíbený Zimní bar s nabídkou punčů, moštů i zázvorových drinků. A určitě tudy zahlédnete projíždět i vánoční šalinu.

    Brno hodlá dostát svému titulu evropské Kreativní město hudby UNESCO, a tak se na náměstí Svobody můžete každý den těšit na dva koncerty. Soboty budou vyhrazené představení místní folklórní scény. Zkrátka nepřijdou ani děti, vždy od 15:00 je pro ně připraven zábavní program.

    Mnohem intimnější atmosféra vás čeká na Dominikánském náměstí. Od čtvrtka do neděle ožije zdejší malé pódium komorními koncerty a jen několik stánků doplní největší dominantu tohoto místa, Halouzkův dřevěný betlém, který je druhým největším svého druhu na světě. Před Novou radnicí a kostelem sv. Michala tak můžete obdivovat více než stovku ručně vyřezávaných figur. V sobotu 2. prosince 2023 navíc dorazí sám autor, který si pro zájemce připravil speciální workshop.

    Na Moravském náměstí můžete sledovat šikovné ruce řemeslníků, ochutnat rozličné nápoje či přispět na dobrou věc u stánků neziskových organizací. Na děti tu čeká historický kolotoč. V parku se potom můžete svézt na vyhlídkovém kole nebo si nazout brusle a využít zdejší velké eliptické kluziště.

    Na Zelném trhu najdete už od 17. listopadu 2023 více než 100 stánků s rozličným vánočním zbožím i s chutným občerstvením, nebudou chybět ani řemeslníci, kteří vás pobaví svým uměním. I tady proběhne v pátek 24. listopadu 2023 slavnostní rozsvícení vánočního stromu, a to v 18:00. Na každý den je potom připravený živý hudební program, kterým Zelňák ožije vždy od 17:00 do 22:00. Prostor na pódiu dostanou především děti a žáci z mateřských, základních a uměleckých škol.

  3. Vánoční trhy Ostrava 2023

    Ostravské Vánoce letos proběhnou v termínu 25. listopadu 2023 až 1. ledna 2024. Program pro návštěvníky bude připraven hned na čtyřech scénách.

    Hlavní scéna vyroste na Masarykově náměstí, kde kromě stánků najdete i vyhlídkové kolo a živý vánoční strom, jehož slavnostní rozsvícení je naplánováno na sobotu 25. listopadu 2023. Při této příležitosti se můžete těšit i na vystoupení skupiny BUTY. Na zdejším pódiu se potom bude po celou dobu adventu odehrávat pestrý kulturní program.

    Na sousední Jiráskovo náměstí pořadatelé umístí dětskou scénu, jejímž hlavním lákadlem bude zbrusu nový dřevěný betlém, který vzniká přímo pro tuto akci a ponese prvky spojené s ostravským regionem a horáckou tradicí.

    Na náměstí Dr. Edvarda Beneše vznikne tzv. klubová scéna, která láká všechny pohybuchtivé návštěvníky. Zde totiž najdete vánoční kluziště. Vstup je zdarma, zpoplatněno je pouze zapůjčení bruslí či bezpečnostních tučňáků pro malé bruslaře.

    Prokešovo náměstí a Nová radnice potom budou slavnostně nasvíceny a ve vestibulu budovy magistrátu můžete každou neděli v podvečer zhlédnout adventní koncerty České televize. Ve středu 13. prosince náměstí ožije tradiční akcí Česko zpívá koledy.

  4. Vánoční trhy České Budějovice 2023

    Adventní trhy v Českých Budějovicích začínají jako jedny z prvních v republice. Od 18. listopadu 2023 do 6. ledna 2024 můžete dorazit na náměstí Přemysla Otakara II. a načerpat nefalšovanou vánoční atmosféru.

    Od 18. listopadu 2023 už bude na náměstí stát adventní městečko s více než 90 stánky a vyhlídkovou věží se zastřešenou rozhlednou, vánoční vyhlídkové kolo a dětský kolotoč. Od 24. listopadu bude k dispozici i kluziště vybudované kolem Samsonovy kašny či zcela nový vyřezávaný betlém. Od 27. listopadu se přidá také bohatý kulturní program, který se koná až do Štědrého dne téměř každý den a začíná vždy v pozdějších odpoledních hodinách. Program bude připravený i na silvestrovský podvečer či novoroční odpoledne. Většinu atrakcí lze navštívit od 10:00 do 21:00.

    K slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu dojde v sobotu 2. prosince 2023 v 16:30.

    Pro velké i malé tvořitele bude od 1. do 21. prosince 2023 v provozu také Ježíškova dílna s českými řemesly. Ve všední dny je otevřena od 14:00 do 18:00, o víkendu od 11:00 do 17:00.

  5. Vánoční trhy Hradec Králové 2023

    I letos se stane dějištěm vánočních trhů historické centrum Hradce Králové. Prostory Velkého náměstí se od 8. do 22. prosince 2023 zaplní rozličnými stánky, atrakcemi pro děti i dospělé a vyroste zde také pódium, na němž se každý den od 16:00 bude konat kulturní program. Připraveny jsou koncerty, divadlo, artistické výkony i ohnivá show.

    Vánoční strom se však na náměstí slavnostně rozzáří už v neděli 3. prosince v 16:00.

    Chcete-li nasát vánoční atmosféru ještě dříve, vydejte se v sobotu 2. prosince 2023 od 10:00 do 16:00 na Šrámkův statek v Pileticích, kde se můžete zapojit do staročeských příprav na Vánoce. Na programu je pečení chleba a sirobových buchtiček, zdobení perníčků, lidové tvoření, vyprávění pohádek či zpívání u stromečku.

  6. Vánoční trhy Jihlava 2023

    Do Jihlavy dorazí vánoční atmosféra od 3. do 23. prosince 2023. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu i celého města proběhne v neděli 3. prosince 2023 v 16:45. Doprovodný program však na Masarykově náměstí začne už v 15:00. Po celé odpoledne si můžete vychutnávat živé koncerty.

    Na náměstí během adventu najdete kromě stánků s vánočním sortimentem a velkého vánočního stromu také stromky ozdobené dětmi z mateřských škol, betlém či Ježíškovu poštu. Trhy budou otevřeny denně minimálně od 10:00 do 18:00. Od středy do neděle se vždy od 16:00 do 18:00 můžete těšit na doprovodný program.

    Na Masarykově náměstí vznikne také kluziště, které bude i s několika stánky nabízejícími občerstvení k dispozici až do konce února. V ulicích města potkáte také několik betlémů, zúčastnit se můžete i speciálních komentovaných procházek po Jihlavě. Každou adventní neděli se v infocentru budou konat také výtvarné dílny.

  7. Vánoční trhy Karlovy Vary 2023

    Letošní vánoční trhy se v Karlových Varech konají od 3. do 26. prosince 2023 v lázeňském centru města, středobodem dění bude Mlýnská kolonáda. Sváteční atmosférou však bude protknuta celá lázeňská trasa od hotelu Thermal k Divadelnímu náměstí, spojovat jednotlivá místa bude i vánoční autovláček.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, který najdete společně s atrakcemi pro děti na prostranství před hotelem Thermal, proběhne v neděli 3. prosince 2023 v 18:00.

    Návštěvníci trhů se mohou těšit především na stánky s chutným občerstvením a vánočním zbožím, otevřeny budou od pondělí do pátku vždy od 12:00 do 20:00, o víkendech a obou vánočních svátcích už od 10:00 do 20:00. Příjít můžete i na Štědrý den od 10:00 do 13:00.

    Připraven je rovněž bohatý kulturní program, v němž se vystřídají známí interpreti s místními umělci i dětmi z karlovarských školek a škol. Chybět tradičně nebude ani betlém či velká dřevěná zvonička, která měla svou premiéru v loňském roce. O adventních víkendech se můžete těšit i na tvořivé dílny v Zámecké věži.

  8. Vánoční trhy Liberec 2023

    Adventní trhy v Liberci se letos budou konat od 25. listopadu do 23. prosince 2023 na Soukenném náměstíod 29. listopadu do 23. prosince 2023 i před libereckou radnicí. Slavnostní zahájení trhů proběhne ve středu 29. listopadu v 17:00, kdy vystoupí také Elvis Presley Revival.

    Vánoční strom se na náměstí Dr. E. Beneše rozsvítí už v pátek 24. listopadu 2023 v 17:00. Události bude předcházet koncert dětských sborů Severáček a Ještěd, po rozsvícení zhlédnete živý “Vorloj”.

    Od 30. listopadu do 22. prosince 2023 se můžete těšit také na Fialův mechanický betlém a adventní vyhlídkové kolo, které najdete rovněž na náměstí Dr. E. Beneše. Na nádvoří liberecké radnice bude od 4. prosince stát Strom přání, během adventu si také můžete na chodbách historické budovy radnice prohlédnout výstavu Vánoce očima dětí.

    Pořadatelé připravili bohatý kulturní program, který zahrnuje koncerty, divadelní představení i celou řadu dalších vystoupení, adventní dílničky a další pestré zážitky.

  9. Vánoční trhy Olomouc 2023

    Olomoucké trhy patří k jedněm z nejoblíbenějších v republice. Letos budou probíhat od 19. listopadu do 23. prosince 2023 na HornímDolním náměstí i v prostorách tržnice.

    Slavnostní zahájení proběhne v neděli 19. listopadu 2023, kdy se v 18:00 též rozzáří vánoční strom na Horním náměstí. Následovat bude koncert Voxel & spol. Kulturní program potom bude probíhat až do Vánoc, a to vždy v odpoledních a podvečerních hodinách.

    Na návštěvníky čeká celkem 130 prodejních stánků. Na obou náměstích budou otevřené denně od 11:00 do 20:00, ty s občerstvením ještě o dvě hodiny déle. Tržnice, kde kromě stánků najdete také vyhlídkové kolo a kluziště, bude ve všední dny otevřena od 13:00 do 20:00 a o víkendech od 10:00 do 22:00. Provozní doba kluziště je vždy do 20:00 a vstup na něj je zdarma. Dopolední provoz je však vyhrazen školám. Na vyhlídkovém kole se můžete svézt každý den až do 22:00. Stánky na Horním náměstí a tržnice s atrakcemi budou k dispozici ještě několik dní po svátcích.

    Pořadatelé pro návštěvníky také připravili několik vyhlídkových míst, z kterých se můžete pokochat pohledem na adventně vyzdobenou Olomouc. Zájemci mohou absolvovat i vycházkovou trasu, která je provede Olomoucí z Horního náměstí přes Dolní náměstí až na tržnici, ti odvážnější můžou zdolat punčovou stezku. V provozu bude také Ježíškova pošta či dílničky pro děti.

  10. Vánoční trhy Pardubice 2023

    Advent v centru Pardubic již tradičně doprovází vůně perníku. Kavárny, cukrárny a restaurace totiž v tomto předvánočním období nabízejí perníkové speciality, které v jinou roční dobu neochutnáte.

    Advent s vůní perníku doplněný o vánoční trhy na Pernštýnském náměstí se letos koná od 2. do 23. prosince 2023.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne v neděli 3. prosince 2023 v 17:00. Akci doplní vánoční koncert Josefa Vágnera.

    Návštěvníci adventních trhů se mohou těšit nejen na řemeslné výrobky a voňavé občerstvení, ale také na Ježíškovu dílnu, dětskou vánoční stezku či bohatý kulturní program na pódiu. Až do 6. ledna 2024 můžete v pardubických ulicích potkat vánoční trolejbus.

    V nedalekých Automatických mlýnech vyroste vyhlídkové kolo, na němž se můžete povozit až do 7. ledna 2024. O víkendech v areálu od 10:00 do 20:00 rovněž narazíte na adventní trhy s doprovodným programem. Najdete tu také vánoční vláček či výstavu vánočních skřítků.

  11. Vánoční trhy Plzeň 2023

    Adventní trhy se v Plzni každoročně konají na náměstí Republiky. Letos si zapište do diáře termín 23. listopadu až 23. prosince 2023. Navštívit je můžete denně od 10:00 do 20:00.

    V pátek 23. listopadu 2023 proběhne slavnostní zahájení trhů a v 18:00 nebe nad Plzní rozzáří ohňostroj. Rozsvícení vánočního stromu je nachystáno na neděli 3. prosince od 16:00.

    Kromě stánků s inspirací na vánoční dárky či s voňavým občerstvením nebudou po celou dobu konání jarmarku na náměstí chybět ani ukázky z lidových tradic a řemesel či program plný vánočních koled. Děti se mohou těšit na oslíka a ovečky v živém betlémě. Každý den v 17:00 a v 18:00 se v centru města rozezní troubení plzeňského ponocného.

  12. Vánoční trhy Ústí nad Labem 2023

    Vánoční trhy v Ústí nad Labem se letos konají na Lidickém náměstí od 3. do 23. prosince 2023. Stánky budou otevřené vždy od 10:00 do 19:00.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne v neděli 3. prosince 2023 v 18:00 za účasti andělů i akrobatů. Následovat bude koncert Kamila Střihavky.

    Na návštěvníky čeká adventní městečko, k ochutnání budou lákat tradiční vánoční pochoutky či nápoje, nebude chybět Ježíškova pošta ani pestrý doprovodný program.

  13. Vánoční trhy Zlín 2023

    Zlín ožije adventním programem od 2. do 23. prosince 2023. Vánočně ozdobené dřevěné domečky najdete již tradičně na náměstí Míru, řemeslný jarmark se bude konat od 9. do 23. prosince 2023. Od 26. prosince 2023 do 1. ledna 2024 na náměstí ještě zůstanou stánky s občerstvením a stodola s živou hudbou, na kterou se můžete těšit denně od 17:00.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na první adventní neděli 3. prosince 2023 v 17:45. Po něm bude následovat koncert Anety Langerové.

    Kromě stánků s řemeslnými výrobky, ozdobami a dalším vánočním sortimentem pořadatelé naplánovali i řadu koncertů, vystoupení a dalších produkcí, pro děti jsou připravené vánoční dílničky, dětské kino či vánoční vláček. Energii vám dodá pestrá nabídka občerstvení.

  14. Vánoční trhy v sousedních zemích 2023

    V době adventu míří řada milovníků vánočních trhů také za hranice. Oblíbené jsou především trhy v Rakousku nebo Německu. Podrobnější informace o trzích ve Vídni či Drážďanech pro vás Skrblík připravil do samostatných článků.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás