Vánoční trhy 2020: Praha, Brno a další města, ve kterých se trhy plánují i zcela ruší

Klára Hrnčířská
Publikováno 28. listopadu 2020

Kvůli současné situaci způsobené koronavirem byly některé každoročně pořádané vánoční trhy letos omezeny nebo zcela zrušeny. Situace u nás je podobná jako situace v zahraničí, kde se trhy ruší a u některých se stále čeká, zda se opatření rozvolní. Připravili jsme přehled českých vánočních trhů, podívali jsme se na aktuální situaci v zahraničí a na možnost vycestovat za hranice.​

Vánoční trhy 2020 v Česku

  1. Vánoční trhy 2020: Praha, Brno a další města, ve kterých se trhy plánují i zcela ruší

    Vánoční trhy Praha 2020 – zrušeny

    Největší vánoční trhy v srdci Prahy byly letos zrušeny v souvislosti se situací kolem koronaviru. Vánoční atmosféru bude připomínat pouze vánoční strom umístěný na Staroměstském náměstí, kterým letos bude smrk ztepilý, dovezený ze středních Čech.

    Zrušeny byly také vánoční trhy na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Konat se nebudou ani tradiční vánoční trhy na Pražském hradě. Zrušeny jsou také vánoční trhy na Náměstí Míru a na Tylově náměstí.

    V minulých letech se mohla Praha pyšnit jedněmi z nejvyhlášenějších trhů v Evropě. V roce 2017 byla krása pražských adventních trhů oceněna americkým týdeníkem US News & World Report. Trhy byly zařazeny mezi deset nejhezčích. Podobně byly ohodnoceny v roce 2019, tentokrát zpravodajským portálem CNN.

  2. Vánoční trhy Brno / © amanderson2

    Vánoční trhy Brno 2020

    Vánoční trhy v Brně nebyly zcela zrušeny, ale jejich podoba se silně promění. Středem celých trhů se opět stane vánoční strom, který bude rozsvícen na Náměstí Svobody. V letošním roce se jím stane 14 metrů vysoká jedle dovezená z bílovického polesí. Další vánoční strom bude rozsvícený na Zelném trhu. Na Moravském náměstí se můžou návštěvníci těšit na vánoční kolo, které se v posledních letech stalo již tradicí. Chybět nebude ani Halouzkův betlém na Dominikánském náměstí v životní velikosti.

    Aby bylo zabráněno šíření koronaviru, stánky budou umístěny na náměstích i v ulicích s dostatečnými rozestupy. Zatím se počítá především s řemeslnými stánky. Zařazení stánků s jídlem a pitím se bude odvíjet od aktuální situace.

    Brněnské Vánoce by měly předběžně probíhat od 27. listopadu 2020 do 3. ledna 2021.

    Předběžně by měly proběhnout také Adventní tematické prohlídky, zaměřené na brněnské betlémy a kláštery. Prohlídky jsou naplánovány na 5., 12., 19. a 28. prosince 2020 vždy od 14:00. Pouze 28. začíná prohlídka v 16:00. Rezervovat prohlídku můžete na stránkách TIC Brno (Technické informační centrum Brno).

  3. Vánoční trhy Ostrava 2020

    Vánoční trhy v Ostravě budou omezeny současnou situací, ale na rozdíl od těch pražských proběhnou. Předběžně by se měly konat v termínu od 27. listopadu do 23. prosince 2020.

    Organizátoři zatím slibují tradiční vánoční výzdobu v ulicích města a vánoční strom na Masarykově náměstí.

  4. Vánoční trhy Plzeň 2020

    Plzeňské vánoční trhy byly předběžně naplánovány od 23. listopadu do 23. prosince 2020.

    Vánoční strom, který doputoval z Kařezu, už stojí na Náměstí Republiky, ale o průběhu samotných trhů zatím nebylo rozhodnuto.

  5. Vánoční trhy Olomouc / © amanderson2

    Vánoční trhy Olomouc 2020

    Vánoční trhy v Olomouci jsou připravené, ale se samotným otevřením se čeká na vyjádření ministerstva zdravotnictví a hygieniků. Zatím je v plánu postavit přibližně čtvrtinu stánků, mezi kterými budou ponechány dostatečné rozestupy. Zrušeno bylo pódium a návštěvníci se nedočkají ani kluziště. Organizátoři vypustili z programu také rozsvěcení stromku a ohňostroj. Zachováno zůstane vánoční kolo a děti se mohou těšit na kolotoč.

    Jistá je zatím každoroční výzdoba města a osvícený vánoční strom stojící na Horním náměstí.

  6. Vánoční trhy Liberec 2020

    Vánoční trhy jsou připraveny, stejně jako vánoční strom. S jejich otevřením se však stále čeká, s ohledem na současnou situaci. Trhy měly původně trvat od 20. listopadu do 23. prosince 2020.

    S jistotou zatím proběhne pouze rozsvěcení vánočního stromečku, které je naplánované na 29. listopadu 2020 a proběhne on-line v 17:30. Při rozsvěcení vystoupí sopranistka Iveta Hejduková a Libereční vánoční trubači.

    Zrušen byl také například vánoční koncert Vaša Patejdla, který měl proběhnout v Domě kultury Liberec.

  7. Vánoční trhy České Budějovice 2020

    Českobudějovický advent, který měl původně začít v pátek 20. listopadu 2020, byl kvůli současné situaci zrušen úplně.

  8. Vánoční trhy Český Krumlov 2020

    Vánoční trhy v Českém Krumlově měly původně trvat od 27. listopadu 2020 do 6. ledna 2021.

    Město se rozhodlo přizpůsobit aktuálním opatřením a spolu s desítkou stánků zachovat také tradici vánočního stromku na Náměstí svornosti.Většina programu byla zrušena a jeho část bude probíhat on-line. Stejně jako v jiných městech, i zde bude rozšířena vánoční výzdoba.

Vánoční trhy v zahraničí

  1. Vánoční trhy 2020: Praha, Brno a další města, ve kterých se trhy plánují i zcela ruší

    Vánoční trhy Německo 2020

    Kvůli situaci vzniklé kolem koronaviru je v Německu omezena většina kulturních akcí. Pro Vánoční trhy byly určeny podmínky, které budou organizátoři povinni dodržet, aby zabránili šíření nákaze. Jmenovat můžeme například:

    • Návštěvníci jsou povinni mít během pobytu v prostorách trhů zakrytá ústa i nos vhodnou ochranou
    • Omezen je počet návštěvníků, aby nedocházelo k shlukům většího množství lidí
    • Stánky budou rozmístěny ve větších rozestupech
    • Na trzích bude speciální hlídači, dohlížející na dodržování pokynů

    Na trzích tentokrát nenajdete uzavřené bary. Stále není jisté, zda prodejci alkoholu dostanou možnost postavit své stánky.

    Podrobnější informace si můžete přečíst v našem článku Vánoční trhy v Drážďanech.

  2. Vánoční trhy 2020: Praha, Brno a další města, ve kterých se trhy plánují i zcela ruší

    Vánoční trhy Rakousko 2020

    Kvůli situaci vzniklé kolem koronaviru je v Rakousku prozatím pozastavena nebo omezena většina kulturních akcí do konce listopadu. Některé trhy byly zrušeny a jiné jsou zatím pozastaveny, dokud se situace neuvolní. Kvůli zamezení šíření nákazy bylo vytvořeno hned několik opatření, které mají zajistit hladký průběh vánočních trhů. Průběh vánočních trhů byl upraven následovně:

    • Návštěvníci jsou povinni mít během pobytu v prostorách trhů zakrytá ústa i nos vhodnou ochranou (výjimka platí při konzumaci nápojů a pokrmů)
    • Stejně jako u nás, i v Rakousku se setkáte s dávkovači desinfekce na každém kroku
    • Veškerý program se bude konat pouze venku (akce ve vnitřních prostorách jsou zakázány)
    • Menší množství stánků zajišťující větší rozestupy
    • Je doporučeno vyhnout se pořádání programů pro děti
    • U stolků na stání smí být v jeden moment maximálně čtyři lidé

    Podrobnější informace si můžete přečíst v našem článku Vánoční trhy ve Vídni.

  3. Vánoční trhy Slovensko 2020

    Ústřední krizový štáb vydal na Slovensku v souvislosti se situací panující kolem koronaviru nová opatření. Na základě nich byly letos v Bratislavě zrušeny vánoční trhy úplně.

    Naproti tomu například v Nitře se můžete těšit na několik stánků s občerstvením. Podle stránek města je to maximum, které umožnila aktuálně platná epidemiologická pravidla. Období trhů je rozděleno na dvě etapy. V každé z nich budou prodávat 4 prodejci se svými stánky. První etapa potrvá od 3. do 13. prosince 2020 a druhá potrvá dalších deset dnů, tedy do 23. prosince 2020.

    Trhy byly zcela zrušeny také v Trenčíně. Město se rozhodlo alespoň pro vánoční výzdobu. Náměstí zdobí dvaceti sedmiletý strom, který jeho dárce zasadil při narození dnes stejně starého vnuka. Přibydou světelné prvky a zvonička štěstí.

  4. Vánoční trhy Polsko 2020

    Hlavní město Polska, Varšava, se letos rozhodla zrušit vánoční trhy kvůli špatné pandemické situaci způsobené koronavirem. Město se rozhodlo zachovat tradici vánočního stromu, aby si i v této obtížné době zachovalo ducha Vánoc.

    Oproti tomu vánoční trhy v Katovicích jsou zatím pouze odloženy. Jejich zahájení bylo původně naplánováno na 20. listopadu a trvat měly do 23. prosince 2020.
    Vánoční trhy v Krakově byly stejně jako ty varšavské zrušeny úplně. Trhy ve Vratislavy byly zatím pouze odloženy. Organizátoři i letos počítali s pestrým programem zahrnujícím oficiální otevření, které bylo plánováno na 20. listopadu 2020, vánočním průvodem se Santa Clausem a oficiální osvětlení vánočního stromku první adventní neděli 6. prosince 2020.

  5. Cestování v době koronaviru

    Navzdory tomu, že se některé zahraniční trhy uskuteční, cestování je v této době značně omezeno kvůli šířící se nákaze koronaviru. Při vycestování do různých zemí platí odlišná opatření. Připravili jsme přehled podmínek, za nichž se můžete cestovat do sousedních zemí. Aktuální informace jsou dostupné na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

    Německo

    Německo zařadilo Českou Republiku mezi rizikové země. Abyste mohli na území Německa vstoupit, musíte absolvovat test nebo projít karanténou. Dosud bylo možné dostat se do Bavorska s negativním testem. V současné době je povinná desetidenní karanténa, kterou lze ukončit již po pěti dnech, pokud je test negativní. Nová pravidla zavedlo také Sasko, které od 17. listopadu zakázalo jakékoli přeshraniční nákupy.

    Rakousko

    Abyste mohli vycestovat do Rakouska, musíte mít od 31. října 2020 negativní test na koronavirus. Ten nesmí být starší než 72 hodin. Při návratu do České republiky je nutné projít testem nebo karanténou.

    Slovensko

    Slovensko zařadilo Českou republiku mezi rizikové země už 18. září. Chcete-li vycestovat na Slovensko, musíte mít platný negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než 72 hodin nebo absolvovat karanténu a následně test. Testem nebo karanténou musíte povinně projít také při návratu.

    Polsko

    Abyste mohli vycestovat do Polska, musíte se prokázat negativním testem na koronavirus. Při návratu je nutné projít dalším testem nebo karanténou. Je také nutné vyplnit příjezdový formulář.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás