Spočítali jsme: Je výhodnější lyže koupit, nebo si je půjčit?

Redakce
Publikováno 16. listopadu 2017

Půjčené lyže si společně s lyžáky a hůlkami můžete vyzvednout přímo na svahu. Jsou profesionálně seřízené, navoskované a většinou se jedná o nový model ve velmi dobrém stavu. Po lyžovačce je vrátíte a nestaráte se o údržbu ani o převoz domů. Jenže musíte platit půjčovné.

Za vlastní set lyží a lyžařských bot zaplatíte jen jednou. Sadu však musíte skladovat, lyže čas od času navoskovat a seřídit. To stojí čas i peníze.

Kdy se vyplatí lyže půjčit a kdy naopak koupit vlastní? Záleží, jak často jezdíte na hory. Přesnou hranici výhodnosti jsme pro vás spočítali.

  1. Koupit: Cena lyžařského setu a náklady na údržbu

    Ceny dětského setu sjezdových lyží a vázání začínají na 3 000 Kč. Za set pro dospělého zaplatíte nejméně 5 000 Kč.

    Kdy se vyplatí půjčit a kdy koupit lyžeNutno podotknout, že se jedná o základní modely pro začátečníky. Sety pro pokročilé lyžaře se s cenou blíží k hranici 10 000 Kč, sportovní modely tuto hranici překročí.

    Za nabroušení, uhlazení a navoskování lyží zaplatíte 250-400 Kč. Cenu ovlivňuje rozsah prací, délka lyží a místo servisu.

    Levné vybavení na lyže koupíte v Lidlu, který několikrát do roka prodává oblečení značky Crivit a prémiové značky Crivit Pro. Základní helmu Crivit koupíte za 699 Kč, velmi kvalitní lyžařskou helmu Crivit Pro Lidl prodává za 999 Kč.

    Další možností je koupě použitých lyží, kdy se můžete dostat k zajímavých modelům, které jsou mnohdy jeté pouze jednu sezónu. Často je prodávají přímo půjčovny. Cena je u těchto modelů nižší často až o 70 % v porovnání s neopotřebovanými lyžemi. Tento způsob nabytí doporučujeme pouze těm, kteří lyžím rozumí.

  2. Půjčit: Cena za půjčení lyží, rozsah služeb

    Kdy se vyplatí půjčit a kdy koupit lyžePůjčit lyže si můžete ve městě, nebo s obvyklým příplatkem přímo pod svahem. Některé firmy za vámi dokonce přijedou s mobilní půjčovnou a můžete si vybrat doslova před domem. Vyzkoušíte si tak své budoucí vybavení, zda vám bude vyhovovat.

    Lyžařské vybavení si můžete půjčit i online, zvlášť pokud znáte svou oblíbenou značku a velikost. Stačí zadat termín.

    Sortiment půjčoven zahrnuje sety pro začátečníky, pokročilé až po nejnáročnější lyžaře, kdy si můžete půjčit nejnovější vybavení. V tabulce níže uvádíme ceny půjčovného základních lyžařských setů pro začátečníky a pro děti u vybraných půjčoven.

    U některých půjčoven lyží je potřeba vzít do úvahy vratnou zálohu, kterou je při půjčení potřeba zaplatit. Dle hodnoty lyžařského setu se vratná záloha může pohybovat od 1 500 do 3 000 Kč. Ne všechny půjčovny zálohu vyžadují, některým postačí prokázat se dokladem.

  3. Na co si dát pozor při půjčení lyží

    Ceny v jednotlivých půjčovnách se liší, přímo pod svahem jsou obvykle vyšší.

    Kdy se vyplatí půjčit a kdy koupit lyžeVždy si včas ověřte, zdali cena půjčovného zahrnuje vše potřebné. Často je potřeba si připlatit za půjčení helmy, někde je potřeba pojištění. Výše vratné zálohy se rovněž liší v závislosti na půjčovně.

    Z vlastní zkušenosti si doporučujeme včas zjistit výši poplatku za pozdní vrácení. Třeba v Deštném v Orlických Horách se za půjčení na 4 hodiny platí 280 Kč. Po překročení o 15 minut nám byl naúčtován poplatek 100 Kč, čímž cena dorovnala celodenní půjčovné.

    Na smluvní pokutu je třeba myslet při zakoupení čtyřhodinové permanentky. Buď zaplatíte 100 Kč navíc, nebo plně nevyužijete svoji permanentku.

    Cena za půjčení lyží 2017/2018

    V tabulce jsou uvedeny ceny za základní lyžařské modely určené pro začínající a hobby lyžaře, za lepší vybavení pro pokročilé lyžaře a za top modely jednotlivých značek si připlatíte. Nejdražší lyžařské vybavení může stát až dvojnásobek ceny oproti základním modelům.

    Ceny za dospělého jsou uvedeny červeně, ceny za dítě jsou uvedeny modrou barvou.

    Den
    dospělý
    dítě
    Víkend
    dospělý
    dítě
    Týden
    dospělý
    dítě
    Sezóna
    dospělý
    dítě
    Helma Bonus
    Lyže Go Home 222 Kč
    122 Kč
    338 Kč
    185 Kč
    999 Kč
    549 Kč
    2 199 Kč
    1 299 Kč
    249 Kč jeden servis zdarma
    Harfa Sport 248 Kč
    184 Kč
    481 Kč
    357 Kč
    1 424 Kč
    1 056 Kč
    nenabízí 344 Kč za týden lze objednat online
    Happy Sport 269 Kč
    179 Kč
    488 Kč
    308 Kč
    1 583 Kč
    953 Kč
    2 490 Kč
    1 290 Kč
    v ceně helma zdarma
    Simple Rent nenabízí nenabízí nenabízí 2 790 Kč
    1 990 Kč
    250 Kč za sezónu s IKEA FAMILY 2 190 Kč
    1 590 Kč
    Špindl Max 365 Kč
    230 Kč
    620 Kč
    390 Kč
    1 670 Kč
    1 050 Kč
    nenabízí 60 Kč za den online objednávka
    Ski Rent Liberec 250 Kč
    220 Kč
    480 Kč
    420 Kč
    1 190 Kč
    1 042 Kč
    2 290 Kč
    1 290 Kč
    od 5 dní zápůjčky zdarma
  4. Závěr: Kdy se vyplatí koupit a kdy půjčit lyže

    Lyže se nevyplatí kupovat dětem, které rychle rostou. Z lyží, které jim letos sednou, mohou do příštího roku vyrůst. Ceník půjčovného pro děti je navíc přívětivý, za sezónní výpůjčku zaplatíte již 1 300 Kč. Dítě může mít každý rok nový model lyží a vám odpadají starosti s prodejem staršího vybavení.

    U dospělých je z hlediska výhodnosti rozhodující četnost, kolikrát se dostanete na sjezdovku. Pokud si vyrazíte na hory maximálně na dva týdny za rok, půjčení lyží bývá výhodnější. Nemusíte řešit servis a vždy dostanete připravené lyže. Vyzkoušíte si nejnovější model a v nové sezóně si klidně vyberete opět nejnovější model.

    Některé půjčovny nabízejí i nejrůznější lyžařské doplňky, jako je chránič páteře, lyžařské brýle, tašku na boty nebo vysoušeč bot.


JB
Jiří Brůžek 19.11.2017 – 21:22

Asi nejlevnější půjčovna lyží co znám. http://www.hardsport.cz/?gclid=CjwKCAiA9MTQBRAREiwAzmytw0MITQTK3VbgEu94j8ArbVLZDyOfDQyk0s4FoLcHy7dO26snfWGfbBoCyscQAvD_BwE

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás