Recenze Curve Card: Praktické sloučení více platebních karet do jedné

Michal Pavelka
Publikováno 31. května 2019

Po úspěšném článku o Revolutu jsme se snažili pátrat po dalších možnostech, jak si placení kartami zjednodušit, zezajímavět, případně i zlevnit.

V posledních týdnech a měsících na Revolut a jiné mobilní aplikace reagují i kamenné banky, některé po staru tím, že zpoplatňují výběr Revolutem a jinými kartami mobilních bank z jejich bankomatů (či dokonce blokováním funkcí), jiné tím, že přicházejí s produktem, který aspoň zdánlivě poskytuje podobný komfort jako mobilní banky. Postupně se chceme na tyto služby a produkty zaměřit.

  1. Recenze Curve Card: Praktické sloučení více platebních karet do jedné

    Co je Curve karta?

    Pro Čechy může být Curve karta zajímavá už svou libozvučností.

    Ne, to byl vtip. Ale dobře se to pamatuje, ne? Curve karta poslouží zejména těm, kteří mají více platebních karet, různých bank, kreditních, debetních, soukromých a firemních. A chtěli by mít vše přehledně v jedné aplikaci.

  2. Jak Curve kartu získat?

    Standardně si stáhnete aplikaci na GooglePlay nebo AppStore (můžete jít rovnou přes webové rozhraní). Na rozdíl od Revolutu, tato aplikace ještě nefunguje v češtině, což může být pro někoho komplikace při stahování a pak zejména při používání. Na výběr máte hned na úvod možnost objednat si běžnou Curve Blue, která je zdarma, nebo Curve Black, za kterou se platí (v době psaní článku bez jedné pence deset liber měsíčně).

    Jaké má černá karta výhody oproti modré? Moc jich není. Vyšší částku, kterou můžete vybrat z bankomatu, celosvětové cestovní pojištění, pojištění elektroniky a zejména možnost vybrat si šest obchodů, ze kterých budete dostávat cashback. V případě modré karty si takové obchody můžete vybrat jen tři. Cashback je v tomto případě 1 procento, což je oproti třeba Revolutu výrazně více. Jenže nám konkrétně Revolut vrací cashback takřka ve všech provozovnách, zatímco s Curve kartou si v Česku horko těžko vyberete i ty tři. Třeba v našem malém městě to můžeme využít jen v Lidlu.

    Když si aplikaci stáhnete, postupujete podobně jako v případě Revolutu. Intuitivně se po sdělení řady údajů proklikáte na konec, kde zjistíte, kolikátí jste v pořadí. Nám vyhrožovali, že karta přijde skoro za měsíc, ale i bez předbíhání jsme ji měli do čtrnácti dnů. Jak můžete předbíhat? Aplikace vám navrhne, abyste ji doporučili dalším lidem. Když to uděláte, poskočíte ve frontě.

    Za doporučování také můžete dostat malou finanční odměnu. Ta se stane větší, když promo kód vložíte třeba sem do článku a použije ho třeba dvacet lidí :).

    Před odesláním žádosti musíte ještě do aplikace nahrát aspoň jednu svou skutečnou kartu. Stejným způsobem jako třeba při nahrání karty do služby GooglePay. Objeví se vám rámeček a kartu fotoaparátem mobilu vyfotíte. Z jedné a pak druhé strany. Údaje jdou opsat i ručně. Popravdě, ani my jsme neměli úplně dobrý pocit, když jsme tuto proceduru dělali – pro firmu, která má sídlo někde v Anglii, ale aplikaci už i v Česku používá několik desítek tisíc zákazníků.

    Při akci také dojde k platbě několika drobných. Záleží na druhu vaší banky. Částky se pohybují zpravidla v řádech desítek halířů. Následně se vám ale zase vrátí. Aplikace tím asi jen zkouší, jestli vše funguje, tak ani v této fázi ještě neplašte.

  3. Jak Curve karta funguje v praxi?

    Postupně si do aplikaci nahrajete všechny své karty.

    Zvládá všechny běžné, jak Visa, tak MasterCard (Curve sama o sobě je MasterCard), ale i Revolut. V nastavení si vyberete, ze které karty se bude ve skutečnosti platit. Obrovskou výhodou je, že platbu můžete ještě 14 dnů po zaplacení přesměrovat na jinou kartu. Takže příklad: máte v běžném nastavení vybráno, aby platba probíhala přes vaši soukromou kartu, ale zaplatili jste nákup, který měl být zaplacen kartou vaší firmy. Jednoduše platbu zpětně přesměrujete na firemní kartu a druhý den máte peníze zpět na své soukromé kartě.

    Podobně to může fungovat například s kreditkou. Blíží se vám zúčtování a hrozí, že byste platili úroky. Tak zaplatíte kreditkou a třeba po deseti dnech přesměrujete platbu na debetní kartu, třeba, až vám dorazí výplata. Funkci GoBack můžete u každé platby použít jen jednou. Nepodařilo se nám platbu přesouvat do nekonečna.

  4. Jak s Curve kartou vybírat z bankomatu?

    Výběr je v současnosti podobný jako s Revolutem. Inzerováno sice je, že bude všude zdarma, ale praxe je jiná.

    Bankomaty některých bank se tomu brání a vyžadují poplatek za výběr britskou kartou. Chce to osobně vyzkoušet a sledovat, co vám bankomat říká. Například bankomat České spořitelny, který nám je nejblíže, chce více než stovku, vedlejší stroj Air Bank nechtěl nic. Obě karty, modrá i černá, mají také pro výběry různé limity. Modrá ekvivalent dvou set liber, černá čtyři sta.

    Velkou výhodou je, že formálně můžete vybírat peníze i z kreditky, což normálně nejde. Kreditka bere použití Curve karty jako běžnou platbu. Samozřejmě je potřeba si pak hlídat bezúročné období.

  5. Přehledy o platbách

    Za největší výhodu Revolutu a některých progresivnějších bank považujeme poměrně dokonalý přehled o všech platbách. Ve většině případů roztříděných podle časových období, podle kategorií (restaurace, obchody, cestování, doprava, zdraví apod.), podle států, podle konkrétního obchodu.

    To vše umí i Curve karta, bohužel, jak jsme zmínili, zatím jen v angličtině.

  6. Některé karty nejdou nahrát

    Některé banky se brání, aby jejich klienti Curve kartu používali, takže jejich karta se do aplikace nenačte.
    Máme zkušenost, že ČSOB, Česká spořitelna a Air banka mezi ně nepatří. Problém nebyl ani s Revolutem. Samotná aplikace se brání anonymním kartám, ale třeba Wirex na ní kolegovi nahrát šel. Je otázkou, co je dnes vlastně anonymní. Nepodporuje ani American Express.

  7. Placení v jiné měně

    Když jsme k placení v cizině použili Revolut prostřednictvím Curve karty, platba proběhla v kurzu, který sliboval Revolut. To znamená v mezibankovním (rozuměj ve výhodnějším) kurzu. Pokud jsme jako kartu, ze které se má částka strhnout, použili kartu k běžnému českému účtu, proběhlo to stejně.

    Curve totiž zaplatí ve svém kurzu (také mezibankovním) a pak si teprve částku strhne z vašeho účtu.

  8. Ještě nějaké výhody, které nás napadly

    Pokud máte ještě nějakou bezkontaktní kartu, s Curve kartou z ní děláte kontaktní.

    Nemusíme si pamatovat více PINů (ale PINy si můžete na všech kartách také změnit na jeden).

    Curve kartu nemusíte dobíjet jako Revolut. Dobíjet musíte své primární karty.

  9. Ještě nějaké nevýhody, které nás napadly

    Například nejde jako na Revolutu převádět si finance z jedné měny do druhé. Curve vždy pracuje s tou měnou, která na kartě je. Ale to jde vyřešit přidáním Revolutu (nebo také služby TransferWise).

    Nevíme, jestli je to spíše výhoda či nevýhoda, ale Curve je stále ve vývoji a snaží se sdružovat stále více funkcí. V jejich inkubátoru jsme nalezli například možnosti propojení s ApplePay a GooglePay, zjednodušení plateb mezi samotnými uživateli atp.

    Jejich ambicí je stát se kartou, kterou půjde úplně všechno. Je tak zajímavé sledovat, kam se vývoj posune a která služba se stane na trhu tou dominantní. Určitě bude stále o čem psát.


R
ROlda 03.06.2019 – 11:08

Tady se tedy člověk dozví věcí, třeba že "normálně nejde vybrat kreditkou z bankomatu. No žasnu!" A bod 7 by možná chtělo lépe vysvětlit, kdy se použije kurz Curve a kdy podkladové karty a jak toto příp. nastavit.

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 07.06.2019 – 16:19

Nevím, na co přesně narážíte, ale rozdíl mezi debetní a kreditní kartou stále nechápe dost lidí, včetně prodejců nebo těch, kteří jimi platí.

Odpovědět

D
Ditt 07.06.2019 – 18:08

Kreditní karty nejsou primárně určené pro výběr hotovosti. Pokud vybíráte kreditní kartou, banky si účtují navíc nějaké procento nebo poplatek (nebo obojí) a hlavně na výběry z bankomatu nemáte bezúročné období, navíc některé KK mají výběry defaultně zakázány a je třeba je povolit. Výhodou služby tedy je, že výběr se tváří jako běžná platba kartou u obchodníka se všemi výhodami KK.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás