Bydlíte mimo trvalé bydliště? Víme, jak na osvobození od poplatku za komunální odpad

Lukáš Vávra
Publikováno 23. března 2022

Poplatek za svoz komunálního odpadu se v Česku vybírá v průměrné výši 800 Kč. Pokud dlouhodobě pobýváte mimo místo svého trvalého bydliště, jeho úhradou si platíte službu, kterou fakticky nevyužíváte.

Zproštění povinnosti poplatek za odpad hradit je většinou záležitost pár minut. Stačí si zkopírovat čestné prohlášení z této stránky, doplnit ho a datovkou odeslat na příslušný obecní úřad. Kdo nemá datovku, pošle ho poštou.

Kdo nemusí platit popelnice 2024

Poplatek za svoz odpadu nemusí platit více skupin obyvatel (někde třeba senioři). V tomto článku se zaměřujeme pouze na lidi, kteří dlouhodobě pobývají v jiné obci, než ve které mají trvalé bydliště.

Pro osvobození od poplatku musí být splněno několik podmínek:

Jedná se o poplatek za obecní systém odpadového hospodářství

Velmi zjednodušeně řečeno: Obcím zákon dovoluje vybrat si ze dvou způsobů, jak zpoplatní svoz odpadu. Jak se rozhodla obec vašeho trvalého bydliště najdete na jejich stránkách v sekci vyhlášky.

Pokud stanoví Místní poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci, jeho výše se stanoví podle velikosti popelnice a četnosti svozu. Dle dat Skrblíka tuto možnost zvolilo každé zhruba desáté město. Tento článek vám nepomůže.

Zbytek měst se rozhodl pro Místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství, u kterého osvobození od poplatku je možné. Nárok na osvobození je nutné dohledat v konkrétní vyhlášce obce v sekci Osvobození.

Prokázání o úhradě poplatků v jiné obci

Kdo chce odpustit poplatek za svoz odpadu, musí doložit, že ho hradí v jiné obci. Přesná forma nebo dokument nejsou stanoveny.

Nejjednodušším způsobem je předložit potvrzení o zaplacení místního poplatku v jiné obci doplněné například o nájemní smlouvu.

Čestné prohlášení pro osvobození od poplatku za komunální odpad

Text čestného prohlášení si zkopírujte do Wordu a upravte informace zvýrazněné kurzívou. Obecní vyhlášku o odpadech najdete na stránkách vaší obce, případně v našem přehledu měst.

Čestné prohlášení odešlete na obecní úřad (případně magistrát). Nezapomeňte k němu přiložit nájemní smlouvu a potvrzení o zaplacení poplatku v jiné obci.

Magistrát města Pardubice
Pernštýnské náměstí 1
530 21 Pardubice

Čestné prohlášení

Poplatník:
Lukáš Vávra
Datum narození: 10. září 1989
Trvalé bydliště: Josefa Ressla 2277, 530 02 Pardubice V-Zelené Předměstí
Současný pobyt: Zanzibarská 208/11, 120 00 Praha 2

Prohlašují tímto, že mám trvalé bydliště na výše uvedené adrese v Pardubicích, ale převážnou část roku 2024 se budu zdržovat a zdržuji na adrese označené jako “současný pobyt”.

V místě svého současného pobytu rovněž platím místní poplatky za likvidaci odpadů.

Žádám tímto o osvobození od placení poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů v místě mého trvalého pobytu, tzn. v Pardubicích, a to podle ustanovení článku 7, odstavce 1a, Obecně závazné vyhlášky č. 7/2021 o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství.

Nárok na osvobození prokazuji těmito doklady:

  • Nájemní smlouva
  • Potvrzení o zaplacení místního poplatku v jiné obci

Praha 18. dubna 2024


S
Skibob 27.03.2022 – 08:04

Mám syna žijícího již 18 let v Anglii.Vyřídit tuto možnost neplatit komunální služby je ve Vrbné pod Pradědem takřka nemožné.Každoročně přibývají různá potvrzení.V posledním roce chtěla úřednice již k základním datům ještě výpis výplat syna v uplynulém ročním období.Nakonec to završila prohlášením:,,Ať přijede osobně".Že se již dva roky nedá cesrovat,ji jaksi nedošlo.Manželka to nevydržela a požadovanou částku za svoz komunálního odpadu zaplatila.

Odpovědět

BK
Bohumil Kuk 27.03.2022 – 17:04

Tomu moc nerozumím. Podle tohoto by např. ten co vlastní a užívá rekreační chalupu a bydlel trvale jinde (kde by samozřejmě platil poplatky). nemusel v obci za odpad platit? Tak proč to obce vymáhají a ve vyhlášce přímo určují kolik rekreant zaplatí. To by všichni rekreanti nemuseli platit. A kam by dávali odpad? Vozily do místa trvalého bydliště? Nejspíš by vznikaly černé skládky. Dotaz na p.Vávru. Vám tuto žádost vyřídily kladně? Ve vyhlášce je uvedeno: 1. Od poplatku je osvobozena osoba, které poplatková povinnost vznikla z důvodu přihlášení ve statutárním městě Pardubice a která je a) poplatníkem poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci v jiné obci a má v této jiné obci bydliště, .......takže to znamená, že kdo platí i v druhé obci podle "Místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství" toto využít nemúže.

Odpovědět

Lukáš Vávra
Lukáš Vávra redaktor Skrblíka 28.03.2022 – 11:33

Dobrý den, osobně mám trvalé bydliště v Pardubicích (kde mám platit poplatek), ale současně bydlím v Praze, kde rovněž platím za svoz odpadu. Fakticky tak platím za svoz dvakrát, ale službu využívám jen v Praze. Článek byl zamýšlen pro podobné situace.

Odpovědět

BK
Bohumil Kuk 30.03.2022 – 12:16

@Lukáš Vávra: Jasně. A celý rok se v místě bydliště nevyskytujete? Nevíte, jestli to jde obráceně? Když jsem trvale hlášen v Praze a bydlím na vesnici kde se platí poplatky podle "Místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství," ? Podle mne nemůžu zrušit poplatek v Praze, protože dle vyhl. nejsem v obci (na chalupě) "Poplatníkem, za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci", ale platím podle "Místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství," A zrušit poplatek v obci asi taky nepůjde, když tam dlouhodobě (i kdyby krátkodobě rekreačně) bydlím. Obec by mi nepřistavila popelnici a kam bych odpad dával? Tento článek ve vyhlášce mi připadá diskriminující, když lze využít pouze pro někoho. Prozatím mi nikdo nedokázal tento článek dle §10g odst.a) zákona.č.565/1990 polopaticky vysvětlit.

Odpovědět

RM
Robert Magni 16.10.2022 – 06:15

@Bohumil Kuk: Zrušte si trvalé bydliště v Praze a hotovo, kromě komunálních voleb vám k ničemu není

Odpovědět

M
Martin 17.10.2022 – 11:12

Problém asi je, že v některých městech se platí přímo městu, obci paušální částka 400 - 600 Kč ročně. Pošlou vždy složenku. V jiných se platí přímo odpadové firmě za popelnice podle velikosti a četnosti, např Praha . A když se v Praze nezaplatí, tak není popelnice. A teď jak z toho ? @Lukáš Vávra:

Odpovědět

M
Martin 17.10.2022 – 11:17

V Praze se platí odpadové firmě za popelnice podle velikosti a četnosti. POkud bydlíte v bytovém domě , odpady platí společenství a poměrnou částku pak máte ve vyúčtování služeb. Těžko můžete říci ostatním nájemníkům, že vy platit nebudete, protože tam nebydlíte. Oni pak zaplatí o to více, protože se částka rozúčtuje mezi méně poplatníků. A také se s vámi nikdo bavit nebude. @Robert Magni:

Odpovědět

VV
Venca Válek 02.02.2023 – 20:20

Mám 3 chalupy a jiné trvalé bydliště, jsem asi největší šmudla v republice, platím totiž 4x. V.V.

Odpovědět

P
Petra 15.02.2023 – 09:00

@Lukáš Vávra: Dobrý den Lukáši, a nevíte jak je to v případě, že v místě skutečného bydliště platím odpady v rámci nájemní smlouvy? Nikde ve smlouvě není částka stanovená, jenom je v nájemní smlouvě uvedeno, že je v částce zahrnut svoz odpadu. Tudíž nemám žádný doklad, že jsem svoz odpadu přímo zaplatila. Navíc se domnívám, že pronajímatel nemá na obecnímu úřadu nahlášené nájemníky nebo počty obsazených bytu. Děkuji za informaci. Hezký den přeje Petra.

Odpovědět

M
Marie 15.02.2023 – 10:01

@Skibob: Dobry den, mela jsem stejny problem, vyresit se to da tak, ze pokud neplati duchodove a zdravotni, muzete si pozadat od mestkeho uradu potvrzeni ze bydli mimo ceskou republiku, ten ziskate jednodduse, ze si pozadate anglickou ambasadu, ze syn bydli tam. po me chteli 20let pozpatku, kdyz jsem prijela, ukazala jsem jim doklad ze zeme kde ziji a pozadala jich o okamzite vymazani dluhu. doklad mi dali . ovsem je tu i jina rychlejsi moznost. odevzdat obcanku.az se vrati ji dostane zpatky. delaji tlaky na zaplaceni ,ale je to jednodduche pokud to udelate takto Od te doby byl klid.chce se ti informovat primo na mestkem uradu na matrice,snad by jste dostali i ty penize zpatky.

Odpovědět

M
Marie 15.02.2023 – 10:09

@Bohumil Kuk: Dobry den, prece mate doklad a muzete se prokazat ze platite tam kde bydlite. to staci, nemusite resit nic.Staci poslat kopii mestu mailem a zbytek at si najdou oni kdyz chteji. Pokud po vas budou chtit i jine doklady

Odpovědět

BG
Bob Grey 16.02.2023 – 16:41

Je mně 76 let a ženě 69 let. Trvalé bydliště máme Třinec, kde již 8 let nebydlíme. V obci, ve které již delší dobu přebýváme na chalupě si veškerý odpad odvážíme v plastových pytlích do svozového dvora na vlastní náklady. Nechápu tedy komu a zač platit poplatky za svoz odpadu, který nám nidko neodváží. Prosím o radu, co máme dělat v totmo případě?. Děuji za případnou odpověď.

Odpovědět

F
František 27.04.2023 – 13:16

Mám trochu zvláštní případ. TRvalý pobyt - co to je? Zdržuje se - zdržovat se nedám ! Po ukradení mého soukromého domku státem - v okresním městě jsem byl nucen se zaevidovat s podpisem na radnici ,následně mi do OP vytiskli "trvalý pobyt." K noclehu užívám pronajatý nebytový prostor v jiném městě ( se střechou , bez topení ), kde jsem si označil schránku a na radnici Mu si přihlásil korespondenční adresu. Je tedy zřejmé , že nebydlím a nikde se nezdržuji . Může se na mne vztahovat povinnost placení za nakládání s mými odpady ?

Odpovědět

EP
Edita Pejsarová 03.06.2023 – 22:29

Mám dotaz máme chatu v Chebu Dřenici a trvalé bydliště v KYNŠPERKU Nad Ohří.Proč musím platit v Chebu za svoz odpadu 700,- a v KYNŠPERKU 1400,- Když déle jak 6-7 měsíců jsme s manželkou na chatě.Děkuji za odpověď.Pejsarova.

Odpovědět

M
Martina 13.09.2023 – 21:04

Bydlím a i trvalé bydliště mám v Brně. Poplatky za odpad platím v nájemní smlouvě (právnické osobě). Přesto po mně Magistrát vymáhá roční poplatek. Důkaz jsem doložila nájemním smlouvou a ročním vyúčtováním, přesto to město nezajímá a dokonce mi dali ještě pokutu. Proč mám platit poplatek dvakrát?

Odpovědět

E
Eva 28.11.2023 – 09:57

Prosím o radu. Nevíte, jakým způsobem můzu zaplatit poplatek za svoz odpadu obci, ve které bydlím na základě nájemní smlouvy? Obec má schválenou vyhlášku o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství a na úřadě mi řekli, že nejsou schopni ode mne poplatek vybrat, pokud tam nemám trvalou adresu... Pronajímatel to také nedokáže vyřešit, protože nemá IČ (nemůže svoz odpadu objednat na svoje jméno) a obec svoz nezajistí, pokud v domě nemá nikdo trvalou adresu... Je to paradox, i přesto, že vyhláška umožňuje osvobození dle "§10: Od poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je osvobozena osoba, které poplatková povinnost vznikla z důvodu přihlášení v obci a která je a) poplatníkem poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci v jiné obci a má v této jiné obci bydliště", tak neumožňuje úhradu v obci, kde osoba pobývá, pokud má i tato obec schválenou stejnou vyhlášku o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství.... Existuje nějaké řešení, kromě zřízení trvalého pobytu? Děkuji za odpověď

Odpovědět

P
Pavel 15.01.2024 – 12:26

Já bydlímv jiném místě -obci, než mám trvalé bydliště již 30.let a tam taky platím za svoz odpadu. V místě trvalého bydliště žije matka,která tam má taky trv. bydliště a za odpad platí. Já tam jezdím občas na návštěvu za ní. Starostka mi tvrdí ,že musím platit i já. Proč odpad tam neprodukuji, tohle nechápu.

Odpovědět

M
Martin 07.02.2024 – 17:51

Mám dotaz, vlastním v obci dvě nemovitosti, ale obyvana je pouze jedna, musim za svoz odpadu platit dvakrát?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás