Noc kostelů 2024: Program a tipy, kam se zdarma podívat

Hana Volencová
Publikováno 4. června 2024

V pátek 7. června 2024 můžete až do pozdních nočních hodin zdarma navštívit stovku kostelů a dalších církevních staveb, a to dokonce včetně jejich běžně nepřístupných částí. Součástí je i bohatý doprovodný program. A nejde jenom o mše, prohlídky či koncerty, chystají se třeba také ochutnávky různých pokrmů a nápojů.

Do akce se letos přihlásilo více než 1 800 kostelů a pro návštěvníky je připraveno přes 7 tisíc programů. Zájemci si mohou pro jednodušší orientaci nainstalovat do svého chytrého telefonu aplikaci Noc kostelů, která je k dispozici bezplatně v App Store i Google Play.

  1. Program Noci kostelů 2024

    Během noci kostelů mají návštěvníci možnost prohlédnout si slavné i méně známé stavby spojené s různými křesťanskými církvemi. Připraveny jsou komentované prohlídky i další doprovodný program, vše je zdarma. Někde se otevírá už brzy odpoledne a řada míst má otevřeno až do pozdních nočních hodin. Specifická je tedy i atmosféra, kterou dotváří osvětlení či nasvícení objektů.

    Tématem letošního ročníku je srdce, datum se totiž zároveň kryje s katolickým svátkem Nejsvětějšího srdce Ježíšova. A ještě jedno datum se bude letos připomínat, a to 120. výročí úmrtí Antonína Dvořáka. Na jeho počest proto v chrámech napříč republikou zazní jeho nejznámější skladby.

    Veškeré informace o akci najdete na webu Nockostelů.cz.

  2. Noc kostelů Praha 2024

    V Praze se letos do akce přihlásilo téměř 160 kostelů.

    Bohatý program připravila katedrála sv. Víta, kterou můžete navštívit od 18:00 do 21:40. Kromě interiéru katedrály máte možnost prohlédnout si i zvony nebo vyslechnout řadu hudebních vystoupení.

    Do baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě můžete dorazit dokonce ještě po půlnoci, otevřeno bude mít až do 0:30. A to nejen pro osobní návštěvu, připraveny jsou i virtuální prohlídky. Na místě budou probíhat přednášky, komentované prohlídky, dílničky pro děti i koncerty.

    V Praze se ale můžete podívat třeba i do kaple Poslanecké sněmovny nebo do kaple Panny Marie ve Staroměstské radnici. Nenechte si také ujít prohlídku největších varhan v Česku, které najdete v bazilice sv. Jakuba Staršího v Malé Štupartské.

  3. Noc kostelů Brno 2024

    V Brně se do akce zapojila necelá padesátka kostelů a dalších církevních staveb.

    Katedrála sv. Petra a Pavla bude otevřena od 17:30 až do půlnoci a program se bude věnovat především životu a tvorbě Antonína Dvořáka. Nepřijdete ani o komentovanou prohlídku katedrály.

    V Blahoslavově domě Českobratrské církve evengelické se budete moci už od 16:00 posilnit dobročinnými palačinkami. Připravena je i pohádka pro děti nebo varhanní koncert.

    V kapli Svaté Rodiny v Kohoutovicích si zase můžete namíchat vlastní bylinkový čaj a přikousnout si k němu tradičně připravovanou vafli. Děti se zabaví v tvořivých dílničkách. Otevřeno tu bude od 17:00 do 22:30.

    Kostel sv. Janů, který se otevře od 18:00 do půlnoci, připravil kromě dalšího programu také interaktivní soutěžní hru pro děti v chodbách minoritského kláštera. Zapojit se do ní mohou od 18:35 do 22.00.

  4. Noc kostelů Ostrava 2024

    V Ostravě se návštěvníkům otevře více než 30 kostelů a církevních objektů.

    Do katedrály Božského Spasitele můžete dorazit mezi 16:00 a půlnocí. V rámci programu se tu bude konat prohlídka kůru nebo varhanní koncert. Na varhany je zaměřený i dětský koutek, kde se děti budou moci s tímto nástrojem podrobněji seznámit.

    Do akce se zapojil i nejstarší ostravský kostel sv. Václava, který bude otevřen od 18:00 do půlnoci. I tady si můžete prohlédnout kůr a varhany a vyslechnout varhanní koncert. Při komentované prohlídce věže a zvonů se dozvíte i něco o historii kostela.

    V kostele Panny Marie v Hrabůvce, který bude otevřen od 17:00 do 23:00, je zase na programu ochutnávka mešního vína, můžete si také prohlédnout kostel od oltáře až po kůr včetně běžně nepřístupných prostor a vyslechnout si koncerty vážné hudby. Program bude připraven i pro děti a mládež.

  5. Noc kostelů Olomouc 2024

    Zhruba třicítka církevních staveb se zapojila také v Olomouci.

    Katedrála sv. Václava otevře návštěvníkům svoje brány od 18:00 do 23:00. Zpřístupněna bude i Jižní věž, kde si můžete prohlédnout zvon Václav.

    Kostel Panny Marie Sněžné láká na prohlídku kůru a varhan i na koncert sboru Salve. Otevřeno bude od 17:00 do 23:00, už od 16:00 je však připravena prohlídka kostela přizpůsobená malým dětem.

    Na dobrou kávu a poslech příjemné hudby se můžete zastavit v Červeném kostele, který patří Vědecké knihovně v Olomouci. Otevřeno bude od 18:00 do 22:00.

    Biskupská kaple Narození Páně v Arcibiskupském paláci bude zpřístupněna od 18:00 do 23:00. Kromě toho, že se můžete zúčastnit komentovaných prohlídek, máte možnost si pod dohledem záchranářky vyzkoušet základy první pomoci.

  6. Noc kostelů v dalších městech

    Za zmínku stojí i další města. Baziliku sv. Prokopa a Panny Marie v Třebíči můžete navštívit od 18:00 do 22:00. Pro děti bude v bylinkové zahradě připravený skákací hrad, dospělí mohou ochutnat mešní víno. Volně si můžete prohlédnout baziliku, opatskou kapli i kryptu.

    Katedrála sv. Barbory v Kutné Hoře se návštěvníkům otevře od 19:00 do 22:00. Společně s průvodci si můžete prohlédnout nejzajímavější části chrámu a vyslechnout si četbu z Bible. Mluvené slovo doplní hudební doprovod.

    Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou bude možné navštívit od 17:30 do 23:00. Pro návštěvníky je připraven koncert duchovní hudby nebo varhanní nokturno.

    O komentovanou prohlídku a varhanní koncert nepřijdete ani v kostele Matky Boží v Telči, otevřeno bude pro návštěvníky od 17:00 do 20:30.

    Program připravila a své brány otevře většina kostelů a dalších církevních staveb po celé České republice. Na zajímavý a možná i trochu netradiční zážitek se tedy můžete těšit, ať už navštívíte některý z nejznámějších českých chrámů, nebo se jen zajdete podívat do kostela ve vašem městečku či obci.


E
Eva 05.06.2024 – 21:17

Informace zadarmo. Díky vám.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás