Nejlepší knihy na dovolenou: 6 titulů, od nichž se neodtrhnete + slevy na knihy

Hana Volencová
Publikováno 7. června 2024

Na plážovém lehátku, na dece u vody, ve vlakovém kupé, v letadle či pěkně v posteli, když zrovna nevyjde počasí – tam všude oceníte knižního společníka. Vybrali jsme proto několik titulů, které vám zaručeně zpříjemní vaši dovolenou. Je libo romantiku, detektivku, fantasy, literaturu faktu, kopec legrace nebo pořádně zauzlovanou zápletku? Poradíme, všechno máme!

Doporučujeme nevynechat ani druhou polovinu článku. Řada knihkupectví totiž nabízí přes léto slevy na dovolenkové čtivo a byla by škoda, kdybyste tuhle informaci přehlédli. A netýká se to jen tištěných knížek, ale i audioknih nebo e-knih. Tak už víte, jaké čtení si přibalíte s sebou do batůžku?

Tipy na knihy na dovolenou

  1. Jablka ze stromu nepadají (Liane Moriarty)

    Co byste udělali, kdyby vám jednou večer zaklepala na dveře cizí dívka v nesnázích? Postarší manželé Stan a Joy, kteří nedávno prodali svou vyhlášenou tenisovou školu a jejich život teď svírá jen nuda a šeď, se jí beze všeho ujmou. To se však z pochopitelných důvodů nelíbí jejich čtyřem dospělým dětem. Dívka nakonec odejde, ale zanedlouho zmizí beze stopy i Joy. Policie podezírá otce, k čemu se ale přikloní děti? Čtenář postupně rozkrývá pavučinu rodinných vztahů a řetězec událostí, který hrdiny dovedl až k tomuto momentu.

    Australská spisovatelka Liane Moriarty (∗1966) má na kontě více než 20 milionů prodaných knih a její romány se pravidelně řadí mezi světové bestsellery. U jejích knížek oceníte skvěle propracované zápletky, neuvěřitelnou lehkost stylu a osobitý chytrý humor. Moriarty je skvělá pozorovatelka, takže se s jejími postavami snadno ztotožníte nebo v nich minimálně poznáte rysy svých blízkých. Její knihy jsou ideální pro ty čtenáře, kteří mají rádi napínavé čtení okořeněné trochou záhadnosti, ale neholdují krvi a násilí. Jestli se vám budou líbit Jablka, zkuste i Poslední výročí, Manželovo tajemství nebo Sedmilhářky.

    Zdroj fotky: BookTook.cz

  2. Chata v horách (Ruth Ware)

    V chatě odříznuté od světa sněhovou vánicí a uvolněnou lavinou zůstala uvězněna skupinka deseti lidí, kteří postupně jeden po druhém umírají. Že vám to něco připomíná? Jste na správné stopě. Chata v horách je moderní detektivka v tradici královny žánru Agathy Christie. Odehrává se ve francouzských Alpách, kde se na týdenním firemním pobytu sejde desítka zaměstnanců úspěšného londýnského start-upu. Všeobecná pohoda je narušena, když spoluzakladatelka firmy začne prosazovat lukrativní nabídku na odkup společnosti. A venku se navíc zrovna schyluje k pořádné sněhové bouři… Tak co, tipnete si správně, kdo je vrah?

    Britská autorka Ruth Wareburton (∗1977), píšící pod pseudonymem Ruth Ware, má na kontě osm thrillerů, které byly přeloženy do 40 jazyků a pravidelně se umísťují v žebříčku bestsellerů. Její styl bývá často přirovnáván k vypravěčskému umění Agathy Christie. Pod vlastním jménem publikuje také knížky v žánru young adult. Jestli vás Chata v horách osloví, zkuste i novinku Podnikavá dívka nebo její nejúspěšnější knížku Otočení klíčem.

    Zdroj fotky: KnihyDobrovský.cz

  3. Útěk na venkov (Julie Caplinová)

    Poté, co jí přítel oznámí, že si potřebuje dát pauzu, odjede ilustrátorka Ella z Londýna na venkov hlídat dům své kmotry. I ona si potřebuje utřídit myšlenky a zjistit, co od života opravdu chce. Její představu pohodového pobytu naruší nejenom fenka Tess, o kterou je třeba se postarat, ale také zvědaví starousedlíci či mrzutý, ale zato přitažlivý veterinář. Pokud vám k dovolené nejlépe sedí nekomplikovaný romantický příběh a navíc máte rádi pejsky, tahle knížka pro vás bude to pravé.

    Britská spisovatelka Julie Caplinová (∗1970) je oblíbenou a osvědčenou autorkou romantického čtení pro ženy a dívky. Je vášnivou cestovatelkou, a tak příběhy svých hrdinů vytrvale rozmísťuje po celém světě. Můžete se proto začíst třeba do románů Kavárna v Kodani, Domek v Irsku, Hotýlek na Islandu, Pekárna v Brooklynu a mnoha dalších. Nedávno vydala novinku Vila v Itálii. Romance píše i pod pseudonymem Jules Wake.

    Zdroj fotky: KnihyDobrovský.cz

  4. Novinářem v Číně (Tomáš Etzler)

    Máte raději literaturu faktu než smyšlené příběhy? Potom by se vám mohly líbit dvě knihy novináře Tomáše Etzlera, které na sebe volně navazují a popisují jeho působení v Asii. První má podtitul Co jsem to proboha udělal? a nabízí svědectví o každodenním životě obyčejných Číňanů očima zahraničního zpravodaje, zároveň se ale otevřeně věnuje i událostem, které se čínské autority snaží před světovou veřejností ukrývat.

    Druhý díl s podtitulem Nezešílet! pak nabízí další várku syrových příběhů ze života reportéra a novináře, který přináší zpravodajství z totalitní země. Na jednu knihu totiž jeho zážitky zdaleka nestačí. Dotkne se i toho, jak vývoj Číny ovlivnila politika jednoho dítěte, jaké je zde postavení žen nebo jestli se máme bát čínské rozpínavosti.

    Autobiografické knihy mapují období, které strávil český novinář a reportér Tomáš Etzler (∗1963) v Asii. Jako stálý zpravodaj České televize strávil v Číně sedm let a tři roky působil na volné noze v Hongkongu. Za svou práci také obdržel řadu ocenění včetně Ceny Emmy, kterou získal jako první Čech vůbec.

    Zdroj fotky: AlbatrosMedia.cz

  5. Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala (Lucie Macháčková)

    Tak tohle je absolutní oddechovka, kterou ocení především ženy. Vtipem a nadsázkou prošpikované historky jedné věčné družičky vás zaručeně rozveselí. Pobaví vás trapasy, bizarní situace i bystré postřehy z mnoha a mnoha svateb, ale také z rozluček se svobodou, zkoušení šatů či z plánování veselek. Autorka si navíc užívá práci s jazykem, což by se mohlo líbit i náročnějším čtenářům, kteří podobné žánry jindy nevyhledávají. Však Svatební historky ocenila i letošní porota soutěže Magnesia Litera, která jim udělila hlavní cenu v kategorii humoristická kniha 2024.

    Lucie Macháčková (∗1986) je populární stand-up komička, scénáristka, moderátorka, vídat ji můžete na televizních obrazovkách v pořadu Comedy Club. Jestli vás bude její humor bavit, zkuste také Historky z Tinderu nebo knihu o rodičovství a mateřství Protivný sprostý matky.

    Zdroj fotky: BookTook.cz

  6. Beren a Lúthien (J. R. R. Tolkien)

    V žánru fantasy je mezi knihami z posledních let naprostým klenotem výpravný příběh o lásce mezi smrtelným mužem Berenem a nesmrtelnou elfkou Lúthien, který zavádí čtenáře zpět do oblíbené Středozemě. Autor tuto legendu o osudové lásce napsal už v roce 1917, během dalších let ji doplňoval a různě přepracovával, a tak ji k vydání dovedl až autorův syn Christopher Tolkien, který teprve mnoho let po smrti svého otce text pečlivě zrekonstruoval. Najdete v něm části prozaické i veršované a také doprovodný komentář.

    J. R. R. Tolkien (1892–1973) asi nepotřebuje bližší představování. Otce fantasy žánru proslavil především román Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky a trilogie Pán prstenů. Díla těží z autorovy vynikající znalosti starogermánské a keltské mytologie, odehrávají se ve fiktivních krajích a přinášejí obecné poselství o smyslu života a dějin. Christopher Tolkien se pak neúnavně věnuje odkazu svého otce.

    Zdroj fotky: Alza.cz

Letní slevy na knihy 2024

Albatros Media: Sleva 20 % na letní bestsellery a doprava zdarma nad 800 Kč

V e-shopu nakladatelství Albatros Media si můžete až do 31. srpna 2024 vybírat z nabídky téměř 200 bestsellerů s 20% slevou. V nabídce jsou díla českých i zahraničních autorů, knížky pro děti, dospívající i pro dospělé. Začíst se můžete do beletrie i do non-fiction literatury.

Book Took: Sleva 50 % na druhou knihu i na dopravu

Book Took zlevnil paperbacky, které se dají při cestách snadno přibalit do kufru či kabelky. Až do 31. července 2024 si můžete necelou dvacítku knížek v měkké vazbě pořídit od 99 Kč. Dalších více než 1 500 knih je k dispozici v akci Druhá kniha za 50 %. Zakoupit výhodněji si tak můžete nejenom klasické knížky, ale i audioknihy. V nabídce jsou i knížky pro děti. Do 30. června 2024 vás navíc doprava do PPL boxů bude stát jen 35 Kč.

Dobré knihy: Sleva až 70 % na paperbacky

I v Dobrých knihách seženete čtení na léto za výhodnou cenu. Přes 130 titulů v brožované vazbě si můžete až do 31. srpna 2024 pořídit se slevou až 70 %, cena knížek v této sekci začíná na 88 Kč. Vybírat můžete z titulů českých i zahraničních autorů. Dalších zhruba 60 knížek tu najdete se slevou až 58 %. Většinou jde o tituly určené dětem a mládeži. U nich sleva platí do 31. července 2024.

Knihcentrum: Letní čtení se slevou 40 %

Knihcentrum snížilo cenu zhruba 130 titulů na 99, 199 a 249 Kč. V nabídce jsou detektivky, fantasy, společenské romány, sci-fi i knihy dalších žánrů od českých i světových autorů. Zlevněné knížky najdete až do 31. srpna 2024 v kamenných prodejnách i v e-shopu.

Knihy Dobrovský: Sleva až 90 % a knihy od 19 Kč

V prodejnách i v e-shopu Knihy Dobrovský máte možnost do 16. srpna 2024 pořídit knížky k moři či na chatu už od 19 Kč. Do akce Čtivé léto je zařazeno přes 120 titulů určených především pro dospělé, několik knížek ve výběru je však i pro mladé. Žánrově převažují romány pro ženy a thrillery.

Kosmas: Knihy na prázdniny už od 29 Kč

Kosmas připravil pro všechny čtenáře až do 31. srpna 2024 velké letní slevy na pestrou škálu titulů. Pořídit knížku na léto si tu můžete už od 29 Kč, v nabídce jich je více než 300. Vybírat je možné nejen z beletrie, a to od detektivek až po sci-fi a fantasy, ale i z historických knih či kuchařek. Nechybí ani nabídka pro děti a mládež.

Martinus: Sleva na letní paperbacky a audioknihy

Internetový obchod Martinus nabízí v letní akci přes 130 paperbacků za výhodné ceny. Zakoupit si je můžete až do 31. srpna 2024 nebo do vyprodání zásob. K dispozici jsou knihy různých žánrů z české i světové literatury, mezi tituly nechybí ani bestsellery. Cena akčních knížek začíná na 99 Kč. Po celý červen můžete také čerpat 15% slevu na všechny audioknihy.

Palmknihy: E-knihy se slevou až 50 % a čtení na léto od 99 Kč

Palmknihy aktuálně nabízejí až 50% slevu na vybrané e-knihy. V nabídce je přes 80 titulů, převažuje česká a světová beletrie společně s fantasy a sci-fi. Až do konce srpna 2024 si také můžete pořídit některou z brožovaných knih s výhodnou cenou. V nabídce je česká i světová beletrie, fantasy a sci-fi i detektivky.

 


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás