Návod: Lítačka na In Kartě nebo platební kartě za 5 minut

Redakce
Publikováno 28. srpna 2018

Jízdné na pražskou integrovanou dopravu lze nově kromě zelené Lítačky nahrát také libovolnou platební kartu Mastercard či Visa nebo na In Kartu Českých drah. Jako virtuální Lítačka bude nově sloužit pouze číslo karty, kterou se musí cestující v případě kontroly prokázat.

Jak nahrát Lítačku na In Kartu, nebo na platební kartu

Nahrání Lítačky na jinou plastovou kartičku zabere 5 minut, prvním krokem je registrace na webu PIDLítačka.cz. Po ověření zadaného e-mailu je možné na účet nahrát platný kupón.

Návod: Lítačka na In Kartě nebo platební kartě za 5 minut

Do systému stačí přepsat číslo Lítačky, které se nachází vpravo dole. Nahraný kupón se spolu s jeho platností načte automaticky.

Propojit Lítačku s platební kartou nebo s In Kartou lze kliknutím na záložku Identifikátory. Vyplňuje se pouze číslo dokladu, žádné dodatečné ověřování neprobíhá.

Odpadá cesta k validátoru, do telefonu si však Lítačku nenahrajete

Možnost nahrát si Lítačku na jiný průkaz souvisí se změnou odbavovacího systému PID. Informace o zakoupených tarifech se nově nebudou ukládat na kartu samotnou, ale budou přenášeny na kontrolní zařízení.

Jako identifikátor pak poslouží právě číslo Lítačky, In Karty nebo platební karty.

Díky této změně odpadá povinnost návštěvy validátoru po koupi nového kupónu. Předplatné jízdné Pražské integrované dopravy lze nově koupit přímo v e-shopu. Jednorázové jízdenky lze koupit také v mobilní aplikaci, která je určena pro přístroje se systémy AndroidApple.

Virtuální Lítačka je sice krokem vpřed, možnost nahrání předplatného kupónu do mobilní aplikace, In Karty či platební karty v telefonu však stále chybí.


P
Petr 09.09.2018 – 11:16

Děkuji za jednoduchý návod, který by mohl být rovnou na stránkách. Taky jsem si posteskl, že je škoda, že nelze nahrát do mobilu. Zbavil jsem se platební karty a nyní jsem se předčasně těšil, že se zbavím i lítačky. Bohužel v pátek jsem si ve vlaku ověřil, že 2 ze 3 průvodčích kupón z platební karty nenačte. Zkusím v to v pondělí na sobě.

Odpovědět

MB
Michael B. 08.12.2018 – 16:10

Já mám aplikaci Můj vlak. V ní mám nahranou In Kartu. Kupón jsem si přehrál na ní a lítačku vyndal z peněženky. Tak jsem zvědaví, co mi na to řekne p. revizor. Každopádně pokud stačí číslo karty, tak kartu sebou nosit nutně nemusíte?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás