Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

Lenka Chládková
Publikováno 9. června 2018

V posledních letech je trendy sport a aktivní styl života. Tomu se přizpůsobuje i móda. Pryč jsou časy, kdy si na cvičení stačilo vzít bavlněné tričko a obyčejné tepláky. Do popředí se dostalo funkční oblečení, které podléhá aktuálním trendům stejně jako každé jiné módní odvětví.

  1. Co je funkční prádlo

    Funkční prádlo je oblečení vyrobené ze speciálních vláken. Tato vlákna v horku nebo při zvýšené fyzické zátěži aktivně odvádí lidský pot a vlhkost pryč od pokožky, rychle schnou, udržují optimální tělesnou teplotu a navíc jsou odolná proti nepříjemnému zápachu.

    Pořídit je možné univerzální funkční oblečení, případně funkční oblečení určené pro konkrétní sport či aktivitu. Na trhu je k dispozici obrovské množství značek, střihů a provedení v různých cenových kategoriích. Levnější kousky jsou spíše pro nenáročné a příležitostné sportovce, dražší modely jsou vyhrazené pro ty, kteří to se sportem myslí opravdu vážně. Za technologické novinky od známých značek se výrazně připlácí.

  2. Jak vybrat funkční prádlo

    Funkční oblečení musí především dobře sedět. Oblečení by mělo být přímo na tělo, aby se dobře odváděla tělesná vlhkost. Pro letní období, na kolo, turistiku nebo do posilovny se doporučují funkční trička s gramáží okolo 150 g/m2.

    Zvolit by se měl také vhodný materiál. Vybírat lze ze syntetických nebo přírodních vláken. Syntetická vlákna se někdy kombinují například s lycrou nebo elastanem pro zajištění pružnosti, případně se přidávají ionty stříbra, které mají antibakteriální funkci.

    Přírodní vlákna

    Merino vlna

    100% přírodní vlna Merino v zimě hřeje a v létě chladí. Vlákna Merino jsou jemná, prodyšná, zamezují množení bakterií a neutralizují tělesný pach. Jsou obalena ochrannou vrstvou, která zabraňuje vstřebávání nečistot, špína se tak dá snadno odstranit. Oblečení z Merino vlny je vhodné jak pro běžné nošení tak pro sportovní aktivity.

    Bambus

    Oblečení z bambusových vláken je vhodné pro alergiky nebo pro jedince s citlivou pokožkou. Skvěle odvádí pot, je prodyšné a antibakteriální. Díky vynikajícím termoregulačním vlastnostem dokáže v létě bambus ochladit tělo až o 3°C.

    Umělá vlákna

    Polypropylen

    Polypropylenová vlákna jsou velmi pevná, antialergenní a odolná vůči bakteriím. Pot velmi rychle odvádí od pokožky a rychle schnou. Výhodou je nízká hmotnost, nevýhodou je, že se snadno pomačkají.

    Pokud je polypropylen zkombinován s ionty stříbra, jedná se o Siltex. Ionty stříbra pomáhají vláknu neutralizovat různé bakterie a redukují tělesné pachy. Oblečení ze Siltexu je vhodné pro sportování na profesionální úrovni.

    Polyester

    Polyester je nejčastěji užívaným materiálem, dobře odvádí teplo, rychle schne a příliš se nemačká. Vlákno polyesteru vydrží vyšší teploty, ve srovnání s ostatními vlákny je nevýhodou větší hmotnost. Oblečení z polyesteru se hodí do teplého počasí, je skvělý pro všechny druhy letních a halových sportů.

    Polyamid

    Polyamidová vlákna jsou pevná, zároveň ale i pružná. Prádlo z polyamidu se nemačká, vykazuje vysokou odolnost a je rychleschnoucí. Perfektně se hodí na běžecké oblečení.

  3. Jak prát funkční prádlo

    Na praní funkčního oblečení existují speciální prostředky, nejsou ale nezbytné. Postačí běžný prací gel pro jemná vlákna, příliš se nedoporučují klasické prací prášky, protože můžou zhoršovat funkčnost oblečení.

    Základem je řídit se pokyny na údržbu uvedených na každém oděvu, obecně ale platí:

    • Oblečení perte naruby
    • Perte na 40 °C, vyšší teploty vláknům škodí
    • Nepoužívejte aviváž, kvůli aviváži oblečení ztrácí funkční vlastnosti
    • K sušení nepoužívejte sušičku
    • Funkční prádlo se většinou nežehlí

9 tipů na sportovní oblečení z funkčních materiálů

  1. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    Lidl: Funkční triko Merino

    Ve stálé nabídce e-shopu Lidl je možné pořídit funkční trička za cenu už od 99 Kč. Kvalitní trička z vlny Merino od privátní značky Lidlu CRIVIT se prodávají za cenu 399 Kč a to v pánskémdámském provedení. K dispozici je několik barevných variant a potisků. Trička ze 100% vlny Merino jsou prodyšná a příjemná pro jakoukoli aktivitu.

    Zdroj fotky: Lidl.cz

  2. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    Adidas: Dámské legíny na běhání

    Pro běžce je nejdůležitější, aby oblečení bylo lehké, a aby udržovalo pokožku v suchu. Do našeho výběru jsme pro dámy vybrali tříčtvrteční běžecké legíny Adidas How We Do ¾ s technologií Climacool. Legíny jsou prodyšné, lehce si poradí s odvodem horka a potu. Švy jsou hladké, nedráždí tedy při běhu pokožku. Vybaveny jsou dvěma kapsami, kam se dají uložit drobné osobní věci. Legíny jsou vyrobeny z recyklovaného polyesteru, který pomáhá šetřit zdroje a snižovat emise. Původní cena byla 1 599 Kč, nyní je možné legíny koupit za půlku.

    Zdroj fotky: Adidas.cz

  3. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    D-Sport: Pánské běžecké kraťasy Nike

    Pro pány jsme v e-shopu D-Sport.cz vybrali běžecké šortky Nike M Nk Flx 2in1 7in Distance. Jsou vybaveny technologií Dri-Fit, která odvádí pot od pokožky a udržuje tělo v suchu. Materiálové složení je 100% polyester. Kraťasy mají navíc vnitřní kompresní šortky, ty usnadňují stah svalu, čímž šetří energii a zvyšují výkonnost při běhu.

    Zdroj fotky: D-Sport.cz

  4. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    Mall: Oblečení na kolo Craft

    Jedním z nejvýznamnějších výrobců funkčního oblečení je švédská společnost Craft. Funkční oblečení vyrábí ve spolupráci s vrcholovými sportovci, kteří oblečení testují a mají rozhodující slovo k designu a funkčnosti oblečení.

    Craft se zaměřuje téměř na všechny sportovní aktivity, my jsme do našeho výběru zařadili cyklistické dresy Craft. Dresy mají nejčastěji krátký rukáv a buď krátký zip, nebo rozepínání až dolů. Vybaveny jsou reflexními prvky, prodlouženou zadní částí a kapsičku na zádech. Poměrně pestrou nabídku dresů na kolo najdete v e-shopu Mall.cz.

    Zdroj fotky: Mall.cz

  5. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    InSportLine: Bambusové funkční prádlo

    Z přírodních materiálů je velmi oblíbené bambusové vlákno. Hodí se jak k běžnému nošení tak pro všechny sporty a fitness aktivity. Bambusové vlákno má skvělé antibakteriální vlastnosti, které redukují nepříjemné pachy, je vhodné pro citlivou pokožku nebo alergiky.

    InSportLine nabízí funkční trička z kolekce Eco Bamboo, přičemž bambus použitý k výrobě triček je pěstován na ekologických plantážích. Bambus se pěstuje bez použití pesticidů a chemických hnojiv. Trička jsou přiléhavá, na dotek velmi příjemná, pohodlná a prodyšná. K dispozici je pánské i dámské provedení.

    Zdroj fotky: Insportline.cz

  6. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    UrbanStore: Kompresní tričko Under Armour

    Under Armour se zaměřuje na prosesionální funkční sportovní oblečení, cílem značky je poskytovat maximální komfort a podporu pro sportovce. Under Armour své materiály neustále vylepšuje a technologicky posouvá dále. Pro letní období je určeno oblečení z kolekce HeatGear®.

    Do našeho výběru jsme z UrbanStore.cz zařadili kompresní tričko s dlouhým rukávem Under Armour Heatgear. Komprese zpevňuje tělo, stabilizuje klouby při pohybu, snižuje otřesy a usnadňuje stah svalu. Zvýšením tlaku na povrch svalů je podpořen krevní oběh, čímž se urychluje regenerace svalů. Tričko je ideální do posilovny, je ale vhodné i pro jakýkoli jiný druh sportu. Funkční triko Under Armour Heatgear nabízí spoustu vyspělých technologií, mimo jiné také UPF Protection, což je vestavěná ochrana před sluncem. Blokuje UV-A a UV-B záření.

    Zdroj fotky: UrbanStore.cz

  7. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    ZOOT: Dámské funkční tričko Under Armour

    Na kondiční trénink, do posilovny, k domácímu cvičení nebo jen jako součást stylového outfitu se skvěle hodí dámské funkční tričko Under Armour Solid z kolekce HeatGear®.

    Tričko aktivně odvádí přebytečný pot a rychle schne. Technologie Anti-Odor eliminuje zápach, protože brání růstu bakterií. Materiál je ze 100% polyesteru, je vysoce prodyšný a pokožce poskytuje přirozený komfort. Tričko koupíte na ZOOT.cz.

    Zdroj fotky: ZOOT.cz

  8. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    Tchibo: Kalhoty na jógu

    Na Tchibo.cz se občas v časově omezených kampaních vyskytují lákavé nabídky na speciální funkční oblečení na kolo, na běh nebo na jógu. U některých kousků nemusíme čekat, až se objeví v akční nabídce, ale lze je vyhledat přímo na stránkách Tchibo.cz pod záložkou Sport.

    Aktuálně je možné pořídit dámské kalhoty na jógu se slevou 40 %. Kalhoty jsou pohodlné, vybavené speciálním nápletem s otvorem na patu. Materiál je složen z měkké směsi bavlny a elastanu s biobavlnou, což je pro cvičení jógy přímo ideální.

    Zdroj fotky: Tchibo.cz

  9. Módní hlídka: 9 tipů na sportovní oblečení

    4FStore: Outdoorová softshellová bunda

    Na turistiku, outdoorové aktivity nebo jen pro chladnější letní dny se vyplatí mít po ruce softshellovou funkční bundu. Softshell se vyznačuje nízkou hmotností, pružností a odolností proti větru. Softshellové bundy mají vynikající prodyšnost, proto jsou vhodné na aktivity, při kterých dochází k fyzické zátěži a zvýšenému pocení.

    Z hlediska poměru cena a výkon nás velmi zaujaly modely značky 4F. Softshellové bundy na oficiálních stránkách značky 4FStore.cz začínají na cenách od 800 Kč. Levnější kategorie nabízí standardní funkce jako třeba vysokou prodyšnost, ochranu proti větru nebo speciální impregnaci. Vyšší řady jsou vybaveny membránou a jsou částečně voděodolné.

    Zdroj fotky: 4FStore.cz


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Módní hlídka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás