Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

Lenka Chládková
Publikováno 26. května 2018

Skrblík prostřednictvím nové pravidelné rubriky sleduje aktuální módní trendy a pečlivě pro vás vybírá ty nejzajímavější akce, slevy a výprodeje značkového oblečení. Skrblíkova Módní hlídka se pro tentokrát zaměřila na dámské a pánské plavky.

Dámským modelům se věnujeme trošku více, neboť na trhu existuje nespočet typů, střihů a provedení. Navíc vám prozradíme několik ověřených triků, které by měly pomoci vybrat vhodné plavky přímo na vaši postavu.

  1. První bikiny a historie plavek

    První dámské plavky coby plavecký úbor se začaly objevovat po první světové válce. Byly vlněné a dosti nepraktické, ihned po namočení nasákly vodou a ztratily tvar. Materiálová revoluce nastala ve čtyřicátých letech, kdy americká gumárenská společnost Dunlop přišla s pružným materiálem se saténovým leskem tzv. lastexem.

    Koncem čtyřicátých let byly představeny první bikiny. Ve své době nebyly příliš oblíbeny, vzbuzovaly totiž pohoršení kvůli tomu, že odhalovaly pupík. Teprve v šedesátých letech se bikiny staly celosvětově populárními. Původní bikiny se skládaly ze dvou trojúhelníků látky na podprsence, které spojovaly šňůrky kolem krku a přes záda, a dvou trojúhelníků látky na kalhotách spojených šňůrkami přes boky.

    Postupem času na plavkách ubývalo materiálu a naopak přibývaly technologie s nejrůznějšími funkcemi. Objevily se nové střihy plavek, například tankini neboli tílko a kalhotky či monokini, což jsou dvojdílné plavky spojené na břiše.

  2. Trendy plavky 2024

    Nejnovějšími trendy pro plavkovou sezonu 2024 jsou asymetrické netradiční střihy, výrazné vzory nejlépe s tropickým nebo květinovým motivem, geometrické tvary, zářivé barvy a jejich kombinace. Chybu neuděláte ani s plavkami, které jsou ozdobeny páskem, třásněmi nebo volány.

    Pokud dáváte přednost klasickým a jednobarevným plavkám, můžete letos vyzkoušet zkombinovat různé barvy vrchního a spodního dílu. Důležitější než aktuální trendy je ale konečný pocit, ne vždy si můžeme dovolit nosit to, co právě nejvíce letí nebo co se nám líbí. Plavky by měly být pohodlné a hlavně by měly perfektně sedět.

9 tipů na dámské a pánské plavky

  1. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    Astratex: Plavky pro plnější tvary a větší poprsí

    Dámy s většími ňadry by měly volit plavky v tradičním podprsenkovém střihu se širšími ramínky a vyztuženými košíčky s kosticemi. Plavky musejí pevně sedět, košíčky nesmí přetékat a ani nikde odstávat. Podstatné je znát správnou velikost. Sehnat dokonale padnoucí vrchní díl je v běžných obchodech docela problém, číslování většinou končí u velikosti D nebo E.

    Skvělý výběr plavek pro plné tvary najdete v internetovém obchodě Astratex.cz. Zaměřuje se nejen na klasické střihy, ale také na trendové kousky. K dispozici je velký výběr velikostí a to i pro velká ňadra a malý obvod hrudníku. Velkou výhodou e-shopu Astratex.cz je, že při nákupu dvoudílných plavek můžete zkombinovat různé velikosti horního a spodního dílu.

    Astratex.cz nabízí rovněž jednodílné plavky, ty bývají navíc obohaceny o speciální funkce. Například jednodílné plavky Haiti Palm jsou vybaveny elastickou síťovinou, díky které je možné vytvarovat pas, boky a bříško. Kombinace dvou materiálů opticky zužuje postavu. Se stejným motivem je možné zakoupit i dvoudílné plavky.

    Zdroj fotky: Astratex.cz

  2. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    LuxusníPrádlo.cz: Bikini a push-up plavky pro menší poprsí

    Dámy s menšími ňadry si mohou dovolit klasické bikiny, asymetrické střihy, výrazné barvy, volány či řasení. Pokud je třeba vylepšit dekolt, je dobré sáhnout po plavkách s push-up efektem, poprsí opticky zvětší, vytvarují a pozvednou. Problematické partie je možné zamaskovat za pomocí plážových šátků nebo plážových sukní.

    V internetovém obchodě LuxusníPradlo.cz připraven bezkonkurenční výběr plavek a bikin všech možných typů a barevných kombinací. Nás zaujaly nezvykle řešené černé plavky s push-up efektem z kolekce Self a dvoudílné plavky s vrchním dílem ve stylu bardotky z kolekce Marco. Kromě klasické elegantní černé barvy se dají pořídit také ve žluté, modré, zelené, fialové a hnědé barvě.

    Zdroj fotky: LuxusníPrádlo.cz

  3. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    UrbanStore: Pánské koupací šortky O‘Neill

    Výběr pánských plavek je ve srovnání s dámským značně omezený. Volit lze mezi klasickými slipovými plavkami nebo plavkami s nohavičkou a koupacími šortkami. Zatímco koupací šortky se hodí na každý typ postavy, slipové plavky případně plavky s nohavičkami by měly volit pánové se štíhlou a vysportovanou postavou.

    Pokud sháníte koupací šortky, určitě zavítejte na UrbanStore.cz. Najdete zde širokou nabídku boardshortek od surfařské značky O’Neill. Boardshordky byly původně určeny přímo pro surfaře, v posledních letech se ale začaly nosit jako běžné koupací šortky. Vyrobeny jsou z rychleschnoucích materiálů. Skrblíka zaujaly hybridní šortky 2 v 1, které vypadají jako klasické kraťasy, zapínají se na zip a knoflík, mají dvě přední a dvě zadní kapsy a dokonce poutka na pásek. Ideální do vody i k běžnému nošení.

    Zdroj fotky: UrbanStore.cz

  4. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    Bonprix: Zeštíhlující plavky s tvarujícím efektem

    Velký výběr zeštíhlujících jednodílných plavek za příznivé ceny najdete v e-shopu Bonprix.cz. Výborně se hodí pro dámy s výraznějším bříškem, protože většina modelů je vybavena speciální podšívkou, která tvaruje problematické partie. V nabídce nás upoutaly černé stahovací plavky se stylovou horní mřížkou za 699 Kč.

    Pro dámy, které nosí raději bikiny a potřebují zamaskovat drobné nedostatky v oblasti bříška, můžeme doporučit stahující bikinové kalhotky ve stylu moderního retra. Vysoký pas bříško překryje a opticky zmenší. Černou barvu kalhotek je možné doplnit jakoukoli barvou vrchního dílu.

    Pokud je třeba zakrýt větší zadeček a širší boky, pomohou koupací šaty. Vybrali jsme velmi elegantní stahovací kousek, který je zároveň z tvarujícího materiálu.

    Zdroj fotky: Bonprix.cz

  5. ZOOT: Luxusní plavky Calvin Klein

    Na ZOOT.cz pořídíte plavky podle nejnovějších módních trendů. Z nabídky jsme vybrali stylové dvojdílné plavky Calvin Klein v šedé barvě se zlatým pruhem. Asymetrický vrchní díl je skvělou variací klasických bikin, nehodí se však pro větší poprsí.

    Luxus ale něco stojí, navíc jde o novou kolekci. Vrchní díl je za 1 559 Kč, spodní pak za 1 039 Kč. Zajímavou alternativou by mohly být plavky rovněž z dílny Calvina Kleina v asymetrickém střihu se stříbrným logem. Aktuální cena je 1 299 Kč, nicméně vrchní díl se dá bez problému nosit i s neznačkovým spodním dílem v černé barvě.

  6. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    Spartoo: Pánské koupací kraťasy Jack & Jones

    Cenově přijatelné jsou plavky Sunset z kolekce značky Jack & Jones. Dánská značka Jack & Jones se zaměřuje na lifestylové a moderní oblečení pro mladé muže. Součástí portfolia značky jsou také koupací kraťasy ve stylových barvách.

    Na Spartoo.cz můžete vybírat z aktuální nabídky plavek Jack & Jones. Jde o rovné plavky z rychleschnoucího materiálu s pružným pasem na gumu a stahováním na šňůrku, vybaveny jsou síťovanou vnitřní podšívkou. Mají dvě postranní kapsy a jednu zadní na suchý zip.

    Zdroj fotky: Spartoo.cz

  7. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    UrbanStore: Dámské plavkové šortky O’Neill

    Sportovní styl v našem výběru reprezentují koupací šortky, které jdou kombinovat s horním dílem bikin. Šortky spolehlivě zakryjí větší zadeček nebo silnější stehna, stejně tak jako projevy celulitidy. Na UrbanStore.cz najdete širokou nabídku dámských boardshortek značky O’Neill v různých barvách a se stylovými potisky.

    Boardshortky byly původně zamýšleny pouze pro surfaře, díky své praktičnosti se ale rychle dostaly mezi oblíbené kousky plážové módy. Vyráběny jsou z rychleschnoucích materiálů, v pase většinou bývají na gumu, ale dají se stáhnout také šňůrkou. Bezvadně se hodí na koupání a jsou ideální pro jakýkoli vodní nebo plážový sport. Navíc pokud si k šortkám obléknete tričko či tílko, nikdo nepozná, že na sobě máte plavky.

    Zdroj fotky: UrbanStore.cz

  8. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    Answear: Stylové jednodílné plavky

    Jestliže se při výběru plavek řídíte aktuálními trendy, neměli byste vynechat nabídku jednodílných i dvoudílných plavek z kolekce Lorin na Answear.cz. Vedle elegantních kousků zde najdete vše, co zrovna letí, tedy netradičně řešené střihy, zářivé barvy, tropické a květinové vzory.

    Nás zaujaly především jednodílné elegantní plavky v modrobílé kombinaci se stylovým páskem nebo velmi rafinovaně řešené černé monokiny. K nošení podobných střihů jsou vhodné ideální míry.

    Zdroj fotky: Answear.cz

  9. Módní hlídka: 9 tipů na dámské a pánské plavky

    ZOOT: Pánské plavky Rip Curl

    Další oblíbenou surfařskou značkou, která zde nemůže chybět, je Rip Curl. Tato australská značka je specifická v tom, že je od svého vzniku provozována soukromým podnikatelem a nespadá pod žádnou nadnárodní korporaci.

    Skrblíkův zájem upoutaly zeleno-modré pánské koupací kraťasy s ombré efektem, tedy stínovaným přechodem mezi zelenou a modrou barvou. V pase je guma a stahování na šňůrku, vzadu je kapsa na suchý zip. Další povedené kousky z kolekce pánských plavek Rip Curl najdete na ZOOT.cz.

    Zdroj fotky: ZOOT.cz


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Módní hlídka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás