Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

Lenka Chládková
Publikováno 22. dubna 2018

Připravili jsme novou rubriku Módní hlídka, ve které se Skrblík zaměří na aktuální módní trendy, novinky, zajímavosti a především módní inspiraci. Pravidelně vám budeme přinášet tipy na stylové kousky za nejlepší ceny, společně s výběrem nejzajímavějších akcí, slev a výprodejů značkového oblečení.

A protože by mělo být zahájení pravidelné rubriky něčím výjimečné, rozhodli jsme se první díl věnovat velmi důležitému tématu, kterým je udržitelná móda, někdy také označována jako Slow fashion.

  1. Jak výrobci reagují na nové trendy

    V dnešní době si jen málokdo uvědomuje, že od začátku procesu výroby oblečení až do jeho konce se využívá obrovské množství chemie. Módní průmysl je pátý nejméně ekologický průmysl na světě, obuv a oděvy mají obrovské negativní dopady na životní prostředí v průběhu celého svého cyklu. A nejen to, chemikálie používané při výrobě oděvů mohou mít velmi neblahé účinky na naše zdraví.

    Jedním z dlouhodobých aktuálních trendů je udržitelný styl a zodpovědný přístup k módě. Jde o to, aby spotřebitelé nakupovali oblečení s ohledem na podmínky, ve kterých móda vzniká, a především s ohledem na celkový ekologický dopad. Tomuto trendu se postupně přizpůsobuje čím dál více výrobců a prodejců oblečení. Za všechny užitečné a záslužné projekty bychom rádi zmínili:

    • Adidas vyrábí sportovní boty z PET lahví nasbíraných na plážích a na pobřeží ještě před jeho proniknutím do oceánu
    • H&M vytváří speciální kolekce z recyklovaných a organických materiálů
    • Marks & Spencer vybírá od svých zákazníků obnošené oblečení, které recykluje
    • Tchibo v mnoha svých produktech používá bio bavlnu a přispívá k ekologickému pěstování bavlny v Africe
    • ZOOT. vyrábí vlastní produkty z organické bavlny a podporuje malé udržitelné značky
  2. Proč vybírat oblečení z bio bavlny

    Organická neboli bio bavlna neobsahuje chemické látky

    Bavlna jako rostlina je velmi náchylná na napadení škůdci. K ochraně před škůdci se používá obrovské množství pesticidů a herbicidů, další chemické látky se používají při sklizni a zpracování.
    K pěstování bio bavlny se používá hnůj, místo pesticidů biologická kontrola škůdců. Úprava bio bavlny probíhá pouze přirozenými postupy.

    Bio bavlna není geneticky modifikovaná

    Aby se zamezilo devastování životního prostředí, byla vyvinuta geneticky modifikovaná bavlna s vyšší odolností a výnosy, nicméně i tato bavlna se masivně hnojí a dále chemicky upravuje. V současné době geneticky modifikovaná bavlna tvoří přibližně 80 % celkové produkce bavlny.
    Organická bavlna pochází výhradně z geneticky nemodifikovaných bavlníků, v jiném případě nesmí být certifikována.

    Oblečení z organické bavlny neznečišťuje životní prostředí

    Po donošení se oblečení z organické bavlny může vyhodit na kompost. Bez problémů se rozloží. Na rozdíl od klasického textilu, který pokud se nerecykluje, končí na skládkách nebo ve spalovnách odpadů.

    Oblečení z bio bavlny je vhodné pro alergiky

    Oblečení z bio bavlny se vyznačuje větší odolností a prodyšností. Je vhodné i pro děti s citlivou pokožkou případně pro alergiky, kterým chemicky ošetřené látky neprospívají.

    Podíl bio bavlny a certifikace

    Někteří výrobci přidávají do svých produktů velmi nízký podíl organické bavlny a pak zboží vydávají za bio. Bohužel, označení bio je v takovém případě uváděno pouze za účelem dosažení vyššího zisku. Proto je na místě zkontrolovat uváděný procentuální podíl bio bavlny, případně na oblečení najít informaci o bio certifikátu. Pokud daný kousek procenta organické bavlny neuvádí a chybí i značka bio certifikátu, pak je dost možné, že v produktu bylo použito 1 až 3 % organického materiálu.

7 tipů na stylovou “Slow Fashion” módu

  1. Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

    ZOOT: Originální trička z organické bavlny

    ZOOT. patří mezi nejvýznamnější zodpovědné výrobce a prodejce módy na českém trhu. Na výrobu produktů z vlastních kolekcí používá organickou bavlnu, potisk zajišťuje ekologická tiskárna a mezi dodavateli jsou chráněné dílny. Pokud nakoupíte výrobky z kolekce značky DOBRO. přispíváte na vybranou neziskovou organizaci případně na konkrétní projekt. U každého výrobku ZOOT. uvádí rozpis ceny, díky kterému přesně víte, jaké jsou výrobní náklady, kolik platíte na dani státu a jaká částka bude věnována na dobrou věc.

    ZOOT. také podporuje menší udržitelné značky. Na stránkách ZOOT.cz najdete velký výběr originálních kousků z kvalitních materiálů, které byly vyrobeny maximálně šetrnými postupy s ohledem na životní prostředí. Zkrátka na ZOOT.cz je radost nakupovat.

    Do našeho výběru jsme zařadili dámská a pánská trička z organické bavlny ZOOT Original. Jsou milá, vtipná a originální.

    Zdroj fotky: ZOOT.cz

  2. Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

    FootShop: Běžecké boty Adidas X Parley UltraBOOST

    V roce 2016 Adidas představil boty, které jsou prostřednictvím 3D tisku vyráběny z odpadu z pláží a pobřeží. Speciální edice vznikla ve spolupráci s organizací Parley for the Oceans, která upozorňuje na znečišťování oceánů. Na 1 pár bot je využito 95 % plastového odpadu, což představuje celkem 11 PET lahví.

    Kromě sportovních bot Adidas z recyklovaného odpadu vyrábí plavky a funkční oblečení. Kolekce je souhrnně označena jako Parley, všechny nové kousky z jarní kolekce jsou dostupné přímo na stránkách Adidas.cz.

    Nejvyšší řadu a nejlepší technologii pro běh představují běžecké boty UltraBOOST. Běžná cena bot s odpružením Boost se pohybuje kolem 5 000 Kč, FootShop je nyní prodává s poměrně výraznou slevou.

    Zdroj fotky: Footshop.cz

  3. Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

    H&M: 3 pánská trička Regular fit z bio bavlny

    Módní řetězec H&M se aktivně zabývá udržitelnou módou již několik let. Udržitelné materiály jako organickou bavlnu, organické hedvábí nebo recyklovaný polyester z plastových odpadů, které pochází z mořského pobřeží, používá ve svých dvou liniích Conscious a Conscious Exclusive. Linie Conscious zahrnuje dámskou, pánskoudětskou kolekci a dokonce zboží z kategorie H&M Home, linie Conscious Exclusive je určena pro speciální příležitosti.

    Ve čtvrtek 19. dubna 2018 se ve vybraných prodejnách H&M a v e-shopu HM.com spustil prodej nové exkluzivní kolekce H&M Conscious Exclusive. Sedmá řada kolekce obsahuje nové modely, u kterých bylo při výrobě použito vlákno vyrobené z rozložených rybářských sítí a jiného nylonového odpadu. Součástí kolekce jsou jemné šperky inspirované hnutím Arts and Crafts vyrobené z recyklovaného stříbra.

    pánské kolekce Conscious doporučujeme balení 3 triček Regular fit z bio bavlny. Na výběr je několik provedení, černá, bílá, proužkovaná nebo kombinace černé, bílé a šedé.

    Zdroj fotky: HM.com

  4. Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

    A3 Sport: Sportovní bunda Adidas by Stella McCartney

    Menší dopady na životní prostředí v módním průmyslu prosazuje také dcera jednoho ze zakladatelů Beatles, Stella McCartney. Na své modely nepoužívá nic, co je nešetrné k přírodě. Pro Adidas Stella McCartney navrhuje kompletní kolekce dámského sportovního oblečení, tašky, doplňky a boty.

    Kolekce Adidas by Stella McCartney jsou navrženy pro dlouhodobé použití, vyrábí se z organické bavlny a materiálu Parley Ocean Plastic™. Aktuální kolekce je k dispozici na stránkách Adidas.cz. Oblečení z dílny Stelly McCartney patří u značky Adidas k těm dražším, ale i v tomto případě má Skrblík řešení. Na A3 Sport najdete poměrně širokou nabídku sportovního oblečení se zajímavými slevami.

    Nás zaujala elegantní sportovní bunda Performance Essentials Midlayer z recyklovaného plyesteru. Na zádech má díly z prodyšné síťoviny, použitá je rovněž tkanina s technologií Climalite, která perfektně odvádí pot. Z původní ceny 3 190 Kč je zlevněna na 2 290 Kč.

    Zdroj fotky: A3Sport.cz

  5. Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

    UrbanStore: Značková trička O’Neill

    Oblečení z organické bavlny najdete také u různých prémiových značek. Například sportovní a lifestylová značka O’Neill si velmi zakládá na technologických a materiálových inovacích, proto její produkty drží krok s aktuálními módními trendy.

    Na UrbanStore.cz je k dispozici široká nabídka triček O’Neill z organické bavlny. Na výběr jsou trička různých barev, stylů a střihů z nových kolekcí za plné ceny nebo ze starších kolekcí s až 50% slevou.

    Zdroj fotky: UrbanStore.cz

  6. Marks & Spencer: Za obnošené oblečení sleva 150 Kč

    Britský řetězec Marks & Spencer spustil už v roce 2007 kampaň na ochranu životního prostředí, kterou nazval Plan A.

    Součástí kampaně je sběr obnošeného oblečení a jeho následná recyklace. Pokud do některé prodejny Marks & Spencer přinesete své obnošené oblečení, dostanete poukázku v hodnotě 150 Kč. Podmínkou k uplatnění je nákup minimálně za 1 000 Kč. Poukázku lze využít pouze na jeden nákup a nelze ji kombinovat s jinými slevami.

    Boxy ke sběru oblečení jsou umístěny vedle pokladen.

  7. Módní hlídka: 7 tipů na stylovou „Slow Fashion“ módu

    Tchibo: Dámský svetřík z bio bavlny

    Tchibo je třetím největším prodejcem výrobků z bio bavlny na světě. Do svých kolekcí pravidelně zahrnuje oblečení z bio bavlny, která pochází z kontrolovaných biofarem. Každý takový kousek je označen logem Gut Gemacht a certifikací Global Organic Textile Standard (GOTS). K výrobě svých produktů Tchibo využívá i jiné přírodní materiály, například vlákna z celulózy nebo dřeva.

    Tchibo podporuje rovněž několik zajímavých projektů, především ale napomáhá k šíření osvěty mezi malými africkými zemědělci. V rámci školení se zemědělci učí, jak efektivně a ekologicky pěstovat bavlnu, tak aby si zajistili větší výnosnost úrody a tím pádem vyšší příjmy. Na projekt můžete přispět, jestliže si v Tchibo koupíte oblečení s označením Cotton made in Africa.

    Shodou okolností právě na Tchibo.cz vyšla nová kolekce s jarní módou pro ženy s ekologickou bavlnou. Z nabídky nás zaujalo hned několik věcí, nicméně v poměru cena a výkon jasně zvítězil kardigan z měkké bio bavlny.

    Zdroj fotky: Tchibo


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Módní hlídka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás