Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysílání? Set-top boxy od 749 Kč, televize od 3 999 Kč

Lenka Chládková
Publikováno 25. listopadu 2019

Ve středu 27. listopadu 2019 dojde k vypnutí současného televizního vysílání České televize v rámci DVB-T sítě v Praze a ve Středních Čechách, následovat budou další vysílače po celé České republice až do 24. června 2020, kdy bude vysílání DVB-T definitivně ukončeno.

Přechod na nový standard televizního vysílání DVB-T2 se řídí přesně stanoveným časovým harmonogramem. Ten je k dispozici na oficiálních stránkách DVBT2ověřeno.cz.

  1. Jak se připravit na přechod na DVB-T2

    Pro příjem pozemního televizního vysílání si je třeba pořídit novou televizi s DVB-T2 tunerem, případně je možné zvolit levnější variantu a zakoupit set-top box. V nabídce e-shopů doporučujeme vybírat zařízení, která jsou označena zlatým certifikátem Českých Radiokomunikací „DVB‑T2 ověřeno“.

    DVB-T2 je pozemní vysílánínetýká se tedy kabelového, satelitníhointernetového (IPTV) vysílání. Klienti společností jako jsou UPC, Skylink, DIGI TV, O2 TV nebo Lepší TV, změny ve vysílání nijak nepocítí.

  2. Jak vybrat set-top box

    V redakci jsme vybrali 3 set-top boxy v právě probíhajících slevách Black Friday 2019. Při výběru jsme se zaměřili především na to, aby set-top box zvládl příjem nového standardu televizního vysílání DVB-T2/HEVC, a aby byl kompatibilní s různými typy televizorů včetně starších modelů. Dalším požadavkem byla podpora českého jazyka a možnost připojení externího disku. Kódování českého jazyka a diakritiky poznáte podle uvedených norem ISO 6937, ISO 8859-2.

    Velmi důležitým kritériem při výběru byla cena. Nejdůležitější funkce zvládnou přístroje do 1 000 Kč, nicméně nejdražší set-top boxy se pohybují v řádu i několika tisíc korun. Namísto set-top boxu s nespočtem dalších funkcí, které nejspíše stejně nevyužijete, se vyplatí koupit nový televizor.

    Podstatná je také dostupnost. Vzhledem k tomu, že se konec vysílání ve standardu DVB-T nezadržitelně blíží, jsou velmi často set-top boxy, které nabízí velmi dobrý poměr cena/výkon, v obchodech zcela vyprodány.

Set-top boxy DVB-T2

  1. Set-top box Tesla TE-310

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníSet-top box Tesla podporuje nové vysílání DVB-T2 (HEVC.265). Výhodou je, že se dá připojit k jakékoli televizi a to i ke starším modelům. K novějším televizorům se připojuje pomocí HDMI, ke starším přes SCART.

    Obsluha je velmi jednoduchá, menu je v češtině, programy se vyhledají a nastaví automaticky. Díky USB portu si přes set-top box můžete pouštět pořady, fotografie i hudbu z vlastního flashdisku. Zvládne také plánované nahrávání s automatickým vypnutím, hodina záznamu zabere přibližně 1 GB. Programový průvodce EPG se zobrazuje na 7 dnů dopředu

    Zdroj fotky: Datart.cz

  2. Set-top box Philips DTR3502BFTA

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníPříjem programů ve standardu DVB-T2, podporu českého jazyka, nahrávání televizního vysílání, přehrávání filmů z vlastního USB disku a Full HD rozlišení nabízí značkový set-top box Philips DTR3502BFTA.

    Je vybaven funkcí EPG, která zobrazuje informace o programu na 14 dní dopředu, a má kapacitu na 700 kanálů. Programové vyhledávání je možné provádět ručně i automaticky. Ethernetový port zajišťuje přístup k RSS a předpovědi počasí.

    Zdroj fotky: Alza.cz

  3. Set-top box GoGEN DVB 269

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníV Datartu se za poměrně dobrou cenu nabízí set-top box od české značky GoGEN. Plně podporuje nový standard pozemního vysílání DVB-T2/HEVC, což dokládá certifikace Českých Radiokomunikací, a přehrává ve Full HD rozlišení.

    Dokáže nahrávat televizní pořady a umožňuje přehrávání seriálů, filmů, hudby i fotek z vlastního flashdisku. Vybaven je také funkcí TimeShift, se kterou lze pozastavit právě vysílaný pořad.

    Zdroj fotky: Datart.cz

  4. Jak vybrat televizi

    Vybrali jsme 8 televizorů s cenou od 3 999 Kč do 10 000 Kč. Zaměřili jsme se na televize, které umí přijímat nové vysílání DVB-T2. Cena vždy závisí na velikosti obrazovky, použité technologii, množství dostupných funkcí a rovněž na značce televize.

    Délka uhlopříčky

    Uhlopříčka je většinou uvedena v označení modelu, první dvě čísla uvádějí délku uhlopříčky v palcích. Například televize LG 32LK510BPLD má uhlopříčku 32 palců, jeden palec je přibližně 2,54 cm, což je 81 cm. Ideální délka uhlopříčky závisí na velikosti místnosti, do které chcete televizi umístit. Vzdálenost od televizní obrazovky by měla být dvojnásobkem až trojnásobkem uhlopříčky.

    Rozlišení displeje

    Rozlišení je jedním z hlavních ukazatelů kvality televizoru. Udává kolik pixelů je televize schopna zobrazit. Čím větší rozlišení, tím větší ostrost. Aktuálně jsou na trhu dostupné televize s rozlišením: 1366 x 768 HD Ready (dostatečné pro televize s uhlopříčkou do 81 cm), 1920 x 1080 Full HD a špičkové rozlišení 3840 x 2160 4K Ultra HD (také UHD, 4K, UltraHD)

    Zvuk

    Reproduktor by měl mít zvukový výkon minimálně 10 W, jinak není příliš kvalitní. Vylepšit zvuk je možné prostřednictvím domácího kina.

    Vstupy

    Televizi se běžně propojuje s dalšími zařízeními, například s domácím kinem, herní konzolí, Blu-ray přehrávači nebo s různými externími disky. Před koupí je dobré zvážit, co vše se k televizi bude připojovat, a podle toho vybrat model, který to umožní. Standardem jsou minimálně jeden USB a dva HDMI porty.

    Smart TV

    Chytré televize umožňují připojení k internetu, jsou vybaveny vlastním operačním systémem a jdou spárovat s tabletem, notebookem nebo chytrým telefonem. Některé přístroje nabízí tzv. hybridní vysílání HbbTV, které televizi propojuje s internetem v návaznosti na vysílání. Díky HbbTV získáte například přístup do kompletního archivu ČT v aplikaci iVysílání nebo podrobné informace o právě vysílaných pořadech.

    Před odesláním objednávky nezapomeňte zkontrolovat, jestli není na našem kuponovém webu k dispozici slevový kupon Kasa, slevový kód Alza nebo slevový kupon Datart. Ušetřit můžete až několik stokorun.

Nejlepší televize do 10 000 Kč

  1. Televize Samsung UE50RU7092

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníChytrá televize Samsung s LED obrazovkou a uhlopříčkou 123 cm má rozlišení 4K Ultra HD. Samozřejmě přijímá vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC a je vhodná i pro internetové vysílání IPTV.

    Televizor má vlastní operační systém Tizien, přes uživatelské menu Smart Hub získáte přístup k internetovým televizím nebo YouTube, navíc zde můžete využívat nejrůznější aplikace – horkou novinkou je integrovaná Apple TV. S touto vychytávkou již nemusíte pořizovat žádná další přídavná zařízení, do filmové databáze se dostanete jedním kliknutím. Televizor podporuje hybridní vysílání HbbTV, známe jako “červené tlačítko”.

    Televize vypadá na první pohled velmi elegantně, je velmi tenká a v černém provedení vkusně doplní každý interiér. Komunikuje bez problémů s dalšími chytrými přístroji. A to včetně iPhonů, iPadů a MacBooků.

     

    Zdroj fotky: Datart.cz

  2. Televize Philips 43PUS6504

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníDruhé místo v našem výběru obsadila chytrá LED televize s uhlopříčkou 108 cm a 4K UHD rozlišením od značky Philips. Televize je certifikována Českými Radiokomunikacemi, podporuje kodek HEVC pro přenos signálu ve vysoké HD kvalitě. 

    Televize má svůj vlastní operační systém SAPHI a díky Wi-Fi připojení je možné sledovat online obsah přes aplikace, jako je YouTube nebo streamovací služby Netflix, Amazon atd.

    Zdroj fotky: Alza.cz

  3. Televize Sony Bravia KDL-32WE615B

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníNový digitální standard podporuje také Sony Bravia s uhlopříčkou 81 cm. Uživatelům nabízí rozlišení HD Ready, LED technologii a funkce Smart TV. Po připojení k Wi-Fi je možné prohlížet webové stránky, půjčovat si filmy z online videopůjčoven nebo sledovat videa na YouTube.

    Televize je vybavena systémem X-Protection PRO, což znamená ochranu proti vlivům, které by mohly přístroj mechanicky poškodit. Disponuje ochranou proti prachu, vlhkosti a zasažení blesku.

    Po designové stránce není televizoru co vytknout, má elegantní tenký rám a stylový stojan. Celkový dojem dokresluje velmi praktické uspořádání kabelů.

    Zdroj fotky: Alza.cz

  4. Televize Panasonic TX-32GS350E

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníLED televize s uhlopříčkou 81 cm v rozlišení HD Ready a chytrými funkcemi najdete za poměrně slušnou cenu u ověřeného výrobce Panasonic.

    Televize je z modelové řady pro rok 2019, na první pohled zaujme svým provedením v černostříbrné barvě. Má vlastní operační systém, podporuje hybridní vysílání HbbTV, umožňuje také sledování předplaceného obsahu na Netflixu nebo Amazonu.

    Nevýhodou může být zvukový výkon ve výši 5 W.

    Zdroj fotky: Kasa.cz

  5. Televize GoGEN TVH 32R540 STWEBW

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníJediný zástupce v našem výběru v bílé barvě od české značky GoGEN přijímá nový standard pozemního vysílání a jako bonus svým uživatelům poskytuje chytré funkce. Podporuje “červené tlačítko”, tedy hybridní vysílání HbbTV, a umožňuje prohlížet nejrůznější webové stránky.

    Uhlopříčka měří 81 cm, technologie displeje je LED, jehož rozlišení je v HD Ready. Výhodou je možnost sledovat vysílání vybraných programů z nabídky Skylink bez satelitní antény. Služba se nazývá Skylink Live TV a přístup k ní je přes instalovanou aplikaci. Podmínkou je připojení k internetu.

    • Cena: 4 999 Kč

    Zdroj fotky: Alza.cz

  6. Televize Philips 32PFS4132

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníPřijatelnou cenu nabízí LED televize Philips a uhlopříčkou 81 cm. Vhodná je pro méně náročné uživatele, neboť chybí připojení na internet a z toho plynoucí výhody. Nicméně je připravena na nový standard vysílání a to je pro náš výběr to nejpodstatnější.

    Rozlišení je ve Full HD, kvalitu obrazu ještě vylepšují doplněné technologie. Příjemným překvapením je i zvukový výkon, který dosahuje 16 W.

    Zdroj fotky: Datart.cz

  7. Televize LG 32LK510BPLD

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníMezi levnějšími modely celkově vyniká televize LG 32LK510BPLD. I když nenabízí chytré funkce, poskytuje poměrně kvalitní obraz na LED displeji v rozlišení HD Ready s funkcí Dynamic Colour, který celkově vylepšuje celkový obraz.

    Zvukový výkon je 10 w, což je dostačující, uhlopříčka měří 81 cm.

    Zdroj fotky: Alza.cz

  8. Televize Orava LT-840

    Jste připraveni na přechod na DVB-T2 vysíláníNejlevnější model, který jsme vybrali do našeho přehledu a který podporuje nové vysílání v DVB-T2, pochází ze Slovenska. Chytré funkce zde nenajdete, nicméně kvalita a zpracování televize konkuruje jakékoli světové značce.

    LED obrazovka s uhlopříčkou 81 cm má rozlišení v HD Ready. Zvukový výkon je pro tuto kategorii nadstandardní – 16 W.

    Zdroj fotky: Kasa.cz


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás