Jízdenka na léto 2024 je už v prodeji. Týden neomezeného cestování vlakem stojí 1 390 Kč

Lenka Chládková
Publikováno 15. června 2024

Jízdenka na léto 2024 s neomezeným cestováním po celé České republice ve vlacích Českých drah je v prodeji od soboty 15. června 2024. Cena je stejná jako v loňském roce.

Jízdenka na léto 2024: Neomezené cestování na týden, nebo 14 dnů

S Jízdenkou na léto je možné neomezeně cestovat vlakem 7, nebo 14 po sobě jdoucích dnů v období od 1. července do 31. srpna 2024. Neplatí žádná omezení na počet najetých kilometrů nebo množství jízd, nastoupit a vystoupit lze prakticky kdykoliv.

Jízdenku na léto koupíte na pokladně nebo v e-shopu Českých drah. Cestující ze stanice, ve které není otevřena pokladna, si mohou Jízdenku zakoupit u průvodčího ve vlaku, případně v některých jízdenkových automatech.

Týdenní Jízdenka na léto za 1 390 Kč, čtrnáctidenní za 1 990 Kč

Sedmidenní základní Jízdenka na léto se prodává za 1 390 Kč, děti, studenti do 26 let, senioři starší 65 let a invalidé (III. stupně) zaplatí 695 Kč. S In Kartou nebo průkazem ITIC Jízdenka vyjde na 1 190 Kč.

Čtrnáctidenní Jízdenka na léto stojí 1 990 Kč, s In Kartou nebo s průkazem ITIC vyjde na 1 690 Kč. Pro děti, studenty do 26 let, seniory starší 65 let a invalidy (III. stupně) platí zvýhodněná cena 995 Kč.

In Karta zlevní Jízdenku na léto 2024 o několik stokorun

Za Jízdenku na léto můžete ušetřit, pokud máte In Kartu s jakoukoliv platnou zákaznickou aplikací (IN 25, IN 50 či Časový doplatek do 1. třídy) nebo platný průkaz ITIC. Jízdenka na léto za zvýhodněnou cenu ve 14denní variantě vychází přibližně na 120 Kč na den, základní Jízdenka stojí 142 Kč denně.

Pokud nejste držitelem In Karty, můžete si ji snadno vygenerovat v mobilní aplikaci Můj vlak. Následně si za 200 Kč můžete zřídit tříměsíční Virtuální In Kartu, ušetříte jak za Jízdenku na léto, tak za veškeré další jízdenky.

Podmínky pro Jízdenku na léto 2024

S Jízdenkou na léto lze neomezeně cestovat ve 2. třídě všech kategorií vlaků Českých drah v průběhu července a srpna 2024. Jízdenka je nepřenosná, využít ji může jen osoba uvedená na jízdence. Při kontrole se průvodčímu předkládá společně s Jízdenkou průkaz s fotografií, jménem a příjmením, to musí být shodné se jménem uvedeným na Jízdence.

Pokud je Jízdenka zakoupena za zvýhodněnou cenu, předkládá se průvodčímu i průkaz, který jeho držitele opravňuje k čerpání slevy. Mládeži ve věku od 15 do 18 let a seniorům od 65 let postačí občanský průkaz, studenti od 18 do 26 let předkládají ISIC nebo jiný studentský (příp. žákovský) průkaz, invalidé se prokazují občankou společně s Potvrzením pro slevu na jízdném pro osoby invalidní ve třetím stupni, které vydává Česká správa sociálního zabezpečení. Pouze děti do 15 let se žádným průkazem neprokazují.

Do vlaků s povinnou rezervací (SuperCity Pendolino) je nutné navíc zakoupit místenku.

Jízdenku lze využít jen na spojích Českých drah

Jízdenku na léto je možné využít pouze ve vlacích Českých drah. Například v Pardubickém kraji zajišťuje část spojů Leo Express, na severu Čech jezdí Arriva a v Ústeckém kraji a v některých oblastech Moravy jezdí Regiojet. Na tyto vlaky se Jízdenka na léto nevztahuje.

Cestujte první třídou bez doplatku

Jízdenka na léto platí pouze ve 2. třídě všech vlaků Českých drah, první třídou lze cestovat za jednorázový doplatek pro daný úsek, který se kupuje buď předem u pokladní přepážky, nebo u průvodčího ve vlaku.

Držitelé In karty mohou využít Časový doplatek do 1. třídy, který vychází na 350 Kč na týden Týdenní neomezené cestování první třídou pak vyjde celkem na 1 540 Kč, tj. zvýhodněná cena za týdenní Jízdenku na léto 1 190 Kč + 350 Kč za doplatek do 1. třídy. Časový doplatek do 1. třídy nelze kombinovat s Jízdenkou na léto pro děti, studenty, seniory nebo invalidy.

Cestující, kteří jsou členy Věrnostního programu Českých drah, mohou Časový doplatek do první třídy na jeden týden získat zcela zdarma výměnou za 400 bodů. K nasbírání 400 bodů je třeba u Českých drah utratit nejméně 4 000 Kč.

Celodenní jízdenka po celém Česku za 699 Kč

Ačkoliv se týdenní Jízdenka na léto může zdát za cenu 1 390 Kč poměrně drahá, stačí si porovnat její cenu s Celodenní jízdenkou. Za 699 Kč si je možné zaplatit jeden den neomezeného cestování vlaky Českých drah ve 2. třídě. V tomto případě ale neplatí žádné slevy ani úlevy pro děti, studenty, seniory nebo invalidy.

Případně lze zakoupit Celodenní jízdenku pro neomezené cestování v konkrétním kraji, ceny se pohybují od 169 Kč do 279 Kč.

Pro rodiny může být alternativou Skupinová víkendová jízdenka, kdy si za 899 Kč mohou zaplatit neomezené cestování po celém Česku vlaky Českých drah. Jízdenka je platná pouze v sobotu, neděli nebo ve státní svátek do 24 hodin, může ji využít až 5 spolucestujících, ale pouze 2 z nich mohou být starší 15 let. Dostupné jsou rovněž regionální varianty, ty se cenově pohybují od 269 Kč do 389 Kč. Některé Skupinové víkendové jízdenky je možné zkombinovat s městskou hromadnou dopravou, například za Skupinovou víkendovou jízdenku po celé ČR + MHD v Praze vychází na 1 079 Kč.

Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách Českých drah.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás