Jednotná jízdenka OneTicket: Jaké přináší výhody a proč se zatím příliš nevyplatí

Redakce
Publikováno 13. ledna 2021

Na trhu se objevila nová jednotná jízdenka OneTicket – systém jednotného tarifu nazývaný také národní tarif. Státem dlouho připravovaný projekt umožňuje od prosince 2020 cestování vlaky různých dopravců na jeden jízdní doklad. OneTicket zatím platí pouze na spojích, které si u dopravců objednává stát nebo kraje, nevztahuje se tedy na nejvyužívanější komerční spoje například na trase z Prahy do Ostravy nebo z Prahy do Brna. Dopravci vystavují vlastní jízdenky i nadále a ve srovnání s OneTicket jsou výrazně levnější.

Jedna jízdenka pro všechny dopravce

OneTicket má usnadnit cestování těm, kteří musí na své trase přestupovat mezi vlaky různých dopravců. Pokud cestující jede s více dopravci, musí mít k cestování zakoupeno i více jízdenek.
Hlavní výhodou jízdenky OneTicket je komfort, který ocení především nezkušení a příležitostní cestující. S OneTicket odpadá vyhledávání dopravců provozujících konkrétní spoje a shánění příslušných jízdenek.

Zkušební provoz běží od června 2020

Tříměsíční zkušební provoz OneTicket byl zahájen v červnu 2020. Zapojeno do něj bylo pět dopravců na dvou tratích (Plzeň-Most a Česká Lípa-Rumburk). Během zkušebního provozu využilo možnosti zakoupit OneTicket jízdenku více než 5 tisíc cestujících. Cestující měli stále na výběr mezi jízdenkou jednoho z dopravců, nebo jednotnou jízdenkou platnou ve všech vlacích.

OneTicket neplatí na trase Praha – Ostrava a Praha – Brno – Břeclav

Na jízdenku OneTicket bohužel zatím nemůžete cestovat na komerčně provozovaných linkách. Konkrétně jde o trasy Praha – Olomouc – Ostrava a Praha – Brno – Břeclav. Přesné znázornění spojů najdete v mapce na stránkách OneTicket.cz.
O zmíněné komerční trasy bude OneTicket rozšířena během roku 2021.

Jednotná jízdenka cestování zjednoduší a zdraží

OneTicket vychází ze základního tarifu podle ujetých kilometrů. Dopravci ale nabízejí nižší ceny mezi většími městy, upravují ceny v závislosti na obsazenosti spoje a navíc poskytují nejrůznější věrnostní slevy. Největší cenové rozdíly jsme zaznamenali na delších trasách, nicméně ty lze v současné době velmi obtížně srovnávat, protože se OneTicket zatím nevztahuje na komerční linky.

Pokud ale pojedete vlakem například z Plzně do Ústí nad Labem, zaplatíte s OneTicket cenu od 308 Kč, u Českých drah lze na stejné trase bez jakékoli slevy cestovat už za 224 Kč.

Cenu za jízdenku OneTicket je možné snížit s věrnostním systém SJT25, který umožňuje uplatnění 25% slevy na všechny zakoupené jednotné jízdenky. Za slevu na 90 dní zaplatíte 236 Kč, celý rok vychází na 565 Kč.

Neomezené cestování u všech dopravců na celý rok za 24 tisíc

Jízdenka OneTicket je k dostání v různých variantách včetně celoroční, která stojí 24 206 Kč. Po rozšíření OneTicket i o komerční linky se bude jednat o zajímavou variantu k In Kartě od Českých drah IN 100 za 19 990 Kč. Nicméně zatím se jízdenka OneTicket nedá využít k bezplatné rezervaci místenek nebo k převozu kola zdarma.

Přehled cen síťových jízdenek

Třída Týdenní Měsíční Čtvrtletní Půlroční Roční
1. třída 2 004 Kč 6 031 Kč 14 524 Kč 19 190 Kč 29 796 Kč
2. třída 1 614 Kč 4 841 Kč 11 834 Kč 15 600 Kč 24 206 Kč

Výhody jízdenky OneTicket

  • Jedna jízdenka platná pro všechny vlakové dopravce
  • Slevy pro studenty a seniory
  • Výhodnější tarify pro pravidelné dojíždění
  • Věrnostní systém se slevou 25 %

Nevýhody jízdenky OneTicket

  • Je dražší než jízdenky u jednotlivých dopravců
  • Zatím neplatí na komerčních linkách
  • Na jízdenku se nevztahují slevy jiných dopravců
  • Nelze zakoupit místenku
  • Není možný nákup jízdenky pro kolo nebo psa
  • Vztahuje se pouze na vlakovou dopravu
  • Sleva 25 % je zpoplatněna

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás