Jak postupovat s Bohemia Energy: Těchto 6 rad vám ušetří desetitisíce korun

Lukáš Vávra
Publikováno 15. října 2021

Přední tuzemský dodavatel energií Bohemia Energy společně s dceřinými společnostmi Comfort Energy nebo Europe Easy Energy ukončil tento týden svoji činnost. Nečekaný konec postihl až milion zákazníků, kterým hrozí, že za stejný objem odebrané energie budou platit trojnásobek původních cen. Připravili jsme pro ně návod, jak postupovat, aby bylo zdražení co nejnižší.

  1. Od elektřiny ani plynu vás nikdo neodpojí

    Strach z odpojení od energií není na místě. Zákon na ochranu spotřebitele na tyto situace myslí, po dobu následujících až šesti měsíců vám bude elektřinu i plyn obstarávat Dodavatel poslední instance.

    Tím je zjednodušeně řečeno distributor energií ve vaší oblasti. Elektřinu v Praze zajistí PREdistribuce, na Jižní Moravě a v Jižních Čechách E.ON a ve zbytku republiky ČEZ. Plyn dodává v hlavním městě Pražská plynárenská, v Jihočeském kraji E.ON a ve zbytku republiky GasNet.

    Dodavatelé poslední instance mají svůj vlastní ceník, ceny smluvené s Bohemia Energy a dceřinými společnostmi neplatí.

  2. S oslovením nového dodavatele nečekejte

    Na přechod k novému dodavateli sice máte půl roku, doporučujeme na nic nečekat a kontaktovat ho co nejdříve. Ceny dodavatelů poslední instance (DPI) jsou výrazně vyšší, než na co jsou zákazníci Bohemia Energy zvyklí.

    Udělat první krok doporučujeme i přesto, že jednotliví dodavatelé posledních instancí plánují dotčené zákazníky v následující době kontaktovat.

    S nastupující zimou a vyššími náklady na vytápění a ohřev vody vás může každý den otálení stát stovky korun navíc. Největší zdražení mohou očekávat domácnosti, které plyn a elektřinu používají právě k topení a ohřevu vody. Vyúčtování vzroste až na trojnásobek.

    Domácnost Bohemia Energy ročně DPI ČEZ ročně
    Elektřina
    Jen svítí – roční spotřeba 2,2 MWh, sazba D02d, jistič 1×25 A 11 510 Kč 22 285 Kč
    Svítí a topí AKU – roční spotřeba 2,2 MWh VT + 2,5 MWh NT 19 492 Kč 38 328 Kč
    Svítí a přímotop – roční spotřeba 0,7 MWh VT + 6,8 MWh NT 25 659 Kč 53 999 Kč
    Plyn
    Jen vaří – roční spotřeba 0,84 MWh 2 515 Kč 5 196 Kč
    Vaří, topí a ohřívá vodu – 18,9 MWh ročně 23 245 Kč 96 197 Kč
    Vaří topí a ohřívá vodu ve velkém domě – 31,5 MWh 36 003 Kč 157 590 Kč

    Zdroj: Hospodářské noviny

  3. Jakého dodavatele elektřiny a plynu zvolit

    Skrblík doporučuje vybírat spíše z velkých hráčů na trhu, jako je ČEZ, PRE nebo Innogy. V obecné rovině lze očekávat, že další menší obchodníci ukončí v následujících měsících činnost.

    Někteří z menších obchodníků s energiemi navíc v tuto chvíli nepřijímají nové zákazníky. Podle reakcí čtenářů Skrblíka se v této době nelze spoléhat ani na internetové srovnávače cen energií. Proto doporučujeme kontaktovat napřímo:

    Přechod k novému dodavateli můžete řešit přes internet, není třeba nikam osobně chodit. Veškeré potřebné údaje najdete na vyúčtování.

    Konec Bohemia Energy, Comfort Energy a dalších dceřiných společností zasáhl stovky tisíc zákazníků. Počítejte s přetížením zákaznických linek nových dodavatelů a delší čekací dobou.

    Podle neověřených informací trvá zhruba jeden měsíc, než dojde k přepojení od dodavatele poslední instance k novému dodavateli.

  4. Domluvte si fixaci za nejlepší cenu na 3 roky

    U nového dodavatele si doporučujeme sjednat fixaci, ideálně na 3 roky za nejlepší možné ceny.

    Pokud by se v průběhu doby ceny energií snížily, existují způsoby, jak fixaci předčasně ukončit. Fixace končí třeba v okamžiku, kdy je odběrné místo přepsáno na jinou osobu. Tato situace může nastat třeba v případě, kdy se původní osoba “odstěhuje, nebo nemovitost pronajme příbuznému”.

  5. Zvyšte si zálohy za energie až na čtyřnásobek

    Čtenářům důrazně doporučujeme zvýšit si zálohy na elektřinu a plyn až na čtyřnásobek. Platí to zejména o domácnostech, které používají plyn či elektřinu k vytápění.

    V zimě roste spotřeba energií a s ohledem až na trojnásobné ceny tak předejdete jednorázovému doplatku, který může překročit sto tisíc korun.

    Případný přeplatek na zálohách vám bude po vyúčtování vrácen. U velkých společností, jako je ČEZ, EON nebo Innogy je velmi nepravděpodobné, že by nedošlo k jejich vrácení.

  6. Využíváte dálkové topení a dálkovou teplou vodu?

    S nárůstem cen energií musejí počítat i čtenáři z panelových domů nebo bytů na sídlištích, kteří jsou zásobování dálkově.

    Elektřina i plyn zdražují všem, kotelny a teplárny ve městech nevyjímaje. Doporučujeme se u příslušné společnosti už teď informovat, jak se budou ceny za vytápění a teplou vodu zvyšovat. Podle toho doporučujeme navýšit placení pravidelných záloh.

    Princip centrálních dodávek tepla v bytovkách vám ve videu osvětlí starosta severočeských Hejnic Jaroslav Demčák.


L
Lukáš 18.10.2021 – 12:44

Proč zvyšovat zálohy? To je přece hovadina. To je jen bezúročné úvěrování dodavatele :) Zájmem každého spotřebitelne by měly být co nejnižší zálohy a co nejvyšší doplatek při ročním vyúčtování.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás