Bizarní Ukrajina: Auta jezdící na dřevo

Redakce
Publikováno 24. prosince 2015

Koumáci z Ukrajiny jsou stále důvtipnější: Tentokrát předělávají své automobily tak, aby místo na benzín jezdily na dřevo.

Takovým způsobem své železné koně upravilo už nejméně šest řidičů, cílem je ušetřit za palivo. Podle slov majitelů těchto dřevomobilů je jízda v každém z nich jinak výhodná. Někoho vyjde pětkrát levněji než jízda klasickým automobilem, někoho dokonce dvacetkrát.

Auto je poháněno plynem, který vzniká při hoření. 36letý řidič Jevgenij Kolyvan z Černigova nainstaloval na kufr auta speciální kamna a nyní pohání svůj Opel dřevem. V přepočtu na peníze vyjde jízda na dřevo na 5-6 kopějek, zatímco na benzín okolo 2 hřiven. Hlavní podmínkou je, aby bylo dřevo suché.

Nejlépe ze všech hoří dřevo z moruše, v efektivnosti se však tento plyn nemůže klasickému vyrovnat, proto jede automobil poháněný spalováním dřeva pouze okolo 60 km/h.

“Dopravní policisté neměli k vozidlu žádné výhrady. Pouze přijeli a prohlédli si ho, dokonce se ani neptali na doklady”, říká Evgenij Kolyvan.

Podle jeho slov, zná nejméně šest řidičů, kteří jezdí po ukrajinských silnicích na dřevomobilu.

Sergej Lagunov, řidič z Donbasu, který zkonstruoval auto na dřevo před několika lety, auto přestavěl bez cizí pomoci či rad: “Nebylo se koho zeptat a ti, se kterými jsem se bavil, nevěřili, že se mi to povede. Poté co jsem takové auto vytvořil, začali to po mně zkoušet i jiní. Jako palivo je nejvhodnější dřevo z dubu nebo habru. Mým prvním automobilem na dřevo byl Žiguli, poté Volga.”


z
zvirek 31.12.2017 – 09:38

Tak tohle až potkám na silnici, tak přesedám na kolo :-)

Odpovědět

PK
Pavel Kučera 03.01.2018 – 15:52

Článek psal nějaký diletant, který Žiguli 1500 považuje za Opel.....

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás