5 pomocníků do kuchyně + 5 receptů pro vás. Ušetříte čas i peníze

Iveta Faifrová
Publikováno 17. února 2023

Neradi trávíte zbytečně mnoho času v kuchyni, ale rádi si doma pochutnáte na dobrém jídle? Máme pro vás dobrou zprávu. V dnešní době jsou v oblibě spotřebiče, které jsou skvělými pomocníky v domácnosti, jsou energeticky velmi úsporné a zároveň tak skvěle a prakticky vymyšlené, že vám ušetří čas strávený v kuchyni. Mezitím si můžete například pustit svůj oblíbený seriál, věnovat se jiným domácím aktivitám anebo jen tak odpočívat na sedačce. I to je totiž potřeba.

Skrblík si pro vás v následujícím článku připravil nejen tipy na šikovné pomocníky do kuchyně za skvělé ceny, ale zároveň tipy na recepty, které můžete vyzkoušet hned po doručení vámi zvoleného spotřebiče do domácnosti. Při psaní článku jsme nevěděli, co si dát dříve, vše je totiž výborné!

  1. 5 pomocníků do kuchyně + 5 receptů pro vás. Ušetříte čas i peníze

    Horkovzdušná fritéza + Losos na kousky

    Velký boom zažívá horkovzdušná fritéza. Nenechte se zmást tím, že když si jí pořídíte, budete v ní připravovat jen zeleninu. I ta je ale výborná, díky tomu, že fritujete bez oleje, není zelenina tolik mastná.

    Skvělé jsou například zeleninové chipsy jako zdravá pochoutka ke sledování televize. Získejte také 200Kč slevu na první nákup, stačí se registrovat k odběru novinek.

    Recept: Losos na kousky

    V redakci jsme si pro vás připravili recept na lososa v horkovzdušné fritéze. Díky nepřilnavému povrchu nemusíte mít strach, že by se maso připeklo. Čerstvého lososa naložíme přes noc do omáčky, kterou si nachystáme ze 4 lžic sójové omáčky, 2 lžic oleje, nastrouhaného čerstvého zázvoru (cca. 1 lžíce), špetka chilli koření, 4 lžíce třtinového cukru a zakapeme citrónovou šťávou.

    TIP: Do fritézy, vkládejte lososa, který je na menší kousky, máme vyzkoušeno, že se tak lépe do křupava opeče ze všech stran a uvnitř zůstane šťavnatý a měkký. Jako přílohu použijte rýži, případně brambory na všechny způsoby.

  2. 5 pomocníků do kuchyně + 5 receptů pro vás. Ušetříte čas i peníze

    Pomalý hrnec + květákové kari

    Další hvězdou se stává pomalý hrnec. Nejen proto, že v něm můžete přes noc vykouzlit ten nejlepší vývar jaký jste kdy jedli, ale zároveň proto, že je multifunkční. Můžete v něm připravit omáčky, drůbež, ryby, dezerty, karamelizovanou cibulku a to vše pro 2 – 6 osob.

    Pokud hrnci sundáte víko, můžete v něm i smažit a díky tomu získáte základ pokrmu. Objevte kouzlo pomalého vaření!

    Recept: Květákové kari

    Květákové kari je tu pro milovníky indické kuchyně. Vzhledem k tomu, že hrnec je tak šikovný, že ingredience zpracuje sám, stačí, když přidáte ingredience. Cibuli, asi dva kusy, květák na menší růžičky, celá rajčata z protlaku, česnek, 3 cm čerstvého zázvoru, šťávu z půlky citrónu a jednu vrchovatou lžičku mleté kurkumy. Zalijte kokosovým mlékem a nechte v hrnci přibližně dvě a půl hodiny. Osolte a se snítkou koriandru můžete podávat.

    Doporučujeme servírovat s uvařenou červenou čočkou.

  3. 5 pomocníků do kuchyně + 5 receptů pro vás. Ušetříte čas i peníze

    Rýžovar + Rýžový nákyp

    Dokonalá rýže bez převaření a připálení? Musíme vám doporučit tohoto pomocníka do kuchyně. Díky rýžovaru nebude vaření rýže noční můrou. Velkou výhodou je, že po dovaření udržuje rýžovar rýži stále teplou, pokud není vypnut.

    Vzhledem k tomu, že se rýžovar na trhu vyskytuje již delší dobu, najdete ho na internetu za skvělé ceny. Například Domo.cz disponuje vlastními sklady, doručí váš rýžovar při objednání do 13. hodiny již do 24 hodin.

    Recept: Rýžový nákyp

    Recept, který jsme milovali v dětství, můžeme oživit i dnes. Rýžový nákyp si totiž snadno připravíte, když vám zbyde rýže a vy nevíte co s ní. Zahřejte 3 hrnky mléka, osolte a sypejte rýži. Přidejte špetku skořice. Když je rýže mazlavá, odstavte a mezitím si vyšlehejte 3 žloutky a 100 gramů změklého tuku, tuto směs vmíchejte k rýži. Z bílků vyšlehejte sníh a 2/3 dávky také přidejte k rýži.

    Do vymazaného pekáče rozetřete vrstvu rýže, přidejte ovoce, které máte rádi, vrstvu rýže a na závěr zbylý vyšlehaný sníh. Pečte při 200 stupních dozlatova.

  4. 5 pomocníků do kuchyně + 5 receptů pro vás. Ušetříte čas i peníze

    Horkovzdušná trouba s grilem + Koleno

    Máte rádi multifunkční spotřebiče? Mezi ně se řadí horkovzdušná trouba s grilem. Tato elektrická trouba v sobě kombinuje to nejlepší pro rychlé a rovnoměrné pečení i grilování. O vysoký výkon se postarají dvě prodloužená topná tělesa z nerezu ve tvaru písmene M. Rozvod horkého vzduchu funkcí horkovzdušného pečení díky vestavěnému ventilátoru. Volit můžete také ohřev spodním, nebo horním tělesem.

    Objem má 38 l, v balení najdete pečící plech, který budeme potřebovat pro náš recept, grilovací rošt, grilovací jehlu. Nastavitelný termostat je až do 230 stupňů.

    Recept: Koleno

    Než začnete chystat koleno pro návštěvu, ujistěte se, že máte doma k podávání přichystaný křen, hořčici a čerstvý chléb. Do pekáče nakrájejte dvě větší cibule, položte na ně koleno kůží dolů, posypejte drceným kmínem a podlijte vodou.

    Nechte péct přibližně hodinu a půl na 200 stupňů. Dobrou chuť!

  5. 5 pomocníků do kuchyně + 5 receptů pro vás. Ušetříte čas i peníze

    Sušička ovoce + Jerky

    Sušička na ovoce je skvělý pomocník do kuchyně. Hodí se pro přípravu domácích křížal, ze sezónního ovoce můžete připravit ovocné placky, ale také v ní můžete sušit bylinky a houby. Její funkce neslouží totiž jen pro ovoce. Vzduch je veden ventilátorem středem ze shora, je rovnoměrně ohříván speciální kuželovou topnou spirálou s lehkým přetlakem rozdělen do každého patra, kde šetrným způsobem rovnoměrně vysušuje suroviny.

    Recept: Jerky

    Napadlo vás někdy připravit si na výlet domácí jerky? Je to skvělá varianta na cesty, do práce i do školy. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí, podle vaší chuti. Receptů, jak maso naložit je nespočet.

    My vám přestavíme náš oblíbený: hovězí rumpsteak, teriyaki omáčka, česnek, pepř, sójová omáčka a sušená paprika. Tyto ingredience smíchejte dle chuti. Maso nakrájejte a nakrájené ho naložte do vámi připravené směsi nejlépe přes noc, i déle. Namarinované plátky naskládejte do sušičky a sušte zhruba 8 hodin (záleží na tloušťce masa).

    TIP: Maso dejte do mrazáku, bude se lépe krájet.

Pokud jste již delší dobu váhali nad koupí některého z kuchyňských spotřebičů, nyní je ta nejlepší chvíle. Mnoho z nich najdete v sekci akce, nebo výprodej. Vaše peněženka vám poděkuje a vy budete mít zároveň více času pro sebe.

Vyzkoušíte naše uvedené recepty? Pokud ano, do komentářů nám můžete napsat, jak se vám povedly, nebo nás jen inspirujte vašimi tipy na recepty.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás