10× potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

Lenka Chládková
Publikováno 8. prosince 2018

V těhotenství by se mělo dbát více než kdykoli jindy na příjem všech důležitých vitamínů a minerálů. Samozřejmě nejlepším zdrojem je pestrá a vyvážená strava, ale dodat organismu všechny potřebné látky z potravy alespoň v minimálních denních dávkách není vůbec jednoduché.

Nedostatek vitamínů se může negativně projevit na celkovém zdravotním stavu, proto je na místě zvážit vhodné potravinové doplňky, které jsou přímo určeny těhotným a kojícím ženám.

Vitamíny v těhotenství: Ano, či ne?

Podle odborníků mají většinou těhotné ženy nedostatečný přísun kyseliny listové, vápníku, jódu, železa a hořčíku. Dále je zapotřebí hlídat příjem vitamínů skupiny B, vitamínu C a D, zinku a omega 3 mastných kyselin.

V těchto případech se doporučují doplňky stravy, které byly speciálně vyvinuty pro těhotné a kojící ženy.

Důležité vitamíny v těhotenství

  • Vitamín A je důležitý pro rozvoj zraku, kůže a sliznice. Doporučená denní dávka pro těhotné je 0,8 mg, pro kojící ženy 1,2 mg. U vitamínu A se nesmí překračovat doporučené množství, jinak je ohroženo zdraví miminka.
  • Vitamín B1 (thiamin) je důležitý pro správný vývoj dětského mozku. Doporučená denní dávka je 1,5 mg, při její překročení hrozí riziko nadměrné porodní hmotnosti.
  • Vitamín B2 (riboflavin) kromě jiného posiluje imunitní systém a je důležitý pro zdraví pokožky a očí. Je prokázáno, že existuje přímý vztah mezi nedostatkem riboflavinu a preeklampsií. Doporučená denní dávka je 1,6 mg.
  • Vitamín B6 (pyridoxin) přispívá k omezení ranních nevolností. Doporučená denní dávka je stanovena na 2,5 mg.
  • Vitamín B12 hraje významnou roli při tvorbě DNA. Jeho nedostatek může způsobovat anémii. Doporučená denní dávka pro těhotné je 3,5 µg, pro kojící ženy 4 µg.
  • Kyselina listová by se měla začít užívat včas, nejlépe ještě před početím. Je velmi důležitá pro správný vývoj miminka, navíc podporuje krvetvorbu. Nedostatek kyseliny listové může u plodu vést k vrozeným vadám. Během kojení podporuje tvorbu mléka. Doporučená denní dávka pro těhotné i kojící ženy je 0,6 mg.
  • Vitamín C posiluje imunitní systém a pomáhá při vstřebávání železa. Má antioxidační účinky a chrání tělo před volnými radikály. Nedostatek vitamínu C je spojený s rizikem vzniku preeklampsie. V době těhotenství se zvyšuje potřeba vitamínu C o 30 %, při kojení dokonce o 60 %. Denní doporučená dávka vitaminu C pro gravidní ženy je 110 mg, pro kojící ženy pak 120 mg.
  • Vitamín D je potřebný pro vývoj kostí, zubů a zlepšuje vstřebávání vápníku a vitamínu A. K pokrytí potřebné denní dávky stačí 10–15 minut strávit na sluníčku.
  • Hořčík neboli magnesium je minerální látka důležitá pro svaly a nervy. Je potřebný pro růst miminka, neboť hraje podstatnou roli při látkové výměně a růstu kostí a zubů. Pomáhá proti porodním křečím a bolestem. Doporučená denní dávka je 400 mg.
  • Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy matky i miminka, v průběhu těhotenství jeho potřeba stoupá. Doporučená denní dávka je pro těhotné 0,23 mg a pro kojící 0,26 mg.
  • Omega–3 mastné kyseliny se významně podílí na vývoji mozku, očí a centrálního nervového systému, nejdůležitější mastnou kyselinou je DHA. Nejlepším zdrojem omega–3 mastných kyselin jsou mořské ryby. V současné době panují obavy, že je v mořských rybách obsažena rtuť, proto se těhotným ženám doporučují speciální potravinové doplňky.
  • Vápník je důležitý pro stavbu kostí miminka. Jeho potřeba stoupá ve třetím trimestru. V České republice je navrhovaná doporučená denní dávka vápníku pro těhotné ženy 1 500 mg a pro kojící 2 000 mg.
  • Zinek podporuje správnou funkci imunitního systému a má vliv na tvorbu inzulínu. V těhotenství je dostatek zinku nutný pro normální růst a zdravý vývoj plodu. Zinek nejvíce chybí vegetariánkám. Doporučená denní dávka je 14 mg.
  • Železo je naprosto nezbytné pro krvetvorbu. V těhotenství jeho spotřeba roste, nedostatek způsobuje anémii neboli chudokrevnost. Doporučená denní dávka pro těhotné i kojící ženy je 20 mg.

Nejlepší těhotenské vitamíny

Obecně se dá stanovit několik základních pravidel, podle kterých se dají vybrat nejlepší vitamíny pro těhotné a kojící ženy:

  • Přípravek musí být určen pro těhotné a kojící ženy
  • Neobsahuje konzervanty, barviva a další přídavné látky
  • Obsahuje kyselinu listovou, jód, vápník a hořčík
  • Obsahuje dostatečné množství železa
  • Denní dávka nepřesahuje DDD vitamínu C
  • Užívání schvaluje ošetřující lékař

10× nejlepší potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy

  1. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Doplněk stravy pro plánované těhotenství: Chytré miminko

    Ještě před těhotenstvím se ženám doporučuje užívat kyselinu listovou. Doplněk stravy Chytré miminko superfolin 1 Plan byl vytvořen podle doporučení České gynekologické a porodnické společnosti. Obsahuje aktivní formu kyseliny listové Quatrefolic, což je vhodné pro ženy, které v těle kyselinu listovou přeměňují na její aktivní formu pomaleji, než je obvyklé.

    Chytré miminko superfolin 1 PLAN kromě kyseliny listové obsahuje vitamíny skupiny B včetně biotinu a niacinu, vitamín C, jehož množství nepřekračuje doporučené dávky, vitamín D a dostatečné množství jódu. Užívá se jedna tableta denně, balení vydrží jeden měsíc. Denní dávka stojí 8,13 Kč

    Zdroj fotky: Dr.Max

  2. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Vitamíny v těhotenství 1. trimestr: Femibion 1

    Femibion 1 patří v Evropě k nejprodávanějším produktům, které se užívají ještě před početím a v prvním trimestru těhotenství. Obsahuje aktivní formu kyseliny listové, která je označena jako Metafolin. Díky Metafolinu si tělo dokáže vytvořit optimální hladinu aktivní kyseliny listové.

    Femibion 1 se užívá do 12. týdne těhotenství, tělu kromě kyseliny listové dodává jód a všechny potřebné vitamíny, tedy vitamíny skupiny B, vitamín C, D a E. Lékaři Femibion 1 často doporučují jako nejlepší přípravek na trhu. Bere se jedna tableta denně, balení vydrží na měsíc. Denní dávka vychází na 9,63 Kč

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  3. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Vitamíny v těhotenství 2. trimestr: Femibion 2

    Femibion 2 je určen těhotným ženám od 13. týdne těhotenství až do ukončení kojení. Obsahuje všechny klíčové živiny jako Femibion 1, navíc je obohacen o velmi důležitou DHA kyselinu z vysoce čistého, koncentrovaného rybího oleje. Miminku se během 1. trimestru vyvinuly všechny části těla i vnitřní orgány a od druhého trimestru se rychle vyvíjejí. Femibion 2 dodává tělu vše, co miminko potřebuje ke správnému vývoji.

    Nyní je skvělá příležitost k nákupu limitované edice Femibionu 2. V balení najdete 60 tabletek, 60 tobolek a speciální olejíček Bi-Oil jako dárek. Jde o zvláčňující kosmetický přípravek, který se používá na rostoucí bříško, aby se nevytvářely strie. Femibion 2 se užívá jednou denně po jedné tabletce a tobolce. Balení vystačí na 2 měsíce, denní dávka stojí 16,65 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  4. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Vitamíny pro těhotné: Chytré miminko superfolin 2 MAMA

    Chytré miminko je doplněk stravy vyvinutý na základě doporučení České gynekologické a porodnické společnosti. Je určen pro ženy od začátku těhotenství až do ukončení kojení. Přispívá k bezproblémovému průběhu těhotenství a svým složením podporuje správný vývoj miminka. Ve složení najdete aktivní formu kyseliny listové, DHA a další potřebné vitaminy a minerály.

    Vysoký obsah DHA pomáhá plnohodnotně nahradit mořské ryby ve stravě, odpovídá přibližně třem rybám týdně. Doporučená denní dávka je 200 – 300 mg DHA, přičemž Chytré miminko obsahuje 250 mg DHA. Bere se 1 tableta a 1 kapsle denně, balení s 30 tabletkami a 30 tobolkami vystačí na jeden celý měsíc. Denní dávka stojí 10,97 Kč

    Zdroj fotky: Dr.Max

  5. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Vitamíny pro těhotné a kojící: GS Mamavit

    GS Mamavit je přípravek, který byl vyvinut ve spolupráci s Ústavem pro péči o matku a dítě v Praze v Podolí. Představuje důležitý doplňkový zdroj vitamínů a minerálů před plánovaným otěhotněním, v období těhotenství a během kojení. Přípravek dlouhodobě doporučuje řada českých gynekologů.

    Speciální balení obsahuje dva balíčky doplňků stravy GS Mamavit 110 + 10 tablet zdarma. Denní dávka obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo, hořčík, vápník, jód, vitamíny, C,D a E. Vitamín A je přítomen ve formě beta–karotenu, ze kterého si tělo matky tvoří vitamín samo, přesně podle aktuální potřeby. Doporučuje se 1 tableta denně, jedna dávka je za 2,91 Kč.

    Zdroj fotky: Lékárna.cz

  6. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Elasti-Q Vitamins & Minerals s postupným uvolňováním

    Elasti-Q Vitamins & Minerals je doplněk stravy, který jako jediný na trhu nabízí tablety se systémem postupného uvolňování účinných látek. Vitamíny a minerály se tak lépe vstřebávají, čímž dochází k efektivnímu využívání.

    Přípravek Elasti-Q Vitamins & Minerals se doporučuje brát v období plánování těhotenství, v jeho průběhu i při kojení. Ve složení přípravku je zastoupena v dostatečné míře kyselina listová, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a E, vápník, hořčík, železo, zinek a jód. Denní dávka je stanovena na 1 tabletu, při 90 tabletách za den zaplatíte 3,77 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  7. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Doplněk stravy pro těhotné a kojící: Ogestan Matka a dítě

    Kyselinu listovou, vitamíny D a E, jód a omega-3 mastné kyseliny najdete ve složení potravinového doplňku Ogestan Matka a dítě. Francouzský výrobce vychází z předpokladu, že všechny ostatní vitamíny a minerály si každá žena dokáže zajistit přirozenou cestou pouze ze stravy.

    Užívání je doporučeno pro ženy, které početí teprve plánují, těhotné a kojící matky. Bere se jedna tableta ráno před snídaní, 30 kapslí pokryje celý měsíc a jeden den stojí 10,40 Kč.

    Zdroj fotky: Lékárna.cz

  8. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Probiotika pro těhotné a kojící: Biopron9

    Zdravá střevní mikroflóra je v průběhu těhotenství velmi důležitá, nejenom že se výrazně podílí na zlepšení zdraví, ale podle nejnovějších studií snižuje riziko preeklampsie. Užívání probiotika v těhotenství může pomoci předcházet i dalším komplikacím, jako je například předčasný porod, těhotenská cukrovka nebo alergie u dětí.

    Vhodným probiotikem pro těhotné a kojící ženy je Biopron9. Jedná se o přípravek, jehož denní dávka obsahuje 9 kmenů vitálních mikroorganismů v kombinaci s prebiotiky a vitamínem C. Balení obsahuje 80 tobolek, při podávání 1 tobolky denně vydrží balení na 2 a půl měsíce, přičemž jedna dávka vychází na 5,36 Kč.

    Zdroj fotky: Benu.cz

  9. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Vitamíny pro kojící ženy: Laktavit

    Doporučené denní dávky potřebných živin jsou pro těhotné a kojící ženy rozdílné. Během kojení roste potřeba některých vitamínů a minerálů, neboť do mateřského mléka přecházejí látky, které jsou nezbytné pro správnou výživu miminka. VitaHarmony Laktavit je komplexní multivitamin, jež byl sestaven ve spolupráci se specialisty na výživu podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

    Laktavit pro kojící ženy pokrývá veškeré doplňkové živiny pro matku i dítě. Ve složení najdete veškeré doporučené vitamíny a minerály v potřebném množství. Obsahuje vápník, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, jód, vitamíny skupiny B a vitamíny C a D. Balení obsahuje 60 tablet, bere se 1 tableta denně. Jeden den užívání vás vyjde na 3,88 Kč.

    Zdroj fotky: Dr.Max

  10. 10× Potravinové doplňky pro těhotné a kojící ženy (+ slevový kupon)

    Vitamíny pro kojící: Nutrimama mléčný nápoj v prášku

    Nutrimama Profutura je mléčný nápoj v prášku s příchutí vanilky. Je určený pro kojící matky, do organismu dodává všechny živiny nezbytné jak pro matku, tak pro správný růst a vývoj miminka.

    Nutrimama obsahuje DHA mastnou kyselinu, vitamín C, vitamíny skupiny B, zinek, železo, jód a kyselinu listovou. Nápoj se pije jednou denně, balení vystačí na 12 dní. Řadu Nutrimama doplňují tyčinky s příchutí maliny a brusinky, které jsou rovněž plné vitamínů a zdraví prospěšných látek.

    Zdroj fotky: Benu.cz


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás