10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

Martina Opravilová
Publikováno 17. června 2019

10 tipů léků do lékárničky na dovolenouS nastupujícím létem přichází také období dovolených. Kromě odpočinku a nových zážitků nás však na cestách mohou potkat i nepříjemnosti. Jednu z nich představují různé zdravotní obtíže.

Bolest hlavy či trávicí problémy dokáží dovolenou pěkně pokazit. Vyplatí se proto na toto riziko připravit a vzít si s sebou  cestovní lékárničku. Co by měla obsahovat?

  1. Cestovní lékárnička

    Kvalitně vybavená cestovní lékárnička může ušetřit na dovolené řadu nepříjemností. Připravili jsme seznam věcí, které by v žádném případě neměly v lékárničce chybět. Poměrně dost času může ušetřit již připravená cestovní lékárnička, která obsahuje základní výbavu. Ostatní léky lze doplňovat podle osobní potřeby.

    Lékárnička na cesty by měla obsahovat

    • pravidelně užívané léky
    • léky proti bolesti
    • léky proti průjmu
    • léky proti zácpě či dalším zažívacím obtížím
    • léky proti cestovní nevolnosti
    • léky proti bolesti v krku, rýmě, kašli a příznakům chřipky či nachlazení
    • léky na alergie
    • dezinfekce na různá drobná poranění
    • gelová dezinfekce rukou (či dezinfekční ubrousky)
    • opalovací přípravky a regenerační prostředky po opalování
    • náplasti různých velikostí
    • obvaz
    • nůžky (na nehty nebo náplasti) a pinzeta (například na drobné předměty, nečistoty, nebo na klíšťata)
    • teploměr
    • rehydratační roztok
    • dezinfekční kapky do očí
    • sprej na čištění uší
    • gel ke zmírnění svědění po poštípání hmyzem
    • repelent (prostředky zakoupené na místě bývají často účinnější)
  2. Pravidelně užívané léky

    Základ lékárničky na dovolenou tvoří pravidelně užívané léky. Na cestu si jich vezměte dostatečné množství, sehnat dané přípravky v zahraničí by totiž mohlo být opravdu komplikované.

    10 tipů léků do lékárničky na dovolenouPokud se vám navíc občas stává, že si léky zapomenete vzít, přibalte s sebou na cestu dávkovač. Ten vám pomůže užití léků kontrolovat. Poměrně velký výběr dávkovačů na léky najdete v internetové lékárně Pilulka.cz. Cena a provedení se odvíjí od množství užívaných léků, dávkovače v základní týdenní variantě začínají již na 40 korunách.

    Pokud vyrážíte na cestu ve více lidech, je vhodné, abyste o sobě vzájemně věděli, jaké léky kdo z vás pravidelně užívá. Tato informace může být v případě zdravotních problémů velmi užitečná.

  3. První pomoc při alergii

    Zvláštní pozornost by přípravě na cestu měli věnovat také alergici. Příznaky alergie na cestách opravdu nejsou ničím příjemným a dokáží celou dovolenou opravdu pokazit. Věnovat pozornost byste však měli i potravinovým a dalším alergiím. Opět je na místě, aby o alergiích či intolerancích věděli i další členové skupiny.

    Na trhu existuje v současné době relativně dost přípravků, které napomáhají zmírnit projevy alergických reakcí. K dispozici jsou různé nosní a oční kapky či spreje, které napomáhají při rýmě a slzení očí. Kopřivku a vyrážky pomáhají omezit speciální gely a krémy. Volně prodejné léky proti alergii můžete pořídit za akční ceny v e-shopu Pilulka.cz.

  4. Očkování

    Zvláště v případě, že cestujete do exotických destinací, představuje další otazník  očkování. Do některých zemí je očkování povinné, do většiny však dobrovolné. Rozhodně je však na místě jej nepodcenit. Vyhnete se tak často velmi vážným zdravotním problémům.

    Vše kolem očkování se také vyplatí řešit s dostatečným předstihem. U některých vakcín je totiž nutná opakovaná aplikace.

  5. Opalovací krémy k moři

    Na dovolené rozhodně nepodceňujte ochranu před sluncem – spálit se často můžete i během krátké doby. Přibalte s sebou proto do cestovní lékárničky také opalovací krém s dostatečným SPF faktorem a prostředky pro následnou péči o pokožku.

    K moři s sebou přibalte krémy s vysokým ochranným faktorem SPF 50+, přípravky by měly být také voděodolné. Akční nabídku kvalitních krémů na opalování s vysokým ochranným faktorem najdete právě teď na Pilulce.

  6. Kvalitní cestovní pojištění

    Pro každou zahraniční cestu se vyplatí sjednat kvalitní cestovní pojištění. Byť může být během dovolené vše v nejlepším pořádku, zároveň to tak být nemusí a může nastat problém. Úrazy jsou často dílem náhody a účty za lékařské ošetření v cizině mohou být velmi vysoké.

  7. Hygienické zásady

    Samostatnou kapitolou na cestách je hygiena. V některých zemích s ní není nejmenší problém, jinde je však opatrnost na místě. Doporučujeme proto dopředu si zjistit, s jakou úrovní hygieny je možné konkrétně ve vaší destinaci počítat. Této úrovni je pak třeba se přizpůsobit, opatrnost je však na místě v jakékoli destinaci.

    V některých zemích je na místě pít jen balenou vodu či se vyhýbat konzumaci jídla z pouličních stánků. Vždy záleží na specifikacích konkrétního místa.

10 tipů na léky do cestovní lékárničky

  1. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Rychloobvaz COSMOS Pevná 1m x 6cm

    Náplasti by neměly chybět v žádné lékárničce, včetně té cestovní. Cosmos je náplast odolná vůči nečistotě a díky perforaci také více prodyšná. Je dodávána v nedělené podobě.

  2. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Panadol Extra perorální tablety 10 ks

    Bolest hlavy, zubů, či zad dokáže pěkně zkazit dovolenou. Pokud tato nepříjemnost potká i vás, vyzrajte na ni s Panadolem Extra. Ten navíc přináší úlevu i při nachlazení, chřipce, či bolesti v krku. Přípravek je vhodný pro děti od 12 let.

  3. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Repelent Rosen B-komplex dražé 25

    Poměrně neobvyklý způsob ochrany před nepříjemným hmyzem či klíšťaty představuje repelent Rosen B-komplex. Jedná se o tablety, které využívají účinků thiaminu. Tato látka odpuzující hmyz se vylučuje z těla potem a močí, a tím chrání před komáry či klíšťaty. Dávkování je přitom pouze 1 tableta denně a užívat jej mohou kromě dospělých i děti od 12 let.

  4. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Dettol 0,2 % Antiseptický dermální sprej roztok 100 ml

    Tento sprej je určený k čištění drobných poranění a jejich ochraně před bakteriemi. Má jemnou borovicovou vůni. Díky malému balení se jedná o ideální volbu na cesty.

  5. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Hylak Forte perorální roztok 100 ml

    Odstranit případné trávicí problémy vám pomůže léčivý přípravek Hylak Forte. Ten obnovuje střevní mikroflóru a tím ulevuje od průjmu, zácpy, či nadýmání. Je vhodný pro dospělé i děti, včetně kojenců.

  6. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Endiaron 250 mg potahované tablety 20 ks

    Endiaron je účinným přípravkem proti infekčnímu průjmu způsobenému bakteriemi či plísněmi. Navíc neovlivňuje běžné organizmy žijící v tlustém střevě. Je tedy ideální volbou při léčbě průjmu.

  7. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Fenistil gel 30 g

    Co pomůže od svědění při onemocněních kůže, poštípání hmyzem či při poškození kůže sluncem? Přece Fenistil gel! Nesmíme zapomenout zmínit i fakt, že přípravek má lokální anestetický účinek. Balení o velikosti 30 g si navíc snadno zabalíte na cesty.

  8. Kinedryl tablety 10 ks

    Trápí vás či vaše blízké nevolnost při cestování dopravními prostředky? Pak si na dovolenou nezapomeňte zabalit Kinedryl. V případě potřeby ho využije celá rodina – není vhodný jen pro dospělé, ale mohou ho používat i děti od 2 let.

    Zakoupit ho můžete za zvýhodněnou cenu 85 Kč.

  9. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    Nurofen pro děti Jahoda 2000 mg/100 ml

    Chystáte-li se na cesty s menšími dětmi, doporučujeme si do kufru přibalit Nurofen pro děti. Ten ulevuje od mírných až středně těžkých bolestí a zároveň snižuje horečku. Velikost balení je navíc ideální na cesty.

  10. 10 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

    OCUflash kapky 2× 10 ml

    OCUflash kapky působí v oku protizánětlivě a dezinfekčně. Používají se například k léčbě neinfekčních zánětů spojivek či k uklidnění očí. Využijete je však i při výplachu očí po nošení tvrdých kontaktních čoček.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás