10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

Lenka Chládková
Publikováno 20. října 2018

Podzim a zima patří k nejrizikovějším obdobím, ve kterých dostává imunitní systém pořádně zabrat. Sychravé a chladné počasí, podstatně méně slunečního svitu nebo časté přechody z tepla do zimy, to vše imunitu značně oslabuje, což může vést k únavě, nachlazení, viróze či chřipce.

Abychom takovým nepříjemnostem předešli, je třeba podpořit celkovou obranyschopnost organismu. Základem je zdravá a pestrá strava, dostatek pohybu a spánku, ale také vhodné vitamíny a minerální látky. K tomu jsou určené doplňky stravy na podporu imunity. A protože se nejedná o levnou záležitost, podívali jsme se na to, podle čeho vybrat nejlepší doplňky stravy, a které vitamíny či minerály by v nich rozhodně neměly chybět.

Vitamíny na posílení imunity

Pro posílení imunity je důležitá celá řada vitamínů a minerálních látek:

Vitamín A

Posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost těla vůči infekcím

Vitamíny skupiny B

Vitaminy skupiny B kromě jiného přispívají ke správné funkci imunitního systému. Jedná se především o vitaminy B6 a B12.

Vitamín C, zinek a selen

V období chřipek a nachlazení je důležité užívat vitamín C. Podporuje imunitu, preventivně působí proti nachlazení a ještě navíc patří do skupiny antioxidantů. Obzvláště účinný je v kombinaci se zinkem. Významný posilovač imunity je také selen.

Vitamin D

Vitamín D má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví, jedním z nich je vysoká podpora obranyschopnosti organismu. Nejpřirozenějším zdrojem vitamínu D je sluneční UVB záření, proto v podzimním a zimním období, kdy je nedostatek slunečního svitu, máme vitamínu D nejméně a je ho nutné doplňovat z jiných zdrojů.

Posílení imunity přírodní cestou

Předcházet chřipce a nachlazení je také možné prostřednictvím přírodních prostředků:

Hlíva ústřičná

Z buněčných stěn vybraných hub se získávají takzvané glukany, které podporují obranné reakce organismu. Nejčastěji používanou houbou je hlíva ústřičná, působí proti chřipce, zánětům lymfatických uzlin, posiluje játra, a zároveň také účinkuje jako silný antioxidant proti volným radikálům.

Echinacea

Echinacea je známá jako třapatka nachová. Užívá se preventivně proti chřipce a nachlazení, protože příznivě stimuluje funkce imunitního systému. Doporučuje se brát ve vyšších dávkách v krátkých časových intervalech.

Probiotika

Pro imunitu jsou velmi důležitá probiotika. Jde o živé bakterie mléčného kvašení jako jsou lactobacily nebo bifidobakterie. Jsou obsaženy například v kefíru a je prokázáno, že zlepšují mikroflóru v tlustém střevě, což je jeden z nejdůležitějších imunitních orgánů v lidském těle.

Chlorella

Sladkovodní řasa chlorela obsahuje bílkoviny, chlorofyl a další nezbytné živiny. Podporuje normální funkci imunitního systému, napomáhá činnosti štítné žlázy a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Propolis a mateří kašička

Pozitivní vliv na imunitní systém a celkovou vitalitu mají včelí produkty. Nejvýznamnějšími produkty je propolis a mateří kašička. Propolis je vynikající pro obranyschopnost organismu, podněcuje samoléčebné procesy, pomáhá léčit nachlazení a rýmu. Mateří kašička pak svými účinky zvyšuje odolnost organismu.

Přírodní doplňky na posílení imunity

V poslední době jsou velmi oblíbené čistě přírodní produkty na podporu imunity. Příkladem může být rakytníková šťáva s vysokým obsahem vitamínu C, šťáva z kustovnice čínské neboli goji nebo ayurvédské marmelády z ovoce amalaki.

Jak vybrat nejlepší vitaminové doplňky

Pro správný výběr doplňků na podporu imunity existuje poměrně jednoduchý návod. Důležité je vědět, že jsou vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích.

  • Ve vodě jsou rozpustné vitamíny skupiny B a vitamin C, měly by být tedy ve formě postupného vstřebávání. To znamená, že jsou vitamíny vstřebány do krve a následně je tělo využívá podle toho, jak potřebuje.
  • Ostatní vitamíny jsou rozpustné v tucích. Musí být v želatinové kapsli rozpuštěné v tuku. Přebytek těchto vitaminů zůstává v těle, proto by se neměla překračovat jejich doporučená denní dávka.
  • Doplňky stravy by měly být získávány z přírodních zdrojů. Přírodní látky totiž obsahují další bioenergetické látky, které v chemických přípravcích nejsou. A právě tyto látky zvyšují účinek vitaminů.
  • Dalším důležitým faktorem je podíl účinných a přídavných látek v jedné tabletě. Přídavné látky jako například barviva, konzervanty či cukr by měly být, pokud vůbec, v zanedbatelném množství.

10 tipů na nejlepší doplňky stravy na podporu imunity

  1. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    GS Extra Strong Multivitamin

    Jedním z velmi dobře uživatelsky hodnocených multivitamínů je GS Extra Strong Multivitamin. Výhodou multivitanových tablet je, že obsahují hned několik důležitých vitaminů. Ve složení najdeme zvýšené množství vitamínu C společně se zinkem a selenem, skupinu vitamínů B včetně žádaného B6 a B12, vitamín A i D a navíc výtažek z třapatky nachové.

    Kromě imunity má Multivitamin GS Extra Strong příznivý vliv na zrak, kosti, pleť, vlasy a nehty, pomáhá udržovat cévy v dobrém stavu a podporuje celkovou vitalitu organismu. Dr. Max nabízí balení 120 tablet Multivitaminu za akční cenu 329 Kč, jedna tableta tak vychází na 2,74 Kč.

    Zdroj fotky: Dr.Max

  2. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    Preventan Akut

    Oblíbeným přípravkem při prvních náznacích nachlazení je Preventan. Podle uživatelských recenzí je velmi účinný a zabírá velmi rychle. Cucavé pastilky obsahují patentovanou směs biologicky aktivních látek a vitamín C, který přispívá k normální funkci imunitního systému a také ke snížení únavy a vyčerpání.

    Preventan Akut je vhodný pro celou rodinu, přičemž dětem se smí podávat od 3 let. Balení 30 tablet stojí 99 Kč, jedna dávka tak vychází na 3,30 Kč.

    Zdroj fotky: Lékárna.cz

  3. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    Centrum AZ s Multi-Efektem

    Kompletní multivitamin Centrum AZ s Multi-Efektem působí pozitivně na imunitu, energii a pleť. Tablety obsahují vitamín C se zinkem a selenem, vitamíny skupiny B, vitamín D i A a další minerální látky. Navíc obsahují lutein, který je důležitý pro zdravé oči.

    Přípravek je vhodný pro osoby s intolerancí lepku, neobsahuje náhradní sladidla a ani aromata. K dostání je ve vánočním balení, to znamená, že za cenu 449 Kč získáte 130 tablet. Jedna dávka tak stojí 3,45 Kč.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  4. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    Imunit Hlíva ústřičná 800mg s rakytníkem a echinaceou

    Jednoznačně skvělou volbu mezi přípravky na podporu imunitního systému představuje Imunit s hlívou ústřičnou, rakytníkovým olejem a echinaceou. Prémiové složení zaručuje podporu organismu v mnoha ohledech. Produkt obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A i D, zinek, selen a mnoho dalších prospěšných látek. Navíc je obsažen také extrakt z chlorelly.

    Všechny obsažené složky se navzájem podporují a působí synergicky. Podle recenzí se jedná o skutečně funkční produkt. Za cenu 439 Kč dostanete 200 tablet, za jednu dávku tak zaplatíte 2,20 Kč.

    Zdroj fotky: Dr.Max

  5. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    Vibovit ZOO

    V chladnějších měsících je třeba posílit imunitu hlavně dětem. K oblíbeným produktům patří želé vitamínové bonbony Vibovit. Bonbonky jsou různě barevné ve tvaru zvířátek, barviva jsou 100% přírodní a dětem chutnají.

    Vibovit želé obsahují nejdůležitější vitamíny a minerály a jsou určeny dětem od 3 let. Obsahují vitamín C se zinkem, vitamín A a B12, selen a vitamín D, který kromě podpory imunitního systému, přispívá ke zdravému vývoji kostí a zubů. Balení obsahuje 50 želé bonbónů a stojí 129 Kč. Jedna dávka tak vychází na 2,58 Kč.

    Zdroj fotky: Lékárna.cz

  6. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    ES BIO Chlorella + Spirulina Jumbo

    Sladkovodní řasa chlorella patří právem mezi zelené superpotraviny. Pomáhá posilovat imunitní systém a detoxikovat organismus. Sladkovodní sinice spirulina přispívá k růstu svalové hmoty a podporuje hubnutí. Přípravek obsahuje vitamíny, minerální látky, karotenoidy, chlorofyl, bílkoviny a vlákninu v jejich přirozené formě.

    Vysoká koncentrace vitamínů B6 a B12 pomáhá zajistit normální energetický metabolismus a vede ke snižování únavy a vyčerpání. Uživatelé si chlorellu v kombinaci se spirulinou velmi pochvalují. Navíc k balení s 1 500 tabletami získáte solnou lampičku jako dárek.

    Zdroj fotky: Pilulka.cz

  7. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    Rakytníček mutlivitaminové želatinky s rakytníkem

    Dalším produktem, který je určen dětem je Rakytníček. Želatinové bonbonky obsahují rakytník a směs ovocných koncentrátů s 9 vitamíny. Rakytník je rostlina, která je jednou z nejbohatších na obsah vitamínu C na světě. Bonbonky obsahují až dvacet procent ovocné šťávy.

    Želatinky jsou bez konzervačních látek, umělých sladidel a přidaného barviva. Dětem velmi chutnají a poskytují jim vitamín C, B6 a B12. Balení se 70 bonbonky vychází na 179 Kč, za jednu dávku tak zaplatíte 2,56 Kč.

    Zdroj fotky: Benu.cz

  8. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    GS Vitamín C 1000 se šípky

    Extra silný vitamín C s postupným uvolňováním slibuje Vitamín C 1000 se šípky od GS. Významně podporuje obranný systém organismu, přispívá ke snížení únavy a funguje jako silný antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály. Navíc je obohacen o přírodní vitamín C ze šípků.

    Podle recenzí se jedná o kvalitní produkt, který skutečně pomáhá při prevenci chřipky a nachlazení. Příznivá je i cena, balení 120 tablet stojí 179 Kč, jedna dávka tak vychází na 1,50 Kč.

    Zdroj fotky: Dr.Max

  9. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    Reishi Premium

    Tradiční čínská medicína je u nás čím tím víc na vzestupu. Do našeho výběru jsme zařadili přípravek s výtažky z houby reishi neboli lesklokorky lesklé, která se označuje také jako chytrá houba nebo božská houba nesmrtelnosti. V čínské medicíně se využívá již několik tisíciletí pro své vitalizující účinky.

    Zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu krevního cukru, podporuje činnost červených krvinek a celkově detoxikuje. Doporučuje se užívat jako prevence proti chřipce a nachlazení nebo při psychické i fyzické zátěži, která může velmi oslabovat imunitní systém. Mezi uživateli je reishi velmi ceněna.

    Zdroj fotky: ProZdraví.cz

  10. 10 tipů na potravinové doplňky na podporu imunity

    HIMALYO – Goji Original 100% Juice BIO 750 ml

    Poklad čínského léčitelství Goji Original 100% juice BIO šťáva je za studena lisovaná šťáva výhradně z čerstvých, ručně sbíraných a přiměřeně zralých plodů kustovnice čínské. Vylisovaný nápoj se považuje za elixír mládí, zdraví i krásy. Není použita žádná konzervace ani zahušťovadla, jde výhradně o 100% vylisovanou šťávu.

    Tajemství účinku Goji 100% BIO šťávy je ve vysoké koncentraci esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálů, které pomáhají nastartovat obranyschopnost. Mezi další příznivé účinky patří například snižování cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje krvetvorbu, zbavuje nespavosti, posiluje zrak, ulevuje od bolesti hlavy a snižuje riziko vzniku rakoviny. Juice HIMALYO může užívat celá rodina, vhodná je pro děti od 3 let.

    Zdroj fotky: Benu.cz


Z
Zdeněk 21.10.2018 – 11:13

Dobrý den, Je moc fajn, že lidem poradíte velice kvalitní doplňky, ale je škoda, že jsou pouze v tobolkách a z lékárny. Jsou totiž na trhu ještě více komplexní, přírodní 100% a funkční. A o těch se téměř neví. (nejsou v lékárně a reklamě) Musí si ji vytvořit samy,přes osobní doporučení, a to je zdlouhavé. Pěkný den.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás