10 tipů léků do lékárničky na dovolenou

Lucie Telievová
Publikováno 9. července 2018

Léto je už nějaký ten čas v plném proudu, prázdniny právě začaly a doba dovolených s nimi. Plavky jsou jasná výbava, ale zamysleli jste se i nad léky a jinými přípravky, které s sebou budete potřebovat? Někdy totiž můžou zachránit celou dovolenou! A Skrblík vám poradí, jak na to co nejlevněji.

Lékárnička na cestu

Lékárnička patří také mezi základní a nezbytné vybavení každého cestovatele. Ideální je sestavit si ji tak, aby nezabrala celý batoh nebo kufr. Jenže zase potřebujete, abyste si měli v případě potřeby jak pomoct. Existuje totiž nepřeberné množství zdravotních obtíží, které vás mohou na vaší dovolené potkat. Od nepříjemného nachlazení z klimatizace letadla, až po zažívací potíže z místní stravy. Obojí dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.

10 tipů léků do lékárničky na dovolenouObsah lékárničky na dovolenou se bude pro každého trochu lišit. A to podle toho, kam máte namířeno, i jak dlouho tam budete. Ale klidně i podle toho, jestli plánujete expedici na Mount Everest, nebo jenom ležet na pláži v Chorvatsku. Pokud cestujete do civilizované země, kde není problém s lékařskou péčí (ať už dostupností nebo kvalitou), můžete si dovolit leccos nechat doma. V opačném případě to raději nedoporučujeme. I tak je ale lepší mít při ruce aspoň to základní, co potřebujete, minimálně pak nebudete muset například s horečkou hledat, kde léky koupíte.

Před každou cestou lékárničku kontrolujte, především dobu použitelnosti jednotlivých léků. A chraňte ji před sluncem, mrazem a vlhkem! Ideálně mějte dopředu hotový seznam, který si projděte včas, abyste nesháněli nic na poslední chvíli. Nebudete pak bezradně běhat po bytě.

Úplným základem jsou takové léky, které pravidelně užíváte vy sami, nebo kdokoliv, kdo s vámi jede. Vždy si zkontrolujte, že jich máte dostatečné množství, nebo raději i něco navíc. Pro přehlednost vaší, i případného ošetřujícího zahraničního lékaře, u sebe mějte příbalový leták. Podle něj totiž může poznat, co za léky vlastně užíváte. Berete-li nějaké léky pravidelně a jste hlava děravá, vyplatí se mít i dávkovač, do kterého si můžete léky předem připravit. Vyhnete se tak nepříjemnostem, které by „zapomenutí“ mohlo vyvolat.

Hygienické zásady

Při každé cestě je důležité dbát hygienických zásad, jako mýt si ruce, případně je dezinfikovat, jak často jen to je možné. Hlavně před jídlem. Co se týká stravování, opět záleží na destinaci, kam se vydáváte. Pro ty, kteří na trávicí potíže trpívají, je jistě lepší poohlédnout se po něčem baleném. Pokud si troufáte více, můžete ochutnat i místní speciality. Platí ale obecná poučka, že tam, kde je hodně “domorodců”, by mělo být jídlo nezávadné. Jednak to vypovídá o tom, že by to mělo být chutné a jednak o tom, že je obrat surovin takový, že by ono jídlo mělo být v pořádku i po hygienické stránce.

Skrblíkovo speciální varování platí pro vodu, kterou pijete. Pokud necestujete přímo v Evropě, ale někam dál, je vždy, ale opravdu VŽDY lepší si koupit vodu balenou. I u té si ale raději kontrolujte neporušený uzávěr. A pozor třeba na takové obyčejné čištění zubů – pro citlivější osoby je lepší si ústní dutinu vyplachovat opět tou nezávadnou, nikoliv kohoutkovou.

Alergie

Měli byste také znát alergie na léky či potraviny, pokud nějaké máte. Totéž by vám o sobě měli sdělit spolucestující, abyste v případě potřeby mohli tuto informaci předat lékaři.

Návštěva lékaře před cestou

Před delší cestou je dobré zajít si i k obvodnímu lékaři, nechat si zkontrolovat, co se dá. Vyplatí se totéž provést i se zubařem, ale dbejte na včasnost těchto návštěv. Pokud se objeví obtíže, někdy trvá, než se vyřeší. A rozhodně je lepší řešit je „doma“, než potom na cestě.

Dobré je také včas (obvykle měsíc či dva předem, ale klidně i s větším předstihem) zvážit případná očkování či přeočkování. A to podle destinace, kam se chystáte. Poradí vám váš lékař, nebo v přímo ve specializovaných očkovacích centrech.

Cestovní pojištění

Jako poslední věc, kterou Skrblík doporučuje na cestu, a také se to týká zdraví – je cestovní pojištění. Zbytečně to nepodceňujte, i když si myslíte, že se vám nic stát nemůže. Obvykle to bývá jen nešťastná náhoda, ale nad účtenkou by vám pak zůstaly jen oči pro pláč.

Co by v lékárničce na cestu nemělo chybět

10 tipů léků do lékárničky na dovolenouSkrblík vám přináší shrnutí toho, co je na cesty úplně základní. Přidávat můžete podle libosti, ubírat ale příliš nedoporučujeme.

Abyste právě nemuseli seznam redukovat z finančních důvodu, připravili jsme vám pár hlavních srovnání, kde můžete vše pořídit za skvělé ceny!

  • pravidelně užívané léky: ať už vaše, nebo vašich spolucestujících – třeba manžela, dětí, atd.
  • léky na bolest
  • dezinfekce: na různá drobná poranění (pro děti se ptejte po té, co neštípe), ale určitě nezapomeňte i běžnou gelovou dezinfekci na ruce, hodí se i desinfekční ubrousky
  • opalovací přípravky a regenerační prostředky po opalování
  • náplasti: vyplatí se raději mít různé velikosti
  • obvaz
  • nůžky (na nehty nebo náplasti) a pinzeta (například na drobné předměty, nečistoty, nebo na klíšťata)
  • teploměr
  • léky proti průjmu
  • rehydratační roztok
  • léky proti zácpě a případně dalším zažívacím obtížím
  • léky proti cestovní nevolnosti
  • dezinfekční kapky do očí
  • sprej na čištění uší
  • léky proti bolesti v krku, rýmě a kašli a příznakům chřipky či nachlazení
  • gel ke zmírnění svědění po poštípání hmyzem
  • léky na alergie
  • repelent: je taková speciální položka. Můžete si ho vzít i z domova, ale většinou mívají účinnější v místě vašeho pobytu

Pokud je to možné, vždy mějte před cestou ověřenou snášenlivost na jednotlivé složky léků, abyste si pobyt ještě více nezkomplikovali řešením různých vyrážek, otoků, nebo ještě něčeho horšího.

Tipy na léky do lékarničky

  1. Na bolest: Ibalgin Rapid 400

    Samotné cestování může být náročné a jakákoliv bolest dokáže dovolenou pořádně zkomplikovat. Pokud vás na cestě chytí migréna, bolesti hlavy, zubů, nebo prostě jen příznaky chřipky, vyplatí se mít tenhle růžový prášek u sebe. Patří mezi ty nejčastěji používané.

    Je určený pro dospělé či dospívající od 12 let věku (a od 40 kg tělesné hmotnosti). Pokud nespadáte do zmíněných skupin, nebo jste těhotná žena, přečtěte si příbalový leták a ideálně se ještě poraďte s lékařem. Léčivou látkou je ibuprofenum.

    Ibalgin Rapid se významně rychleji vstřebává, nástup účinku by měl nastat okolo 15 minut.

  2. Desinfekce na drobná poranění: Skinsept F

    Desinfekce prostě v žádné lékárničce nesmí chybět. Nikdy. Poškrábat, odřít se nebo pořezat můžete prakticky kdykoliv a správné vyčištění rány je velmi důležité.

    Skrblík vám proto našel jednu z nejúčinnějších volně dostupných desinfekcí na trhu – Skinsept F. Používá se dokonce i ve zdravotních zařízeních před operacemi, injekcemi a punkcemi. Je účinný proti bakteriím (včetně MRSA), ale i proti kvasinkám nebo rotavirům a bývá dobře snášen i při dlouhodobějším použití.

  3. Ochrana kůže před sluncem: AVENE Mléko SPF50+

    Nezapomeňte přibalit i prostředky, které ochrání vaši kůži před sluncem. Bronzové opálení je krásné, ale spálit se do ruda jako rak – to nechce nikdo. Na citlivou kůži, ale třeba i na obličej se nebojte použít klidně ochranný faktor 50. Avene mléko navíc nezanechává nevzhledné bílé stopy a je voděodolné. I tady Skrblík našel výhodné ceny.

  4. SOS pro spálenou pokožku: Panthenol 10% Swiss PREMIUM

    Často se stane, že to prostě s opalováním přeženete. Kůže pak nepěkně zarudne, ale hlavně pálí jako čert. Mohou se objevit i malé puchýřky. Panthenol je potom zachráncem, který přináší okamžitou úlevu a napomáhá regeneraci spálené kůže.

    Příjemně chladí a rychle se vstřebá, je dobře snášen dokonce i citlivou dětskou pokožkou. Obsahuje mimo D-Panthenolu také aloe vera, měsíček lékařský a vitamíny A, D, E, F.

    Jako bonus Skrblík našel nabídku s 50 ml zdarma!

  5. Střevní potíže: Imodium

    Odlišné stravovací návyky nebo neznámé místní pokrmy mohou sice polahodit vašim chuťovým buňkám, ale poněkud méně dobře mohou udělat vašim střevům. Nezapomeňte si proto léky proti průjmům.

    Skrblík doporučuje jeden z nejčastěji užívaných léků – Imodium. Lék můžete používat při akutním vzniku průjmu, ale po poradě s lékařem i při tom chronickém (dlouhodobém).

  6. Dlouhodobé trávicí obtíže: Iontia

    Rehydratační iontový nápoj s vlákninu rychle doplní to, o co jste díky střevním potížím přišli: tekutiny, minerály a ionty. Ve srovnání s jinými rehydratačními prostředky obsahuje Iontia méně glukózy, je tedy vhodný i pro diabetiky.

    Skrblík dodává, že neobsahuje ani umělá ochucovala, barviva, lepek, syntetická barviva, aromata, ani konzervační látky.

  7. Problém s vyprazdňováním: Regulax

    Občas se totiž stane, že místo průjmu máte potíže opačného rázu – tedy zácpu. Regulax je místně působící projímadlo, které můžete krátkodobě použít k tomu, aby se vám ulevilo.

    Radíme užít ho večer, aby k vyprázdnění došlo v ranních hodinách (účinek se dostavuje zpravidla po 10-12 hodinách), tak abyste pak na poznávacím výletě nemuseli akutně shánět toaletu.

  8. Cestovní nevolnost: Kinedryl

    Užívá se k léčbě zvracení a nevolností v dopravních prostředcích. Tedy pokud cestujete třeba autem, vlakem, letadlem nebo lodí, doporučujeme ho mít s sebou. Dá se ale výjimečně použít i proti závratím.

  9. Na svědivé štípance: Fenistil gel

    Fenistil gel má mimo jiné lehký lokální anestetický účinek, je protisvědivý, ale i protialergický gelový přípravek. Pomáhá při pokousání či poštípání hmyzem, při kopřivce, nebo dokonce při popáleninách.

  10. Na výplach a záněty očí: Ophtalmo-Septonex

    Ophthalmo-Septonex je oční mast, která má má dezinfekční vlastnosti a je proto vhodná pro léčbu nehnisavých zánětů oka. Ophthalmo-Septonex se používá u dospělých i dětí při zánětech víček a spojivek, nebo po vyjmutí cizích tělísek a po úrazech. Například při písečné bouři máte prach v očích, ani nemrknete.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás