Letiště Curych (ZRH)

Švýcarsko Curych, Švýcarsko
Aktuální čas Aktuální čas: 20:48
IATA kód ZRH

Letiště Curych (ZRH) | © Toniflap - Dreamstime.com

Doprava z letiště Curych

Nejlepší varianta: Vlakem do centra

Nejrychlejší a nejlevnější varianta dopravy do Curychu. Vlakem se dostanete až na hlavní nádraží Curychu, které leží přímo v srdci města. Na hlavní nádraží se dostanete všemi dostupnými linkami nebo si případně zvolíte linku, která zastavuje ve vámi požadovaném cíli.

Vlaky jezdí mezi časy 5:00 a 00:45. Vlak odjíždí zhruba každých 5 minut a cesta na nádraží trvá 10 minut. Zastávka se nachází v podzemním podlaží letištního centra.

Cena za jeden lístek je 169 Kč6.90 Fr.. Lístek lze zakoupit v automatech na letišti v oblasti příletů, v informačním centru letiště nebo pomocí mobilního telefonu. Za lístek lze zaplatit i eury.

Alternativní varianta: Tramvají do centra

Můžete využít tramvajovou linku č. 10, která má celkem 39 zastávek, z nichž se velká část nachází v centru Curychu. Tramvajová zastávka se nachází, stejně jako vlaková zastávka, v podzemním podlaží letištního centra.

Cesta tramvají ale trvá o něco déle než vlakem, počítejte s 20 až 30 minutami. Cena za lístek je stejná jako za vlak, tedy 169 Kč6.90 Fr.. Tramvaj odjíždí každých 7 až 15 minut a jezdí mezi časy 4:44 a 22:59.

Uber z letiště

Cena za Uber do centra se pohybuje od 636 Kč26 Fr. do857 Kč35 Fr..

Terminály letiště Curych

Letiště se skládá z letištního centra a 3 terminálů. Terminály jsou označené písmeny A, B/D a E. Terminály A a B/D jsou napojeny na letištní centrum a lze se mezi nimi pohybovat pohodlně pěšky. Terminál E se nachází v samostatné budově a s terminály A a B/D je spojen podzemním automatickým vlakem (jeho název je “Skymetro”), který odjíždí každé 3-4 minuty a je zcela zdarma.

Odletové brány jsou značené čísly s předponou A, B, D nebo E v závislosti na tom, v jakém terminálu se brána nachází.

Přestup na letišti Curych

Na přestup by vám mělo stačit 45 minut až hodina.

Spaní na letišti Curych

Co čekat

Spaní na letišti v Curychu je obecně hodnoceno kladně. Zejména v oblasti za letištní kontrolou je v noci klid, jelikož se odletové brány zavírají okolo 11 hodiny.

Kde spát

V terminálu A hledejte místo s prodejními automaty u kterých se nachází sedadla bez opěrek. Navíc je zde docela soukromí.

Také v terminálu B se nachází dost sedadel bez opěrek.

V terminálu E v okolí odletových bran se nachází delší pohodlné gauče.

Ve veřejné oblasti před kontrolou v oblasti příletů hledejte dětský koutek, kde se nachází několik pohodlných sedadel a přes noc je zde klid.

Letištní personál nemá problém s nocujícími cestujícími. Počítejte ale s tím, že vás mohou vyrušit z odpočinku a požadovat po vás nějakou identifikaci či abyste jim ukázali platnou letenku. V noci je na letišti chladno a mikina či deka přijde vhod. Také se vyplatí přibalit masku na oči proti světlu a špunty do uší proti hluku.

Služby na letišti Curych

Wifi zdarma

Na letišti je WiFi zdarma k dispozici na 2 hodiny. Název WiFi je “ZurichAirport”.

Po registraci dostanete zprávou kód pro přístup na internet. Po vypršení dvou hodin zdarma můžete počkat 5 hodin a poté se znovu připojit na 2 hodiny zdarma.

Pokud nechcete čekat, můžete si koupit dodatečné hodiny – 1 hodina za 169 Kč6.90 Fr., 4 hodiny za 242 Kč9.90 Fr., 24 hodin za 365 Kč14.90 Fr..

Jídlo a pití

Na nultém podlaží letištního centra se nachází menší nákupní centrum, kde kromě obchodů se spotřebním zboží najdete několik restaurací.

Například Greens (otevřeno od 6:00 do 23:30), KFC (otevřeno od 6:00 do 23:15), Pizza & Pasta (otevřeno od 10:00 do 22:00), McDonald’s (otevřeno od 6:00 do 23:15). Nachází se zde i menší supermarket Coop Pronto (otevřeno od 5:30 do 23:00).

V blízkosti odletových bran B, D a E se nachází pobočky restaurace Pret A Manger (otevřeny od 5:30 do posledního odletu). Kavárny Starbucks najdete v blízkosti odletových bran A, B nebo E (otevřeny od 5:15 do posledního odletu).

Úschovna zavazadel

Na prvním podlaží letištního centra se nachází informační centrum a hned vedle něj se nachází úschovna zavazadel s názvem Left Luggage. Cena se odvíjí od velikosti zavazadla a od úložní doby. Následující ceny platí pro velikost zavazadla cca 55x40x20cm – uložení až na 4 hodiny za 122 Kč5 Fr., uložení až na 12 hodin 147 Kč6 Fr., uložení až na 24 hodin 196 Kč8 Fr.. Za větší zavazadlo vám naúčtují v řádu o 49 Kč2 Fr.98 Kč4 Fr. více.

Vedle tohoto informačního centra se nachází i samoobslužné úschovné skříňky na zámek. Za skříňku lze zaplatit pouze mincemi. Cena se liší v závislosti na velikosti pronajaté skříňky a úložní doby. Maximální úložní doba je 72 hodin. Cena za uložení až na 24 hodin se pohybuje od 220 Kč9 Fr. do 318 Kč13 Fr..

Směnárny a bankomaty

Na letišti se nachází mnoho bankomatů, jsou viditelně označené a najdete je jak v oblasti před bezpečnostní prohlídkou tak i za ní.

Společnosti Credit Suisse a Travelex nabízí směnárenské služby. Naleznete je například v blízkosti Check-in 1 nebo 2, v oblasti příletů, nebo v blízkosti odletových bran B, D, a E.

Letištní salonky

Na letišti se nachází 18 letištních salonků, zde jsou některé z nich:

Sprchy

Na letišti jsou sprchy k dispozici za poplatek 367 Kč15 Fr., maximální doba využití je 30 minut (cena zahrnuje i ručník, sprchový gel a fén).

Za bezpečnostní kontrolou se nachází sprchy u odletových bran D a jsou k dispozici 24 hodin denně.

V letištním centru vedle informačního stánku se nachází sprchy, které jsou otevřeny od 6:00 do 22:00.

Další letiště v zemi Švýcarsko


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.