Jak využít broskve

Vendula Kreplová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít broskve

    Jak využít broskve z kompotu

    Domácí nebo kupovaný broskvový kompot se hodí na použití především do sladkých jídel. Broskve mohou posloužit jako příloha do nejrůznějších buchet a koláčů.

    Velmi oblíbenou variantou jsou například broskvové řezy. Do nich se již nepřidává žádné jiné ovoce. Broskvový řez můžete dochutit například trochou tvarohu nebo čokolády. Ne však příliš velkým množstvím, aby nedošlo k zaniknutí chuti broskví.

    Broskve z kompotu pořízeného v supermarketu nebo kdekoliv jinde mají zpravidla větší obsah cukru než domácí broskvové kompoty.

    Původ broskví berte při výrobě moučníků v potaz. U kupovaných kompotů do moučníků dejte menší množství cukru než v případě využití domácích broskví.

    Broskve jsou rovněž vděčnou přísadou do ovocných dortů, kterým propůjčí šťávu, či do palačinek.

    Hodí se i do chladných, sladkých pokrmů, jako jsou pudinky či zmrzlina. Z broskví si můžete v létě vyrobit domácí nanuky nebo je kdykoliv použít do marmelády.

  2. Jak využít broskve v receptu

    Samozřejmě je možné broskve využít i v méně tradičních receptech. Výborně budou chutnat broskve a avokádo v kořeněném salátu.

    Broskve poslouží jako příloha k masu, zejména kuřecímu, kterému dodají šťávu. Fungují i jako ingredience přidané na pizzu.

    Pro ještě exotičtější recept vyzkoušejte broskvovou salsu. Milovníci chleba si doma mohou upéct banánový chleba s broskví, mangem a kokosovým olejem.

    Grilované broskve budou chutnat výborně s uzenou šunkou. Kombinaci sladké i slané chuti představuje broskvový koláček s kozím sýrem a medem.

    Na svačinu do školy či do práce si s sebou můžete připravit neobvyklý sendvič s krocanem, sýrem brie a broskví. Nebo můžete dát přednost salátu, který má jako základ quinou a dále využívá špenát, jahody, borůvky, broskve a pomeranče.

    A kdo by měl zájem broskve ozkoušet v tekuté podobě, opravdovou lahůdku představuje broskvový mléčný koktejl.

    Broskve lze pochopitelně přidat i do ovocných smoothies nebo do koktejlu sangria. Před jakýmkoliv použitím pak broskve nezapomeňte pořádně oloupat.

  3. Jak využít odrůdy broskví

    Existují různé typy broskví, jejichž využití se také liší. Nejběžnější kategorií v dnešním světě jsou žluté broskve, které jsou méně sladké než jiné druhy broskví a hodí se je dochutit. Žluté broskve pak mají více rozdílných odrůd.

    Pravděpodobně nejpopulárnější dnešní odrůdou broskví je odrůda Red Haven, která je sladká a šťavnatá. Obvykle ji lidé pojídají jako součást ovocných salátů, ale často se prodává samostatně.

    Další rozšířenou odrůdou jsou Contender broskve. Nejčastěji se jedí čerstvé nebo prodávají v konzervách. Tato odrůda je relativně odolná a vydrží déle než jiné druhy broskví, ale příliš dobře nereaguje na nižší teploty a mráz.

    Třetí oblíbenou odrůdou je Reliance. Tato odrůda je odolná vůči chladu a nejvíce se hodí na použití do konzerv.

    Víte, že si můžete broskve pěstovat, pokud žijete oblasti, kde není vyloženě průvan nebo mrazová kotlina? Pěstijí se podobně jako nektarinky.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma broskev


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás