Recenze Lime koloběžky: Promo kód na první jízdu a pokuta 2 000 Kč od policie

Redakce
Publikováno 24. října 2018

Pokud jste se v průběhu října pohybovali po širším centru Prahy, nemohli jste si nevšimnout stříbrně-zelených elektrických koloběžek Lime. Americká firma jich po metropoli rozmístila stovky, ke svezení vám stačí mobilní aplikace. Za odemknutí zaplatíte 25 Kč a k tomu 4 Kč za každou minutu jízdy.

Koloběžky Lime jsme vyzkoušeli a podívali se i na ekonomickou stránku jejich provozu.

Návod: Jak používat koloběžky Lime (+ slevový kód Lime)

[title] class=

Prvním krokem je stažení mobilní aplikace Lime, která je k dispozici jak pro Android, tak pro Apple. Po nainstalování si v aplikaci vytvořte účet a nezapomeňte vyplnit Lime slevový kód RKBW3CO, získáte tak kredity v hodnotě 60 Kč.

Napoprvé je nutné vyplnit číslo platební karty, přes kterou probíhá zúčtování cesty. Vyhledat volnou koloběžku můžete v přehledné mapě, která zobrazuje i zbývající dojezd. Pokud se před vámi na ulici skrývá, můžete ji přímo z aplikace prozvonit.

Před jízdou je nutné koloběžku odemknout, stačí z aplikace naskenovat malý QR kód umístěný na řidítkách. V tuto chvíli se vám naúčtuje 25 Kč a dokud z aplikace jízdu neukončíte, každou minutu se vám z karty strhnou další 4 Kč.

Po ukončení jízdy můžete vyfotit místo odložení koloběžky a nahlásit případné technické problémy. Podobně jako v případě Uberu, i Lime vám obratem vygeneruje účtenku k jízdě včetně praktické mapy.

Za jízdu na koloběžce Lime hrozí pokuta až 2 000 Kč

[title] class=

Pražské ulice s dlažebními kostkami koloběžkám Lime příliš nesvědčí. Jízda je nepohodlná, je třeba sledovat výmoly, spáry a tramvajové koleje. Kolečka mají průměr 20 cm, při troše nepozornosti tak hrozí pád.

Plyn se přidává páčkou v pravé části řídítek. Z nulové rychlosti se sama nerozjede, takže je nutné se odrazit. Poté však zvládá až 23 km/h, dojezd koloběžky na plné dobití je až 32 km, informuje o něm ukazatel v aplikaci.

Zadní brzda se ovládá vlevo buď stejnou páčkou jako plyn (novější model s černým blatníkem a baterií u kola), nebo klasickou brzdou známou z kola (starší model se zeleným blatníkem a baterií u řídítek). Na řízení si zvyknete a stabilitu získáte během pár metrů.

Jízda na koloběžce Lime nevyžaduje řidičský průkaz, dle pravidel si je však může půjčit pouze osoba starší 18 let. A dle zákona se na koloběžku pohlíží jako na jízdní kolo, což znamená mimo jiné zákaz jízdy po chodníku nebo v jednosměrce. Porušení může městská policie řešit napomenutím, ale také pokutou až 2 000 Kč.

S Lime koloběžkou se rovněž nesmí vjíždět na Prahu 1, kde platí zákaz jízdy na kole. V aplikaci je tato zóna zvýrazněna červeně.

Investorům se koloběžka v ceně 11 070 Kč zaplatí za 2 měsíce

[title] class=

Realita je často jiná. Neukáznění jezdci se řítí po chodnících a Lime koloběžky odkládají na nevhodná místa. Koloběžku je totiž možné na rozdíl od jízdních kol odstavit kdekoliv.

Po sociálních sítích již kolují fotografie koloběžek, které nepřežily pražské dlaždice nebo řádění omezenějšího jedince vyzbrojeného flexa pilou.

A právě nezodpovědní uživatelé mohou přivolat podobně radikální řešení, jako Praha zvolila v případě vozítek Segway – obecně závaznou vyhlášku regulující provoz.

Lime to (zatím) příliš trápit nemusí. Hodnota společnosti se v létě pohybovala kolem jedné miliardy dolarů, kromě Prahy na podzim rozmístila koloběžky i v Lisabonu, Vídni nebo Curychu. Do konce roku chce působit v 25 evropských městech.

Podle dat z letošního dubna jsou pořizovací náklady na jednu koloběžku 493 dolarů (asi 11 070 Kč), investorům se zaplatila za necelé dva měsíce.

  • Slevový kupón Lime 60 Kč – při registraci stačí uvést kód RKBW3CO
  • Pohodlí – nemusíte hledat stojany, koloběžku zaparkujete kdekoliv (buďte rozumní!)
  • Cena – za 7minutovou jízdu zaplatíte 41 Kč
  • Koloběžka je kolo – nesmí se s ní jezdit po chodnících či jednosměrkách
  • Neukáznění uživatelé ohrožují chodce a blokují chodníky

R
Radek 25.10.2018 – 10:41

MÍNUS Nelze použít Multisportka jak na Rekolo :-)

Odpovědět

J
Josef 25.10.2018 – 18:54

Mám problém. Samozřejmě že jsem napsal údaje o kartě. A během 3 dnů mi postupně zmizelo 1000kc. Může mi to někdo vysvětlit?

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 25.10.2018 – 21:29

To je zvláštní, obraťte se na svou banku, peníze vám může vrátit zpět na účet. Zároveň se podívejte na výpis z účtu, zdali transakce skutečně pochází od Lime.

Odpovědět

A
Alena 16.11.2018 – 15:50

Měla bych otázku, jak je možné, že se mi z účtu odečetlo postupně během jednoho dne 5x 200,- Kč!!! I přes to, že jsem kartu kvůli záhadným odečtům 200,- Kč zablokovala :-( Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 16.11.2018 – 16:05

Dobrý den, Aleno, pokud se Vám odečítají platby i po zablokování karty, je třeba ihned kontaktovat banku. V bance Vám pomohou i s neoprávněnými odečty, jen si prosím zkontrolujte, zda jde skutečně o platby Limebike.

Odpovědět

H
Hana 12.12.2018 – 16:58

Ja mam skvelou elektrickou kolobezku s jsem s ni velmi spokojena, jezdim s ni do prace, tak nemusim aspon se odrazet a jede sama a nepriritim se do prace jak po maratonu. :) to mi prijde lepsi a vyhodnejsi

Odpovědět

ZR
Zdeněk Raban 10.03.2019 – 10:32

Na ulici Hornoměcholupská pod schody do vchodu č.949 je už dlouho (alespoň 6 týdnů) jedna koloběžka zapomenutá.Původně tam byly dvě,ale už asi před dvěma týdny si druhou nejspíš někdo odnesl.

Odpovědět

J
Jana 23.04.2019 – 21:29

Dobrý den, na peněžence mám - 41 Kč. Můžu se zeptat co to znamená? Děkuji

Odpovědět

D
Dan 07.05.2019 – 18:43

Zdravím můj dotaz týka se oficírů.. Kdy se konečně začne podporovat 21. Století (stačilo by i 20.stol.) Kdyz sem byl v Barcelone.. tohle je tam samozrejmost stejne jako pro kola ci elektrovozitka maji special cervenej pruh ohranicenej 15cm patnikem tady je cara na zemi a pres tu zleva podjizdej kravy v Xtrojce.. A ne jen to.. Ale metro bez co řídí automat po c3ly trase (takže jezdí včas a vždy kdy jet má) Nikdo nikoho na chodniku nepokutuje a tak to tam nikdo nijak nehroti.. Do haje tohle je prdelstan.. Ps: grammar nazzi Vyližte mi prdel..

Odpovědět

i
im 16.07.2019 – 23:06

Zajímavé je cena jedné minuty si účtují 4,- Kč za minutu, zdražili o 100% a nic se neděje ? Im

Odpovědět

M
Marcela 05.10.2019 – 15:27

Dobrý den, v Praze jsem si ve dnech 28. a 29. září půjčila koloběžku, načež za první den (28.9.) mi byla stržena platba 2x (použila jsem pouze jednu koloběžku) a další den (29.9.) jsme jeli ve dvou, nicméně mi byla platba naúčtována 3x. Jak mohu řešit?

Odpovědět

M
MAREK 24.08.2020 – 18:52

UŽ NIKDY!!!!!!!!!!!!!! Pokud si myslíte, že zaparkujete v Praze kdekoliv, tak to ani omylem, na parkování je nutno použít jen místa k tomu určená, já si půjčil dvě a jeli jsme z centra na botanickou zahradu, ta co je u ZOO v Tróji, bohužel jedna z koloběžek byla skoro vybitá a ani tam nedojela, musel jsem tlačit, jaké bylo zjištění, když jsme chtěli koloběžky před botanickou zahradou zamknout a ukončit jízdu, ale bohužel to nešlo, takže jsme jeli zpátky a zkoušeli kdy půjde ukončit jízda a zamknout koloběžky, šlo to až na mostě CCA DVA KILOMETRY, tedy já tlačil. Volal jsem na uvedené tel. číslo na koloběžce, že jsem vybitý a jak mám postupovat a ani po třech zavoláních, kdy se vždy ozve jen automat mi nikdo ze společnosti do dnes nezavolal zpět. MÉ ZHODNOCENÍ - JIŽ NIKDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpovědět

AK
Anna Komárková 23.09.2020 – 13:45

Pozor na ně! Nedá se jim ani zavolat, když vám v centru obloží obchod 15ti koloběžkami, nedá se s nimi spojit. Doporučuji se podívat, jaký vliv měly ve městech, kde začali již před lety-totální zamoření řeky a města. S ekologií nemají nic společného.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás