Vyzkoušeli jsme FlixBus: Z Prahy do Brna za 25 Kč

Lenka Chládková
Publikováno 22. srpna 2017

Německá společnost FlixBus je jedním z největších autobusových dopravců v Evropě. FlixBus se v České republice doposud zaměřoval spíše na mezinárodní spoje, nyní zahájil provoz i na vnitrostátních linkách. Aktuálně FlixBus zajišťuje dopravu mezi sedmnácti městy, další města budou přidána 3. září 2017. FlixBus nasadil poměrně velké množství spojů, například z Prahy do Brna jezdí 28 linek, využít lze také přímé linky do Českých Budějovic, Karlových Varů, Českého Krumlova nebo Znojma.

  1. Vyzkoušeli jsme FlixBus: Z Prahy do Brna za 25 Kč

    Nejlevnější jízdenky za 25 Kč, děti za půlku

    U příležitosti zahájení nových linek FlixBus nabízí 25 000 vnitrostátních jízdenek za 25 Kč. Akční cena platí na všechny přímé spoje v rámci České republiky. Nabídka platí pro období od 17. srpna do 17. září 2017 do vyprodání jízdenek.

    Děti do patnácti let jezdí za polovinu. Cesta z Prahy do Brna, jedna obyčejná a jedna dětská jízdenka, vyšla na 37,50 Kč. Včasná jízdenka od Českých drah by stála 328 Kč. Celková úspora 290,50 Kč. Takové nabídky nejde nevyužít. Doporučuji rychlou rezervaci, jízdenky za 25 Kč z nabídky rychle mizí.

    Ceník vybraných linek po skončení akce

    Autobusová linka Cena
    Brno – Olomouc od 125 Kč
    Ostrava – Brno od 179 Kč
    Ostrava – Olomouc od 199 Kč
    Praha – Brno od 149 Kč
    Praha – České Budějovice od 139 Kč
    Praha – Český Krumlov od 169 Kč
    Praha – Jihlava od 119 Kč
    Praha – Liberec od 79 Kč
    Praha – Ostrava od 249 Kč
    Praha – Znojmo od 199 Kč

    Čím dříve jízdenku koupíte, tím bude levnější. Jízdenky je možné stornovat do 15 minut před odjezdem. Jízdné se vrací formou poukázky na další nákup.

    Nákup jízdenek jde jednoduše přes webové stránky. Stačí kliknout na tlačítko „Rezervovat“, následně budete vyzváni k doplnění jména a příjmení. Zaplatit lze v následujícím kroku platební kartou MasterCard nebo Visa, případně prostřednictvím platebního účtu PayPal. Pokud si na stránkách FlixBus zřídíte uživatelský účet, můžete si veškeré údaje uložit pro další nákupy. Potvrzení o zakoupení jízdenky vám bude zasláno na e-mail, to je třeba předložit v tištěné nebo elektronické podobě při nástupu do autobusu.

  2. Studentská sleva u FlixBusu

    Do 30.8.2017 mohou získat studenti s ISIC kartou voucher na jednorázovou slevu ve výši 3 eur na jízdenky od společnosti FlixBus. Na jednu ISIC kartu je možné dostat jeden slevový kód.

    Po uplatnění jednorázové slevy mohou studenti využít 10% slevy na všechny jízdenky pořízené přes aplikaci FlixBus. Více informací najdete zde.

  3. Zavazadla v autobusech Flixbus

    • V ceně jedné jízdenky je jedno příruční zavazadlo, které nesmí překročit rozměry 42 x 30 x 18 cm s hmotností do 7 kg, a jedno zavazadlo s rozměry do 80 x 50 x 30 cm s maximální hmotností do 20 kg. Rozměry odpovídají běžným zavazadlům, dokonce jsou přípustné nepatrné odchylky. Za 50 Kč si můžete přikoupit další, nadpočetné zavazadlo.
    • Větší zavazadlo je třeba označit jménem a adresou cestujícího. Přílohou elektronického potvrzení o zakoupení jízdenky je visačka se jménem. Visačku stačí vytisknout a připevnit na rukojeť od zavazadla.
    • Jízdní kola je možné přepravovat za poplatek 229 Kč. Kočárky jsou zdarma, jen musí být ohlášeny předem na zákaznické lince. Zvířata povolena nejsou, výjimka je udělena pouze asistenčním psům.
  4. Aplikace FlixBus pro dálkové autobusy

    Před první cestou doporučuji stáhnout aplikaci FlixBus. Aplikace je zdarma a je dostupná pro operační systémy AndroidiOS. Prostřednictvím QR kódu nebo přes číslo rezervace si jízdenku lehce nahrajete do chytrého telefonu. Při nástupu do autobusu stačí ukázat jízdenku v aplikaci.

    V aplikaci je možné vyhledávat a rezervovat spoje, najdete zde i všechny potřebné informace. Aplikace nabízí navigaci k zastávkám FlixBus, seznam odjezdových míst najdete pod záložkou „Zastávky“. V pravém horním rohu je šipka, pokud ji zmáčknete, aplikace vás spolehlivě dovede na vaši zastávku.

  5. FlixBus: Praha Florenc – Brno

    Na autobusovém nádraží Florenc je nástupiště pro každou linku FlixBusu uvedeno na informační tabuli. U FlixBusu si bohužel nemůžete zakoupit místenku, proto je nutné být na nástupišti nejméně s patnáctiminutovým předstihem, abyste si sedadlo mohli vybrat. V našem případě jelo pouze 14 lidí, takže jsme měli téměř neomezený výběr.

    Velmi příjemným překvapením byl zbrusu nový dvoupatrový autobus, údajně neměl najeto ani 1 000 km. Vzhledem k počasí jsme uvítali klimatizaci a ochotného pana řidiče, který nám ukázal, jak si zatáhnout roletu. Autobus byl vybaven toaletou, světly na čtení a pohodlnými sedadly. K dispozici jsme měli Wi-Fi s datovým limitem 300 MB na jedno zařízení. U každého dvousedadla byla zásuvka.

    Na palubě jsme se připojili k internetu přes rozhraní fix-media.com. Na stránkách byly v nabídce jednoduché online hry, zprávy, filmy ke shlédnutí a online mapa, ve které jsme mohli sledovat aktuální polohu našeho autobusu. Filmy nám nešly spustit ani na jednom zařízení, zkoušeli jsme telefon, tablet i notebook. Hry šly spustit pouze na notebooku. Vytknout lze jedině to, že nás nikdo neinformoval o výhodách, které se daly na palubě využít.

  6. Zpoždění u FlixBusu

    O zpoždění jednotlivých spojů informuje přímo aplikace FlixBus, další informace je možné získat na webových stránkách, případně telefonicky na zákaznické lince. Situace na českých silnicích a především na D1 je taková, jaká je, a není vinou autobusových dopravců, že některé spoje jezdí s výrazným zpožděním. Každý, kdo zvolí cestu po D1, by měl počítat s určitou časovou rezervou.

    Při naší cestě z Prahy do Brna nabral autobus asi 45minutové zpoždění. Příčinou byla prasklá pneumatika kamionu v zúženém úseku na D1. Na webových stránkách FlixBus uvádí, že autobusy řídí jen zkušení a profesionálně školení řidiči. To mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, řidič FlixBusu dokázal s dvoupatrovým autobusem objet kamión v zúženém pruhu bez jediného zaváhání. Manévrovací prostor byl v řádu několika centimetrů.

Výhody cestování s FlixBusem

  • Levnější jízdenky oproti konkurenci
  • Výhodné akční nabídky
  • Jednoduchá rezervace
  • Vše lze zařídit online nebo přes mobilní aplikaci
  • Nové moderní autobusy
  • Wi-fi, klimatizace a toalety
  • Zkušený a ochotný personál

Nevýhody cestování s FlixBusem

  • Chybí rezervace místenek
  • Omezený počet zavazadel
  • Nedostatečné informace o výhodách na palubě FlixBusu

H
HonzaMa 23.08.2017 – 10:11

Za 25 Kč na webu Flixbusu nic nevidím. A to je článek včerejší. Nejlevnější za 6násobek. Ale taky o dost dražší. Daleko spíš za několik set než za avizovaných 25 :-(

Odpovědět

LK
Ludmila Kašparová 23.08.2017 – 10:50

Hned jsem si našla, jak do Liberce. No a zjistila, že z Prahy před pátou rno nebo po jedenácté večer. Fakt byste takhle chtěli jezdit? Mimochodem, z Liberce je to sice po páté ráno, ale popravdě taky nic moc.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 23.08.2017 – 13:34

To znamená, že na daný spoj jsou již levné jízdenky vyprodány. :(

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 23.08.2017 – 13:38

Řekl bych, že nejvíc lidí právě jezdí brzy ráno a pozdě večer. Proč by jinak Flixbus volil tyto časy. :)

Odpovědět

z
zdeněk 24.08.2017 – 19:07

díval jsem se na www flixbusu a žádné jízdenky za 25 Kč jsem také nenašel, poslal jsem jim dotaz a poslali mi odkaz na vaše www

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 25.08.2017 – 11:33

Dobrý den, Zdeňku, pokud Vám poslali odkaz na naše stránky, tak z toho máme radost. :-) Jízdenky jste na webu nenašel zřejmě proto, že již byly vyprodány. Jak je uvedeno v článku, do prodeje bylo uvolněno jen 25 000 lístků.

Odpovědět

Z
Zelinka 07.05.2018 – 17:22

Společnost podává lživé informace na svých kioscích. Při reklamaci na zákaznické lince trvdí že se nic už nedá dělat. Takže jim raději nic neveřte a nejméně 3x vše ověřte. Pokus o okradení mohu považovat za prostou chybu, ale lež?

Odpovědět

J
Jan 04.03.2019 – 00:30

Paráda. Cesta Brno Ostrava za hubičku oproti zlodějům z ČD.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás