Průvodce po Krakově: 10 věcí, které musíte znát před návštěvou

Michal Pavelka
Publikováno 9. listopadu 2018

Které je nejhezčí polské město? V posledních letech se stala hitem Vratislav, která byla v devadesátých letech zrekonstruovaná, přitažlivá je i blízkostí českých hranic.

Boom zažívá Varšava, osobně máme slabost třeba pro Toruň, ale pro většinu lidí je cestovatelskou ikonou Polska bývalé sídlo polských králů – Krakov či chcete-li Kraków.

  1. Průvodce po Krakově: 10 věcí, které musíte znát před návštěvou | © Dreamstime

    Autem do Krakova

    Pokud jedeme z Prahy nebo severních Čech, preferujeme severní trasu, která na polské straně vede po relativně nové a ne příliš zaplněné dálnici. Až do Vratislavi je bezplatná. Od Vratislavi do Krakova se platí na mýtných bránách.

    Za osobní auto se vybírá na státní dálnici 0,1 zlotého za kilometr. Od Katovic dále je dálnice tzv. koncesionářská a tento úsek vás vyjde asi na 20 zlotých. Platit se dá hotově zlotými, eury i dolary nebo běžnými platebními kartami.

    Pokud jedete z jiného místa Čech nebo nemáte k polské dálnici důvěru, můžete nadávat a vypravit se do Polska přes Česko. Ale třeba z Prahy přes Hradec Králové a Ostravu je to bez různých omezení asi o hodinu delší, tzn. něco přes osm hodin jízdy. V Polsku se lze placené dálnici vyhnout, když u Hlivic odbočíte na Osvětim. Ale bude to delší o další hodinu.

  2. Do Krakova autobusem

    Od té doby, co byl PolskiBus pohlcen FlixBusem, jsou hegemonem cestování na trase Česko – Polsko místo červených autobusů jejich zelení náhradníci.

    Při hledání levných jízdenek vám sice vyskočí reklama na jízdenky za 39 Kč, reálné však je, že nakoupíte za cenu 499 korun na jednu jízdu. Výlet autobusem do Krakova vás tak vyjde na necelou tisícovku. Nejlevnější jízdenka byla v době psaní článku za 249 korun. Ušetřit můžete, když si koupíte kreditovou jízdenku (třeba v trafice) – například k té za tisícovku dostanete bonus deset procent, takže ve skutečnosti má cenu 1 100 Kč.

    Nechcete-li být konzervativní, můžete vyzkoušet ukrajinskou dopravní společnost Busfor. Ta momentálně pendluje mezi pražským a krakovským letištěm. Trasu stíhá za sedm a půl hodiny a naposledy jsme s ní jeli jednosměrně za patnáct euro. Odjezd z Prahy ráno v osm hodin.

    Z Florence jezdí i další společnosti, jejichž koráby míří na Ukrajinu, ale momentálně nejsou levnější než zmíněné dvě firmy.

  3. Průvodce po Krakově: 10 věcí, které musíte znát před návštěvou | © Agneskantaruk | Dreamstime

    Do Krakova vlakem

    Zkusili jsme cestu do Krakova i vlakem. A konkurence dělala své.

    Zpáteční tzv. včasná jízdenka Českých drah nás stála 868 korun (z Prahy). Odjížděli jsme přímým nočním vlakem chvíli po desáté hodině. V Krakově jsme byli v půl sedmé ráno. Při cestě zpět jsme museli přestupovat v České Třebové.

    Nevýhodou včasné jízdenky je její vázání na osobu, nutnost použití v konkrétním vlaku a nemožnost ji vrátit. Ale na podobně macešské chování jsme přece zvyklí i z letadel. Přímé vlaky z Prahy jsou v nabídce Českých drah dva denně. Ale lze jet i komplikovaněji, například s přestupem v Katovicích.

    Máte-li z národního dopravce osypky, zkuste Leo Expres. Jednosměrná jízdenka v zářijovém termínu stála 719 korun. Trochu vyšší standard, i wifi fungovala. Vlak vyjížděl v 16,10, na místě byl na čas před půlnocí, krásný čas sedm a čtvrt hodiny.

  4. Do Krakova spolujízdou

    Mnoho Ukrajinců jezdí přes Krakov domů a jsou rádi, když jim finančně vypomůžete.

    Běžně je v nabídce portálu Blablacar více než deset spolujízd směřujících na východ. Ceny jsou rozmanité. Aktuálně je nejnižší za 390 korun. Pokud vám vadí Ukrajinci (nechápeme proč), můžete cestovat i s Poláky jedoucími pro změnu z Německa.

  5. Do Krakova letecky

    Odečteme-li vedlejší náklady, vyjde na nejnižší cenu cesta do Krakova letecky.

    Ve dvanáct deset nasednete do letadla Ryanairu a za hodinu a deset minut vysedáte v Krakově. Zpět se momentálně létá pět minut před druhou hodinou, v Praze jste ve tři. Skrblík samozřejmě do nákladů započítá cesty na letiště a z letiště, případně parkování. Momentálně stojí nejlevnější zpáteční letenky 674 korun, na leden.

    Z letiště v Krakově se cestuje do centra snadno. Poláci totiž o některých věcích dlouho nemluví, ale raději je rovnou postaví. Tak jako železniční trať mezi letištěm Jana Pavla II. a hlavním vlakovým nádražím. Vlak jezdí asi dvacet minut a stojí 9 zlotých. Lístky se dají koupit v automatu, ale i na internetu.

    Pro turistu je zajímavé, že z letiště se dá dojet i k další top památce, kterou byste neměli vynechat – k solnému dolu Wieliczka, cena je 12,50 a cesta netrvá ani celou hodinu.

  6. Doprava po Krakově

    Centrum Krakova se dá prochodit pěšky, ale když si seženete ubytování na periférii, musíte využít městskou hromadnou dopravu.

    K dispozici jsou autobusy a zejména tramvaje. Dříve byl problém sehnat do nich lístky, ale dnes už jsou ve městě desítky automatů. Jejich pozici si můžete najít na mapě.

    Základní jízdné je 3,80 zlotého. Přestupní lístek stojí 7,20. K dispozici je několik typů jízdenek časových. Třeba denní stojí 15 zlotých, dvoudenní 24 a sedmidenní 48.

    Krakov je město přívětivé cyklistům. Kromě komerčních půjčoven kol velmi dobře od roku 2016 funguje městský systém půjčovných stojanů, kterých jsou po aglomeraci rozmístěny desítky. Stačí se přes mobilní aplikaci nebo pomocí počítače zaregistrovat, vybrat si tarif, zaplatit a můžete zajíždět i do míst, kam městská doprava nemůže, třeba do Starého města.

    Nejlevnější tarify vycházejí ani ne na půl zlotky na hodinu, turista nejspíše využije dvanáctihodinové výpůjčné (2,40 zl za hodinu) anebo možnost placení po minutě (0,15 zl za minutu). Více informací najdete na stránkách společnosti wavelo.

  7. Ubytování v Krakově

    Jsou pro skrblíky dvě základní možnosti, jak se v Krakově ubytovat.

    Buď v hotelu na periferii, nebo v hostelu nedaleko centra. Řady hostelů například vyrostly v kdysi židovské čtvrti Kazimierz. Ceny většinou oscilují kolem tisícovky za noc pro dva, ale pokud vám nevadí větší pokoj a společnost mladých turistů z celého světa, dostanete se i na čtyři stovky (myšleno za dva lidi). O moc dražší nejsou ani hostely v okolí hlavního náměstí, ale s těmi nemáme zkušenost.

    Naopak máme zkušenost s některými hotely na periférii. Noc v nich vyjde asi o dvě stovky dráž než v hostelu v centru, ale máte k dispozici parkoviště, hotelové služby, někdy i bazén. Naše rada: jedete-li autem, ubytujte se na periférii a do centra si zajeďte tramvají. Nemáte-li auto, prohlídněte si nabídku hostelů v centru – i v nich najdete dvoulůžkové pokoje – a užijte si atmosféru nočního života v Krakově.

    Zajímavé jsou nabídky na Airbnb. V okolí centra si lze pěkný byt pronajmout i za cenu kolem čtyř stovek. Přímo v centru moc možností není, ale pokud trefíte termín, pak i na Hlavním náměstí jsou v nabídce dva byty. Ten vyzkoušený má tři pokoje, ve kterých se vyspí až šest lidí (pohodlně čtyři). Cena 1 325 korun.

  8. Krakovská karta

    Jako všechna turistická centra i Krakov nabízí turistům, kteří rádi vyhazují peníze z oken a při tom si představují, jak ušetří, turistickou kartu.

    Na ni máte “zdarma” vstup do čtyřiceti muzeí a dalších atrakcí, městskou dopravu, dopravu z letiště a dopravu do solných dolů. Dvoudenní karta stojí 100 zlotých (cca šest stovek korun). Nejvíce na ni ušetříte, pokud se vydáte do největšího hitu posledních let – do Schindlerovy továrny na druhém břehu Visly. Tam je vstupné 21 zlotých. Druhé nejdražší je podzemí Krakovského rynku (19 zlotých), čtrnáct zlotých se platí v muzeu letectví. A to už je na jeden den až, až.

    Druhý den musíte určitě do solných dolů, abyste využili dopravu zdarma. Pozor: vstupné zdarma není (59 zlotých). Zároveň počítejte s tím, že když se nezaregistrujete, můžete stát dvě hodiny ve frontě na vstup.

    Pokud preferujete židovské památky, více než v Schindlerově továrně si jich užijete na naučné stezce, která turisty provází po místech s židy spjatými. Několik synagog, hřbitov, pokus o rekonstrukci židovských krámků. Jestliže jste se dle naší rady ubytovali v Kazimeři, jste vlastně v centru dění.

    Ušetřit se dá i tak, že si pohlídáte dny, kdy jsou některá muzea zdarma. Přímo na Hlavním rynku je Národní muzeum – galerie polského umění 19. století, kde se neplatí v neděli. Ve stejný den je zdarma i prohlídka Domu Jana Matejki, oblíbeného polského malíře, či Archeologické muzeum. Naopak velmi slušně vybavené Muzeum letectví láká zdarma návštěvníky v úterý.

  9. Památky v Krakově

    Hlavní náměstí (Rynek Główny) je největším v Evropě. Uprostřed stojí tři budovy – věž staré radnice, kostel sw. Wojciecha a Sukiennice, která je vyplněná trhovci prodávajícími za velké peníze zbytečné věci. Kousek od věže je fotogenická plastika duté hlavy. V kostele je výstava zasvěcená nejen poslednímu Slavníkovci, ale hlavně historii náměstí. Vstupné je symbolické. Vstup do podzemí je poměrně drahý, ale v úterý je to zadarmo.

    Zadarmo jsou i procházky po Starém městě. Stará Královská cesta začíná Branou Florianskou, vede přes rynek a končí u Wawelu s královským hradem. Vstup na nádvoří hradu je zdarma, do katedrály, v nichž jsou královské hrobky a král zvonů Zygmunt, je zpoplatněn dvanácti zlotými. Velmi drahý je vstup do královského zámku, loni 18 zlotých, ale existují dny, kdy to jde zadarmo.

    Sledujte informace o vstupném. Většinou se jedná o neděle či pondělky, ale situace se během sezóny mění. K dispozici jsou i akce za jednu zlatku či různé skupinové slevy.

    Vstupné do Staré synagogy v Kaziměři je 10 zl. Na působivý Nový židovský hřbitov se může zdarma.

    Doporučit můžeme vynikající služby společnosti Free Walking Tour – je to zdarma a v nabídce je samozřejmě Staré město i Krakov židovský, plus další vychytávky, třeba street art.

  10. Průvodce po Krakově: 10 věcí, které musíte znát před návštěvou | © Dreamstime

    Okolí Krakova

    Už jsme zmiňovali solné doly Wieliczka.

    Pokud chcete ušetřit, ignorujte naháněče na náměstí a zajeďte si do nich hromadnou dopravou (vizte úvod článku). Stejně tak nevyužívejte různé koňské povozy, vláčky atp., které směřují do Schindlerovy továrny. Za takové blbosti skrblíci neutrácejí.

    Dá se to zvládnout pěšky a cestou objevíte místa, o kterých jsme se nezmínili. Včetně zapadlých hospůdek. Nedávejte si jídlo ani pití na náměstí. Je předražené, na rynku nejsou pravé polské ceny. Ty jsou v současnosti o něco nižší než v Česku. Snad vyjma služeb a alkoholu.

    Turisté většinou dělají trojkombinaci – Krakov, Osvětim, Velička, takže dalším cílem, který vám bude nabízen přímo na náměstí, bude koncentrační tábor. Zdejší cestovky vám trip budou podsouvat klidně za 42 euro.

    Mimochodem, za stejnou cenu, to dělá i jedna cestovka z Brna. Když pojedete vlakem, dáte za jednu cestu dvanáct zlotých. Základní vstupné je pro letošní rok v Osvětimi 50 PLN, skupiny mají slevu. Po třetí hodině se může do tábora bez průvodce zadarmo.

    Při minulé návštěvě jsme dostali i českého (živého) průvodce, který normálně v oficiální nabídce není.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás