Průvodce po Islandu: 15 věcí, které chcete vědět před odletem

Petr Novák
Publikováno 25. dubna 2018

Za celý rok 2012 navštívilo Island 672 800 turistů, v roce 2017 jich bylo již 2,2 milionu. Island je hit bez ohledu na to, že se jedná o nejdražší zemi Evropy. Prozradíme vám, kdy a kde vidět polární záři, na co si dát pozor při půjčení auta a co je Black Death. (A proč ji musíte ochutnat!)

6 nejčastějších dotazů o Islandu

Jaký je časový posun na Islandu?

Na Islandu je o 2 hodiny méně než v ČR.

Je potřeba cestovní pas na Island?

Není, můžete cestovat s občankou.

Je Island v EU?

Není, ale je členem Evropského sdružení volného obchodu.

Na Islandu můžete používat telefon jako v ČR a u doktora si vystačíte s průkazkou pojišťovny.

Potřebuji na Islandu mezinárodní řidičský průkaz?

Ne, český řidičák je dostačující.

Kolik má Island obyvatel?

Celý Island má 334 252 obyvatel, což je o 40 000 lidí méně, než kolik žije v Brně.

Jak se domluvit na Islandu?

Všude se bez problémů dorozumíte anglicky.

Skrbíkův cestovní průvodce po Islandu

  1. Island

    Kdy nejlépe jet na Island?

    Hlavní turistická sezóna probíhá na Islandu od června do září, nejtepleji je v červenci a v srpnu.

    Během letní sezóny bývá krásné počasí, dny jsou delší a sjízdné bývají i silnice vedoucí do vnitrozemí. Nevýhodou jsou vyšší ceny a davy turistů vždy a všude.

    V zimních měsících jsou ceny nižší, turistů je trochu méně a je možné vidět polární záři, nicméně některá místa jsou zavřená a počasí je nevlídné. Mrzne, prší nebo sněží a silně fouká. Stanování se nedoporučuje a některé cesty jsou nesjízdné.

  2. Jak koupit levné letenky na Island

    Na Islandu jsou dvě hlavní letiště: ReykjavikKeflavik.

    Reykjavik slouží zejména vnitrostátní dopravě a leží přímo ve městě, takže na něj smí létat jen menší letadla. Keflavik je mezinárodní letiště, od Reykjavíku ho dělí 40 minut jízdy autem. Jednosměrná autobusová jízdenka do centra stojí 375 Kč, již při cestě ve dvou se vyplatí půjčit přímo na letišti auto.

    Nejlevnější letenky na Island má obvykle Wizzair s odlety z Budapešti, Katovic, Vídně nebo Wroclawi. Nejlevnější zpáteční letenky koupíte za méně než 2 000 Kč. Při cestě dvou a více osob se vyplatí Wizz Discount Club, který je ještě zlevní.

    Od června 2018 létají z ČR na Island jen ČSA, Wizzair svou linku z Prahy zrušil.

  3. Peníze na Islandu: Platba kartou, nebo hotově?

    V zemi se platí islandskými korunami (kr, ISK). V oběhu jsou bankovky 500 kr, 1 000 kr, 5 000 kr a 10 000 kr a mince v hodnotě 1 kr, 5 kr, 10 kr, 50 kr a 100 kr.

    V březnu 2018 banka ČSOB za utracených 1 000 ISK z účtu strhla 213 Kč, při využití směnárny v ČR by nákup vyšel na 230-240 Kč. Pro orientační přepočet na české koruny tak stačí místní ceny vydělit pěti.

    Nejvýhodnější je platit na Islandu kartou, platební terminály jsou k dispozici téměř všude. Pokud vám bude nabídnuto zúčtování v českých korunách, trvejte na těch islandských. Kurz bude výhodnější.

  4. Ceny potravin na Islandu

    Na Islandu je velmi draho, potraviny nevyjímaje.

    Za lahev vody zaplatíte 40-50 Kč, za chléb 60-100 Kč, za kilo banánů 50-70 Kč, za 100 gramů nejlevnějšího salámu 60 Kč a za mraženou pizzu 100-150 Kč.

    Jednoznačně nejlevnější supermarket je Bónus, poznáte ho podle žlutého loga s růžovým prasátkem. Mírně dražší je řetězec Krónan. Do obchodů Netto, Hagkaup, Vidir a Nóatún čtenářům Skrblíka nedoporučujeme vstupovat.

    Alternativně si můžete připlatit za odbavené zavazadlo a jídlo si dovézt z ČR. Po sociálních sítích kolují informace, že na letištích jídlo zabavují celníci se psy. Není to pravda.

  5. Počasí na Islandu je velmi proměnlivé

    Teplota v Reykjavíku se v létě pohybuje v rozmezí 7-14 °C, na jaře a na podzim kolem 2-7°C a v zimě od -2 do +2 °C. Nejvíce srážek zažijete od října do ledna, nejméně deštivo je od května do července.

    Během jednoho dne zažijete sníh, sluníčko, vítr, mlhu, déšť i mráz. Počasí na Islandu je velmi proměnlivé.

    Na cestu si zabalte nepromokavé oblečení a několik teplých vrstev navíc. Pevné outdoorové boty jsou při trecích po přírodě základ, před odjezdem si je nezapomeňte důkladně naimpregnovat.

    Aktuální předpověď počasí pro:

  6. Island

    Kdy je na Islandu polární záře?

    Nejlepší měsíce pro sledování polární záře na Islandu jsou březen, duben, září a říjen.

    Mezi předpoklady pro úspěšné sledování patří tmavá obloha (což znevýhodňuje letní měsíce), jasné počasí (v zimě pro změnu sněží) a aktivita polární záře.

    Platit za výlety za polární září je zbytečné. Obecně platí, že čím severněji budete, tím máte větší šanci spatřit polární záři. Nejlepší čas pro sledování je mezi 23:00 a 1:00.

    Dobré zkušenosti s pozorováním máme od města Akureyri. Pokud bude dobré počasí, odjeďte na kopec za městem a nenechte se odradit případnou mlhou.

  7. Jak nenaletět při půjčení auta na Islandu

    Při půjčení auta na Islandu se vyplatí porovnat nabídky RentalCars i místních půjčoven. Stejně důležitá jako cena pronájmu je i výše spoluúčasti na škodě a zahrnutá pojištění.

    Důrazně doporučujeme sjednání pojištění čelního skla a pneumatik. Pravděpodobnost poškození těchto částí vozidla je na Islandu vysoká. Cena za opravu prasklého skla na Toyotě Yaris je 36 800 Kč, přičemž pronájem auta na týden vyjde na 4 200 Kč. Výměna poškozené pneumatiky na jiném voze stojí 25 000 Kč.

    Současně neznáme cestovní pojištění, které by nemělo škody způsobené při řízení auta ve výlukách. Pojištění půjčeného auta nabízí ČSOB a Axa.

    Na letišti půjčují auto téměř všechny společnosti. Některé přímo od terminálu, jiné vás do půjčovny zdarma odvezou.

    Při výběru půjčovny si pročtěte recenze konkrétní pobočky na Google Mapách. Některé společnosti využívají více značek, jejichž hodnocení, podmínky pronájmu nebo výše případné spoluúčasti se různí.

    Autor článku si půjčil auto přes RentalCars od Orange Car Rental (dobré hodnocení 4,7), přičemž fakticky došlo k uzavření smlouvy s Hasso Auto (horší hodnocení 3,7) a vůz patřil společnosti Route 1 Car Rental.

  8. Na co si dát pozor při řízení auta na Islandu

    Silnice na Islandu jsou ve velmi dobrém stavu. Provoz na nich je minimální, zejména na východním pobřeží není výjimkou jedno protijedoucí auto za půl hodiny jízdy.

    Cena za litr benzínu se na Islandu pohybuje mezi 40 a 42 Kč. Většina čerpacích stanic je samoobslužná, za palivo se platí předem. Pokud na stojanu zvolíte plnou nádrž, stojan autorizuje platbu na vyšší částku a co nevyčerpáte, se vám vrátí.

    Místním specifikem jsou odletující kamínky, raději si mezi auty udržuje větší rozestup. Poblíž většiny turistických atrakcí je k dispozici bezplatné parkování.

    Maximální povolená rychlost mimo obec je na zpevněných cestách 90 km/h, na nezpevněných cestách 80 km/h a v obci se smí jezdit maximálně 50 km/h.

    Pokuta za naměřených 110 km/h mimo obec je 4 800 Kč. Částka je navíc po 25% slevě za platbu kartou přímo na místě. Ověřeno osobně.

    Do vnitrozemí je možné cestovat pouze v autě s pohonem 4×4, půjčovny pro tyto účely nejčastěji nabízejí Dacii Duster.

    Platba za GPS navigaci je zbytečná. Díky evropskému roamingu si bez problémů vystačíte s chytrým telefonem a aplikací Google Mapy.

  9. Co ochutnat: Černá smrt, Brennivín a street food

    Autentickou rybí a jehněčí polévku v chlebu (1 490 – 1 990 ISK), palačinky (300 ISK) nebo zakysaný mléčný skyr (500 ISK) ochutnáte v bistru Icelandic Street Food. Je dražší a neustále plný, ale můžete si zdarma přidat. Ze 416 recenzí na Google má průměrnou známku 4,9/5.

    Postavíte-li se čelem před bistro, ob podnik vpravo leží Icelandic Craft Bar, kde pracuje i sympaťák Robin z Česka. Bar má na čepu osm piv z islandských pivovarů Viking a Einstök. Cena za jedno začíná na 1 000 ISK, během happy hour však klesne na jednotných 600 ISK. Časy happy hour jsou zveřejňovány na ceduli před barem.

    Odvážní nechť ochutnají místní specialitu Black Death – malý kousek fermentovaného žraloka, který se zapíjí nasládlou kmínkou Brennivín. Žralok v těle zadržuje velké množství močoviny, takže je výrazně cítit a jeho konzumace ve velkém množství může skončit smrtí. Za 1 000 ISK neopakovatelný zážitek.

  10. Island

    Pozorování velryb na Islandu

    Cena za čtyřhodinovou plavbu za velrybami k severnímu polárnímu kruhu je 1 880 Kč.

    Doporučit mohu Arctic Sea Tours z Dálviku, jež se tváří jako rodinný podnik otce a dcery. Plavba samotná trvá asi 2,5 hodiny, dalších 40 minut trvá pozorování velryb. Cestou zpět si účastníci mohou přímo z lodi chytit rybu, která je po návratu ogrilována. Společně s teplou kombinézou, horkým nápojem a sušenkou je vše v ceně.

    Plavby za velrybami se konají jednou, v letní sezóně dvakrát denně.

    Při placení nám stačilo poprosit, načež jsme získali 10% slevu z ceny. Společnost se pyšní 99% úspěšností – pokud byste žádnou velrybu neviděli, můžete se zdarma zúčastnit další den.

  11. Tipy k prohlídce Reykjavíku

    Reykjavík má pouhých 135 000 obyvatel, což je asi třetina Brna. Celý si ho zvládnete prohlédnout za jeden den.

    Parkování v centru Reykjavíku je zpoplatněno. Ceny se liší dle konkrétní zóny, kterou poznáte podle barvy a dopravní značky. Parkovné v automatu lze uhradit kartou. Některá Airbnb nabízejí v ceně parkování zdarma, myslete na to již při výběru.

    Zóna Cena Kdy se platí
    P1 275 ISK za hodinu Po-Pá 9:00-18:00
    So 10:00-16:00
    Ne zdarma
    P2 150 ISK za hodinu Po-Pá 9:00-18:00
    So 10:00-16:00
    Ne zdarma
    P3 125 ISK za první 2 hodiny,
    poté 30 ISK za hodinu
    Po-Pá 9:00-18:00
    So 10:00-16:00
    Ne zdarma
    P4 150 ISK za hodinu Po-Pá 8:00-16:00
    So-Ne zdarma
  12. Island

    Výhled na Rejkjavík z kostela Hallgrímskirkja

    Dominantou Rejkjavíku je kostel Hallgrímskirkja, který vzhledem připomíná gejzír.

    Na vrcholu 74,5 metru vysokého kostela je plošina, která nabízí 360° výhled na Rejkjavík. Vstupenka v ceně 1 000 ISK (210 Kč) se prodává v obchodě se suvenýry, nicméně po zakoupení ji nikdo nekontroluje.

  13. Free Walking Tour po Reykjavíku

    Vyzkoušeli jsme a můžeme doporučit Free Walking Tour, která začíná každý den na náměstí Laekjargata. Od června do srpna ve 12:00 a ve 14:00, po zbytek roku ve 13:00.

    Stačí přijít krátce před začátkem k chlapíkovi v zelené bundě. Prohlídka trvá zhruba 2 hodiny, během ní se zasmějete a dozvíte se spoustu zajímavých věcí o Islandu.

    Účast je zdarma, v případě spokojenosti můžete průvodce na konci odměnit libovolným příspěvkem. Peněženku otevřela zhruba polovina zúčastněných, odměna začínala na 1 000 ISK.

  14. Modrá laguna – cena vstupného a jak ušetřit

    Přírodní termály stojí za návštěvu, i když jsou plné turistů.

    Cena vstupenky do Modré laguny se liší podle šíře zahrnutých služeb, času vstupu a počtu zbývajících vstupenek. Kupujte je přes internet s předstihem alespoň jednoho týdne, tak ušetříte. Po zaplacení vstupu můžete být v areálu libovolně dlouho, méně než 2 hodiny to nemá smysl.

    Nás vyšel nejlevnější lístek pro vstup 2 hodiny před uzavřením na 1 660 Kč. Vstupenka zahrnovala ručník, bahenní masku, libovolný nápoj na baru včetně alkoholického a samozřejmě vstup do laguny, sauny i parní místnosti.

    Věci si můžete uschovat v elektronicky uzamykatelné šatní skříňce. Jakmile do ní vlezete zhruba 20 minut před zavírací dobou, skříňku nebude možné znovu uzamknout.

  15. Island

    Ztroskotané letadlo DC-3 u města Vik

    Letadlu americké armády při přeletu nad Islandem v roce 1973 došlo palivo, načež nouzově přistálo na pláži poblíž města Vik. Všichni členové posádky přežili.

    S rostoucí popularitou Islandu roste zájem i o letoun DC-3. Neohleduplní turisté ho postupně rozebírají, sprejují na něj a jinak ho ničí. Na bezplatnou prohlídku zbývá mým odhadem posledních pár měsíců.

    Stačí zaparkovat auto na parkovišti podél silnice č. 1 a měsíční krajinou ujít asi 3 km v jednom směru. Počítejte s hodinou a půl času.


Michal Šimon 27.04.2018 – 13:14

Add 4) Na Island je povoleno dovést jen 3kg potravin na osobu a ještě k tomu se nesmí dovážet tepelně nezpracované maso, tj ani salám apod. My jsme za celou dobu o celníka nezavadili a provezli jsme si uherák apod, ale známé vybrali a ještě dostali pokutu. Add 9) fermentovaný žralok je fermentovaný právě proto, aby se z něj ta močovina dostala, nakonec to nechutnalo tak strašně, něco jako více pikantní sýr odleželý, vlastně bych si to dal znovu :) Add 15) nechoďte tam, je to strááááááášně daleko a vážně vám stačí fotka, co je uvedena tady, ta cesta je opravdu nekonečná a zpět ještě delší ;-)

Odpovědět

Michal Šimon 27.04.2018 – 13:18

Add 3) měnit peníze je netřeba, platili jsme NAPROSTO všude kartou, šli jsme i Laugavegur trek, v každém kempu, autobuse a v kdejaké "prdeli" brali karty, peníze jsme viděli jenom žetony do sprchy :)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás