Pavelkovo skrblení 12: Expedice do rumunského Banátu

Michal Pavelka
Publikováno 14. července 2014

Nebudu vám tady nic nalhávat, ale jsem v prázdninovém režimu. Právě jsem se vrátil z první akce letošních prázdnin. Ano prázdnin – tomu, kdo nečte můj blog od začátku, možná uniklo, že jsem učitel, a tak nejedu v režimu dovolená, ale v režimu prázdniny.

Prázdniny nám každý závidí, teda jejich délku. Problém je, že z hlediska šetření to není čas právě nejproduktivnější. Školní jídelna zavřená, utírání zadku do školního toaletního papíru také nepřichází v úvahu, naštěstí se nemusí topit. Samozřejmě přeháním, můj plat je při troše snahy průměrný, když k tomu přidám nějaké to psaní, nemusím se až tak šponovat.

I tak mi z dřívějších dob zůstalo, že prázdniny z velké části trávím s dětmi. Především kvůli nim se snažím, aby akce mnou pořádané byly co nejlevnější. Nyní jsem na skok doma z tzv. Expedice. Nechám si vyprat, absolvuji několik schůzek, zabalím a odjedu na 14 dnů na dětský tábor. Teprve potom vycestuji svobodně, ve své režii, cestovní kanceláře ať nechají zbohatnout ti, co si nejsou schopní zabukovat ubytování sami.

Dnes pár slov o šetření během Expedice. Původně jsem ji plánoval do Bosny, hezky po ubytovnách, napůl mastňácky. Rodičům se akce zdála drahá, navíc o Bosně si stále spousta lidí myslí, že je nebezpečná. (Byl jsem tam několikrát a kromě pár cedulí upozorňujících na miny jsem nezaznamenal větší nebezpečí než na našem multi kulti sídlišti.) Nakonec jsme vyrazili do rumunského Banátu. Sice už jsou pryč doby, kdy jsem si s rodinou pronajal celý vybavený dům za stovku denně, přesto se zde dá žít velice levně.

Nejdražší položkou je doprava. My využili dopravce Expres Hrůza. Jozef Hrůza v současnosti sice žije v Žatci, ale pochází z Banátu, dovolí si jet i tam, kam by se zmlsaný český řidič neodvážil, umí rumunsky a je velmi milý. A když nepojedete přímo s ním, s největší pravděpodobností narazíte na jiného banátského rodáka. V hlavní sezóně stojí zpáteční jízdenka z Čech do Svaté Heleny 2 700 Kč.

Mimochodem celá Expedice vyšla děti na 5 900 Kč, v ceně bylo stanování na pronajatých pozemcích a v kempech (části jsme pronajali na čtyři dny ubytovnu), doprava věcí z místa na místo, dva průvodci, bio strava, projížďka lodí po Dunaji, veškeré vstupy, například do Herkulových lázní. Nakonec zbylo ještě dost peněz na to, abychom studentům neplánovaně uhradili oběd těsně před odjezdem a přispěli stovkou na útratu v eibentálské hospodě U Medvěda.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás