, Skrblíkova kuchařka - Skrblík.cz

SKRBLOG

Archív, kategorie: Skrblíkova kuchařka


3 tipy, jak uvařit brambory jako šéfkuchař (+ typy brambor)

Neděle, 26. listopad 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Brambory jsou pokrmem, který vaříme velmi často. Ať už jako hlavní pokrm nebo jako velmi oblíbenou přílohu. Brambory můžete vařit jak v hrnci běžném, tak v hrnci tlakovém. Vynikající je i vaření brambor nad parou, pokud k tomu máte buď speciální elektrický hrnec, nebo jen soupravu nádob s perforovanými dny, které se postaví na hrnec s vodou). Jak uvařit brambory, aby […] Celý článek »

3 tipy, jak uvařit rýži jako šéfkuchař

Sobota, 25. listopad 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Pro mnohé je vaření rýže hotovou alchymií. A jestli v kuchyni teprve začínáte, může vás případný nezdar od dalšího vaření rýže zbytečně odradit. To by ale byla škoda, protože jde o vynikající přílohu použitelnou snad ke všemu, mnohde i k řízku. Uvařit rýži můžete jak klasicky v hrnci na sporáku, tak ji péci v troubě anebo i v domácí pekárně. Co musíte vědět, než […] Celý článek »

Recept: Bábovka z domácí pekárny

Neděle, 19. listopad 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Snad ta nejvděčnější sladká varianta pečiva – to je bábovka na mnoho způsobů. My vám přinášíme základní recept na bábovkové těsto, které v domácí pekárně zvládne opravdu i malé dítě. Obměňovat můžete podle chuti nebo i podle sezónních potravin. Ingredience na základní bábovku 250 ml mléka 175 ml oleje 2 vajíčka 150g cukru 400g pol. mouky kypřící prášek […] Celý článek »

Recept: Nádivka s uzeným masem z domácí pekárny

Sobota, 18. listopad 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Nádivku můžete dávat přímo do drůbeže, nejlépe pod kůži, ale je možné si ji upéct i zvlášť právě v domácí pekárně. Poslouží jako příloha k masu, případně jako samostatné jídlo k obědu či večeři, ke kterému stačí připravit už jen zeleninový salát. Ingredience na nádivku s uzeným masem z domácí pekárny 400 g vařeného uzeného masa 5 housek 250 ml mléka 2 […] Celý článek »

Recept: Houskový knedlík z domácí pekárny

Neděle, 05. listopad 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Není nad domácí houskový knedlík, který můžeme podávat jednak k masům a omáčkám, ale také jako rychlou večeři opražený s vejci, případně s přidanou zeleninou. Česká kuchyně zná široké využití knedlíků, a to jak těch, do kterých přidáme nakrájenou housku, tak těch obyčejných, kdy do těsta už nic dalšího nepřidáváme. Ingredience na houskový knedlík z domácí pekárny 250 ml mléka, pro […] Celý článek »

Recept: Perníčky z domácí pekárny

Sobota, 04. listopad 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Vánoce a Velikonoce asi bez perníčků umí představit málokdo. Bez těch poctivých, vykrajovaných a bílkovou polevou zdobených. Zadělávání těsta není zrovna snadné, ale opět v tom uleví pekárna. Těsto má hotové raz, dva, vy ho pak jen dáte na dva dny do lednice či do sklepa, pokud máte k dispozici a pak začnete válet a vykrajovat. Ingredience na perníčky z domácí pekárny 2 […] Celý článek »

Recept: Jemný perník z domácí pekárny

Neděle, 29. říjen 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Nejedná se o vánoční či velikonoční perníčky, ale jednoduchou „buchtu“ s perníkovou chutí. Komplet celou ji zvládne domácí pekárna a do kupy nezabere proces více než hodinu a čtvrt. Takže pro návštěvy, které se ohlásily na poslední chvíli, je jako dělaný. Anebo na rychlé ranní snídaně, když si pekárnu šikovně naprogramujete. Pokud máte sladkomilné dítě, jistě ho ocení i do školy […] Celý článek »

Recept: Nudlové těsto z domácí pekárny

Sobota, 28. říjen 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Není nad domácí těstoviny, o tom nelze pochybovat. Jenže vyrobit je, to je velmi pracné. O tom taky nelze pochybovat. Velmi nám může práci usnadnit domácí pekárna, která dokáže nudlové těsto poměrně obstojně zpracovat. Ale musíte mít bytelnější pekárnu, jejíž hnětací háky si s tak tuhým těstem poradí. Ingredience na nudlové těsto z domácí pekárny 550 g hrubé mouky […] Celý článek »

Recept: Mazanec z domácí pekárny

Neděle, 22. říjen 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Mazanec či vánočka jsou vděčným pečivem pro ty, co rádi jednoduché a sladké snídaně. A v obchodě stojí vánočka i mazanec horentní sumy, doma je možné si je vyrobit doslova za pár korun. Vydrží dlouho čerstvé, takže je využijete na několik snídaní. A nádherně voní! Péct můžete jen v pekárně a získáte běžný, hranatý tvar. Pokud chcete mazanec tradičně kulatý, necháte pekárnou udělat […] Celý článek »

Recepty pro domácí pekárnu: Těsto na rohlíky

Sobota, 21. říjen 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Kdo rád kvalitní rohlíky či housky, může si je poměrně jednoduše vyrobit doma. Stačí pekárna a pár šikovných rukou. Jestli nejste nároční na tvar výsledného pečiva, stačí z těsta udělat menší bochánky a mít housky právě ve tvaru bochánků, respektive bulek. Pokud si potrpíte na pletené housky nebo na rolované rohlíky, bude to trochu náročnější. Ale výsledek bude vždycky […] Celý článek »