Tip na výlet na Velký Javor: Lanovky, turistika, lyžování

Michal Pavelka
Publikováno 15. prosince 2019

Která je nejvyšší hora Šumavy? Pokud se tázaný ptá na horu na české straně pohoří, pak je odpověď Plechý se svými 1 378 metry nad mořem. Ale Šumava leží i v Německu a tam se nachází ještě vyšší vrchol. Měří 1 456 metrů, česky se nazývá Velký Javor, německy Großer Arber.

  1. Tip na výlet na Velký Javor: Lanovky, turistika, lyžování

    Jak se dostat pod Velký Javor

    Z Prahy je to na parkoviště pod Velkým Javorem 180 kilometrů, a pokud české silnice dovolí, dá se na místo dojet za necelé dvě a půl hodiny. Trasa vede přes Plzeň, Klatovy, hraniční přechod v Železné Rudě. Proti české straně Šumavy chtějí pod Javorem spíše symbolické parkovné, minulou letní sezónu jen 48 Kč€2.

    Pokud jste milovníci veřejné dopravy, pak je nejlepší jet vlakem do české Železné Rudy, přejít pěšky hranici do Bayerisch Eisenstein (Bavorská Železná Ruda) a odtud pokračovat německým linkovým autobusem, který jezdí na výše zmíněné parkoviště. Cesta trvá sedmnáct minut.

    Jste-li milovníci pěších túr, pak pod vrchol Velkého Javoru je to ze Železné Rudy deset kilometrů, s převýšením necelých čtyři sta metrů. Železná Ruda leží v nadmořské výšce 771 a parkoviště 1 054 metrů. Pěšky na vrchol je to ještě pět kilometrů a vystoupat musíte dalších čtyři sta metrů. Dá se to stihnout v pohodě a je to nejlevnější varianta.

  2. Lanovky na Velký Javor

    Od parkoviště se dá k vrcholu (pozor ne přímo na vrchol) dá vyjet kabinovou lanovkou, která není pro Čechy nejlevnější. Nejvýhodněji vyjde rodinná jízdenka. Pro cestu nahoru vyjde buď na 571 Kč€24 (s jedním dítětem) nebo 619 Kč€26 (se dvěma dětmi).

    Jednotlivá jízda nahoru stojí 238 Kč€10. Pokud chcete jet i dolů, připlatíte si 71 Kč€3. Doporučujeme si dopřát aspoň jednu cestu pěšky. Jedná se o nezimní ceny. V zimě funguje areál jako klasické lyžařské středisko. Jízdenky se prodávají na den. Jeden den dospělého vyjde na 833 Kč€35. Rodinná jízdenka pro dva dospělé a dva dospělé stojí 2 190 Kč€92.

    Pokud byste se rozhodli zde pobýt více dní, dají se koupit i jízdenky vícedenní.

  3. Turistika na Velkém Javoru

    Nejtradičnější výstup na Velký Javor začíná ve vesnici Brennes, která leží v nadmořské výšce tisíc metrů. Prakticky konstantním stoupáním se dostanete bez větších obtíží až na vrchol. V Brennes jsou dvě placená parkoviště a staví tam i autobus. Po červené značce se vyhnete frmolu kolem lanovek, dokonce je cestou i restaurace Sonnenfels. Závěr, od horní stanice lanovky, půjdete kousek po značce zelené. Odměnou je rozhled na všechny strany.

    Z Velkého Javoru je to na Javor Malý dalších dva a půl kilometru. Cestou jsou odbočky k dalším šumavským vyhlídkám. A nechybí další hospoda. Trasy jsou opravdu hodně frekventované, na hřebeni se k chodcům navíc přidávají výletníci vystupující z lanovky.

    Z Malého Javoru je pak ideální jít k Malojavorskému jezeru a pak zpět do Brennes. Takto naplánovaná túra má dohromady něco málo přes deset kilometrů a zabere bez zastávek asi čtyři hodiny.

  4. Na Velký Javor od Velkého Javorského jezera

    Náročnější je se vydat na Javor z Bavorské Železná Rudy, tedy opět bez doprovodných dopravních prostředků a hodně skrblicky, se zastávkou u Velkého Javorského jezera, jedno z osmi šumavských ledovcových jezer. K tomuto jezeru dojdete od hranic za dvě hodiny s asi tří set metrovým převýšením. Další dvě hodiny vám zabere výstup na Velký Javor. Metrů při tom získáte dalších čtyři sta.

    V létě se dá po Velkém Javorském jezeře jezdit na šlapadlech, ale pro milovníky přírody je lepší si jezero obejít po naučné stezce. Na východním břehu je taky velká nepříliš vkusná restaurace. Na břehu západním je jezerní stěna vysoká 360 metrů. Bohužel jste v národním parku, takže pohybovat se dá jen po značených stezkách.

    Pokud si chcete dopřát zajímavý pohled na jezero, vyrazte od autobusové zastávky Bretterschachten přes vyhlídkové místo Mittagsplatzl. Je to k vrcholu Javoru šest kilometrů. Trasa je ideální i v zimě na běžky.

    Další povedená trasa je z města Bodenmais, od jihu. Touto cestou čekejte nejen zajímavé vyhlídky, ale k tomu ještě vodopády. K vrcholu je to opět asi šest kilometrů s obvyklým převýšením.

  5. Tip na výlet na Velký Javor: Lanovky, turistika, lyžování

    Lyžování na Velkém Javoru

    V zimě se Velký Javor stává klasickým zimním střediskem, se vším všudy. V nabídce je velké množství permanentek. Pro názornost aspoň pár cen. Jednodenní stojí pro dospělého (od 17 do 60 let) 833 Kč€35, dvoudenní 1 571 Kč€66, týdenní 3 999 Kč€168. Slevy se dají uplatnit na děti, například jednodenní pak stojí 595 Kč€25, na důchodce nebo studenty – 762 Kč€32. Stejně jako v létě se dá pořídit jízdenka na lanovku pro celou rodinu. Dva dospělí a jedno dítě zaplatí za den lyžování 1 952 Kč€82. Pokud jste si pořídili dvě děti a naučili je lyžovat, zaplatíte 2 190 Kč€92.

    K dispozici jsou tři lanovky, jedna gondolová, dvě šestimístné. Dohromady jsou schopny vyvézt k vrcholu takřka sedm tisíc lyžařů za hodinu. Gondolová překonává výšku 342 metrů a svůj kilometr projede za čtyři minuty.

    V tzv. ArberLandu je 14 lyžařských škol pro různé věkové skupiny. Samozřejmostí jsou půjčovny či dětská země.

    Specialitou je 1 200 metrů dlouhá sáňkařská dráha. Na začátek jízdy vás doveze speciální Rodelbus. Pronájem saní vyjde na 238 Kč€10. Jedna jízda stojí 119 Kč€5, pět už ale jen 428 Kč€18 a deset 667 Kč€28.
    Místní specialitou jsou turistické trasy, které jsou upravené buď pro běžkaře, anebo naopak pro milovníky sněžnic.

    Přehled o sjezdovkách na Velkém Javoru si nejlépe uděláte z mapy.

  6. Ubytování u Velkého Javoru

    O možnostech ubytování na bavorské straně hranice nejlépe informují stránky věnované Javoru. Prohrabávat se můžete desítkami možností, z nichž některé jsou však ke sjezdovkám stejně vzdálené jako česká Železná Ruda.

    Výhodou je, že jsou roztříděné podle typu ubytování na hotely, penzióny, apartmány, dovolené na statku, kempy a chaty. Ceny jsou však dvojnásobné a někdy i vyšší, než na české straně. Díky konkurenci však nejsou nijak zničující. Na konci zimní sezóny jsme si dokonce dopřáli bydlení v Arberschutzhaus přímo na Velkém Javoru.

    Noc pro dva v pokoji pro dva, s vlastní koupelnou vyšla po přepočtu na české koruny na 2 158 korun. Za stejné peníze jsme si ale na české straně mohli dovolit pronajmutí části domku ve čtyřech a na dvě noci. Například i v penzionu, ani ne kilometr od hranic stál apartmán s balkonem na noc pro dva 755 korun.

  7. Prohlídka lanovky na Velkém Javoru

    Další možností, jak si zpříjemnit výlet na Velký Javor, je využití nabídky společnosti Arber-Bergbahn do zákulisí. Exkurze se dá objednat na adrese arber@hohenzollern.com. Pro jednoho vyjde na 60 Kč€2.50. Organizované školní akce to mají zdarma.

  8. Počasí a sněhové podmínky na Velkém Javoru

    K zjištění aktuálních podmínek na Velkém Javoru můžete zjistit na klasických webech věnujících se počasí.

    Pokud však chcete ty úplně nejaktuálnější informace o sněhových podmínkách a o lanovkách, které jsou v provozu, běžte přímo na odkaz oficiálních stránek společnosti, která aktivity na Velkém Javoru provozuje.

  9. Aktivity na české straně Šumavy

    Většina skrblíků se ubytuje na české straně Šumavy a Velkým Javorem si jen zpestří dovolenou. Nabízíme pár tipů v okolí Železné Rudy.

    Co se týká lyžařských areálů, ty najdete podél silnice z Rudy do Špičáckého sedla. Vpravo je lyžařský areál Pancíř. Ještě před ním je několik menších sjezdovek. Vlevo, asi o dva kilometry dále Sportareál Špičák. Aspoň malá informace k cenám, pro představu – jednodenní skipas na Špičáku stojí 550 korun.

    Co se týká běžek, pak Šumavská magistrála začíná ve Sklářské ulici u hřbitova. I ke konci sezóny byl skvěle upravený úsek z Gerlovy hutě do Prášil. Za restaurací Belveder je běžecký okruh se stejnojmenným názvem.

    Mimo sezónu se nabízí velké množství peších túr (ale většinu jsme absolvovali i v zimě). Po červené značce k Čertovu a případně i Černému jezeru. Na druhou stranu po hranici, ve stopách rysa ostrovida na Debrník a pak výstup na bývalou pohraniční hlásku na Polomu (až k vrcholu to v zimě nešlo). Samozřejmě Pancíř, třeba ze Špičáckého sedla. Zdatnější mohou až k dalšímu ledovcovému jezeru s názvem Laka. Zpět přes několik vzpomínek na místní skláře u Nové Hůrky.


a
ajša 17.12.2019 – 20:09

Autobus odjíždí i z centra Železné Rudy několikrát denně

Odpovědět

H
Hana 24.09.2021 – 08:14

Autobusem z Železné Rudy. Pak lanovkou,. Zbytek trasy která je označena velice dobře po chodnících na jezera atd. Cestou káva na statku. VČERA VÝHLED ÚPLNĚ BOŽSKÝ... slunečné počasí. Nemělo to chybu. 👍🙂

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás