Tip na výlet do Herrnhutu: Ochranovská hvězda, magický hřbitov, Moravští bratři

Michal Pavelka
Publikováno 4. října 2019

Kde mají k Janu Amosovi Komenskému blíže než my? Odkud pocházejí vánoční dvaceti pěti ostné hvězdy, které můžete vidět čím dal častěji na českých domech a pravidelně nad vchody i za okny v Německu? Vypravte se s námi opět pár kilometrů za hranice, do saského města Herrnut, který má také hezký český název Ochranov.

  1. Tip na výlet do Herrnhutu | © heyeje / Flickr.com

    Do Herrnhutu autem

    Z Prahy je to do Ochranova ani ne dvě hodiny – když české dálnice dovolí. Pojedete po D10 do Liberce, pak dále po rychlostní silnici do Žitavy.

    Ze Žitavy se vydáte ve směru na Löbau, Herrnhut je asi deset kilometrů za Žitavou. Tato silnice jím přímo prochází. Naproti gymnáziu, v centru městečka, je parkoviště, ale parkovat se dá i na různých místech před náměstím či mezi domy.

  2. Do Herrnhutu hromadnou dopravou

    Pro Liberečany nebo obyvatele jiných příhraničních měst v Libereckém kraji je hromadná doprava do Herrnhutu jednoduchá, ti ostatní si musí nejprve přivstat a dojet do Liberce.

    Odtud jezdí přes hranici poměrně často vlak. Například v sobou v deset, po půl jedenácté, v půl jedné atd. Z žitavského vlakového nádraží pak ve směru do Löbau jezdí krásné nízkopodlažní autobusy každé dvě hodiny. Konkrétně třeba v 11.19, 13.19, 15.19 atd. Spojení zpět je stejné.

  3. Do Herrnhuttu na kole

    Krajina kousek za hranicemi je mírně zvlněná a je doslova protkána cyklostezkami. Nabízíme tak variantu dojet například autem či vlakem do Hrádku nad Nisou a odtud pokračovat na kole.

    I rekreační cyklista by měl trasu zvládnout za dvě hodiny, výkonnostní za hodinu. Je to i oklikami jen třicet kilometrů. Nejkratší trasa vás povede po okraji Žitavy, podél Olbersdorfského jezera, kolem zámečků Althörnitz a Oderwitz.

    Zpět to můžete vzít přes Großhennersdorf s unikátní hospodou s názvem Stará pekárna a se zámkem, který byl ponechán tak, jak ho rozstřílela Rudá armáda na konci války. Ještě lákavější variantou může být cyklostezka vedoucí podél Nisy, ale je to malá zajížďka.

  4. Euro – Nisa – Ticket

    Pokud si chcete výlet pořádně užít a cestovat po okolí, můžete si pořídit Euro – Nisa – Ticket. Jednodenní pro jednoho cestujícího stojí u přepážek Českých drah 160 korun. To se většinou nevyplatí, ale pokud jedete jako skupina, pak vás až pět můžete jet za 320 korun. Tato jízdenka se kupuje až v den cesty.

    Vyplatí se vám prostudovat i stránky německého dopravního svazu s názvem Zvon. Nejenže podávají o možnostech dopravy a aktuální dopravní situaci v pohraničí přesnější informace (a z velké části i v češtině), dozvíte se z nich o možnosti pořídit si jízdenku na takřka všechny druhy zdejší dopravy (včetně nedalekého Polska).

    Jen nevíme, jestli 381 Kč€16 za jednodenní, jednoosobovou jízdenku není pro skrblíky hodně.

  5. Tip na výlet do Herrnhutu | © Geocaching (My keš) / Flickr.com

    Herrnhutská hvězda

    To, co Herrnhut proslavilo po celém Německu a určitě i za jeho hranicemi, je mnohoostnatá hvězda, která na Vánoce zdobí jistě již desítky tisíc domácností.

    V muzeu, které je součástí zdejší manufaktury, se dozvíte, že pravděpodobně vznikla při oslavách padesátého výročí Chlapeckého ústavu Jednoty bratrské v roce 1821. Tehdy však měla ještě 110 ostnů.

    Nynější tradiční jich má jen dvacet pět. Když jsme Herrnhut poprvé navštívili, prodávala se jen ve zdejším muzeu, v roce 2011 však vlevo od hlavní silnice vyrostla továrna produkující více než dvě stě tisíc hvězd různých velikostí, z různých materiálů i různých barev ročně.

    Naproti “manufaktuře” je parkoviště. Dělnice můžete pozorovat i přes obrovská okna, ale klidně běžte dovnitř a prohlédněte si zajímavou výstavu. V Herrnhutu nečekejte vánoční trhy jako v Žitavě, Drážďanech nebo Zhořelci, ale pokud jste na výletu po Sasku, měli byste si na toto místo aspoň hodinu vyhradit.

  6. Historie Ochranova

    Pro Čechy je magická zdejší historie, pevně spjatá s exulanty z Čech. Není však pravdou, že by se zde usadili hned po bitvě na Bílé hoře, ani že to byli Češi. Ve skutečnosti sem přišli německy mluvící emigranti původem z Moravy v první polovině 18. století. A to po nabídce majitele zdejšího panství hraběte Mikuláše Ludvíka Zinzendorfa.

    To je velmi zajímavá postava luteránského náboženství, často katolíky nazývaná bestie Apokalypsy. Mimo jiné propagoval, aby křesťané žili jen ve volném sdružení a aby církve nebyly nijak spojeny se státem. Na Zinzendorfa narazíte v Herrnhutu na několika místech – třeba na jeho hrob na hřbitově, ke kterému se ještě dostaneme.

  7. Pamětihodnosti Ochranova

    Kromě již zmíněné manufaktury doporučujeme si Herrnhut projít a nasát atmosféru svébytného architektonického stylu, kterému se říká herrnhutské baroko. Oproti klasickému baroku, jak ho známe třeba z Malé strany v Praze, je zdejší skromné, účelné.

    Herrnhut je považován za místo vzniku Obnovené Jednoty bratrské, Moravských bratří, která má své stoupence v celé Evropě, v Americe i Africe. Hned na náměstí narazíte na Sborový sál. Bratři se obešli bez oltáře, kazatelny, mohutných obrazů, bez Krista v každém koutě. Jedním z prvních zdejších kamenných domů byl Dům vdov. Na náměstí je také Zinzendorfův palác.

    Ve městě jsou dvě muzea, v obou se můžete dozvědět více o této unikátní církvi. Více nás zaujalo Vlastivědné v Komenského ulici (dvě stě metrů od náměstí). K vidění je třeba rekonstruovaný pokoj přibližující bydlení zdejší komunity.

    Etnografické muzeum je zaměřeno na misijní činnost Moravských bratří.

  8. Tip na výlet do Herrnhutu | © heyeje / Flickr.com

    Herrnhut – hřbitov

    Kromě manufaktury si však v žádném případě nesmíte nechat ujít zdejší hřbitov. I nyní při psaní nám z pocitů, které jsme na něm měli, běhá mráz po zádech.

    Místní mrví na úpatí kopce Hutbergu číhají na vzkříšení. Jednotlivé skromné, unifikované hroby srovnané mezi dramaticky ostříhanými stromy. Není těžké najít pískovcové náhrobky zakladatelů Herrnhutu, včetně Zinzendorfa. Postupně dojdete až k vyhlídce a rozhlédnete se po kraji.

  9. Ubytování v Herrnhutu

    Nebudeme si nic namlouvat – ceny v Německu nejsou zrovna pro skrblíky. Jediný důvod, proč v Herrnhutu přespat, je místní atmosféra.

    Je zde několik domů, které jsou stále provozovány církevními institucemi, například hostovský dům Komenský. Ale ty ceny. Dvoulůžkový pokoj na jednu noc stojí 1 047 Kč€44. Pokud se ubytujete na dvě a více nocí, platí se “jen” 976 Kč€41 za noc.

    Pokud jste přijeli z daleka, ať již autem nebo jiným dopravním prostředkem, finančně se vám vyplatí přejet hranicemi zpět do Česka anebo do Polska. Ceny jsou většinou poloviční.

  10. Ceny herrnhutských hvězd

    Herrnhutská hvězda je krásná a stylová vánoční ozdoba, ale ani její cena není právě lidová, aspoň ne pro Čechy. Ty nejlevnější papírové stojí 607 Kč€25.50, ale oproti minulosti už obsahují led světlo a nemusíte si k nim přikupovat malý transformátorek.

    Pokud byste chtěli hvězdu plastovou nad vchodové dveře s průměrem půl metru, už si nachystejte 4 451 Kč€187.

  11. Okolí Herrnhutu

    Hřbitov, manufaktura, centrum … na návštěvu Herrnhutu vám stačí dvě hodiny. Nabízíme aspoň ve stručnosti několik tipů, které časem rozšíříme.

    Na většinu i minikopců v okolí vedou upravené turistické trasy, v lesích vás překvapí útulny. Namátkou Großer Berg nebo Sonnenhübel. V okolí je několik větrných mlýnů – nejhezčí je u Kottmarsdorfu. Nádherná ocelová rozhledna je nad Löbau. Věnována je Friedrichu Augustovi. Rozhodně byste neměli vynechat návštěvu kláštera v St. Marienthalu.

    Saské moře vzniklo v jámě po lignitovém dole – jmenuje se Berzdorfer See a nabízí desítky možností, jak si užít den. Asfalt na inlajnech nebo kole, několik desítek keší, pláže, golfový areál, rozhledna, jacht klub. A na polské straně hranice zanedbaný zámek v Radoměřicích. Romantiky nadchnou rozvaliny gotického kostela nad Kurortem Oybin. Hned ve vedlejších lázních v Jonsdorfu je Motýlí dům.

    A to jsme záměrně vynechali větší města, jako jsou Žitava nebo Zhořelec.


c
cjc 06.10.2019 – 19:50

Ano, všechno je v Herrnhutu tak jak píšete a stoji za to se tam podívat. Jde si dopředu objednat i prohlídku v muzeu a mít s sebou někoho kdo vám bude vyklad překládat. Také si lze půjčit klíč a vylézt na vyhlídku. Hrad-zřícenina Oybin také stoji za to, chce to ale alespoň dvě hodiny.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás