Windows 10 zdarma: To nejdůležitější v 5 bodech

Petr Novák
Publikováno 11. srpna 2015

Microsoft nabízí velké části zákazníků bezplatný upgrade na nejnovější systém Windows 10. Ten slibuje kromě návratu nabídky start zbrusu nový prohlížeč Microsoft Edge, automatické přizpůsobení obrazovky používanému zařízení a další funkce.

Pro jejich přehled se mrkněte na web Microsoftu, v tomto článku se chci zaměřit na možnost, jak získat legální Windows 10 zdarma, nebo alespoň levně.

  1. Kdo má nárok na bezplatný upgrade na Windows 10?

    Nové Windows 10 zdarma mohou získat lidé, kteří vlastní licenci na předchozí verze systému Windows 7, Windows 8 nebo Windows 8.1. To je základní podmínka, ze které se uplatňuje několik výjimek.

    Nárok na aktualizace nemusejí mít zaměstnanci, kteří užívají firemní verzi Windows. Těm doporučujeme se na možnosti upgradu informovat na oddělení IT.

    Poměrně logicky nárok na upgrade nemají také majitelé zařízení, na kterých by Windows 10 nefungovaly. O tom, jestli dané zařízení umožňuje přechod na Windows 10, jsou uživatelé informováni ještě před zahájením aktualizace hláškou “Tento počítač je kompatibilní”. Systém navíc informuje o případném počtu nekompatibilních aplikací. Ve Skrblíkovi jsme upgradovali hned dva počítače a ani na jednom z nich se neobjevila nekompatibilní aplikace.

  2. Jak upgradeovat počítač na Windows 10?

    Windows 10 zdarma: To nejdůležitější v 5 bodech

    Je to jednoduché. Jestliže pravidelně aktualizujete svůj systém, jistě jste před časem zaznamenali novou ikonku v oznamovací oblasti vpravo dole. Vypadá jako monochromatická vlajka některé ze skandinávských zemí.

    Na ikonku stačí kliknout a postupovat dle pokynů na obrazovce. Aktualizace není nic složitého, zvládne ji i počítačově negramotný člověk.

    Předem upozorňuji, že upgrade je časově náročný. Samotné instalační soubory mají přes 3 GB, další desítky minut si vyžádá samotná aktualizace. O vaše soubory a dokumenty během instalace nepřijdete, přesto vám doporučuji provést zálohu dat.

  3. Zdarma pouze první rok!

    Microsoft bude bezplatný přechod z Windows 7 a Windows 8.1 na Windows 10 nabízet pouze jeden rok od uvedení systému na trh. Po uplynutí této lhůty si i držitelé licencí budou muset za upgrade zaplatit.

    Windows 10 má nově fungovat na pozměněném principu, kdy “již nebudou žádné Windows 11”, ale desátá verze bude neustále doplňována a aktualizována. Jestliže v současné době nechcete z nějakého důvodu na desítky přejít, doporučuji počkat pár měsíců a před uplynutím zmiňované lhůty aktualizaci provést.

  4. Vyplatí se přejít na Windows 10?

    Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Existuje celá řada argumentů, proč aktualizovat a zároveň proč si ponechat stávající verzi.

    Osobně jsem provedl aktualizaci na dvou zařízeních a na žádném z nich nezaznamenal problém s kompatibilitou. Pokud jste si stále nezvykli na “nešťastné” prostředí ve Windows 8.1, s desítkami budete pravděpodobně šťastnější. Rozdíly mezi jednotlivými verzemi existují, ale zvyknete si na ně.

    Jak jsem již nakousnul v minulém bodu, aktualizaci na vyšší verzi Windows doporučuji. Když ne nyní, tak v období několika přístích měsíců, kdy bude stále bezplatná.

  5. Trik: Kde levně koupit Windows 10?

    Používáte na svém počítači Windows Vista, Windows XP nebo jinou historickou verzi a rádi byste si legálně pořídili Windows 10?

    Nejlevnější Microsoft Windows 10 Home třeba v Alze pořídíte za 3 099 Kč včetně DPH.

    Stejný systém však můžete zcela legálně pořídit i za 1 999 Kč. Stačí k tomu jednoduchý trik. V obchodě si kupte starší (a tedy výrazně levnější) verzi Windows 7 Home Premium. Operační systém nainstalujte a ihned zdarma aktualizujte na nejnovější Windows 10.

Jak se efektivně chránit před ztrátou dat

Na závěr jeden tip ze života, který mě uchránil od velkých strastí. Minulý týden mi odešel disk v notebooku – bez varování a bez šance na záchranu dat v domácím prostředí. Obnova dat ve specializované firmě může vyjít až na 16 000 Kč.

Naštěstí jsem si před nedávnem nahrál veškerá svá data do cloudového systému OneDrive. Ten funguje podobně jako Dropbox nebo Google Drive, automaticky nahrává veškerá data na chráněný server a poskytuje tak ochranu třeba před zmiňovanou havárií disku. Data jsou navíc přístupná odkudkoliv, kde je internet.

Doporučuji se do OneDrive zaregistrovat a začít ho používat. Čas od času je možné získat dárek třeba v podobě 100 GB prostoru zdarma. Po nainstalování ještě radím v nastavení zapnout synchronizování nastavení aktuálního počítače.

Po výměně disku v počítači a instalaci Windows se stačilo přihlásit do OneDrive. Automaticky se mi načetlo licenční číslo Windows (které jsem neměl zálohované) a po pár hodinách jsem měl k dispozici všechna data v okamžiku vteřiny před havárií.

Nepřišel jsem o jediný soubor.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás