Průvodce po Ohridu: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 27. srpna 2019

Ohrid sice není moře, ale i k němu můžete zamířit místo k Jadranu. A pravděpodobně nebudete zklamaní. Stálé počasí, průzračná voda. A jako bonus jsou ceny podobné jako u nás, u některých položek i daleko nižší.

  1. Průvodce po Ohridu | © Dreamstime

    K Ohridu letecky přímo

    Ač se to nezdá, blízko Ohridu je mezinárodní letiště. Doletět na něj z Čech je však komplikovanější, nicméně není to nemožné.

    Jako nejlevnější se jeví varianta letět z Prahy nebo Berlína přes Milán nebo Vídeň. V obou případech se ale musí poměrně dlouho čekat. Do dvou tisíc korun za zpáteční letenku se dostanete například při této kombinaci: z Berlína do Milána s easyJetem a po asi sedmihodinovém čekání z Milána na Ohrid s Wizz Airem. Zpět z Ohridu z Wizz Airem do Vídně a jedenácti hodinách do Berlína opět s easyJetem.

    Z Prahy je cesta asi o tisícovku levnější a nejlevněji a časově optimálně vychází cesta zpět nejlépe přes Londýn, opět s Wizz Airem.

    Pokud byste se chtěli vyhnout přestupům, dlouhým čekáním a zároveň mít ty nejlevnější letenky, pak je tu možnost letět z bavorského města Memmingen přímou linkou Wizz Airu. Na podzim nabízí zpáteční letenky i za méně než tisíc korun. Podobná situace je v případě Vídně. Tyto varianty jsou samozřejmě vůbec nejlepší pro ty z vás, kteří bydlí v jižních Čechách, resp. na jižní Moravě.

  2. K Ohridu letecky přes Skopje

    My konkrétně využili ještě jinou variantu.

    Letěli jsme do hlavního města Skopje a odtud si vzali taxi, které nás k Ohridu dovezlo. Bohužel taxíky podražily. Dříve se dala cena usmlouvat i na 1 190 Kč€50, dnes chtějí skoro €1002 380 Kč, což se vyplatí při čtyřech lidech, v jednom nebo dvou je to už drahé. Ale v našem případě to bylo finančně i časově výhodnější než kombinace spojů přímo na letiště v Ohridu. Další variantou je půjčit si ve Skopje auto, obzvlášť v muslimské čtvrti je půjčovna na každém rohu. To vám samozřejmě rozšiřuje možnosti, protože Makedonie, to není jen Ohrid.

    Do Skopje létají přímé spoje Wizz Airu z Berlína za ceny lehce převyšující tisícovku (za zpáteční letenku). Nevýhodou je, že se jedná o noční let a přistanete chvíli po půlnoci. Ale Skopje se budeme věnovat v samostatném článku. Včetně toho, jak se z letiště dopravit do centra.

  3. K Ohridu po zemi

    Letošní návštěva Ohridu byla už naše čtvrtá. A předchozí tři jsme absolvovali po zemi.

    Dvakrát autobusem – oslovili jsme cestovní kanceláře, jestli nemají volno v autobuse ve svém poznávacím zájezdu a jestli by nás nevzali za cenu dopravy. Jednou jsme jeli autem. Nejkratší cesta vede přes Budapešť, Bělehrad a Skopje. Zabere cca 16 hodin, s tím, že těžko odhadnete dobu, kterou strávíte na hraničních přechodech.

    Například nedoporučujeme cestu přes Kosovo, tam jsme jednou čekali tak dlouho, že jsme to nakonec vzdali.

    Nevyplatilo se nám také jet z Maďarska dálničním přechodem do Srbska u Seredě. Čekání bylo šestihodinové. Ale to se vždy těžko odhaduje. Je hodně proměnných – víkend je horší, záleží na prázdninách v Německu. Většinu na dálničních přechodech sice tvořila auta s německými, belgickými, švédskými poznávacími značkami, ale cestující často měli pasy turecké, kosovské, srbské atp.

  4. Průvodce po Ohridu | © Dreamstime

    Koupání v Ohridu

    Každá naše návštěva Ohridu byla jiná. Během první byl Ohrid zcela prázdný, turisticky neobjevený. Ceny i skrblíkům přišly směšné.

    Nadšeně jsme tam jeli za dva roky s větší partou, kterou jsme nalákali na prázdné pláže, nízké ceny, hromady památek. Čekal nás šok: všude stovky Holanďanů a jim přizpůsobené služby. Nyní je situace stabilizovaná. Holanďané stále tvoří největší zahraniční klientelu, ale už se nejedná o invazi.

    Problémem je spíše to, že Makedonci přestali válčit a začali dovolenkovat. Vznikly nové pláže a je poměrně velký rozdíl v tom, jestli jsou určené pro Holanďany nebo pro Balkánce. Skrblík se samozřejmě chodí koupat s Balkánci, takže musí přivřít oči nad tím, že občas chybí nějaký ten odpadkový koš apod. Když ale nejste líní, naleznete se i místo mezi skalisky, kde budete úplně sami.

    Některé hotely mají vlastní pláže, ale nikdo na nich nekontroloval, jestli jste z hotelu, jen jste nesměli blokovat lehátka. Na veřejných plážích moc lehátkového byznysu nebylo, takže se snadno hledalo místo na sluníčku i pod stromy. Rozhodně nebylo nikde přecpáno.

    Bylo super být ve vodě jen s pěti, šesti lidmi. Na začátku srpna byly teploty vzduchu lehce pod třicet stupňů, voda měla dvacet čtyři. Břehy byly většinou kamenité, kameny byly i nějakých deset metrů do vody, pak byl jemný písek, trochu bahýnka. Viditelnost ve vodě je neskutečná, to nezažijete nikde v Evropě. Pod vámi je šest metrů vody a stále vidíte ryby u dna.

    Voda je sladká. Koupat se dá prakticky kolem celého Ohridu. Kvůli hledání keše jsme slezli ze svahu asi dvacet kilometrů od města Ohrid, našli modrou lagunu a nakonec u ní strávili půl dne. A celou dobu nikdo neslezl za námi.

    Ale zažili jsme samozřejmě i písčitou pláž ve městě Struga, kde se koupající prodírali k vodě rákosím a kde byl písek plný odpadků. Chce to hledat.

    My se naposledy nejvíce koupali u městečka Dolno Konjsko. Je to asi osm kilometrů od centra města Ohrid. Byly tam hotelové pláže i veřejné s pár lidmi. Nakonec jsme se sem přestěhovali na pět dnů do penzionu.

  5. Doprava po Ohridu

    Podél pobřeží jezdí autobusová doprava, ale moc se na ni nedá spoléhat. Její internetovou podobu jsme nenalezli, nejlepší bylo dojít v Ohridu na nádraží a jet podle aktuální situace. Cesta ke klášteru u Svatého Nauma stála asi dvě eura. Ke krátkým trasám je lepší využívat taxíky, které jsou na naše poměry levné. Samotné centrum se dá prochodit pěšky, některé uličky stejně nejsou průjezdné.

    Snad všichni turisté se chtějí projet po Ohridu lodí. Dobře si to rozmyslete. Krásnou vyjížďku pořídíte už za 71 Kč€3 – stačí oslovit některého ze zevlujících rybářů. Ti vás za tyto peníze rádi odvezou z kolonády až pod kostel Svatého Jovana. Když se necháte zlákat některým z nahaněčů, zaplatíte asi pětkrát tolik.

    Ale pořídit se dá i cesta lodí ke Svatému Naumovi, kde Ohrid začíná, kde jsou neskutečné výhledy a kde se dá také projít do Albánie. U kolonády mají své stánky desítky různých agentur, které vám rádi za nemalý peníz nabídnou výlet po okolních památkách, ale třeba i let na padáku z okolních kopců či potápění u vesnice stojící na kůlech. Zkrátka si skrblicky rozmyslete, co skutečně chcete zažít a za kolik.

  6. Průvodce po Ohridu | © Pixabay

    Co vidět ve městě Ohrid?

    V centru města Ohrid vás čekají desítky kostelů, zejména pravoslavných, ale také nové mešity. V průvodcích se chlubili, že jich je na každý den jeden. Určitě si nenechte ujít svatého Jovana a svatou Sofii.

    Taková klasická trasa funguje tak, že si na nábřeží najmete rybáře nebo jinou loď a necháte se odvézt pod kostel sv. Jovana. Od něj pak bloudíte uličkami k chrámu sv. Sofie, k římskému amfiteátru a k pevnosti. Dalšími uličkami s řadou hospůdek, kaváren a prodejen ohridských perel pak sestupujete zpět k jezeru. U jezera v poslední době vztyčili několik soch, ale před lety tam bylo jen sousoší věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

    Pěší zónou kolem dalších desítek obchodů dojdete k mešitě a také do míst, kde jsou levnější, často turecké restaurace.

  7. Okolí jezera

    Klasikou je zajet si ke kostelíku sv. Nauma u hranic s Albánií. Naum byl žákem Cyrila a Metoděje a je v kostelíku nad Ohridem pochován. Dříve šlo o místo s divokou tržnicí, dnes trochu ztratilo autenticitu. Místo tržnice stojí parkoviště, moderní záchody, standardizované stánky s kýči. Za projížďku k pramenům Ohridu si lodníci říkají až dvacet euro za dva lidi. Ale mají tam i takové vychytávky jako na voru plující restaurace.

    Od Ohridu se dá serpentýnami vystoupat do národního parku Galičica. Cestou je několik vyhlídek i nástupů na túry. Když hory přejedete, ocitnete si u jezera Prespanského. To na rozdíl od Ohridu nabízí takřka úplný klid, při řecké hranici jsou i pěkné písčité pláže.

    Když už přejedete hory, zajeďte si do druhého největšího makedonského města – do Bitoly. Pěkná pěší zóna, mešity, a také stovky, spíše tisíce hrobů jako pozůstatek jedné z nejbrutálnějších bitev Velké války. Mimochodem zde padl i předek autora tohoto článku.

    Pokud máte půjčené nebo své auto, nabízí se výlet do Tetova s jednou z nejhezčích mešit Balkánu. Krásné túry jsou v pohoří Šar Planina nad Tetovem.

    Udělat výlet si můžete i do Albánie. Už třeba kvůli tomu, že ve zdejších restauracích nabízejí korány –endemické ryby.

  8. Ubytování u Ohridu

    Ubytování na Ohridu najdete i v sezóně ve všech cenových kategoriích. Vyzkoušeli jsme bydlení v soukromí, kde nás to ve dvou stálo necelé čtyři stovky za noc, i dražší penzion s bazénem, kde nás noc stála více než tisícovku.

    Za pětistovku budete mít krásný dvoulůžkový pokoj s vlastní sociálkou, někdy i se snídaní. Při objednávání bydlení hodně myslete na parkování.

    Okolí Ohridu je kopcovité, takže penziony využívají každý metr prostoru. Penziony v úzkých uličkách Ohridu jsou sice velmi romantické, ale ne každé auto do nich zajede.

  9. Ceny u Ohridu

    V lepších restauracích zaplatíte za jídlo asi stejně jako byste zaplatili u nás.

    Dále od centra se dostanete na ceny lepší. Víno je levnější, pivo spíše dražší než u nás. V obchodech jsou ceny přibližně na naší úrovni, u některých položek i výrazně nižší. Například cigarety vyjdou asi na polovinu.

    Levnější byl i benzín. Na dálnicích se platilo mýtné €123,80 Kč za jednotlivé, různě dlouhé úseky. Relativně běžně se dalo platit kartou v obchodech a lepších restauracích. Bankomatů bylo spíše poskrovnu.


LK
Ludmila Kašparová 02.09.2019 – 12:43

Ohrid? Nemáte náhodou na mysli Ochrid?

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 02.09.2019 – 16:40

Ohrid, Ochrid, používá se oboje. Některé jazyky nemají ch, jiné h. Ale určitě myslíme to samé, díky za upřesnění.

Odpovědět

J
Jana 17.07.2023 – 13:46

Dobrý den, byla jsem tam asi před 15 roky, je tam stále nepořádek s odpadky? A topí tam lidé i v bytovkách dřevem?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás