Průvodce po Bruselu: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 16. srpna 2019

Slovo Brusel v poslední době slyšíme v divných souvislostech.

Zlý Brusel, běžte do Brusele, Brusel nařizuje. Brusel je však hlavně dynamické město plné zajímavých památek a různých symbolů, které bychom neměli ze svých turistických cílů vyškrtnout. Navíc je i díky sídlu Evropské unie jedním z nejdostupnějších. Obzvlášť v některých spojích běžně potkáte naše europoslance a můžete jim svůj názor říct hezky od plic.

My také s jedním letěli, v ekonomické třídě.

  1. Průvodce po Bruselu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Do Bruselu z Prahy

    Lety nabízí několik společností. Nejlevnější je v současné chvíli Ryanair.

    Zpáteční letenky se dají pořídit od cca 1 300 korun, při shodě náhod i levněji. Pokud jste na tohoto irského dopravce alergičtí, pak hned druhý nejlevnější je český národní dopravce. Jen si asi tisícovku připlatíte.

    Když jsme si zadali let v přesný den z pátku do neděle, nabídly se nám čtyři kombinace. Nejlevnější byla za sedmnáct stovek (Ryanair), nejdražší za dvojnásobek (ČSA). Ryanair odlétal ráno v šest, ČSA až odpoledne. Vrátit se v obou případech dalo večer po deváté hodině.

  2. Do Bruselu ze zahraničního letiště

    Letět z jiného letiště se může vyplatit jen někomu, kdo to má na jiné letiště blíže než do Prahy. Týká se to například těch, co bydlí v blízkosti polských hranic.

    Z Vratislavi létá Ryanair za ještě o pět stovek nižší ceny.

    Levnější jsou letenky i z Vídně, obzvlášť s Laudamotion, nebo z Bratislavy (Ryanair). Berlín se asi nikomu z Čech nevyplatí.

  3. Průvodce po Bruselu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Do Bruselu autobusem nebo vlakem

    Zatímco letadlem jste v Bruselu za necelé dvě hodiny, na cestu autobusem si musíte vyhradit celou noc, ani cenově to není výhra. Chápeme však, že stále je dost cestovatelů, kteří se letadlům z různých důvodů vyhýbají.

    Flixbusem se dá jet do Bruselu přímo, ale chce to si koupit lístky dlouho dopředu. Například, když my se rozmysleli, byly k dispozici už jen dvě volné jízdenky na pro nás vhodný spoj. Jedna stála rozumných 879 korun. Autobus vyjížděl deset minut před půlnocí z Florence, na bruselském Severním nádraží byl druhý den deset minut před třetí odpoledne. Daleko dostupnější byly jízdenky na jízdy s přestupem například v Kolíně nad Rýnem. O cestě autobusem bychom uvažovali, kdybychom se chtěli v Beneluxu pár dnů zdržet. Pokud chcete navštívit jen Brusel, například během prodlouženého víkendu, je autobus velkou ztrátou času.

    Když jsme chtěli po aplikaci Českých drah, aby nám vymyslela romantickou cestu do Bruselu vlakem, nestačili jsme se divit. Trvala by sice příjemných 12 hodin, přestupovali bychom jen v Norimberku a Frankfurtu, ale jedna jízdenka by nás vyšla na 5 764 korun.

  4. Letiště v Bruselu

    Velký rozdíl v cestování Ryanairem a ČSA (nebo Brussels Airlines) je v tom, na kterém letišti přistanete.

    Zatímco ČSA vás vyklopí poměrně blízko centra na hlavním bruselském letišti, s Ryanairem se ocitnete na menším letišti v Charleroi. To je ve skutečnosti od Bruselu vzdálené skoro šedesát kilometrů. My si třeba i z tohoto důvodu připlatili a s Ryanairem neletěli.

    Z Charleroi se do Bruselu dostanete jednoduše. Byť to bude chvíli trvat a bude to výlet výrazně zdražovat. Přímo do Bruselu jezdí shuttle bus s příhodným názvem Brussels City Shuttle. Lístek je výhodné si koupit na internetu, ale stejně moc neušetříte. Jedna jízda za 338 Kč€14.20, to je teda dost.

    Výhodou je, že lístek platí po celý den a nejste vázaní na jeden konkrétní spoj. Zkoušeli jsme hledat levnější variantu, ale moc si nepomohli ani kombinací cesty shuttlem do Charleroi a pak dále do Bruselu vlakem. Benelux není pro cestování úplně nejlevnější destinace. Výhodou Charleroi je, že z něj sice draze, ale jednoduše můžete cestovat i do dalších cílů v okolí. Například do krásného Gentu, do Brugg nebo i do cizokrajného Lucemburku.

    Z bruselského letiště Zaventem můžete jet například autobusem číslo 12, který odjíždí z nástupiště označeného písmenem C. Jízdenka se dá koupit v obchodě s nápisem shop and go a stojí 107 Kč€4.50. Výhodou je, že jízdenka platí celou hodinu, takže s ní můžete stihnout přestoupit i na jinou linku autobusu nebo tramvaje provozovaných společností STIB. Konečná je u Evropského parlamentu. O víkendech jezdí na stejné trase linka číslo 21.

    Alternativou je soukromá linka společnosti De Lijn s číslem 272, která končí na Severním nádraží.

    Podle místa ubytování (nejen v Bruselu) se vyplácí cestovat spíše vlakem, který jede kousek od centra. Vystoupit se dá například na zastávkách Brussel – Central nebo Brussel – Chapelle.

  5. Ubytování v Bruselu

    Pokud víte o své cestě dlouho dopředu, rezervujte si ubytování co nejdříve. My dokonce měnili termín odletu o týden, protože v původním termínu byly všechny hotely v ceně do 1 200 Kč vyprodané. O týden později jsme měli štěstí a sehnali jeden dvoulůžkový pokoj se společnou koupelnou za cenu, která 1 200 korun po konverzi přesahovala jen o sedm korun. I tak jsme bydleli poměrně daleko od centra a deset minut chůzí od metra (zastávka Louise).

    Pokud máte na ubytování větší rozpočet, chcete být blíže centru a chcete mít svou koupelnu, vyčleňte si tak o tři stovky výše. Například ve čtvrti Stalingrad Booking nabízí několik hotelů kolem 1 700 korun za noc pro dva. K čůrajícímu chlapečkovi je to odsud půl kilometru.

    Podobné jsou i ceny na portálu Airbnb. Pronájem celého bytu ve stejné lokalitě vyšel na noc 1 800 korun. Velkou výhodou byla kompletně vybavená kuchyně. Dál od centra se ceny přibližovaly i hranici tisíce korun za noc v samostatném bytě. Pokud jste ochotní slevit z pohodlí a jít do bytu, v němž byste sdíleli byt s majitelem, dostanete si i pod tisícovku.

  6. Průvodce po Bruselu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Co dělat v Bruselu?

    Za jedno z nejhezčích náměstí Evropy považujeme Grande – Place s gotickou radnicí. Ukazatele vás z něj vyvedou do boční ulice, v níž se skrývá další ze symbolů – Manneken pis (čůrající chlapeček).

    Naopak v centru nehledejte další z bruselských symbolů – Atomium. Do zastávky Heizel (Heysel) se dostanete například linkou číslo šest (ze zastávky Beekkant).
    Zvětšený model atomu železa si můžete prohlédnout i zevnitř, plné vstupné je 357 Kč€15, výhodné je jít ve skupině (309 Kč€13). Prohlídku si můžete rezervovat a po netu i zaplatit.

    Nedaleko jsou i další dvě atrakce. Mini Europe s miniaturami významných evropských budov a planetárium. Dají se zakoupit i kombinované vstupenky. Kromě různých výstav zaplatíte v případě Atomia hlavně za mimořádný pohled na belgické hlavní město. V Minievropě je více než tři sta modelů. Česko zastupuje Staroměstská radnice. Nejvíce budov “dodala” samotná Belgie. Je to i dobrý tip, co v Belgii všechno navštívit.

    Ze samotného Bruselu je kromě radnice ještě Berlaymont – symbol evropských institucí, dnes sídla Evropské komise.

  7. Bruselská karta

    V Bruselu je několik desítek muzeí, která se dají navštívit s pomocí Brussels card. Ale samozřejmě to není zadarmo.

    V nabídce jsou tři základní časové podoby. Jednodenní základní stojí 643 Kč€27, dvoudenní 833 Kč€35 a třídenní 1 024 Kč€43. Kromě základních karet, které opravňují jen k “bezplatné” návštěvě muzeí, jsou k dispozici ještě ty, pomocí nichž můžete cestovat “bezplatně” hromadnou dopravou. Například dvoudenní muzejní karta s předplaceným jízdným pak stojí 1 166 Kč€49.

    Na stránkách informačního centra si prohlédněte nabídku muzeí a rozmyslete si, jestli se vám karta vyplatí koupit. Ve stejném odkazu najdete i záložku s možností si kartu koupit on-line.

  8. Belgické pivo a belgická čokoláda

    Víme, že skrblík by měl hlavně šetřit, ale dvě věci byste měli v Belgii ochutnat, protože tyto dvě věci jsou v Belgii lepší než kdekoliv jinde.

    První je čokoláda. Její prodejny si vás v centru přitáhnou samy. Pokud ale chcete tu nejlepší, hledejte manufakturu Pierre Marcolini. Prodejnu mají i na letišti, a pak ještě čtyři v samotném Bruselu. Raději si ale dopředu prostudujte ceny v jejich on-line shopu.

    Pokud nejste konzervativní a milujete pivo, pak se pro vás Belgie stane rájem. U nás boom malých pivovarů teprve nastupuje, v Belgii ho mají už desítky let. Na trhu objevíte stovky značek všech možných chutí. Pro nás není mekkou piva ani Česko, ba ani Bavorsko. Pro nás je to Belgie.

    My původně popíjeli místní standardy v hospodě nedaleko Europarlamentu, ale už druhý den jsme objevili hospodu s příhodným názvem Delirium. Pak už nebylo co řešit. Kolem třiceti piv na čepu a další dva tisíce v lahvích. Navíc nedaleko Deliria je Čůrající holčička (Jaenneke Pis).

    Pokud byste nenašli místo, určitě ho najdete v některé další z okolních restaurací. Ty sice nejsou zapsané v Knize rekordů, ale zbořit se v nich můžete úplně stejně kvalitně.

  9. Průvodce po Bruselu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Ceny v Bruselu

    Ajajaj, to je pro skrblíky oříšek.

    V belgickém hlavním městě je podstatně dráž než v naší domovině, nicméně v levnějších restauracích se dá najíst od tří stovek na osobu. V těch dražších počítejte spíše s trojnásobkem. Cena piva se odvíjí od jeho síly. Půllitr vás může vyjít na osmdesát korun, ale také na sto dvacet. My popíjeli piva malá, abychom jich vyzkoušeli co nejvíce druhů.

    Kolik stojí jídlo v obchodech? Mléko jsme nesehnali pod českou dvacku, chleba stál spíše čtyřicet, poměrně drahá byla i zelenina a ovoce. Ale pivo v láhvích se dalo v akci koupit i za méně než euro. Předzásobit by se měli kuřáci, marlborky vycházely na sto šedesát korun.


MH
Michal Hlaváč 18.08.2019 – 08:13

Chtěl bych upozornit že v některé dny ČD nabízejí včasnou jízdenku evropa, která se dá do Bruselu koupit za příjemných 500 CZK. Tato cesta je však s přestupy.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás