Průvodce po Jersey: 7 věcí, které musíte znát před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 5. července 2019

Ne, nechceme vás lákat do Spojených států a do New Jersey, ale na ostrov Jersey, který patří mezi tzv. Kanálové ostrovy ležící v průlivu La Manche. Jde o závislé území britské koruny, které si zachovalo mnoho prvků bretaňské kultury. Turista tak může prožít Francii a Británii v jednom a k tomu ještě něco navíc.

  1. Průvodce po Jersey | © Pixabay.com

    Letecky na Jersey z Prahy

    Když jsme začali plánovat týden na Jersey, rozhodovali jsme se mezi variantou letadlo vs. kombinace auta a trajektu.

    V okamžiku, když jsme si spočítali náklady a zjistili, že letenka z Londýna na ostrov stojí šedesát korun, bylo rozhodnuto. My podnikli celou akci s easyJetem, ale i v současnosti se nabízejí desítky dalších možností, při kterých ceny zpátečních letenek nepřekročí tři tisíce korun. V době psaní článku je bezkonkurenční cena za let do Liverpoolu s Ryanairem a pak na Jersey easyJetem, zpět pak s easyJetem přes Londýn.

    S easyJetem je možné cestovat například i přes Manchester nebo Edinburgh. Přestože řada lidí neví, kde Jersey vlastně leží, jde o jedno z velmi dostupných míst, které vás ohromí svou nabídkou. A co si budeme povídat, fotkami s Eifelovkou dnes už nikoho na zadek neposadíte.

  2. Letecky na Jersey z okolních letišť

    Pokud je pro vás logisticky výhodnější cestovat z některého letiště v okolních státech, pak na podobné ceny se dostanete i z Vratislavi (z Ryanairem do Liverpoolu a pak opět easyJetem), Krakova (do Londýna odtud létá Wizz Air) či z Vídně (vše easyJetem).

    Z jiných letišť už je cesta nákladnější. Záleží tak opravdu jen na vás, v jaké dny svou cestu plánujete. Jen si dejte pozor, když letenky vyhledáváte, aby vaše spoje v Londýně navazovaly. Některé lety jsou přes Luton, jiné přes Gatwick.

  3. Na Jersey autem a lodí

    My jsme dlouho zvažovali cestovat autem a pak lodí.

    Měli jsme k tomu dva důvody. Dvě kamarádky patřily mezi lidi, kteří se letadel bojí. Uvažovali jsme také o tom, že týden je na Jersey dlouhý čas, a že bychom nějaký čas strávili v Bretani. Když jsme vše propočítali, vyšla by nás cesta autem na více než dvojnásobek – pohonné hmoty, nutnost cestou sehnat další nocleh, parkování, trajekt.

    Na Jersey jezdí trajekt z francouzského přístavního města Saint Malo, většinou dvakrát denně. Nás se týkala neděle, možnost teda byla jet buď v deset ráno nebo v sedm večer. Pluje se hodinu a půl. Cena zpátečního lístku za jednu osobu bez auta byla kolem 80 euro, ale různě se měnila podle dne a doby, která zbývala do odplutí. Podobné ceny, jen jiná společnost, platí pro plutí z jiného přístavu v Granville.

    Pomoci vám může například tento vyhledávač, který jsme použili i my.

    Co se týká skutečnosti, jestli není týden na ostrov málo, pak vás ubezpečujeme, že je to tak akorát. I přes počasí, které nám zrovna nepřálo, jsme už několikrát uvažovali, že se na Jersey vrátíme. Nutno dodat, že jsme tam byli mimo hlavní sezónu, o jarních prázdninách.

  4. Průvodce po Jersey | © Pixabay.com

    Pár důvodů, proč jet na Jersey jako turista

    Desítky kilometrů pobřeží s výhledy na Francii i ostatní ostrovy. Jako vášniví turisté jsme na několik etap obešli celý stát. Pro suchozemce je zážitek nachodit desítky kilometrů po útesech. Pozorovat vodní ptáky, kytovce nebo jen vlny tříštící se o skály.

    Také jsme ještě nikdy nenarazili na tak velký odliv a příliv. Deset metrů rozdíl na La Corbiere. Ráno byl ostrov o několik desítek čtverečných kilometrů větší než večer. Anebo také naopak. Několikrát jsme se jen sebrali ve správnou dobu a zašli se na to divadlo podívat.

    Hrady, bunkry, pevnosti z mnoha století válek. Na jaře fascinující květena. Slavná Durrellova ZOO, která je ale více určena zvířatům než návštěvníkům.
    Statky ve vnitrozemí, mezi nimiž si připadáte spíše jako v Bretani, než na území, které patří anglické královně.

    I mimo sezónu se našli odvážlivci, kteří se koupali (v neoprenu) nebo honili vlny na prknech. Pláží bylo dost. Pro neskrblíky číhají na mnoha místech zážitkové agentury nabízející golf, střelbu z brokovnic i luků, projížďky na kajacích. Z turismu žije poměrně velká část obyvatel.

  5. Doprava po Jersey

    Na ostrově je poměrně hustá síť autobusových linek, ale z některých míst, obzvlášť mimo sezónu, nejezdí moc často. Jednotlivé jízdné stojí 2,30 libry, když platíte hotově, nebo 2 libry, když platíte kartou přímo u řidiče.

    Jersey má své libry, ale platit se dá i britskými. Ve skutečnosti se ale všude dalo platit kartou, takže jsme hotovost za celou dobu pobytu nepoužili (platili jsme britským Revolutem i v Česku vydanou kartou, vše bez problému). Pokud se ale na ostrově zdržíte déle a opravdu ho chcete procestovat, pořiďte si režijku. Musíte si pro ni na terminál v hlavním městě St. Helieru.

    Jednodenní stojí osm liber, dvoudenní 15, třídenní 21 a týdenní 30. V nabídce jsou i rodinné varianty. Nás bylo pět dospělých a neukecali jsme to (aspoň třem musí být méně než patnáct).
    Při koupi karty si vezměte jízdní řad v knižní podobě, ale dobře fungovaly i informace z google map.

    Naše taktika byla ráno sjet z ubytování na terminál, ze kterého se rozjíždějí autobusy do všech koutů ostrova, něco jsme ušli a pak zase popojeli jinam. Rozhodně jsme podnikali více než čtyři jízdy denně, takže se karty vyplácely. Navíc jsme se po návratu z túr vydávali sledovat odliv či příliv na různých místech ostrova. To je skutečně největší zážitek.

    Když si dobře vyberete ubytování, dá se z letiště nebo na letiště dojít v pohodě pěšky. My pro jednu cestu využili taxi (přiletěli jsme večer) za 14 liber v pěti lidech, na odlet jsme šli pěšky.

  6. Ubytování na Jersey

    Konkrétně my jsme použili k ubytování přístavek pronajatý přes Airbnb v obci St. Brelade na západním pobřeží ostrova.

    Za tři pokoje se vším vybavením včetně jednoduché kuchyně, za pět nocí v pěti lidech jsme zaplatili necelých patnáct tisíc. Na letiště jsme byli schopní dojít, za rohem byla samoobsluha s lidovými cenami, na pobřeží jsme to měli dvacet minut, k nejbližší zastávce čtyři minuty. Majitelka se nás každý den ptala, jestli nám něco nechybí, její manžel měl zážitkovou agenturu, byl ochotný nám doporučit, kde si půjčit kola atp. A samozřejmě hned za barákem byla nejbližší cache.

    Za podobné ceny se dal v okolí sehnat v době našeho pobytu (březen) i hotel. Ale v květnu už začala sezóna a ceny výrazně stouply. Pokoj pro dva na jednu noc vyjde při troše štěstí pod tři tisíce, spíše ale nad.

  7. Průvodce po Jersey | © Pixabay.com

    Ceny na Jersey

    Obyvatelé na Jersey jsou z finančního pohledu dvojího typu.

    Jedni jsou nechutně bohatí a není pro ně problém dopřát si večeři v na naše poměry luxusní restauraci.

    Druhá skupina jsou zahraniční zaměstnanci. Hodně jsme naráželi na Poláky a Portugalce. Restaurace nás nepříjemně překvapily, ale zato v obchodech se dalo v akcích dobře nakupovat, ať už v řetězcích nebo u Poláků. Každý den večer bylo v akci pečivo v podstatě za naše ceny. Pivo jsme si kupovali za méně než libru. Z tohoto pohledu se vyplatí vzít si ubytování s kuchyňkou nebo aspoň mikrovlnkou a rychlovarnou konvicí.

    Na Jersey je velmi rozšířená charita. Bohatí dávají do různých charity shopů věci, které nepotřebují. Jeden takový obchod je hned vedle zoologické zahrady. I my tam nakoupili několik koktejlových šatů (ženy) za ceny kolem tří liber a cédéček britských kapel (muži) za dvě libry. Je to hrabárna doslova se vším.

    Zeleninu, ovoce, džemy nebo medy se vyplatí kupovat na farmách ve vnitrozemí. Před řadou z nich byly stojany s cenovkami. Vzali jste si džem, do kasičky vhodili příslušný obnos a pokračovali v cestě.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás