Marakéš – doprava z letiště, jak se pohybovat po městě

Redakce
Publikováno 28. května 2019

Marrákeš je město, jehož už samotný název dýchá exotikou. Od loňského roku má Marrákeš navíc skvělé přímé letecké spojení s Českem, a tak se asi nejeden cestovatel zamyslí, jak se dostat z letiště čí jak se pohybovat po městě.

Mezinárodní letiště Menara se nachází na okraji města, podobně jako letiště v Praze. Z letiště to tedy do centra Marrákeše není daleko a možnosti dopravy jsou bohaté.

  1. Průvodce po Marakéši | © Roland Vizner

    Taxi v Marrakéši

    Malé taxi z letiště do centra stojí 100 marockých dirhamů (zkratka MAD), do vzdálenějších částí města pak 150. Cena za velké taxi je 150/200 MAD.  Malé taxi sveze maximálně 3 osoby. Pokud je vás tedy více, potřebujete taxi „velké “. Malé taxíky jsou Peugeoty 208 či menší Dacie. Velké taxíky pak zejména Dacia Logan MCV.

    Částka 100 dirhamů odpovídá 250 Kč. Jakmile vyjdete z areálu letiště, cena taxi klesne z letištní na běžnou. To znamená ze 100 MAD na 50 MAD, a při troše snahy na 40 MAD za cestu do centra. Trocha pohybu a ušetřili jste 150 Kč. :-)

    Bohužel, k březnu 2019 tu nefungoval Uber ani podobná aplikace. Uber funguje pouze v Casablance.

    A ještě taková pikantnost k taxíkům. Ty ve městě běžně fungují na principu kumulace pasažérů. Zastaví vám tedy i taxík, kde už sedí jiný pasažér. Řidič se následně rozhodne, zda se vaše trasa rozumně shoduje s trasou už sedícího pasažéra. Zároveň také malé taxíky nesmějí brát víc než 3 pasažéry. Proto, když stopujete taxík na ulici, je dobré ukázat na prstech počet pasažérů. Pokud jste dva, vztyčte prostředník a ukazovák, aby řidič věděl, že jste opravdu jen dva.

  2. Průvodce po Marakéši | © Roland Vizner

    Hotel shuttle v Marrákeši

    Většina hotelů vám nabídne „airport pick up“ alias vyzvednutí na letišti. Tyto služby se dají rozdělit na dvě kategorie. Předražené, tedy dražší jako běžný taxi (20-30 euro, podle počtu osob), a rozumné. Některé hotely nabízejí airport shuttle za 5€ tam i zpět. To je 2,50€ jedním směrem, tedy méně než letištní autobus. Pokud dostanete takovou nabídku, doporučuji ji přijat.

  3. Airport Bus – autobus na letiště č. 19

    Airport bus je dnes už klasika na každém letišti. Obvykle jsou tyto autobusy výhodné. Autobus z letiště v Marrákeši je docela OK. Má číslo 19 a stojí 30 dirhamů, alias necelých 75 Kč. Bus však jede po své trase a narozdíl od taxi či hotelového shuttle vás nevysadí přímo u hotelu. Z praktického hlediska pak autobus číslo 19 zastavuje na zastávce Arset el-Blik, dále u Minaretu Koutoubia, na náměstí Jemaal el-Fna a také u železniční stanice.

  4. Průvodce po Marakéši | © Roland Vizner

    Běžné autobusy 11, 12, 18, 19, 20 a 33

    Pokud nemáte mnoho batožiny, máte rádi dobrodružství, nebo jednoduše upřednostňujete vidět reálný život místních lidí na vlastní oči, využijte lokální autobusy. Jejich trasa pro vás může být vhodnější než trasa autobusu č. 19. Autobus číslo 11 a 12 stojí na zastávce Koutoubia, u stejnojmenného minaretu, tedy nedaleko Jemaal el-Fna. Zastávka autobusu příznačně pojmenovaná „Aeroport“ se nachází 700 metrů či cca 10 minut chůze od příletové haly. Po východu z letiště pokračujte stále rovně kolem parkoviště taxi a airport-busu, a jakmile vyjdete na hlavní cestu, odbočte doleva. Google Maps vám pomohou se zorientovat.

    Nemalou výhodou veřejné dopravy je fakt, že lístek stojí 4 MAD, tedy necelých 10 Kč. Je to tedy nejlevnější způsob, jak se nejenom dostat z letiště, ale i jak se pohybovat po městě.

    Google Maps fungují spolehlivě. Google má dobře zmapované zastávky i trasy autobusů. Pokud si koupíte místní 4G SIM, neztratíte se. Pokud ne, uložte si mapy off-line ještě doma. Tím chci říci, že není třeba mít obavy z pohybu po městě za pomocí autobusů. Pokud nemluvíte arabsky ani francouzsky, jazykovou bariéru překlenou vcelku spolehlivé Google Maps. Zároveň jsou také místní nesmírně ochotní turistům pomoci. A teď nemyslím ty otravy, co vás chtějí zavést k bratrovi do obchodu se suvenýry, ale běžné lidi, co vás nezištně odvedou za ručičku až k zastávce autobusu a řeknou řidiči, kde vás má vysadit. :-)

  5. Půjčené auto v Marrákeši

    Pronajmout si auto v Maroku sice vřele doporučuji, ne však pro pohyb po Marrákeši. Největší problém je zde parkování. V těch úzkých uličkách vám hrozí poškrábání vozidla. A parkuje se tu někdy v 3-4 řadách způsobem, že musíte na parkovišti nechat strážníkovi klíče, aby mohl vaše auto posunout, kdyby vyjížděl ten za vámi. Proto autem z letiště do hotelu jeďte jen v případě, že ubytování leží mimo historické centrum, tedy mimo Medinu, a ideálně pak v případě, že má hotel vlastní parkoviště.

  6. Průvodce po Marakéši | © Roland Vizner

    Závěrem…

    Při výběru dopravy z letiště do města berte v potaz mimo ceny i množství batožiny a polohu vašeho ubytování. Místní autobus může jet po lepší trase než Airport Bus a taxík vás vezme až k hotelu.

    Zajímá vás Maroko? Pak se podívejte na další dva články: Ako Si Naplánovať Cestu Naprieč Marokom a Najlepší Čas Navštíviť Maroko


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás