Průvodce po Eindhovenu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 24. května 2019

Pokud pojedete do Beneluxu s cestovkou, protáhnou vás její průvodci Amsterdamem, Bruselem, dotáhnou vás pod Waterloo, vymetou s vámi tulipánové záhony a nechají vás nahlédnout do nějakého skanzenu plného dřeváků a větrných mlýnů. Jedny z nejlevnějších letenek jsou však do Eindhovenu, který vám nabídne úplně jiný typ zážitku.

  1. Průvodce po Eindhovenu | © Amoklv | Dreamstime.com

    Letecky do Eindhovenu z Prahy

    Musíte mít smůlu, když seženete zpáteční letenky za více než dva tisíce Kč. Nejlevnější variantu samozřejmě nabízí Ryanair.

    Například v nejbližších měsících odlet v 7,50 ve středu ráno, návrat třeba v pondělí s dosednutím před polednem v Praze. My konkrétně dali 1 800 korun, hlavně proto že se nám původně zdálo na Eindhoven pět dnů hodně.

    Ve skutečnosti jsme letěli v pátek večer a vraceli se v pondělí před polednem. Pokud už chcete letět na více dnů, je potřeba si celý výlet zpestřit několika okolními cíli, o kterých budeme psát v dalších částech textu.

  2. Letecky do Eindhovenu z okolních států

    Vůbec nejlevnější letenky jsou na nejbližší období z Vídně. V některých termínech jsou dokonce pod tisícovku. Z rakouského hlavního města však léta Wizz Air. Například letenka ve stejném termínu, jako jsme letěli my, byla z Vídně o osm stovek levnější. Odlétalo se v pátek po poledni, zpět byl přílet až v půl šesté večer.

    Let z Prahy či Vídně netrvá ani dvě hodiny. Z jiných letišť se momentálně letět nevyplatí.

  3. Do Eindhovenu autobusem

    Do Eindhovenu jezdí z Prahy i přímá linka Flixbusu.

    V některé dny stojí jednosměrná jízdenka i méně než tisícovku. Pokud bychom modelově jeli ve stejném termínu, jako jsme letěli, pak bychom museli jet ráno v deset, na místě bychom byli ne úplně výhodně v půl druhé v noci. Celá jízda by trvala více než patnáct hodin a v době shánění informace stála jízdenka 1 249 korun.

    Nabízejí se i autobusy, které do Eindhovenu přijíždějí v lepší časy, ale musíte přestoupit v Německu, například v Drážďanech, Frankfurtu nebo Düsseldorfu, často vyjde jízdenka i levněji, ale cesta se časově natáhne o pár dalších hodin.

  4. Do Eindhovenu autem

    Holandsko je poměrně dostupné za pomoci spolujízdy. V době psaní článku bylo v nabídce blablacaru 13 jízd přímo do Eidhovenu nebo blízkého okolí.

    Ceny se pohybují od 800 do 1800 korun za jednu jízdu.

  5. Cesta z letiště v Eindhovenu

    Z letiště do centra města, k vlakovému nádraží, se dostanete autobusovými linkami 400 a 401 (400 je rychlejší). Cena lístku je 4,25 a koupit se dá v automatu, ve kterém se dá platit kartou i hotově.

    Letiště v Eindhovenu můžete využít i k cestám do jiných měst. Například Terravision jezdí přímo z letiště do Amsterodamu za 22 euro. Airexpres bus provozuje z letiště v Eindhovenu linku do Amsterodamu se zastávkami v Den Boschi a Utrechtu. Stránky mají dokonce v češtině.

    Po Holandsku se můžete pohybovat i vlakem. Jízdenky nejsou zrovna nejlevnější. Ale ušetřit můžete, když si jízdenku na vlakový spoj koupíte už na letišti, pak máte jízdu MHD v ceně jízdenky na vlak. Prozkoumejte holandský IDOS.

  6. Průvodce po Eindhovenu

    Cestování po Eindhovenu

    Eindhoven není tak velký, abyste museli řešit dopravu.

    Centrum se dá prochodit pěšky (když jste s námi zvládli Řím). Pokud se přece jen chcete svézt, pak jednorázové jízdenky koupíte přímo v autobusech nebo tramvajích.

    Pokud se chystáte strávit v Nizozemsku více času, pak se vyplatí vyřízení elektronické cestovní peněženky. OV-chipkaart má několik podob, personifikovaných i anonymních. Anonymní se dá koupit v různých obchodech u stanic, v trafikách, v supermarketech. Nabijete si na ni kredit a pak už jen jezdíte. Platí i ve vlacích mezi jednotlivými městy.

    Výhodou je, že je přenosná (ta anonymní), ale ne v jeden čas. Takže vy na ni můžete jezdit ráno a kamarád odpoledne.

  7. Eindhoven na kole

    Vůbec nejstylovější je projet si Eindhoven a okolí na kole. Stačí do google zadat rent bike Eindhoven a vyskočí vám nabídka několika půjčoven.

    Ceny se pohybují od osmi euro za den. Síť cyklostezek přímo ve městě se těžko srovnává s nějakým českým městem. Holandsko je cyklistice zaslíbené. Obzvlášť, pokud jste fanoušci geocachingu jako my, máte šanci odlovit desítky keší v okrajových čtvrtích plných zeleně.

    V blízkosti nádraží je půjčovna kol za osm euro na den, rezervovat se dá po internetu. Otevřeno je kromě pondělí do osmi hodin večer.

  8. Proč letět do Eindhovenu?

    Dostáváme se k zásadní otázce: Jsou hlavním důvodem pro cestu do Eindhovenu jen levné letenky?

    Samotný Eindhoven by měli navštívit zejména ti, kteří milují architekturu. Ať již minulého století a konce století devatenáctého, tak architekturu současnou. V Eindhovenu je skoro 150 památkově chráněných budov, zároveň je přes svou průmyslovost Eindhoven nejzelenějším z velkých nizozemských měst.

    Řada historických budov je v ulici Stratumseind. Dříve sloužily jinému účelu – holičství, soud, řeznictví, koželužna… dnes kavárna, balkánská restaurace, kavárna… Prostě zábavní ulice.

    Za to, že Eindhoven není vesnicí, ale jedním z průmyslových center Nizozemska, může zejména firma Philips. Nabízí se tedy navštívit muzeum tohoto gigantu. Základní vstupné je 9 euro, děti od šesti do osmnácti let 5. Pokud jste fanoušky rallye Paříž – Dakar, jistě pamatujete na doby, kdy tomuto závodu dominovaly náklaďáky značky DAF. I ta má v Eindhovenu své sídlo a muzeum. Základní vstupné je také devět euro.

    Pokud jste milovníky fotbalu, jistě znáte zkratku PSV. Přímo na útulném stadionu naleznete i muzeum tohoto týmu. Prohlídka je za poměrně dost peněz – za 16,50.
    S výběrem, která muzea navštívit, vám pomůže jejich seznam na stránce muzejní karty. Můžete se zde i zaregistrovat a využívat jejích výhod po celém Nizozemsku. Jednoduše si zadáte oblast, ve které se nacházíte, a pak si vyberete z mapky muzeum či výstavu, kterou chcete navštívit.

  9. Ubytování v Eindhovenu

    Ubytování jsme začali hledat na Bookingu, ale nějak se nám nedařilo blízko nádraží najít nic, co by splňovalo naše představy o ceně a výkonu. Ubytování na celý víkend pro dva za skoro pět tisíc korun se nám zdálo moc, takže jsme nakonec vzali zavděk službou Airbnb, sehnali jsme soukromí v malém přístavku za necelé čtyři tisíce korun.

    Měli jsme vlastní kuchyň, koupelnu a mohli jsme vysedávat na zahradě. Jediným minusem byla vzdálenost od centra, dvakrát jsme cestu zvládli pěšky, dvakrát jsme využili městský autobus. Ale náklady na dopravu nám kompenzoval krámek naproti, takže jsme skoro nic neutratili za jídlo.

    Původně jsme uvažovali i o půjčení kol na celý víkend, ale nakonec jsme kvůli našim plánům zvolili jiný způsob přepravy, vám ale náš tip může pomoci.

  10. Ceny v Eindhovenu

    Eindhoven je velmi kosmopolitní město.

    Novousedlíci zde tvoří pár desítek procent, což má i své výhody – řadu různých fast foodů nabízejících jídla z celého světa, od Balkánu po Latinskou Ameriku. Najíst se tak dá od deseti euro v bistrech.

    Pokud chcete vyrazit na pivo, dá se pořídit tak kolem sto dvaceti našich korun.

    Levnější je sehnat si bydlení s kuchyňkou a spoléhat na svůj kuchařský um. Cena mléka je mezi dvaceti a třiceti korunami, chleba zhruba taky. Oproti Skandinávii je levná i zelenina a ovoce. Místní nebo belgické pivo se dá v akci koupit i za euro.

    Kuřáci zaplatí oproti Česku skoro dvojnásobek.

Nahlásit chybu v článku

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás