13 dotazů před cestou do Chorvatska: Kde je málo Čechů, alkohol za volantem, nové předpisy

Michal Pavelka
Publikováno 30. dubna 2019

Požádali jsme velvyslanectví Chorvatské republiky, jestli by nám byl někdo ochotný odpovědět na pár otázek týkajících se nové sezóny. Byli ochotní velice a hned jsme obdrželi pozvánku do chorvatské restaurace Festina Lente na tiskovou konferenci pro novináře píšící o této jihoevropské zemi.

Dotazy nám však nakonec zodpověděli zaměstnanci Chorvatského turistického sdružení v Praze.

  1. Chorvatsko 2024

    Každoročním problémem Čechů je vybrat správnou trasu. Přibyly před letošní sezónou nějaké nové úseky dálnic?

    Nové úseky chorvatských dálnic dokončeny nebyly.

    Probíhá stavba Pelješackého mostu přes průliv Malého Stonu (kanal Malog Stona) z obce Komarno u Kleku na pevnině na poloostrov Pelješac, který spojí rozdělené chorvatské území. Dokončení stavby je avizováno na rok 2022.

  2. Chystají se nějaké uzavírky či jiné komplikace, které budou na chorvatské straně cestu komplikovat?

    Doporučujeme sledovat chorvatské stránky popisující aktuální situaci na jednotlivých úsecích cesty. K dispozici je přehledná mapa, po rozkliknutí symbolu se zájemce dozví i další informace.

  3. Změnily se nějak ceny mýtného či jiné poplatky za jízdu po dálnici či jiných silnicích?

    Pokud jde o sazby mýtného, od 15. června do 14. září budou platit sezónní ceny mýtného pro skupiny vozidel I, I A a II, stejně jako v loňském roce, bez meziroční změny jeho výše.

    I A jsou motocykly, I motorová vozidla se dvěma nápravami a výšce do 1,9 m. Skupina II jsou a) Motorová vozidla se dvěma nápravami vyšší než 1,9 m, jejichž největší přípustná hmotnost nepřesahuje 3500 kg, b) Motorová vozidla se dvěma nápravami o výšce do 1,9 m, která táhnou přípojné vozidlo (přívěs), bez ohledu na počet náprav a výšku přípojného vozidla.

    Více najdete v článku poplatky na chorvatských dálnicích.

  4. Došlo v Chorvatsku k některým změnám v dopravních předpisech?

    Jakkoli i dopravní předpisy v Chorvatsku se vyvíjejí a může docházet k jejich úpravám, pokud budou turisté dodržovat rychlostní omezení a předpisy stejně jako v České republice, nemusejí se obávat postihů.

  5. Jsou některé předpisy, které mohou Čechy překvapit? Mám na mysli například nutnost hlásit každou nehodu, alkohol za volantem, svícení za dne, reflexní vesta apod.

    Řidiči nemají povinnost svítit ve dne v období od 30. 4. do 1. 10.

    Tolerance na konzumaci alkoholu je u řidičů do 0,5 promile, avšak v případě nehody je řidič i za tuto konzumaci alkoholu při řízení pokutován.

    Používání reflexních vest je povinné, podobně jako v Česku, nachází-li se řidič mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním. Nehody je vhodné řešit s policií zejména s ohledem na průkaznost pro účely pojistného plnění.

  6. Mají si čeští turisté dát pozor na nějakou jinou legislativní změnu, která se netýká dopravy, ale přesto může cizince překvapit?

    V památkově chráněných zónách mohou platit místní předpisy upravující vhodné oblečení.

    Zejména mladší ročníky možná ne vždy vědí, že v Chorvatsku není dovoleno a je trestné kempování ve volné přírodě mimo registrované kempy a parkoviště pro obytná auta a karavany.

  7. Došlo v Chorvatsku k nějakým daňovým úpravám, kvůli kterým se mají turisté připravit na vyšší ceny služeb?

    K daňovým změnám nedošlo.

  8. Češi jsou poměrně konzervativní a často jezdí i několik let na stejné místo. Nemáte nějaký tip na destinaci, kterou třeba ještě většinově neobjevili?

    Doporučujeme jim objevit ostrůvky v zadarském archipelagu (např. Iž, Molat) nebo Molunat, Cavtat a Konavle pod Dubrovníkem, kde bývá méně Čechů.

  9. Chorvatsko 2024

    Objevily se v Chorvatsku nějaké nové atrakce, které byste českým dovolenkářům mohli doporučit?

    Například tematický zábavní park Mirnovec u Biogradu na Moru a v posledních letech také aquaparky Istralandia a Aquacolors Poreč v Istrii.

  10. Náš server je primárně zaměřen na šetření nákladů. Velkým tématem je, jak získat chorvatské kuny. Kde se vyplatí měnu bezpečně měnit?

    Chorvatské kuny můžete bezpečně vyměnit v kterékoli směnárně či bance v Chorvatsku. Některé české banky mohou nabízet možnost výběru z bankomatů partnerských bank za minimální poplatek.

  11. Jaké jsou možnosti placení kartou nebo mobilem?

    Kartou dnes běžně zaplatíte v obchodech, v restauracích je vhodné si tuto možnost ověřit předem, zvláště v menších destinacích, kde nemusí být vždy dostupná.

  12. Přijímají chorvatští poskytovatelé služeb jiné měny, například eura?

    Možnost platit eury je v některých maloobchodních řetězcích, podobně jako v Česku, a na dálnicích (kde se vrací částky v kunách). Oficiální měnou zůstává chorvatská kuna.

  13. Jaká je v Chorvatsku bezpečnostní situace? Došlo meziročně k nějakým změnám?

    Situace je stabilní a beze změn, jde o jednu z nejbezpečnějších turistických lokalit.

  14. Máte ještě nějaký vzkaz českým turistům?

    Aby objevili Chorvatsko i mimo hlavní turistickou sezónu, kdy jsou levnější ceny ubytování, služeb i na dálnicích, kde navíc nehrozí zácpy.


D
David 02.05.2019 – 22:51

Gratuluju, právě jste vyplodili naprosto zbytečný článek. Na začátku jste mohli napsat "je to jak loni a nic víc nevíme" pak bych si ušetřil casu...

Odpovědět

P
Pavel 03.05.2019 – 08:19

Dobrý den, děkuji za zajímavý článek. Je zde spoustu zajímavých informací, které jsem ještě nečetl.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Dotazy na…


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás